Tältä näyttää tuhannen ja yhden yön Alhambra – katso 20 kuvaa
Matkoja kohteeseen Espanja
Alhambra on kuin oma pieni kaupunkinsa
Espanjan Andalusiassa sijaitsevan Granadan kaupungin maailmankuulua vetonaulaa Alhambran palatsia rakennettiin 700 vuotta. Pohjois-Afrikasta Espanjaan valloittajina saapuneet maurit rakensivat komeuden islaminuskonsa ja hallintonsa suojaksi.
Pienen kaupungin kokoinen rakennus toimi maurilaishallitsijoiden palatsina ja tuomioistuimena. Maurien muutaman sadan vuoden mittaisella valtakaudella Alhambrasta levitettiin sivistystä pimeällä keskiajalla eläneen eurooppalaisväestön keskuuteen. Palatsin viimeinen arabihallitsija antautui espanjalaisille vuonna 1492.
Islamilaisen arkkitehtuurin toiseksi suurimmaksi saavutukseksi arvioitu rakennustyö viimeisteltiin vasta espanjalaisten valtakauden aikana 1500-luvulla. Linnoitus sai nimensä savesta rakennettujen ulkomuuriensa punertavasta sävystä.
1. Granadan kolme maailmanperintökohdetta
Etualan vanha kaupunginosa Albayzin kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Samoin taustalla siintävät Alhambran ja Generalifen palatsit puutarhoineen. Kaikki kolme kohdetta ehtii kiertää nopeimmillaan yhdessä kiivastahtisessa päivässä, mutta jos tahdot perehtyä kaikkiin kohteisiin rauhassa, varaa enemmän aikaa.
2. Alhambran kukkulaa kohti
San Nicoláksen kirkon piha tarjoaa kaupungin parhaat näkymät Alhambran suuntaan. Täältä saa hyvän kuvakulman tutustumiskierroksen alkuun. Valtava palatsi houkutteleekin sisällensä yli 3 miljoonaa turistia vuodessa.
3. Granadan tarunhohtoinen varjostaja
Alhambran pienen kaupungin kokoisen linnakkeen muurit kasattiin toista sataa metriä korkealle Al-Sabika -kukkulalle. Myöhemmin sen juurelle on rakentunut Granadan vanhakaupunki.
4. Selustana Sierra Nevada
Alhambran jykevien muurien tehtävä oli suojata niemimaan viimeisiä islaminuskoisia. Espanjalaiset valloittivat linnakkeen kuitenkin jo vuonna 1492, jonka jälkeen asukkaita olivat kuninkaalliset, sulttaanit ja papit. Alhambran taustalla siintää Sierra Nevadan jylhä vuoristo.
5. Kävellen vanhastakaupungista
Alhambran torni ja muurit kohoavat jyrkästi vanhankaupungin torin takana. Keskustasta on lyhyehkö, mutta hengästyttävä kävelymatka sisäänkäynneille. Linnoitukselle voi nousta myös bussikyydillä.
6. Alhambran luostari hotellina
Alhambran muurien sisällä sijaitsevaan alkuperäiseen luostarirakennukseen tehty Parador de Granada -hotelli. Rakennuksessa toimii myös suosittu ravintola. Talvikaudella puutarhassa kukkii vain muutamia lajikkeita, mutta vihreyttä riittää silti.
7. Puutarhat paratiisina
Islamissa paratiisi nähdään Alhambran piha-alueen kaltaisena rehävänä puutarhana. Viereinessä Generalifessä palatsi ei ole yhtä hulppea, mutta puutarhan mittavuus päihittää Alhambran. Kuvan Calle Real on Alhambran puutarha-alueen pääkatu, jonka päässä on maurien aikaisen kylpylän rauniot.
8. Espanjan suosituin nähtävyys
Alhambran-kävijän on syytä varata rajoitetusti myytävät pääsyliput etukäteen. Tärkeimpään Nasdir-hallitsijoiden palatsiin pääsee sisään vain 300 vierasta kerrallaan. Pääsylippuun merkitään sisäänpääsyaika. Jonotukselta on silti vaikea välttyä, sillä paikalle tulee vuosittain jopa kolme miljoonaa turistia.
9. Katsottavaa on joka suunnalla
Sabikan kukkulalla sijaitsevalta Alhambrasta avautuu komeaa katseltavaa myös Granadan vanhankaupungin suuntaan. Näkymään rajautuu lukuisia tunnelmallisia basaarikujia.
10. Kaarle V:n palatsi
Alhambran muusta rakennustyylistä poikkeava Kaarle V:n renessanssipalatsi rakennettiin espanjalaisten valloitettua linnoituksen. Rakennuksen ulkokuori on neliskanttinen, mutta sisäpuolella on 32 holvin muodostama kaksikerroksinen kehä.
11. Patsaita ja yksityiskohtia
Palatsin lukuisat koristeet ja loputtomat yksityiskohdat auttavat ymmärtämään rakentamiseen kuluneiden vuosien määrää. Häkellyttävät tarinat detaljien taustalta avautuvat joko nauhoitetun opastuksen avulla tai ohjatulla kierroksella.
12. Maailman kaunein kirja
Alhambran linnaa on sanottu “maailman kauneimmaksi kirjaksi” sen seiniin kirjailtujen tuhansien ornamenttien vuoksi. Luettava on kirjailtu kaikkiaan 142 000 neliötä sisäänsä sulkevien muurien väliin.
13. Nasridin palatsi
Palatsin peilikuva välkehtii upeasti Los Arrayanesin sisäpihan vesialtaassa. Ympäri palatsia ulottuvalla vesijärjestelmällä on ollut merkittävä rooli myös puhtauden ylläpitäjänä.
14. Vallanvaihto
Nasrid-dynastian viimeinen hallitsija Boabdil luovutti Alhambran valtaistuimen kuningas Ferdinandille ja kuningatar Isabellalle 2.1.1492. Kuningattaren ilo sai jatkoa vielä samana vuonna, kun hänen rahoittamansa tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbus löysi Amerikan.
15. Suurlähettiläiden korkea sali
Tässä korkeimmassa salissa järjestettiin sulttaanin diplomaattitapaamiset. Katto koostuu 8017 setripuisesta osasta ja seinät on täytetty Allahia ylistävillä kalligrafeilla.
16. Leijonapihan valo ja varjo
Leijonapiha on saanut nimensä vettä sylkevistä leijonaveistoksista, joiden vesi solisee pihan vesiuomia pitkin. Viereisen kupolin ikkunoista välkehtivät auringonsäteet näyttävät leikittelevän varjojen kanssa.
17. Holvikoristelut sävyt
Kahden sisaren salin katossa näkyy vielä alkuperäisiä holvikoristelun sävyjä. Värit pääsivät haalistumaan etenkin 1700- ja 1800 -lukujen heikomman kunnossapidon aikana. Myöhemmin joihinkin saleihin on restauroitu alkuperäistä sinistä, punaista ja kultasävyä.
18. Jardin de Lindaraja
Nasridin palatsin sisäpihan puutarhassa saattaa kuvitella, miten haaremin hunnutettu naisväki on liikuskellut käytävillä sapeleitaan kalistelleiden eunukkien valvovien silmien alla. Vierailija voisi itsekin käydä silkkityynyille katselemaan varjojen liikettä kaakelikoristeilla.
19. Abencerranjesin sali
Arabilaisessa taiteessa kuvattiin ihmisten sijaan luontoa ja Koraanin teemoja. Kuviot muovattiin alabasterijauheesta, sinkistä ja munanvalkuaisesta.
20. Milloin mennä Granadaan ja Alhambraan?
Heinä-elokuussa Alhambraan tutustuvan on parempi varautua helteen lisäksi pisimpiin odotusaikoihin. Kevään kukkaloisto maalis – toukokuussa on erityisen suositeltavaa vierailuaikaa.
Talvella Malagan ja Granadan vierailuun saa sen sijaan yhdistettyä viereisen Sierra Nevadan lumiset vuoristoaktiviteetit. Lue lomakertomus yhdistetystä kaupunki- ja hiihtolomasta Lumipallo.fi-sivustolta. Lentoyhteydet Suomesta Malagaan ovat hyvä, sillä perille vievät sekä Finnairin että Norwegianin suorat lennot.
Teksti: Simo ja Anna Vunneli
Kuvat: Simo ja Anna Vunneli, iStockphoto
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää