Hyppää sisältöön

Tiesitkö, miten all inclusive -hotellit syntyivät? Alku oli jotain aivan muuta kuin nykyään

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 22.01.2024
All inclusive -lomien helppous houkuttelee monia. Miten kaikki alkoi?

All inclusive -matkailu alkoi 50-luvulla

Lomaa suunnitellessa monet päätyvät valitsemaan all inclusive -hotellin, jossa hintaan sisältyy majoituksen lisäksi myös ateriat, juomat ja aktiviteetit. Erityisesti lapsiperheille täyden palvelun lomakeskus on helppo vaihtoehto.

All inclusive -hotellien menestyskohteita ovat perinteisesti olleet esimerkiksi Meksiko ja Dominikaaninen tasavalta. Suomalaisille tuttuja all inclusive -kohteita ovat myös Espanjan saaret Kanarialla ja Baleaareilla, Turkki, Kap Verde, Kuuba ja Egypti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oletko ikinä miettinyt, miten konsepti syntyi? All inclusive -matkailun edelläkävijänä pidetään Club Mediä, joka perustettiin Ranskassa vuonna 1950 nimellä Club Méditerranée. Hanketta veti belgialainen yrittäjä Gérard Blitz.

Alkuperäinen idea liittyy sodanjälkeiseen vapauteen ja elämästä nauttimiseen. Yhteistyökumppaninsa Gilbert Triganon kanssa Blitz halusi rakentaa eräänlaisen utopian, johon ihmiset voisivat saapua eri maista lomailemaan yhdessä.

Teltoista hulppeisiin lomakeskuksiin

Ensimmäiset all inclusive -kokeilut olivat yksinkertaisia. Majoitus ei edes ollut hotellissa, vaan teltassa. Blitzin ja Triganon telttakylä kohosi ensimmäisenä Mallorcalle, ja myöhemmin myös muihin Välimeren kohteisiin.

Jos nykyään all inclusivea markkinoidaan lähinnä perheille ja pariskunnille, oli tuon ajan suurin kohderyhmä sinkut. Lomalla pelattiin pelejä, syötiin yhteisiä aterioita, soitettiin ja laulettiin sekä tietysti etsittiin romansseja. Ateriat olivat aina yhteisöllisiä.

ShutterstockAll inclusive -hotellien tarina
Club Med aloitti toimintansa Mallorcalla.

Teltat muuttuivat hiljalleen rantamökeiksi ja edelleen hotelleiksi. Valikoimaan lisättiin hiihtokeskuksia. Viimeistään 80-luvulla Club Medillä oli jo lukuisia varteenotettavia kilpailijoita. Kaikille yhteistä oli se, ettei hotelleissa tarvinnut välttämättä käyttää ollenkaan rahaa. Kaikki oli maksettu etukäteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Club Med on edelleen toiminnassa, joskin sen tyyli on muuttunut dramaattisesti alkuajoista. Yhtiöllä on nykyään lomakeskuksia ympäri maailmaa Karibialta Afrikan ja Aasian kohteisiin. Myös Euroopassa on lukuisia hotelleja ja hiihtokohteita.

Nykyään kiinalaisomistuksessa oleva Club Med on panostanut laadukkaisiin neljän ja viiden tähden hotelleihin. Asiakaskunta koostuu enimmäkseen perheistä ja pariskunnista.

>> Lue myös: Mitkä ovat all inclusive -hotellien plussat ja miinukset? 4 parasta ja 4 pahinta asiaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Solo Sokos Hotel Pier 4

Sokos Hotels avaa uuden hotellin Helsinkiin – aamiaiselle luvataan “kaupungin kiinnostavin puurovalikoima”

Mitä tarkoittaa mannermainen aamiainen?

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa?

Seychellien hotellit Mainos

Seychellien ihanat hotellit – 3 vinkkiä unelmien lomasaarille

Hobo Hotel Helsinki

Tältä näyttää Helsingin uusin hotelli – Tukholmasta tuttu Hobo Hotel avautui ydinkeskustaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja