Kuva: Shutterstock
Mallorcalla ja Menorcalla voi esiintyä minitsunameja

Tätä et takuulla tiennyt Mallorcasta ja Menorcasta – mitä ovat saarten minitsunamit ja pitääkö niitä pelätä?

Kuinka moni osaisi yhdistää tsunamit Baleaarien suosittuihin lomakohteisiin?

Mallorcan ja Menorcan rissagat eli meteotsunamit

Ennen lomaa Baleaarien saarilla Espanjassa mielessäsi ei takuulla pyöri ajatus tsunameista. Mutta uskomatonta kyllä, Mallorcan ja Menorcan saarilla koetaan välillä minitsunameja eli niin kutsuttuja meteotsunameja.

Edellisen kerran ilmiöön törmättiin heinäkuussa 2018, kun vesi tulvi voimalla kaduille molemmilla saarilla. Yksi saksalaisturisti menehtyi Mallorcan Portopetrossa käveltyään rannan tuntumassa. Aallot iskivät myös Menorcan Cala’n Blanesiin.

Tavallisista tsunameista poiketen meteotsunamit eivät synny maanjäristysten tuloksena, vaan ne aiheuttaa ilmanpaineen vaihtelu meren yllä. Pahimmillaan ne voivat aiheuttaa vakavia tuhoja, loukkaantumisia tai kuolemia, kertoo Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu NSW.

Pitääkö minitsunameja sitten pelätä Baleaarien lomakohteissa? Ei pidä. Ilmiötä voi esiintyä Välimerellä ja Adrianmerellä, mutta voimakkaat meteotsunamit ovat harvinaisia. Jättiaallon kokeminen omalla lomalla on äärimmäisen epätodennäköistä.

Baleaareilla meteotsunameista käytetään termiä rissaga. Niitä esiintyy jopa useamman kerran vuodessa, mutta yleensä niin pieninä, ettei niihin kiinnitetä sen kummempaa huomiota. Kesän 2018 minitsunamin aallot olivat korkeimmillaan noin puolitoistametrisiä.

Menorcan Ciutadellassa huomattavia minitsunameja on koettu vuosina 1984, 2006 sekä 2013. Aallot iskivät suojaisaan satamaan, joka on kaupungin suosituin paikka nauttia illallista. Kuolonuhreilta säästyttiin, mutta luonnonoikku aiheutti tuhoja ravintoloille sekä veneille.

Kaikkien aikojen voimakkain meteotsunami on NSW:n mukaan kirjattu Kroatian Vela Lukassa vuonna 1978, jolloin Korčulan saarta ryöpyttelivät lähes kuusimetriset aallot.

Lue myös: Kuusi yleistä myyttiä Mallorcan lomasaaresta – mikä on totta ja mikä tarua?

Lähde: The Telegraph
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 28.8.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia