Hyppää sisältöön

Mitä resort-hotelli oikein tarkoittaa? Näin se eroaa tavallisesta hotellista

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 03.05.2024
Resort-hotelli on täyden palvelun lomakeskus, jonne lähdetään rentoutumaan tai liikkumaan.

Mitä tekee hotellista resort-hotellin?

Oletko joskus selannut majoitustarjontaa ja jäänyt miettimään, mitä resort-hotelli oikein tarkoittaa? Englanninkielinen termi on kansainvälisesti käytössä ympäri maailmaa.

Myös Suomessa toimii hotelleja ja lomakeskuksia, jotka käyttävät nimessään resort-sanaa. Tällaisia ovat esimerkiksi Kultaranta Resort, Kakslauttanen Arctic Resort sekä Hotel & Spa Resort Järvisydän. Suomeksi resort-hotellia voi kuvailla lomakeskukseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sana resort tarkoittaa englannin kielellä virkistäytymispaikkaa tai lomakohdetta. Tietosanakirja Britannica puolestaan määrittelee resort-hotellin tasokkaaksi majapaikaksi, joka sijaitsee yleensä meren tai muun vesistön rannalla, hiihtokeskuksissa tai luonnonpaikkojen tuntumassa.

Resort-hotellia kuvaillaan myös majapaikaksi, jota käyttävät nimenomaan lomalla olevat matkailijat. Esimerkiksi keskeisellä paikalla sijaitsevaa, toimivaa majoitusta etsivät työmatkailijat eivät ole lomakeskusten kohderyhmää.

Resort-hotellille on tyypillistä se, että siellä on tarjolla paljon muitakin palveluja kuin majoitusta. Tällaisia voivat olla esimerkiksi kylpylät, isot allasosastot, golfkentät, ohjatut aktiviteetit sekä lasten puuhakerhot. Resortissa voi olla myös iltaisin viihdeohjelmaa.

Resort-hotelleissa on runsaasti palveluita

Kaupunkien keskustoista resort-hotelleja ei juuri löydy. Siinä missä keskustahotelleissa tila on rajallinen, on muualla mahdollisuus laajentaa ja tarjota esimerkiksi liikuntamahdollisuuksia. Myös Suomen lomakeskukset sijaitsevat hienoilla luonnonpaikoilla.

Kooltaan resort-hotellit ovat yleensä melko isoja, ja niiden alueella vietetään lomalla enemmän aikaa kuin tavallisissa hotelleissa. Siinä missä keskustahotellissa saatetaan käydä vain nukkumassa, ei resortista välttämättä tarvitse poistua koko loman aikana. Ravintolat, harrastukset ja ostospaikat ovat kaikki samassa paketissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Osa resort-hotelleista toimii all inclusive -periaatteella, jolloin kaikki ruokailut ja palvelut kuuluvat etukäteen maksettuun hintaan.

Yhdysvalloissa tulee kiinnittää huomiota mahdolliseen lomakeskusmaksuun. Resort fee on käytössä erityisesti Las Vegasissa sekä Havaijin ja Floridan lomakohteissa, ja saattaa nostaa majoituksen hintaa merkittävästi. Tyypillinen resort fee on suuruudeltaan 25–50 dollaria yötä kohden. Myös Meksikossa ja Karibian lomakohteissa saattaa törmätä lomakeskusmaksuun.

Resort-hotellit sopivat matkailijoille, jotka haluavat rentoutua lomalla mielellään yhdessä paikassa tai hyödyntää hotellin harrastusmahdollisuuksia. Myös lapsiperheille majoitusmuoto on kätevä, sillä tekemistä löytyy yleensä kaikenikäisille.

Lue myös: Tämän termin sinäkin olet kuullut, mutta mikä boutique-hotelli oikein on? 5 faktaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tallinnan erikoiset hotellit

Viisi erikoista hotellia Tallinnassa – näin majoitut kontissa, luostarissa tai iglussa

Miten all inclusive -hotellit syntyivät?

Et arvaisi, miten all inclusive -hotellit syntyivät – alku oli jotain aivan muuta kuin nykyään

Erikoiset hotellit Suomessa

Vau, mitä Suomi-hotelleja! Esittelyssä 25 erikoista majapaikkaa kotimaassa

Haltia Lake Lodge

Elämyksellistä majoitusta Nuuksiossa – oletko jo kokeillut luksustelttailua?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja