Hyppää sisältöön

Vau, mitä Suomi-hotelleja! Esittelyssä 25 erikoista majapaikkaa kotimaassa

  • Maria Hietala
  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Maria Hietala, Inka Khanji Päivitetty: 16.06.2024
Lomaa ei aina tarvitse viettää kaukana kotoa. Suomen erikoisimmat majoitukset tarjoavat takuuvarmoja elämyksiä.

1. Imatran Valtionhotelli, Imatra

Linnaromantiikkaa ei välttämättä tarvitse hakea Keski-Euroopasta asti. Tiesitkö, miten komea valtionhotelli Imatralta löytyy?

Tätä rakennusta ei ulkoapäin uskoisi Scandic-ketjun hotelliksi – niin ainutlaatuisesta rakennuksesta on Suomen mittapuulla kyse. Valtionhotelli on rakennettu vuonna 1903.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Visit FinlandImatran Valtionhotelli
Imatran Valtionhotelli on tunnelmallinen linnahotelli, jollaisia ei Suomessa juuri näe.

Imatrankosken varrella sijaitseva linnahotelli seisoo aivan kaupungin tärkeimmän nähtävyyden ytimessä. Suoraan ikkunasta voi nähdä kosken kuohut. Keskusta palveluineen on lyhyen kävelymatkan päässä.

Hotellissa toimii myös pieni kylpylä, joten se tarjoaa puitteet rentoutumiseen erityisessä miljöössä. Tunnelmalliseen aulabaariin voi poiketa drinkille.

Huoneiden hinnat alkavat noin 120 eurosta sesongista riippuen.

>> Lue lisää: Uskoisitko tämän linnahotellin löytyvän Suomesta? Katso kuvat yllättävästä näystä

2. Arctic Snow Hotel, Rovaniemi

Rovaniemellä sijaitseva lumihotelli Arctic Snow Hotel rakennetaan joka vuosi uudelleen. Vuonna 2008 ensimmäistä kertaa avattu hotelli kiinnostaa matkailijoita niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotellissa on monenlaisia huoneita, joissa tunnelmaa luodaan seinien koristeilla ja erilaisilla valaistuksilla.

Inka KhanjiArctic Snow Hotel, Rovaniemi
Rovaniemen Arctic Snow Hotel -lumihotellissa voi majoittua tunnelmallisissa huoneissa mukavassa lämpötilassa.

Lämpötila hotellissa on aina nollan ja viiden pakkasasteen välillä riippumatta siitä, kuinka kylmä hotellin ulkopuolella on. Lämpimät makuupussit huolehtivat siitä, ettei vierailla tule kylmä, mutta mukaan tulee varata myös lämmintä vaatetta ja päähine.

Hotellihuoneiden lisäksi paksujen lumiseinien sisäpuolelta löytyy muun muassa jääravintola, jääbaari sekä jääkappeli, jossa järjestetään myös häitä. Hotellihuoneiden hinnat alkavat noin 300 eurosta.

>> Lue lisää: Yö lumihotellissa! Järven rannalla sijaitseva hotelli on todellinen viihdekylä – huippusuosittu Aasiassa

3. Bengtskärin majakka

Miltä kuulostaisi yö majakanvartijana Pohjoismaiden korkeimmassa majakassa? Haaveesta voi tehdä totta Turun saaristossa sijaitsevalla Bengtskärin majakalla.

Majakka on suosittu päiväretkikohde Hangosta ja Kasnäsistä, mutta kesäkaudella siellä on myös mahdollista yöpyä vanhoissa majakanvartijoiden huoneissa.

ShutterstockBengtskär
Bengtskärin majakkasaarella voi majoittua tunnelmallisissa majakanvartijan huoneissa.

Majakassa yöpymisestä haaveileville vieraille on tarjolla seitsemän huonetta. Wc-tilat ja sauna ovat vieraiden yhteiskäytössä. Majakan yhteydessä toimii myös esimerkiksi majakanvartijamuseo, kahvila ja kappeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Majoituspalvelut ovat käytössä toukokuusta syyskuuhun saakka. Kannattaa huomioida, että huoneet varataan nopeasti täyteen.

Majakalle kannattaa hankkia täysihoitopaketti, joka sisältää majoituksen lisäksi myös venekuljetukset ja kaikki ateriat vierailun aikana. Kahdelta henkilöltä paketti maksaa vajaat 600 euroa.

>> Lue lisää: Toteuta unelmasi ja majoitu suomalaisessa majakassa – tällainen on Bengtskärin majakkahotelli

4. Hotel Kakola, Turku

Kakolan nimi on monelle suomalaiselle tuttu muusta yhteydestä kuin hotellitoiminnasta. Aikoinaan Suomen vaarallisimmassa vankilassa istuivat tuomioitaan Volvo Markkasen ja Jammu-sedän kaltaiset rikolliset.

Entinen vankila avattiin boutique-hotellina vuonna 2020. “Ennen tänne jouduttiin, nyt tänne pääsee”, kuuluu turkulaishotellin slogan.

Hotellissa on yhteensä 146 yksilöllistä huonetta, joista erikoisimmassa on säilytetty vanhaa sellitunnelmaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka Khanji Vankilahotelli Turussa
Seikkailunhaluisimmat valitsevat majoituksen kalterien takana.

Hotel Kakolan yhteydessä toimii ravintola, baari sekä spa, josta saa erilaisia hoitoja ja hierontoja. Huoneiden hinnat alkavat noin 120 eurosta.

Hauska tapa aloittaa vierailu hotellissa on nousta Kakolanmäelle Turun funikulaarilla, joka otettiin käyttöön vuonna 2019.

Lue lisää: Suomen pahamaineisimmille vangeille tarkoitettu vankila on nykyään tasokas hotelli

5. Hotelli Alma, Seinäjoki

Erikoisia majapaikkoja kaipaavat matkailijat ilahtuvat Seinäjoella, jonka keskustassa on mahdollisuus majoittua entisessä vesitornissa.

Aivan Seinäjoen rautatieaseman kupeessa sijaitseva hotelli Alma toimii vuonna 1909 rakennetussa rautatieläisten talossa. Sen vieressä kohoava vesitorni muutettiin osaksi hotellia vuonna 2015. Viimeisimpänä kokonaisuuteen liitettiin vuonna 2022 historiallinen Pollarin talo, jossa on kaksi sviittiä.

Hotelli AlmaHotelli Alma, Seinäjoki
Vanha vesitorni sijaitsee aivan junaradan vieressä.

Punatiilinen, 18 metriä korkea vesitorni on mieleenpainuva yöpymispaikka, jonka huoneissa voi nauttia persoonallisesta sisustuksesta ja rakennuksen historiasta kertovista yksityiskohdista.

Vesitornissa on yhteensä seitsemän hotellihuonetta, joista yksi on sviittihuoneisto viidennessä kerroksessa. Hotellilta on helppo liikkua kävellen kaikkialle Seinäjoen keskustassa. Alman päärakennuksessa toimii myös ravintola.

Hotelli Almassa huoneiden hinnat alkavat noin 160 eurosta.

> Lue lisää: Tiesitkö, että näin erikoinen hotelli löytyy Suomesta? Yövy kiehtovassa 18-metrisessä vesitornissa

6. Haasi Mirror Houses, Asikkala

Asikkalassa Päijänteen rannalla sijaitsevassa Lehmonkärki Resortissa avattiin vuonna 2020 uniikki majoitusvaihtoehto: Haasi Mirror Houses on kokoelma laiturin päälle rakennettuja huoneistoja, joiden seinät ovat peililasia.

Vain aikuisille tarkoitettu majapaikka sopii hyvin romanttiselle lomalle, juhlahetkiin tai vaikka häämatkalle kotimaassa.

Lehmonkärki ResortLehmonkärki Resortin lasiseinäiset huoneistot
Haasi-huoneistot on rakennettu omalle rajatulle alueelleen Lehmonkärki Resortissa.

Haasi-huoneistoja on lomakeskuksessa yhteensä neljä. Jokaisella huoneistolla on käytössään yksityinen ulkoporeallas. Ikkunoiden eteen voi halutessaan vetää yöllä pimennysverhot.

Maisemamajoituksesta veden päällä on varauduttava maksamaan tavallista hotelliyötä enemmän. Haasien hinnat liikkuvat noin 500 eurossa.

Asikkala sijaitsee Päijät-Hämeessä noin 40 kilometrin päässä Lahdesta ja noin 70 kilometrin päässä Hämeenlinnasta.

7. Hotelli Krepelin, Kristiinankaupunki

Pohjanmaan rannikolla sijaitsevassa Kristiinankaupungissa on upeasti säilynyt puutalojen muodostama keskusta. Tunnelmaan pääsee kiinni majoittumalla hotelli Krepelinissä aidossa 1800-luvun miljöössä.

Hotelli toimii vanhassa merikauppiaan pihapiirissä, jossa majoituksen voi valita yhdeksästä perinnekorjatusta asunnosta. Osassa huoneistoista voi yöpyä jopa viisi henkilöä, joten hotelli sopii pariskuntien lisäksi myös perheille ja kaveriporukoille.

Hotelli KrepelinKristiinankaupungin hotellit
Krepelinin idyllisessä pihapiirissä pääsee aikamatkalle 1800-luvulle.

Kaikki on Kristiinankaupungissa kävelymatkan päässä, ja keskusta palveluineen aukeaa suoraan pihapiiristä. Aivan hotellin kupeessa sijaitsee Myllykallio, jonka historialliset tuulimyllyt ovat pakollinen vierailukohde Kristiinassa.

Krepelinin huoneistojen hinnat alkavat noin 80 eurosta. Jokainen huoneisto on nimetty hauskasti historiaa kunnioittaen ja sisustettu miljööseen sopivaan tyyliin.

8. Hotel Iso-Syöte, Pudasjärvi

Hotel Iso-Syötteen kiinnostavimmat huoneet ovat kolme sviittiä, joista 55-neliöinen Kotkanpesä on valittu brittilehti Telegraphin toimesta maailman romanttisimpien hotellihuoneiden joukkoon.

Kotkanpesä on rakennettu Iso-Syöte-tunturin huipulle, josta aukeaa panoraamamaisema alas laaksoon. Sviittiin tuo tunnelmaa huoneen läpi kasvava vanha kelopuu, pyöreä sänky ja poreamme.

Hotel Iso-Syöte Hotel Iso-Syöte
Pyöreä sänky ja huoneessa kasvava kelopuu ovat Kotkanpesä-sviitin hauskoja yksityiskohtia.

Hotelli sijaitsee Iso-Syötteen hiihtokeskuksessa Pudasjärvellä, jossa vilkkain matkailusesonki on talvella joulukuusta maaliskuuhun.

Kotkanpesä-sviittejä on vain yksi, joten jos haluaa majoittua tiettynä ajankohtana, kannattaa varaus tehdä hyvissä ajoin.

Lue myös: Tunnelmallinen hotelli tunturin laella: tällainen on Iso-Syötteen putiikkihotelli

9. Mustion linna, Raasepori

Raaseporissa sijaitseva Mustion linna on Suomen kuuluisimpia kartanoita ja koko maan suurin puurakennus, joka ei ole kirkollisessa käytössä. Linna on rakennettu vuosien 1783–1792 välillä.

Historiallisessa ruukkimiljöössä voi osallistua opastetuille kävelykierroksille tai tutustua tiluksiin omatoimisesti, syödä ravintolassa, käydä kesäteatterissa tai majoittua persoonallisissa huoneissa.

Mustion linna / Frank HellstenKartanohotellit Suomessa
Mustion linnan rakennukset, puutarha ja pihapiiri tarjoavat vieraille paljon nähtävää.

Mustion linnan hotellihuoneet löytyvät päärakennuksen sijaan viidestä erillisestä rakennuksesta, jotka ovat kaikki itsessään kiinnostavia. Kaksikerroksinen sviitti Merliinin torni on rakennettu vanhaan muuntajaan aivan Mustionjoen varteen.

Linnassa majoittuvilla vierailla on mahdollisuus käyttää entiseen kasvihuoneeseen rakennettua talvipuutarhasaunaa tai perinteistä rantasaunaa. Mustionjokeen pääsee halutessaan uimaan.

Linnan omistajat eivät nosta voittoa, vaan tarkoituksena on säilyttää arvokas miljöö rakennuksineen tuleville sukupolville. Turismista saatu tuotto käytetään tilojen ylläpitoon.

10. The Barö, Inkoo

Tyylikkäät luonnon rauhaan rakennetut hotellit ovat olleet Suomessa viime vuosien hittejä. Yksi puhutuimmista tulokkaista on vuonna 2021 Inkooseen avattu saaristohotelli The Barö.

Täällä kaiken keskipisteenä on upea saaristomaisema, jota voi ihailla huoneiden seinänkokoisista ikkunoista, saunan laiteilta ja ravintolan terassilta. Alkukesän yöttöminä öinä niin voi tehdä vaikka ympäri vuorokauden.

Inka KhanjiSaaristohotelli Barö Inkoossa
Huoneista avautuvan maiseman ansiosta todella tunnet nukkuvasi keskellä luontoa.

Majoituksen hintaan kuuluu huoneeseen tarjoiltu aamiainen, jossa on käytetty paikallisten tuottajien raaka-aineita. Hotelli on panostanut ekologisuuteen muun muassa rakentamisessa sekä energiamuodoksi valitussa tuulivoimassa.

Barösundin luonnonkauniilla alueella on ollut matkailutoimintaa jo 1800-luvulta lähtien. Helsingistä hotellille on vain noin tunnin ajomatka.

11. Golden Dome, Iisalmi

Golden Dome on hotelli, jollaista ei ehkä odottaisi löytävänsä Iisalmesta. Se herättää huomiota jo ulkoapäin näyttävällä rakennuksella, johon kuuluu hotellille nimenkin antanut kultainen sipulikupoli.

Sisällä hotellissa katse kiinnittyy ensimmäisenä ravintolasalin freskoihin ja ikkunamaalauksiin, jotka saavat miettimään, mikä rakennuksen tarina oikein on.

Eksoottinen taide selittyy karjalais-ortodoksisella kulttuurilla, jolla on alueella pitkät perinteet. Talvisodan jälkeen evakkoon lähteneet karjalaiset toivat ortodoksisen kulttuurin Iisalmeen.

Hotel Golden Dome Hotellit Iisalmessa
Ruokasalin taideteokset ovat luoneet Dimitrios Andonopoulos ja Viktor Nikitenko.

Hotellikiinteistön on rakennuttanut Iisalmen ortodoksinen seurakunta vuonna 1989. Nykyiset omistajat ovat pyörittäneet Golden Domea vuodesta 2016 lähtien.

Hotelli sijaitsee Iisalmen keskustassa. Täällä ei kannata jättää väliin aamiaista, sillä tarjolla on käsintehtyjä karjalanpiirakoita. Huoneita on yhteensä 36, ja niiden hinnat alkavat noin 120 eurosta.

12. Levin Iglut, Levi

Monilla suomalaisilla on vielä revontulet näkemättä, aivan kuten ulkomailta saapuvilla turisteillakin. Mikä olisi parempi tapa bongata luonnon valoshow kuin lämpimästä sängystä käsin?

Yksi lasikattoista iglumajoitusta Lapissa tarjoavista hotelleista on Levin Iglut. Huonetyypistä riippuen iglujen koko on noin 23–53 neliötä. Lasi-iglujen lisäksi valittavana on isoilla maisemaikkunoilla varustettu Revontulitalo, jonne mahtuu jopa neljä aikuista ja kaksi lasta.

Levin IglutLasi-iglut Levillä
Lasi-iglussa yövyttäessä toiveena on aina nähdä revontulia.

Paras aika bongata revontulia on hotellin mukaan syyskuusta huhtikuuhun iltojen tai öiden ollessa kirkkaita. Se on myös kausi, jolloin hotelli on avoinna. Syksy ja kevät ovat keskitalvea revontulirikkaampaa aikaa.

Yöhön lasi-iglussa tulee budjetoida hieman tavallista hotelliyötä enemmän. Iglujen yökohtaiset hinnat alkavat noin 370 eurosta. Hotelli sijaitsee noin vartin ajomatkan päässä Kittilän lentoasemalta.

13. Koskenkorvan Trahteeri, Ilmajoki

Kaikki suomalaiset tuntevat Koskenkorvan viinan, mutta tiesitkö, että sen synnyinseuduilla Ilmajoella pääsee tutustumaan viinatehtaan historiaan? Koskenkorvan Trahteerissa toimii museo sekä majoitus- ja saunapalveluita.

Trahteerissa voi majoittua ympäri vuoden Tehtaanjohtajan talossa, joka oli aikoinaan viinatehtaan johtajan työsuhdeasunto. Se sijaitseekin aivan Koskenkorvan tislaamon kupeessa.

Talon erikoisuutena on pelihuone, jossa voi haastaa reissukaverit pelaamaan biljardia. Taloon mahtuu majoittumaan jopa kymmenen vierasta, joten se sopii isommillekin seurueille.

Koskenkorvan TrahteeriKoskenkorvan Trahteeri Ilmajoella
Tehtaanjohtajan edustusasunnossa on klassista kotimaista designia.

Vieraat voivat käyttää lisämaksusta Trahteerin saunapalveluita, joihin kuuluu muun muassa perinteinen savusauna sekä Alkon vanhaan viskitynnyriin rakennettu viskisauna. Löylyistä käsin voi hypätä kylmäaltaaseen tai perinteiseen paljuun, josta käsin aukeaa maisema ohrapelloille.

Kesäkuukausina ryhmät ja kaveriporukat voivat majoittua Koskenkorvan Trahteerissa myös pihapiirin tunnelmallisissa aitoissa.

14. Hotel AX, Helsinki

Helsingin Jätkäsaareen vuonna 2022 avattu Hotel AX kertoo olevansa Pohjoismaiden ensimmäinen taidehotelli.

Taide näkyy hotellissa erilaisina maalauksina, veistoksina, tekstiileinä ja julkisivureliefeinä. Vierailulla kannattaakin varata aikaa yksityiskohtien tutkimiselle. Ennen huoneen varaamista voi tutustua hotellin viiteen erilaiseen huonetyyppiin.

Jo hotellikiinteistön ulkopuolella vieraita tervehtivä Stefan Lindforsin suunnittelema Örkki antaa osviittaa siitä, että nyt ollaan saapumassa taidehotelliin.

Hotel AX Taidehotelli Helsingissä
Hotellin taideteokset sopivat Jätkäsaaren urbaaniin katukuvaan.

Jätkäsaari sijaitsee helpon raitiovaunumatkan tai vajaan puolen tunnin kävelymatkan päässä Helsingin ydinkeskustasta. Länsiterminaaliin kävelee hotellilta vartissa.

Hotel AX on osa Primehotels-ketjua, johon kuuluu uniikkeja hotelleja Suomessa. Huoneiden hinnat alkavat noin 110 eurosta.

15. Hilltop Forest, Inkoo

Vuonna 2022 Inkooseen avattu Hilltop Forest haluaa tarjota vierailleen vastuullisen metsäretriitin. Hotellia pyörittävä suomalais-brittiläinen pariskunta keräsi kokemuksia ja ideoita maailmalta, ja toteutti Suomeen palattuaan omien arvojensa mukaisen version arjen pakopaikasta.

Hilltop Forestissa voi majoittua yksinkertaisen tyylikkäissä Hideaway-mökeissä, joissa on isot ikkunat ympäröivään luontoon. Mökkeihin kuuluu omat ulkohuussit. Päärakennuksen yläkerrassa on 2–4 hengelle sopiva Forest-sviitti.

Hotellin yhteydessä toimii metsäkylpylä, josta löytyy puusauna, poreamme ja ulkosuihku luonnon keskellä.

Hilltop ForestMajoitus Inkoon luonnossa
Hideaway-mökissä matkailijoita ympäröi rauhoittava metsämaisema.

Hilltop Forest korostaa toiminnassaan vihreitä arvoja ja sosiaalista vastuuta. Vieraille tarjoiltu ruoka on enimmäkseen kasvipohjaista, ja tuotosta lahjoitetaan prosentti hyväntekeväisyyteen.

Hotellissa on räätälöity erilaisia paketteja myös esimerkiksi etätöitä tekeville matkailijoille sekä yksin matkustaville. Majoitusten hinnat alkavat vajaasta 200 eurosta.

16. Koivurannan Iglut, Oulu

Yö joki-iglussa Oulujoen varrella on elämys pohjoisen yöttömässä yössä. Koivurannan Igluissa voi majoittua laituriin kiinnittyneenä ympäri vuoden, mutta kesäkuukausina seikkailijan valinta ja Koivurannan erikoisuus on jokihyppely. Sillä tarkoitetaan joki-iglulla liikkumista veneen tavoin.

Oulujokea pitkin lipuvat matkailijat voivat kiinnittyä joki-igluillaan poijupaikoille omaan tahtiin. Jokaisella pysähdyksellä on mahdollisuus myös tutkia ympäristöä.

Koivurannan IglutJoki-iglut Oulussa
Joki-iglulla seilatessa maisemia voi ihailla omalta laiturilta käsin.

Joki-iglussa on yksi parisänky, mutta sinne saa tarvittaessa myös lisävuoteen. Igluissa on minikeittiö, jossa voi valmistaa omat ruoat sekä kaasugrilli terassilla. Vuonna 2023 yhden yön jokihyppely maksaa 265 euroa.

Jokihyppelylle suuntaavat reissaajat saavat ennen lähtöä perinpohjaisen opastuksen kulkupelillä liikkumiseen. Joki-iglua kuvaillaan turvalliseksi ja helposti hallittavaksi, eikä se vaadi veneilykokemusta.

17. Herrankukkaro, Naantali

Vanhalle kalastajatilalle rakennettu Herrankukkaro on Naantalin saaristossa sijaitseva kokous- ja virkistyskeskus, jossa on lukuisia erikoisia tapoja majoittua.

Herrankukkaron tiluksilla voi yöpyä muun muassa linnunpöntössä, laavulla, hotellilaivassa tai erilaisissa perinnerakennuksissa mummonmökkien tyylien.

Herrankukkaro on avoinna ainoastaan tilauksesta vähintään kymmenen hengen ryhmille. Kokoa siis perheenjäsenistä, ystävistä tai työkavereista porukka, jos haluat lähteä kokeilemaan hauskoja saaristomajoituksia.

HerrankukkaroMajoitus linnunpöntössä
Telkänpöntöt edustavat Herrankukkaron uudempaa linnunpönttömajoitusta.

Herrankukkarossa on yhteensä neljä savusaunaa, joiden joukkoon kuuluvat myös maailman pienin ja suurin savusauna. Rantaan rakennetussa Kaislikkokylpylässä voi virkistäytyä paljussa tai merivesialtaassa.

Naantalista Herrankukkaroon ajaa alle puolessa tunnissa ja Turun keskustasta noin 40 minuutissa.

18. Yado Oikawa, Pukkila

Jos reissukassa ei riitä Japaniin asti, voi maan tunnelmaan virittäytyä myös kotimaassa.

Uudellamaalla sijaitsevassa Pukkilassa toimiva majatalo Yado Oikawa tarjoaa japanilaishenkistä majoitusta entisöidyssä meijerissä Porvoonjoen rannalla. Inspiraatiota on haettu japanilaisista ryokan-majataloista.

Yado OikawaJapanilainen majatalo Suomessa
Yado Oikawassa vieraat pääsevät kokeilemaan japanilaisia tapoja kotimaan kamaralla.

Majatalon huoneisto on sisustettu japanilaiseen tyyliin, ja siellä yövytään ja ruokaillaan kuten Japanissa. Vierailla on myös mahdollisuus kylpeä japaninsypressistä valmistetussa hinoki-puuammeessa. Oleskeluasuna käytetään tietysti kimonoa.

Majatalosta voi varata majoituksen ohikulkumatkalla tai lähteä sinne viettämään elämysviikonloppua. Vieraat voivat varata lisämaksusta esimerkiksi päähierontaa tai opetella japanilaistyylistä kukkien asettelua.

Jo vuonna 1997 perustettu majatalo siirtyi vuonna 2017 uudelle omistajalle Riitta Oikawan jäätyä eläkkeelle. Majataloon voi kirjautua sisään vain maanantaista perjantaihin.

19. Kalle’s Inn Resort, Mustasaari

Vaasan naapurissa Mustasaaressa sijaitseva Kalle’s Inn Resort tarjoaa Lapin lomakohteista tuttua lasitalomajoitusta, mutta nyt ollaan pohjoisen tuntureiden sijaan Vaasan ulkosaaristossa. Tiesitkö, että Merenkurkun saaristo on yksi Suomen Unesco-kohteista?

Kalle’s Inn Resortissa yöpyessä majoituksen hintaan kuuluu aina myös illallinen ja aamiainen, joten uniikista hotellista ei välttämättä tarvitse poistua lainkaan. Eikä kannatakaan – ainakaan syömään – sillä hotellissa ruokaan on todella panostettu.

Maria HietalaKalle's Inn Resort Mustasaaressa
Kalle’s Inn Resortissa voi majoittua ympäri vuoden.

Kalle’s Inn on elämys myös muulloin kuin kesäkuukausina. Saariston syysmyrsky voi olla ikimuistoinen lämpimästä sängystä oman lasiseinän läpi nähtynä.

Yö lasitalossa maksaa kahdelta hengeltä 350 euroa sisältäen laadukkaan illallisen ja aamiaisen.

20. Pulsan Asema, Lappeenranta

Lappeenrannassa vanhan rautatieaseman päärakennukseen perustettu Pulsan Asema tunnetaan idyllisestä kahvilastaan, mutta samassa pihapiirissä on mahdollista myös majoittua B&B-tyyliin rautatieläisten taloissa.

Pulsan Asemalla on mielenkiintoinen historia: 1870-luvulla lähtien se oli koko Saimaan alueen ykkösasema, josta käsin hidasta matkaa saatettiin taittaa vaikka Pariisiin saakka. Toiminta alkoi hiljentyä 1950-luvulla ja loppui 80-luvulla kokonaan.

Pulsan AsemaPulsan Asema
Rautatieläisten talot on remontoitu huolella.

Pulsan Asemalla majoitutaan viidessä erillisessä rakennuksessa, jotka on kaikki nimetty hauskasti kohteen historiaa kunnioittaen. Voit yöpyä esimerkiksi Junanlähettäjän talossa tai Pumppumestarin talossa.

Rakennuksesta riippuen majoitus sopii 2–5 hengen seurueille. Yökohtaiset hinnat alkavat reilusta sadasta eurosta. Majoitusta on tarjolla kesäkaudella toukokuun alusta lokakuun loppuun.

21. Park Hotel, Turku

Sliipattuja ketjuhotelleja karsastavat matkailijat löytävät jotain aivan muuta Turun keskustassa sijaitsevasta Park Hotelista.

Jugend-tyylisestä hotellirakennuksesta löytyy 20 yksilöllisesti sisustettua huonetta, joista kaksi on sviittejä. Aika tuntuu pysähtyneen huoneissa, joiden tyyli vie menneille vuosikymmenille. Sanonta “enemmän on enemmän” sopii tähän hotelliin.

Park Hotel Turun hotellit
Park Hotel kätkee sisälleen yksilöllisesti sisustettuja huoneita, joiden yksityiskohdissa ei ole säästelty.

Vuonna 1991 perustetun Park Hotelin kanta-asiakkaat saattavat muistaa Jaakko-nimisen papukaijan, joka oli aina vuoteen 2018 saakka osa hotellin kalustoa. Sillä oli tapana tervehtiä vieraita heti vastaanotossa.

Huoneiden hinnat alkavat Park Hotelissa noin 120 eurosta. Hotelli sijaitsee vain 300 metrin päässä rautatieasemalta, joten se on kätevä vaihtoehto junalla saapuville matkailijoille.

22. Tuurin Asema, Alavus

Alavuden Tuurissa voi kokeilla yöpyä todella uniikeissa puitteissa: nimittäin vanhan höyryjunan vaunuissa. Junan veturi on VR:n vanha 30-luvulla valmistunut höyryveturi, joka tunnettiin lempinimellä Ankka.

Tuurin Asema tarjoaa kuusi vaunuihin rakennettua huonetta, jotka sopivat majoitukseen 2–5 hengelle. Kaikissa huoneissa on oma kylpyhuone, ja yhdessä on lisäksi minikeittiö. Vieraat voivat käyttää ravintolavaunussa sijaitsevaa yhteiskeittiötä.

Tuurin AsemaJunamajoitus Tuurissa
Höyryjunan vieressä seisova alkuperäinen asemarakennus valmistui vuonna 1908. Se on Suomessa harvinaisuus.

Tuurin Asemalla ei enää ole rautatietoimintaa. Historiallisessa asemarakennuksessa järjestetään muun muassa taidenäyttelyitä ja joogatunteja.

Tuurin kylän tunnetuin nähtävyys on tietysti Tuurin Kyläkauppa, joka sijaitsee vain noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä junamajoituksesta.

Junamajoitus on varattavissa toukokuusta syyskuuhun. Huoneiden hinnat alkavat noin 100 eurosta.

23. Haltia Lake Lodge, Nuuksion kansallispuisto

Keskelle luontoa pääsee halutessaan yöpymään myös kaupungissa. Nuuksion kansallispuistossa Espoossa sijaitseva Haltia Lake Lodge tarjoaa hotellihuoneiden lisäksi myös glamping-vaihtoehtoa eli luksustelttaa.

Puitteiltaan teltta muistuttaa enemmän hotellihuonetta: onhan siellä mahdollista nukkua mukavasti sängyssä ja käyttää huoneen yhteyteen rakennettua vessaa. Saunomaan pääsee lisämaksusta hotellin puolelle.

Frida SteinerHaltia Lake Lodge
Luksusteltta sopii majoitukseksi vaativammallekin matkailijalle.

Nuuksion ulkoilureiteille pääsee lähes suoraan omasta metsämajoituksesta käsin. Glampingiin kuuluu aamiainen, joka tarjoillaan hotellirakennuksessa.

Yö luksusteltassa maksaa reilut 300 euroa, joten se sopii parhaiten juhlahetkiin tai spesiaalitilanteisiin luonnon läheisyyttä arvostavalle matkailijalle.

24. Billnäsin ruukki, Billnäs

Vuonna 1641 perustettu Billnäsin ruukki on nykyään majoitus-, kokous- ja vapaa-ajan palveluja tarjoava historiallinen miljöö Mustionjoen varressa.

Billnäsin ruukissa on tarjolla perinteistä hotellimajoitusta, mutta erikoisten yöpaikkojen perässä kulkeva matkailija valitsee jonkun vanhoissa puutaloissa sijaitsevista huoneistoista, joissa majoittuivat ennen ruukin työntekijät.

Idyllisistä huoneistoista löytyy muun muassa kakluunin ja leivinuunin kaltaisia hauskoja yksityiskohtia.

Ulla AlakangasBillnäsin ruukki
Ruukkimajoitus henkii mennyttä aikaa.

Ruukin alueella saa helposti vierähtämään muutaman päivän osallistumalla erilaisiin aktiviteetteihin kuten melontaan, liikkumalla itsenäisesti luonnossa ja tutustumalla ruukin palveluihin. Pihapiirissä toimii muun muassa suklaatehdas Billnäs Chocolate Factory, jossa voi tehdä herkkuostoksia tai osallistua suklaakurssille.

Lyhyen ajomatkan päästä löytyy muitakin kiinnostavia kohteita kuten Fiskarsin ruukki.

25. Jättiläisenmaa, Paltamo

Kainuun jylhissä maisemissa sijaitsevasta Paltamon kunnasta löytyy hauska majoitus. Hupaisasti nimetyn Kivesvaaran huipulla sijaitseva Jättiläisenmaa antaa vieraille mahdollisuuden nähdä kaiken lintuperspektiivistä.

Jättiläisenmaan majoituksissa on erilaisia vaihtoehtoja linnunpöntöistä maahisen majaan. Majoitukset sopivat 2–8 hengen seurueille. Yökohtaiset hinnat alkavat noin 120 eurosta.

JättiläisenmaaJättiläisenmaa Kainuussa
Omasta linnunpesästä kelpaa ihailla Kainuun luontoa.

Hotellin yhteydessä toimii lähiruokaa tarjoileva näköalaravintola, jossa illalliset tarjoillaan suurelta jättiläisen lautaselta.

Majoituksen ympäristössä voi harrastaa muun muassa pyöräilyä, melontaa, frisbeegolfia ja kalastusta. Talvella moottorikelkkasafarit ovat suosittu aktiviteetti.

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Lukijoiden kokemuksia

  1. Tuurin sviitti junamajoitus kesällä oli mieleen painuva. Hauska ja erilainen. Erityisesti lapset olivat innoissaan ja Keskisen kyläkauppaan tosiaan muutama minuutti. Ulkona puutarhassa sai halutessaan grillailla, pelata ulkopelejä.

    Soile Hannula

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen parhaat rannat

Mihin rantalomalle kotimaassa? 15 ihanaa rantaa Suomessa

Haltia Lake Lodge

Elämyksellistä majoitusta Nuuksiossa – oletko jo kokeillut luksustelttailua?

Rodoksen hotellit

Hotellivinkit Rodokselle – 12 paikkaa, joissa majoitut mukavasti

Powerpark

Esittelyssä kaikki Suomen huvipuistot – mikä sopii sinulle?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja