Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Espanja

Benidorm on aurinkoinen rantakohde

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 18.10.2018
Espanjan Benidormissa kaikki on tehty matkailijoita ajatellen.

Lomalaiset kansoittavat kaupungin

Benidorm sijaitsee Espanjan itärannikolla Costa Blancan lämpimällä loma-alueella. Saman seudun muita kohteita ovat muun muassa Alicante ja Torrevieja.

Kaupunkiin matkustetaan perinteisesti rantalomalle, sillä Benidormin palvelut ovat kuin luotuja onnistunutta matkaa varten. Rantaviivaa on noin kahdeksan kilometrin verran, ja kaupungin suosituimmat rannat ovat menevästä tunnelmasta tunnettu, kahden kilometrin mittainen Levanten ranta sekä perheiden suosima rauhallinen, kolmen kilometrin mittainen Ponienten ranta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantojen lisäksi kaupunki tarjoaa myös monia muita nähtävyyksiä. Erikoinen arkkitehtuuri on jo itsessään näkemisen arvoinen, sillä aivan rannan tuntumassa kohoaa pitkä liuta pilvenpiirtäjiä. Euroopan korkein hotelli, 52-kerroksinen Gran Hotel Bali sijaitsee Benidormissa, minkä lisäksi siluetti on täynnä kiinnostavia yksityiskohtia. Benidormin vanhankaupungin tunnelma kannattaa kokea. Siellä sijaitsee myös kaupungin tunnetuin näköalapaikka, kuvankaunis Placa del Castell -aukio, joka on suosittu kohde.

Lomailijoiden makuun rakennetussa kaupungissa on tietysti myös lukuisia lomakeskuksia ja huvittelupaikkoja. Paina mieleesi ainakin Terra Mítica -huvipuisto, missä riittää vauhtia kaikenikäisille.

Inka KhanjiBenidorm, Espanja
Benidormin pilvenpiirtäjien, rantojen ja palmujen täyttämä maisema luo kokonaisuuden, mistä on helppo haaveilla.

Sää vaihtelee kuumasta lämpimään

Aurinkoisen Benidormin lämpötilat pysyttelevät kesälläkin siedettävissä luvuissa. Silloin mittari kipuaa reiluun 30 asteeseen, kunnes viilenee kymmenisen astetta auringon laskettua. Keväällä ja syksyllä päivät ovat edelleen lämpöisiä, mutta illaksi on syytä varautua lämpimämmin vaatekerroin. Rantaleijonia ja uimareita ilahduttanee tieto siitä, että merivesi pysyy mukavan lämpimänä aina pitkälle syksyyn.

Talvella aurinkoa ja lämpöä halajavan kannattaa jättää Benidorm väliin, sillä tammikuussa lämpötila pysyttelee vain 10 asteen tietämillä. Kaiken kaikkiaan Benidormissa sataa kuitenkin vain noin 25 päivänä vuodessa, joten myös talvikuukausina on mahdollista säästyä vesisateilta.

Rantaleijonien suosima bilekaupunki

Benidormilla on kyseenalainen maine brittien bailuparatiisina, jollainen se on ollutkin etenkin kultaisella 80-luvulla. Sittemmin kohde on rauhoittunut, ja etenkin sesongin ulkopuolella alueen britit ovat lähinnä Espanjan auringosta nautiskelevia eläkeläisiä. Benidormissa on yhä lukuisia brittipubeja ja muita ravintoloita, joissa edelleen tanssitaan aamuun asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Benidormia ei kuitenkaan kannata ohittaa pelkkänä bilemekkana, sillä myös mahdollisuudet rauhalliseen ranta- tai perhelomaan ovat erinomaiset. Tekemistä riittää myös aktiiviselle matkailijalle, mutta kulttuurilomailijan kannattaa kuitenkin harkita tutustuvansa Benidormin sijaan muuhun Espanjaan.

Shoppailulomasta haaveileva matkailija saattaa pettyä Benidormissa, sillä kaupungin ostosmahdollisuudet ovat melko rajatut. Vain muutamalla espanjalaisella ketjuliikkeelläon putiikit Benidormissa, sillä valtaosa yksityisomisteisista vanhankaupungin putiikeista myy jo selvästi vanhentunutta muotia ja monista muista rantakohteista tuttuja tuliaisia.

Costa Blancan alueella kannattaa myös hyödyntää mahdollisuus vierailla viinitilalla. Alueelta tulee paljon laadukkaita viinejä, joiden valmistukseen ja makuihin pääsee paikan päällä tutustumaan.

Pilvenpiirtäjien rantakaupunki

Noin 76 000 asukkaan kaupungin väkimäärä jopa nelinkertaistuu kesäisin, kun pohjoisempien maiden kesäasukkaat ja lyhyemmän aikaa Benidormissa viipyvät matkailijat rientävät kaupunkiin lomailemaan. Benidorm on tunnettu erityisesti brittimatkailijoiden suosikkina, mutta kaupungissa lomailee tosiasiassa brittejä enemmän espanjalaisia, sillä noin puolet Benidormin-matkailijoista on Espanjasta. Kolmannes Benidormin-lomailijoista on brittejä, ja pohjoismaalaisia on matkailijoista vain murto-osa.

Vaikka Benidorm on tyypillinen rantakohde, muistuttaa sen siluetti enemmän suurkaupunkia. Espanjan Manhattaniksikin nimettyssä kaupungissa on yli 25 pilvenpiirtäjää, jotka palvelevat hotelleina ja asuinrakennuksina. Arkkitehtuurin tyylikkyydestä voidaan olla montaa mieltä, mutta kaikki on tehty ajatellen lomailijoita, joita Benidormissa odottavat lukuisat aktiviteetit ja monipuolinen viihdetarjonta.

Pilvenpiirtäjät eivät ole tuttu näky espanjalaisessa lomakaupungissa, mutta korkeille rakennuksille on hyvä syy: 1950-luvulla voimaan tulleen säädöksen mukaan kaupungin alueista 70 prosenttia tulee olla viheraluetta ja vain 30 prosentille on lupa rakentaa. Koska matkailijoille haluttiin tarjota mahdollisuus majoittua niin lähellä merta kuin suinkin, oli ainoa mahdollisuus rakentaa ylöspäin.

Lapsetkin viihtyvät monipuolisessa rantakohteessa

Benidormin rannikko on käytännössä kokonaan pitkää hiekkarantaa, jonka vain keskusta jakaa kahtia. Itäpuolen Levanten rantaa kutsutaan auringonnousun rannaksi, läntistä Ponientea taas auringonlaskun. Näiden keskellä sijaitsee vielä pienempi ja usein rauhallisempi Malpasin ranta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rentouttavimpaan lomapäivään riittävät aurinko, sininen meri ja hyvä kirja, mutta Benidormissa on mahdollisuus muuhunkin. Aktiivisen lomailijan onneksi lukuisat rantaravintolat ja -baarit auttavat nälkään, jonka erilaiset vesiurheilulajit ja lapsille tarkoitetut vesileikkikentät takuuvarmasti aiheuttavat.

Lapsilla ei Benidormissa ehdi tulla aika pitkäksi, sillä pelkästään lomakaupungin sisältä löytyy paljon erilaisia teemapuistoja. Pienimmille lapsille pelkät rantaleikitkin riittävät lomahuviksi – perheiden suosimassa vauhdikkaassa lomakohteessa on helppo löytää uusia leikkikavereita.

Hintataso on eurooppalaista luokkaa

Benidorm on siisti ja monipuolinen kohde, mikä näkyy myös hinnoissa. Esimerkiksi liput uusiin teemapuistoihin ovat melko arvokkaita, joten lapsiperheiden kannattaa varautua rahanmenoon ennalta, ettei paikalla tule ikäviä yllätyksiä.

Pakolliset menot, kuten ruoka, juoma ja liikkuminen, ovat kuitenkin kohtuullisia ja jopa espanjalaisella mittapuulla edullisia. Alicanten alue onkin koko Espanjan halvimpia kohteita, mikä ilahduttaa erityisesti budjettimatkailijaa.

Turvallinen kohde monenlaisille matkailijoille

Rauhallinen kaupunkitunnelma takaa turvallisuuden, eikä Benidormissa tarvitse pelätä turvallisuuden puolesta. Matkailijan on kuitenkin syytä pitää maalaisjärki mukana ja huolehtia esimerkiksi arvotavaroista.

Benidormin suosio takaa monenlaiset palvelut erilaisille matkailijoille. Koska kaupunki on erityisesti suosituimman matkailukauden ulkopuolella erityisesti eläkeikäisten suosiossa, sopii Benidorm erinomaisesti kohteeksi myös esteettömyyttä arvostavalle matkailijalle. Rantapromenadilla pääsee mainiosti liikkumaan pyörätuolilla, minkä lisäksi esimerkiksi katukivetykset ja pääsyt esimerkiksi kauppoihin ja ravintoloihin ovat suurimmaksi osaksi kevennetyt.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös seksuaalivähemmistöille suunnattuja paikkoja riittää Benidormissa, ja sateenkaarilippu on tuttu näky erityisesti vanhankaupungin bilekaduilla.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BENIDORMISSA

Inka KhanjiBenidorm, Espanja
Benidormin majoitusvalikoima on hyvin monipuolinen, ja tarjolla on hotelleja kaikista hintaluokista.

Lennot lähiseudulle

Benidormiin matkustetaan yleisimmin lentämällä Alicanten lentokentälle, joka sijaitsee noin 60 kilometrin päässä. Taksi kentältä maksaa vähintään 60 euroa, ja bussilla saman välin matkustaa alle 10 eurolla.

Helsingistä Alicanteen lentävät suoraan Norwegian ja Finnair. Suora lento Alicanteen kestää noin neljä ja puoli tuntia. Halvimmillaan edestakaiset lennot maksavat hieman yli sata euroa.

>> Löydä edullisimmat lennot Alicanteen Rantapallon lentohausta

Myös Madridista ja Barcelonasta Benidormiin kulkee junia ja linja-autoja. Esimerkiksi kuuden tunnin bussimatka Madridista maksaa 30–50 euroa henkilöltä ja samanpituinen kyyti Barcelonasta noin 40 euroa.

Benidorm on myös valmismatkakohde, jonne viikon lomamatkan saa alimmillaan noin 400 eurolla. Äkkilähdön Benidormiin saattaa napata tätäkin edullisemmin.

Hotelleissa riittää valinnanvaraa

Benidormin suuren suosion vuoksi kaupungissa riittää majoitusvaihtoehtoja, ja Benidormissa sijaitseekin kymmenittäin huippuhotelleja, turistihotelleja ja vuokra-asuntoja ‒ ja kaikkea siltä väliltä. Kohteessa voi majoittua vaikkapa vuonna 2002 valmistuneessa Gran Hotel Balissa, joka on Euroopan korkein hotelli.

Mikäli arvostaa helppoutta ja rentoutta, voi lomalle valita all inclusive -majoituksen ruokineen ja juomineen.

Tasokasta hotellilomaa kaipaaville Benidorm tarjoaa erinomaiset puitteet kilpailukykyiseen hintaan. Kaupungissa on neljä viiden tähden hotellia, missä voi majoittua edullisesti erityisesti suosituimman sesongin ulkopuolella.

Liikkuminen on alueella helppoa

Benidormissa tärkein eli ranta on oikeastaan aina kävelymatkan päässä. Hotelleilta keskustaan on usein muutaman kilometrin matka, joka hoituu jalkapelin lisäksi edullisella paikallisbussilla tai taksilla.

Oma auto on kätevä tapa tutustua Benidormia ympäröivään Alicanten maakuntaan, jonka maisemaa hallitsevat hedelmäviljelmät ja espanjalaiskylät.

