Hyppää sisältöön

Yllättikö tämä kiusallinen lisämaksu sinutkin? Nostaa edulliselta tuntuvan hotellin hintaa roimasti

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 17.05.2024
Tutustu hotellien lisämaksuihin ennen lomaa - tai saatat yllättyä hinnan loikatessa useamman kympin yötä kohden.

Resort-fee saa hotellihuoneen hinnan loikkaamaan

Tämä yllätys on tuttu monelle Yhdysvalloissa liikkuneelle matkailijalle. Varaushetkellä edulliselta tai kohtuuhintaiselta tuntuneen hotellin hinta todellakin oli liian hyvä ollakseen totta. Vastaanottotiskillä se nimittäin levähtää laskun jatkeeksi: inhottu resort fee.

Resort fee on hotellien ja lomakeskusten käyttämä lisämaksu, joka veloitetaan jokaiselta yöltä huonetta kohden. Lomakeskusmaksu perustellaan hotellivieraille tarjottavilla palveluilla, jotka voivat olla mitä tahansa kuntosalin ja uima-altaiden käytöstä päivän lehteen, verkkoyhteyteen ja tulostuspalveluun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yleisin resort fee on Yhdysvalloissa, mutta koko maan kohteissa se ei ole käytössä. Lisämaksuun voi odottaa törmäävänsä hotelleissa esimerkiksi Floridassa, Havaijilla ja erityisesti Las Vegasissa, josta on vaikea löytää majoitusta ilman resort feetä.

Mahdolliset lomakeskusmaksut kannattaa tarkistaa myös Meksikossa ja Karibian lomakohteissa. Eurooppalaisissa hotelleissa lomakeskusmaksua ei käytetä.

Hotellien omat verkkosivut ilmoittavat resort feen suuruuden varauksen yhteydessä, mutta joskus pienellä printillä painettu summa voi jäädä matkailijalta huomaamatta – varsinkin silloin, kun sitä ei osata etsiä. Hotellivaraussivustoilla maksu on joskus lisätty hintaan ja joskus tieto siitä on etsittävä erikseen.

>> Lue myös: Mitä resort-hotelli oikein tarkoittaa? Näin se eroaa tavallisesta hotellista

Resort fee voi olla useampi kymppi yöltä

Resort-maksut vaihtelevat hotelleittain, mutta yleisimmin ne liikkuvat noin 25–50 dollarin eli noin 23–47 euron välillä jokaista hotellissa vietettyä yötä kohden. Eikä siinä vielä kaikki: amerikkalaiseen tyyliin resort-maksuihin lisätään tietysti myös verot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos resort fee on esimerkiksi 40 dollaria yöltä, tulee viikon lomaan yllättäen 280 dollarin eli noin 260 euron lisämaksu. Jos reissubudjetti on ennestäänkin tiukka, on tämä huomattava lisäkulu.

Hotellit puolustelevat resort fee -lisämaksua luettelemalla pitkän listan palveluita ja ominaisuuksia, jotka sisältyvät hintaan. Todellisuudessa hotellien on kritisoitu käyttävän tätä lisämaksutyyppiä voidakseen pitää mainostamansa huonehinnat edullisina.

Mahdolliset lomakeskusmaksut kannattaa aina tarkastaa resort-hotelleissa, mutta ne ovat hiljalleen levinneet myös joihinkin tavallisiin kaupunkihotelleihin. Esimerkiksi Los Angelesista löytyy jo useampia hotelleja, joissa on käytössä lomakeskusmaksu.

Las Vegas tunnetaan lomakeskusmaksuistaan

Monille suomalaismatkailijoillekin tuttu Las Vegas on oppikirjaesimerkki resort fee -kohteesta.

Erityisesti keskellä viikkoa bilekaupungissa voi saada majoituksen viiden tähden luksusresortista samaan hintaan tai jopa edullisemmin kuin suomalaisesta keskitasoisesta ketjuhotellista? Huomioi, että hintaan lisätään resort-maksut.

Matkailijoiden harmiksi resort-maksun asettaneessa hotellissa sitä on mahdotonta välttää, eivätkä asiassa auta selittelyt epätietoisuudesta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että kalliimmissa hotelleissa myös resort fee on korkeampi.

Suunnitteletko matkaa Las Vegasiin? Frommer’s on listannut kaupungin hotellien resort-maksut vuodelle 2024.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eikä resort fee suinkaan ole ainoa lisämaksu, jota matkailijan tulee tarkkailla. Hotellia valitessa kannattaa aina tarkistaa kaikki mahdolliset kaupunki-, turisti- ja ekoverot, joita peritään myös Euroopassa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä tarkoittaa mannermainen aamiainen?

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa?

Seychellien hotellit Mainos

Seychellien ihanat hotellit – 3 vinkkiä unelmien lomasaarille

Hobo Hotel Helsinki

Tältä näyttää Helsingin uusin hotelli – Tukholmasta tuttu Hobo Hotel avautui ydinkeskustaan

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja