Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Näin kestät kuumuuden – hellepäivän selviytymisopas

Shutterstock artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Huh hellettä - näin selviät kuumasta päivästä kotona tai kaukomailla!
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 17.07.2018
facebook   whatsapp

1. Muista juoda riittävästi

Veden juominen tulee muistaa aina, mutta erityisen tärkeää se on kuumalla säällä. Hikoillessa elimistö voi päästä kuivumaan yllättävän nopeasti, minkä seurauksena helle tuntuu raskaalta. Ilman juomaa olo käy hyvin tukalaksi. Vesi on paras janojuoma ja helteellä voi suosia myös kivennäisvesiä.

Pidä vesipullo aina mukanasi kaupungilla tai rannalla ja juo usein. Tärkeää on myös huolehtia, että auringossa telmivät lapset saavat riittävästi nestettä. PPT eli pissaa pitää tulla on hyvä muistisääntö niin aikuiselle kuin lapsellekin – jos et ole käynyt vessassa koko päivänä, on se viimeistään hälyttävä muistutus veden juonnista!

2. Säännöstele auringossa oleskelua ja vältä auringonpistos

Helle houkuttaa ihanaan aurinkoon, mutta liiallisena annoksena silläkin voi olla ikävät seurauksensa. Nauti auringosta, mutta käy välillä varjossa viilentelemässä, käytä aurinkolaseja ja muista suojata pääsi hatulla tai huivilla.

Auringonpistos alkaa salakavalasti ja sen ennakointi on tärkeää: pistosta ei voi enää peruuttaa siinä vaiheessa, kun huomaat oireiden alkaneen.

3. Pukeudu järkevästi

Kuumana päivänä viilentävin valinta on pukeutua luonnonkuituisiin vaatteisiin, esimerkiksi pellavaan, puuvillaan tai silkkiin. Auringossa ollessa vaaleat värit ovat toimivin valinta, eikä auringon lämpö tehostu tumman värin vaikutuksesta.

Keinokuitu hiostaa nopeasti helteellä, mistä syystä esimerkiksi polyesteristä valmistettuja vaatteita voi olla viisasta välttää kaikkein kuumimpina päivinä.

Vaatteiden vähentäminen ei ole aina viilein ratkaisu – etenkään jos oleskelet suorassa auringonpaisteessa. Tärkeintä on pitää säteet poissa paljaalta iholta. Ohut mutta suojaava vaate on paras aurinkosuoja, eli pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet voivat olla myös helteellä hyvä valinta.

ShutterstockHellepäivän selviytymisvinkit
Aurinkovoide on syytä pitää mukana aina hellepäivänä ja voidetta kannattaa käyttää runsaasti, erityisesti suorassa auringonpaisteessa.

4. Suojaa iho huolellisesti

Muista aurinkovoide aina oleskellessasi auringossa! Valitse ihotyypillesi sopiva aurinkovoide ja suojaa iho heti aamulla jo ennen, kuin lähdet ulos.

Ota matkakokoinen aurinkovoide mukaan käsilaukkuun tai reppuun ja lisää voidetta pitkin päivää. Huomioi ihotyyppisi myös suojakerrointa valitessa: vaaleat suomalaiset tarvitsevat yleensä vähintään suojakertoimen 25 tai 30. Illalla kannattaa muistaa after sun -voide, joka rauhoittaa ja kosteuttaa auringon rasittamaa ihoa.

Auringossa oleilun jälkeen iho kaipaa kosteutusta myös ulkoisesti, ja runsaan vedenjuonnin lisäksi onkin syytä muistaa levittää kosteusvoidetta runsaasti myös seuraavina päivinä.

5. Ota rennosti!

Älä suunnittele helteisen iltapäivän kuumimmille tunneille mitään liian rankkaa tekemistä. Ajoita matkoilla kaupunkikierrokset aamupäivään tai vasta iltaan ja jos suunnittelet olevasi tehokas kuumimpina tunteina, suorita tehokkuutta vaativat tehtävät ilmastoidussa tilassa.

Paras tapa selvitä helteestä on kuitenkin ottaa suosiolla rennosti, esimerkiksi lukea kirjaa tai ottaa nokkaunet kuumimpien tuntien aikana.

Eteläisten maiden siestaperinne ei suinkaan ole laiskuutta, vaan voimien fiksua jakamista. Onkin järkevää rytmittää hellepäivä siten, että viileämpinä hetkinä ollaan aktiivisia ja rankimmat kuumat tunnit levätään.

>> Lue myös: Älä unohda aurinkovoidetta! Esittelyssä kesän luottotuotteet, jotka pelastavat lomasi

Teksti: Riikka Krenn ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.