Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” oikein tarkoittaa?

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Tutuissa lomakohteissa näkyvällä matkamuistolla on tärkeä merkitys.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 06.06.2019
facebook   whatsapp

Sininen silmä on kiroukselta suojaava amuletti

Jos olet lomaillut Turkissa tai Kreikassa, olet varmasti nähnyt matkamuistomyymälöissä ja basaareissa sinisiä lasisilmiä. Tummempaa ja vaaleampaa sinisen sävyä sisältäviä silmäsymboleja myydään muun muassa koristeina, magneetteina, koruina ja avaimenperinä.

Moni saattaa ihmetellä, miksi sama symboli näkyy kaikkialla. Onko se vain matkamuisto vai liittyykö siihen jonkinlainen tarina? Pitäisikö sellainen ostaa tuliaiseksi?

Kaiken takana on vanha uskomus kirouksesta, jonka kateellinen tai pahantahtoinen henkilö saattaa langettaa jonkun ylle. Englannin kielessä käytetään termiä evil eye, paha silmä. Kreikassa puhutaan matiasmasta ja Turkissa nazar boncugusta.

Kuka tahansa saattaa legendan mukaan langettaa kirouksen – vaikka kateuspäissään samalla, kun kehuu kotiasi tai ulkonäköäsi. Tätä riskiä varten tarvitaan paha silmää esittävä amuletti, joka suojaa kiroukselta.

Toisen henkilön toivomat pahat asiat eivät toteudu, kun niiltä suojautuu pahalla silmällä. Sininen lasisilmä toimii siis eräänlaisena hyvän onnen talismaanina.

Sinisiä silmiä näkee usein kiinnitettynä rakennuksiin tai esimerkiksi oven yläpuolelle. Tällä pyritään varmistamaan, että kirous ei pääse kotiin kylvämään tuhoa. Symbolia voidaan pitää myös esimerkiksi veneessä turvana. Turkin Kappadokiassa on puita, joiden oksat on koristeltu kauttaaltaan lasisilmillä.

Matkailijalle tarina pahasta silmästä saattaa kuulostaa taikauskoiselta höpinältä, mutta Turkissa, Kreikassa ja monissa muissa maissa asiaan suhtaudutaan vakavasti. Samaan symboliin voi törmätä myös esimerkiksi Marokossa ja Egyptissä.

Katso alta kuvia pahan silmän symbolista!

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Lue myös: Kymmenen asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Kreikassa

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Getty Images

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.