Auton vuokraaminen on helppoa, sillä Benidormista löytyy yli 20 autovuokraamoa. Lähimpään kaupunkiin Alicanteen on noin 50 kilometrin matka. Väliä liikennöi puolen tunnin välein paikallisjuna, jolla matka hoituu reilussa tunnissa. Myös bussit kuljettavat Alicanteen, Alteaan, Albiriin sekä muihin ympäristön kyliin ja kaupunkeihin.

Bussiliput ovat edullisia, ja esimerkiksi Benidormista viehättävään Altean kylään matkustaa alle kahdella eurolla. Kannattaa kuitenkin varautua espanjalaiseen suurpiirteisyyteen aikataulujen kanssa.

BENIDORMIN NÄHTÄVYYDET

Inka KhanjiBenidorm, Espanja
Placa del Castellin näköalapaikka on Benidormin suosituimpia maisemapaikkoja.

Elämyksiä lapsille

Pitkien rantojen lisäksi Benidormista löytyy useampikin Euroopan suurimpiin kuuluva teemapuisto. Niistä välimerellisiä kulttuureja esittelevä elämyspuisto Terra Mítica ja eläintarha Terra Natura sijaitsevat vieretysten muodostaen mainion retkikohteen lapsiperheille.

Vesipedoille Benidorm tarjoaa Aqualandian, vesipuiston täynnä toinen toistaan hurjempia liukuja, sekä vesieläinpuisto Mundomarin.

Urheilua ja yöelämää nuorille ja aikuisille

Aikuisille tarjolla on golf- ja tenniskenttiä. Urheilullisen päivän viimeistelevät herkulliset tapakset tai illallinen jossakin Benidormin lukuisista showravintoloista ja ilta jatkuu klubilla tai discossa. Benidormissa riittää ravintoloita, ja kaduilla ja terasseilla kuhisee ympäri vuorokauden.

Mikäli penkkiurheilu kiinnostaa, löytyy Benidormista lukuisia sporttibaareja, joiden valkokankaille heijastetaan niin espanjalaisille rakasta jalkapalloa kuin eksoottisempia lajeja kalliokiipeilystä moottoriurheiluun.

Niille, jotka haluavat tulla nähdyksi, on Levanten rannan viertä kulkeva kävelykatu oikea valinta. Kun rannat ovat tyhjentyneet lapsiperheistä ja auringon säteet eivät enää polta, on aika laittautua kauniiksi ja lähteä näyttäytymään.

BENIDORMIN PARHAAT

Inka KhanjiBenidorm, Espanja
Autoretki kaupungin ulkopuolelle tuo eteen hulppeita näkymiä.

Parhaat kokemukset

  • Rentoutuminen pitkällä hiekkarannalla.
  • Ilta kaupungin maineikkaissa yökerhoissa.
  • Tapakset paikallisessa ravintolassa.
  • Vierailu viinitilalla.
  • Koko perheen retki teemapuistoihin.

Kiinnostavimmat aktiviteetit

  • Jeeppiretki sisämaahan ja vuoristoon.
  • Sähköpyöräseikkailu Serra Geladan luonnonpuistossa.
  • Vauhdikas päivä vesiaktiviteettien parissa.

Lisätietoa

Benidormin kaupungin matkailusivu

Teksti: Laura Uotila, Anna Mäkelä ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock, Anna Mäkelä ja Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mallorcan parhaat rannat

Näin löydät Mallorcan parhaat rannat – 10 suositusta

Cap de Formentorin majakka

Mallorcan upeimmalle maisemapaikalle johtaa hengästyttävä tie – kesällä voimassa tiukat rajoitukset

Madridin kiinnostavimmat nähtävyydet – 11 kohdetta, joissa kannattaa vierailla loman aikana

Miten sangria keksittiin?

Sinäkin tilaat Espanjassa sangriaa, mutta et ehkä tunne sen tarinaa – näin klassikko syntyi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja