Hyppää sisältöön

Tiesitkö, miten all inclusive -hotellit syntyivät? Alku oli jotain aivan muuta kuin nykyään

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 23.09.2023
All inclusive -lomien helppous houkuttelee monia. Miten kaikki alkoi?

All inclusive -matkailu alkoi 50-luvulla

Lomaa suunnitellessa monet päätyvät valitsemaan all inclusive -hotellin, jossa hintaan sisältyy majoituksen lisäksi myös ateriat, juomat ja aktiviteetit. Erityisesti lapsiperheille täyden palvelun lomakeskus on helppo vaihtoehto.

All inclusive -hotellien menestyskohteita ovat perinteisesti olleet esimerkiksi Meksiko ja Dominikaaninen tasavalta. Suomalaisille tuttuja all inclusive -kohteita ovat myös Espanjan saaret Kanarialla ja Baleaareilla, Turkki, Kap Verde, Kuuba ja Egypti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oletko ikinä miettinyt, miten konsepti syntyi? All inclusive -matkailun edelläkävijänä pidetään Club Mediä, joka perustettiin Ranskassa vuonna 1950 nimellä Club Méditerranée. Hanketta veti belgialainen yrittäjä Gérard Blitz.

Alkuperäinen idea liittyy sodanjälkeiseen vapauteen ja elämästä nauttimiseen. Yhteistyökumppaninsa Gilbert Triganon kanssa Blitz halusi rakentaa eräänlaisen utopian, johon ihmiset voisivat saapua eri maista lomailemaan yhdessä.

Ensimmäiset all inclusive -kokeilut olivat yksinkertaisia. Majoitus ei edes ollut hotellissa, vaan teltassa. Blitzin ja Triganon telttakylä kohosi ensimmäisenä Mallorcalle, ja myöhemmin myös muihin Välimeren kohteisiin.

Jos nykyään all inclusivea markkinoidaan lähinnä perheille ja pariskunnille, oli tuon ajan suurin kohderyhmä sinkut. Lomalla pelattiin pelejä, syötiin yhteisiä aterioita, soitettiin ja laulettiin sekä tietysti etsittiin romansseja. Ateriat olivat aina yhteisöllisiä.

Teltat muuttuivat hiljalleen rantamökeiksi ja edelleen hotelleiksi. Valikoimaan lisättiin hiihtokeskuksia. Viimeistään 80-luvulla Club Medillä oli jo lukuisia varteenotettavia kilpailijoita. Kaikille yhteistä oli se, ettei hotelleissa tarvinnut välttämättä käyttää ollenkaan rahaa. Kaikki oli maksettu etukäteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Club Med on edelleen toiminnassa, joskin sen tyyli on muuttunut dramaattisesti alkuajoista. Yhtiöllä on nykyään lomakeskuksia ympäri maailmaa Karibialta Afrikan ja Aasian kohteisiin. Myös Euroopassa on lukuisia hotelleja ja hiihtokohteita.

Nykyään kiinalaisomistuksessa oleva Club Med on panostanut laadukkaisiin neljän ja viiden tähden hotelleihin. Asiakaskunta koostuu enimmäkseen perheistä ja pariskunnista.

Lue myös: Miten uima-altaista tuli hotellien vetonauloja? Tämä hotelli loi trendin sata vuotta sitten – pääset sinne yhä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Gran Canaria

Gran Canarian hotellivinkit – 20 suositusta erilaisille matkailijoille

Hotelli Alma, Seinäjoki

Tiesitkö, että näin erikoinen hotelli löytyy Suomesta? Yövy kiehtovassa 18-metrisessä vesitornissa

All inclusive

All inclusive vai tavallinen pakettimatka – kumpi sopii sinulle?

Kuinka olla parempi hotellivieras?

Viisi tapaa, jotka tekevät sinusta huonon hotellivieraan – et ehkä edes huomaa mokanneesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja