hero taustakuva

Espanjan parhaat fiestat – nämä 10 juhlaa on koettava kerran elämässä

iStockphoto artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Karnevaaleja, ilotulituksia ja jättimäinen tomaattisota - Espanja tunnetaan värikkäistä fiestoistaan. Tutustu kulttuuriin heittäytymällä juhlahumuun.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 12.01.2017
facebook   whatsapp

1. Karnevaali

Paikka: Teneriffa
Ajankohta: helmi-maaliskuu (vuonna 2017 päivämäärät ovat 19.2.-5.3.)

Tiesitkö, että Teneriffalla järjestetään maailman toiseksi suurin karnevaali? Isommat juhlat löytyvät vain Rio de Janeirosta. Helmi-maaliskuussa saarella lomailevia matkailijoita odottaa siis varsinainen värien ilotulitus.

Juhlahumu täyttää saaren reilun kahden viikon ajaksi. Suurimmat tapahtumat järjestetään pääkaupunki Santa Cruzissa, jonka massiivisia kulkueita ja ilonpitoa kannattaa ehdottomasti matkustaa seuraamaan etelän lomakeskuksista. Myös Puerto de la Cruzissa järjestetään kulkueita.

Karnevaalien tärkeimmät ohjelmanumerot ovat Santa Cruzin ja Puerto de la Cruzin kulkueet sekä niin kutsutut sardiinin hautajaiset. Karnevaaleilla pukeudutaan näyttävästi ja rohkeasti, joten tavallisissa shortseissa ja t-paidassa erottuu joukosta taatusti enemmän kuin sulissa ja röyhelöissä!

2. Las Fallas

Paikka: Valencia
Ajankohta: 15.-19. maaliskuuta

Valenciassa vuoden kohokohta on värikäs festivaali Fallas, joka ajoittuu maaliskuulle. Räiskyvä ja äänekäs Las Fallas on yksi Espanjan suurimmista tapahtumista: ilotulitteet ja räjähteet näyttelevät suurta roolia fiestassa, jossa jättimäiset puu- ja paperihahmot poltetaan kokoissa.

Festivaalin aikana keskustassa majoittuminen on kätevää helpon liikkumisen takia, mutta rauhallisia yöunia kaipaavat saattavat haluta etsiä hotellin hieman syrjäisemmästä paikasta. Ilonpito jatkuu nimittäin läpi yön pikkutunneille saakka, ja paraatit alkavat jo varhain aamulla. Valenciasta tulee tapahtuman aikana erittäin meluisa.

3. Semana Santa

Paikka: Sevilla
Ajankohta: pääsiäinen

Katolisessa Espanjassa pääsiäinen eli Semana Santa on ennen kaikkea uskonnollinen juhla. Dramaattiset kulkueet ja komeat messut ovat kuitenkin mielenkiintoisia myös vähemmän uskonnolliselle matkailijalle ja toimivat ikkunana paikalliseen kulttuuriin.

Parhaat juhlamenot löytyvät Sevillasta, jonne saapuu vuosittain tuhansia turisteja viettämään pääsiäistä espanjalaiseen tyyliin. Hotellimajoitus on syytä varata hyvissä ajoin etukäteen.

Semana Santaa vietetään toki ympäri maata, joten vaikka et pääsisikään Sevillaan, voit kokea katolisten perinteiden mukaan vietetyn juhlapyhän kaikkialla Espanjassa. Malaga on toinen suosittu pääsiäiskohde.

4. Feria de Abril

Paikka: Sevilla
Ajankohta: kaksi viikkoa pääsiäisen jälkeen

Pääsiäisen jälkeen vierähtää vain pari viikkoa, ennen kuin hieman iloisempi juhlahumu valtaa Sevillan. Feria de Abril järjestetään perinteisesti kaksi viikkoa Semana Santan jälkeen.

Flickr / VallausaFeria de Abril
Pääsiäistä seuraa Sevillassa iloisempi Feria de Abril -tapahtuma.

Feria de Abril on ikään kuin iso kyläjuhla, johon kuuluu ilotulituksia ja espanjalaisia perinteitä kuten flamencoa. Vahvasti mielipiteitä jakavat härkätaistelut ovat myös osa andalusialaista fiestaa.

Tapahtuman aikana Sevillaan pystytetään isoja juhlatelttoja, joita kutsutaan nimellä caseta. Hevosvaunut kuljettavat perinteisiin mekkoihin pukeutuneita naisia päivittäin komeana kulkueena.

5. Moros y Cristianos

Paikka: Alcoy sekä Alicanten, Murcian ja Valencian alueet
Ajankohta: Alcoyssa 22.-24.4.2017, muualla vaihtelee paikkakunnittain keväästä syksyyn

Erityisesti Alicanten, Valencian ja Murcian maakunnissa järjestetään perinteisiä Moros y Cristianos -juhlia, joissa muistellaan maurien ja kristittyjen historiaa. Tapahtumia löytyy paljon – pienetkin kylät laittavat pystyyn omat fiestansa.

Juhlissa paikalliset pukeutuvat joko maureiksi tai kristityiksi ja esiintyvät kuvitteellisissa taisteluissa. Näiden esitysten ohessa tapahtumissa on runsaasti kyläjuhlille tyypillistä oheisohjelmaa.

Tunnetuin Moros y Cristianos -festivaali järjestetään keväällä Alcoyssa noin 60 kilometrin päässä Alicanten kaupungista. Tapahtuma juontaa juurensa kaupungissa vuonna 1276 käytyyn taisteluun.

Moros y Cristianos -tapahtumilla ei ole yhtä tiettyä päivämäärää, vaan juhlia järjestetään paikkakunnista riippuen aina keväästä syksyyn saakka.

6. San Juan (Sant Joan)

Paikka: Alicante, Menorca
Ajankohta: juhannus

Haluatko vaihtelua perinteiseen juhannuksenviettoon? Suomalaisen juhannuksen kanssa samaan aikaan vietettävä San Juan – toiselta nimeltään Sant Joan – on parhaimmillaan Alicanten kaupungissa sekä Menorcan saarella Välimerellä.

Alicantessa keskikesää juhlistava tapahtuma tunnetaan nimellä Hogueras de San Juan. Hieman Valencian Fallasia muistuttava juhla on äänekäs ja värikäs ilotulitusten ja kokkojen karnevaali.

Menorcalla saaren pääjuhlallisuudet keskittyvät Ciutadellan historialliseen kaupunkiin, jossa komeat ratsut nousevat takajaloilleen väentungoksessa. Jokaisessa kadunkulmassa myydään pomadaa, saaren kansallisdrinkkiä, joka koostuu menorcalaisesta ginistä ja sitruunalimonadista.

Kyseessä on saaren suurin tapahtuma, johon osallistuvat kaikki paikalliset ikään katsomatta.

7. La Batalla del Vino

Paikka: Haro
Ajankohta: 29. kesäkuuta

Espanjassa riittää erikoisia festivaaleja, joissa ei aina voi odottaa pysyvänsä kuivana. Yksi tällaisista tapahtumista on Haron oma viinifestivaali, La Batalla del Vino eli viinisota.

Nimensä mukaisesti viinisodan tarkoituksena on suorastaan uida viinissä. Kävijät varustautuvat vesipyssyillä, kannuilla ja ämpäreillä – tapahtuman lopputulos on erityisen näyttävä, sillä useimmat osallistujat pukeutuvat tarkoituksella valkoisiin vaatteisiin.

Haro sijaitsee La Riojan maakunnassa noin 100 kilometriä Bilbaosta etelään.

8. Feria de Malaga

Paikka: Malaga
Ajankohta: elokuu

Suomalaisten suosima Malaga pukeutuu juhlakoristeisiin elokuussa, jolloin kaupungin suurin tapahtuma Feria de Malaga käynnistyy. Elokuu on kesälomailijoiden kuuminta sesonkia, joten katujen hulina on taattu.

Tapahtuma on verrattavissa Sevilla huhtikuussa järjestettävään Feria de Abriliin: myös Malagaan pystytetään isoja telttoja, joissa juhlallisuudet järjestetään. Paikalliset pukeutuvat perinteisesti flamenco-asuihin, pöydät notkuvat ja viini virtaa.

9. La Tomatina

Paikka: Buñol
Ajankohta: elokuun viimeinen viikonloppu

Yksi Espanjan tunnetuimmista erikoisista tapahtumista on Buñolin pikkukaupungissa järjestettävä La Tomatina, jonka tarkoituksena on jättimäinen tomaattisota – parhaat vaatteet kannattaa siis jättää suosiolla kotiin.

Flickr / gibffeBuñolin La Tomatina -festivaali
La Tomatina -festivaalilla kukaan ei voi välttyä tomaateilta.

Vuodesta 2013 lähtien aiemmin ilmainen La Tomatina on rajoittanut kävijämäärää perimällä osallistujilta pääsymaksun.

Buñol sijaitsee reilun 30 kilometrin päässä Valencian kaupungista, ja sinne on helpointa matkustaa lentämällä joko Valenciaan tai Alicanteen. Pikkukaupungissa majoitus on hyvin rajoitettua, joten Buñoliin voi tehdä päiväretken isommista kaupungeista.

10. La Mercè

Paikka: Barcelona
Ajankohta: syyskuu

Syyskuu on mainiota aikaa matkustaa Barcelonaan: kesän kovimmat helteet ovat jo taittumassa, mutta tarjolla on vielä mukavan lämpimiä rantakelejä. Syyskuun loppupuolella järjestetään myös Barcelonan suurin kaupunkitapahtuma La Mercè.

Fiestan tarkoituksena on juhlistaa Barcelonan omaa suojelupyhimystä nimeltä Virgin de la Mercè. Luvassa on ilotulituksia, musiikkiesityksiä, markkinoita ja yleistä juhlahumua – unohtamatta tietenkään tapahtumalle tyypillistä kisaa, jossa ihmiset nousevat toistensa harteille muodostaakseen mahdollisimman korkeita torneja.

La Mercèn juhlallisuudet huipentuvat pyhäpäiväksi laskettavaan syyskuun 24. päivään, mutta ohjelmaa riittää useammalle päivälle samalla viikolla.

Lue myös: Espanjan parhaat urheilutapahtumat >>

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: iStockphoto, Flickr / Vallausa, Flickr / gibffe

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Espanjan parhaat fiestat – mitä ihmettä?! Parashan on jäänyt pois, eli San Fermin Pamplonassa! Siellä myös valkoiset vaatteet värjääntyvät… Toivottavasti ei kuitenkaan verellä härkäjuoksussa. Olin siellä kerran baskiystävieni kanssa, ja oli niin hauskaa, ettei edes varastettu puhelin tunnelmaa laskenut!


  2. Pääsiäinen Kataloniassa on juhlava kokemus. Pienet ja suuret kaupungit järjestävät suuremmoisia kulkueita ja näytelmiä. Suosittelen!


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.