Hyppää sisältöön

Yllättikö tämä kiusallinen lisämaksu sinutkin? Nostaa edulliselta tuntuvan hotellin hintaa roimasti

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 28.09.2017
Tutustu hotellien lisämaksuihin ennen lomaa - tai saatat yllättyä hinnan loikatessa useamman kympin yötä kohden.

Resort-fee saa hotellihuoneen hinnan loikkaamaan

Tämä yllätys on tuttu monelle matkailijalle. Varaushetkellä kenties hämmentävänkin edulliselta tuntuneen hotellin hinta todellakin oli liian hyvä ollakseen totta. Vastaanottotiskillä se nimittäin levähtää laskun jatkeeksi: inhottu resort fee.

Resort fee on hotellien ja lomakeskusten käyttämä lisämaksu, joka veloitetaan jokaiselta yöltä huonetta kohden. Resort-maksu perustellaan hotellivieraille tarjottavilla palveluilla, jotka voivat olla mitä tahansa kuntosalin ja uima-altaiden käytöstä päivän lehteen, verkkoyhteyteen ja matkustusdokumenttien tulostuspalveluun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yleisin resort fee on Yhdysvalloissa, mutta koko maan kohteissa se ei ole käytössä. Lisämaksuun voi odottaa törmäävänsä hotelleissa esimerkiksi Floridassa, Havaijilla ja erityisesti Las Vegasissa, josta on vaikea löytää majoitusta ilman resort feetä.

Mahdolliset resort-maksut kannattaa tarkistaa myös Karibian lomakohteissa. Eurooppalaisissa hotelleissa lisämaksua ei käytetä.

Hotellivaraussivustot ja hotellien omat verkkosivut ilmoittavat resort feen suuruuden varauksen yhteydessä, mutta pienellä printillä painettu summa voi jäädä monelta matkailijalta huomaamatta – varsinkin silloin, kun sitä ei osata etsiä.

Resort fee voi olla useampi kymppi yöltä

Resort-maksut vaihtelevat hotelleittain, mutta yleisimmin ne liikkuvat noin 25–40 dollarin eli noin 21–34 euron välillä jokaista hotellissa vietettyä yötä kohden. Eikä siinä vielä kaikki: amerikkalaiseen tyyliin resort-maksuihin lisätään tietysti myös verot.

Jos resort fee on esimerkiksi 40 dollaria yöltä, tulee viikon lomaan yllättäen 280 dollarin eli lähes 240 euron lisämaksu. Jos reissubudjetti on ennestäänkin tiukka, on tämä huomattava lisäkulu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotellit puolustelevat resort fee -lisämaksua luettelemalla pitkän listan palveluita ja ominaisuuksia, jotka sisältyvät hintaan. Todellisuudessa hotellien on kritisoitu käyttävän tätä lisämaksutyyppiä voidakseen pitää mainostamansa huonehinnat edullisina.

Eikä resort fee suinkaan ole ainoa lisämaksu, jota matkailijan tulee tarkkailla. Hotellia valitessa kannattaa aina tarkistaa kaikki mahdolliset kaupunki-, turisti- ja ekoverot, joita majapaikka saattaa periä. Esimerkiksi Baleaarien saarilla kuten Mallorcalla, Menorcalla ja Ibizalla otettiin vuonna 2016 käyttöön uusi ekovero.

Kiinnitä erityistä huomiota siihen, peritäänkö lisämaksu huonetta kohden vai jokaista siinä majoittuvaa henkilöä kohden. Eroa on myös siinä, veloitetaanko lisämaksu kerran koko vierailua kohden vai per yö.

Las Vegas tunnetaan resort-maksuistaan

Monille suomalaismatkailijoillekin tuttu Las Vegas on oppikirjaesimerkki resort fee -kohteesta. Oletko sinäkin joskus ihmetellyt, miten erityisesti keskellä viikkoa bilekaupungissa voi saada majoituksen viiden tähden luksusresortista samaan hintaan tai jopa edullisemmin kuin suomalaisesta keskitasoisesta ketjuhotellista? Huomioi, että hintaan lisätään resort-maksut.

Matkailijoiden harmiksi resort-maksun asettaneessa hotellissa sitä on mahdotonta välttää, eivätkä asiassa auta selittelyt epätietoisuudesta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että kalliimmissa hotelleissa myös resort fee on korkeampi.

Suunnitteletko matkaa Las Vegasiin? Las Vegas Jaunt on vertaillut kaupungin hotellien resort-maksut vuodelle 2017 ja listannut ne hintaryhmittäin.

>> Lue myös: Kymmenen yllättävää faktaa Las Vegasista – tällainen on maailman legendaarisin bilekaupunki

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Travel + Leisure, Las Vegas Jaunt
Kuva: Aria Resort & Casino

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Gran Canaria

Gran Canarian hotellivinkit – 20 suositusta erilaisille matkailijoille

Hotelli Alma, Seinäjoki

Tiesitkö, että näin erikoinen hotelli löytyy Suomesta? Yövy kiehtovassa 18-metrisessä vesitornissa

All inclusive

All inclusive vai tavallinen pakettimatka – kumpi sopii sinulle?

Kuinka olla parempi hotellivieras?

Viisi tapaa, jotka tekevät sinusta huonon hotellivieraan – et ehkä edes huomaa mokanneesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja