Hyppää sisältöön

Kuinka helteellä oikein saa nukuttua? Muista nämä 7 niksiä, kun lähdet lomalle

Elina Venttola Päivitetty: 09.07.2019
Trooppisina öinä hikoillessa voi joutua ottamaan käyttöön erikoisia niksejä.

Miten selvitä helleöistä ilman ilmastointia?

Keskikesällä jo Euroopan sisällä matkustaminen tietää helteiden todennäköisyyttä. Etelässä heinä- ja elokuu tuovat mukanaan trooppiset yöt, jotka voivat tehdä suomalaisen olon tukalaksi.

Yksi näistä kohteista on Espanja, joka kärvistelee vuosittain keskikesän helteissä. Erityisesti sisämaassa monet paikalliset pakenevat rannikolle raikkaamman ilman perässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotellissa matkailijat voivat yleensä laskea ilmastoinnin varaan, mutta esimerkiksi vuokra-asunnoissa, lomahuviloissa ja vaatimattomissa majataloissa ilmastointia ei välttämättä löydy ainakaan kaikista huoneista.

Espanjalaislehti El País on koonnut selviytymisoppaan vinkeistä, joiden avulla maassa saa nukuttua paremmin kuumimpien kuukausien aikaan. Samoja niksejä voi soveltaa myös muissa kuumissa kohteissa.

1. Kokeile jääpalavinkkiä

Jos yrität nukkua kuumassa kohteessa pelkän tuulettimen viilentämänä, voi sen toimintaa tehostaa. Täytä astia jääpaloilla ja aseta se tuulettimen viereen. Tämä viilentää tuulettimen halkomaa ilmaa entisestään. Toinen luova vinkki helletuskaan on kostean lakanan asettaminen ikkunalle.

ShutterstockMiten selvitä Espanjan helteistä?
Keskellä Espanjaa sijaitsevassa Madridissa on kesällä tukalan kuuma.

2. Käytä kevyttä pyjamaa

Tosihelteiden aikaan alasti nukkuminen saattaa tuntua itsestäänselvältä vaihtoehdolta. Jos se tuntuu epämukavalta, kokeile mahdollisimman kevyestä materiaalista tehtyä pyjamaa. Jalat kannattaa pitää mahdollisimman viileinä, sillä lämpö leviää kehoon jalkojen kautta.

3. Viilenny kosteilla kääreillä

Vanhojen kunnon kylmien kääreiden sijaan asiantuntijat suosittelevat haaleaan veteen kastettuja kääreitä, joilla voi valella esimerkiksi niskaa, nilkkoja ja polvitaipeita ennen nukkumaanmenoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Nuku yksin

Kun lämpömittari nousee tukaliin lukemiin, voi yksin nukkuminen taata paremmat yöunet kuin puolison kainalossa. Muista myös, että mitä alempana nukut, sen viileämpää siellä on. Kaksikerroksisessa talossa kannattaa siirtyä alakertaan nukkumaan – tai mikä parempaa, lattiatasoon.

ShutterstockHelteellä kannattaa nukkua yksin
Kumppanin kyljessä nukkuminen lisää lämpöä.

5. Käy lämpimässä suihkussa

Ajatus kylmästä suihkusta voi tuntua helteillä mukavalta. Asiantuntijoiden mukaan vesi kannattaisi kuitenkin pitää vähintäänkin kädenlämpöisenä, sillä kylmän suihkun jälkeen kuuma ilma tuntuu entistä ahdistavammalta. Kylmä vesi aktivoi kehon ja energian kulutuksen.

6. Suosi kevyitä ruokia ja juo paljon vettä

Helteellä kannattaa unohtaa raskaat ja täyttävät illalliset. Vältä myös erityisen kuumia ruokia kuten keittoja ja muhennoksia. Esimerkiksi salaatit ja espanjalaisklassikko gazpacho eli viileänä syötävä keitto sopivat hyvin kuumiin kesäiltoihin. Muista juoda reilusti vettä pitkin päivää.

7. Sammuta valot ja elektroniset laitteet

Kuka olisi arvannut, että päällä olevat elektroniset laitteet voivat kuumentaa pieniä tiloja entisestään? Sammuta siis valot ja kaikki tarpeettomat laitteet silloin, kun et tarvitse niitä.

Lue myös: Näin kestät kuumuuden – hellepäivän selviytymisopas

Lähde: El País
Kuva: Istockphoto, Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Solo Sokos Hotel Pier 4

Sokos Hotels avaa uuden hotellin Helsinkiin – aamiaiselle luvataan “kaupungin kiinnostavin puurovalikoima”

Mitä tarkoittaa mannermainen aamiainen?

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa?

Seychellien hotellit Mainos

Seychellien ihanat hotellit – 3 vinkkiä unelmien lomasaarille

Ravintolat Espanjassa

Kymmenen asiaa, jotka voivat yllättää suomalaisen espanjalaisessa ravintolassa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja