Hyppää sisältöön

Ota kaikki irti lomasta Kanarialla: nämä ovat Lanzaroten viisi parasta elämystä

  • Palmuja rannalla
Ilmoitus Päivitetty: 29.02.2024
Kanariansaarten itäisin saari Lanzarote tunnetaan ainutlaatuisista tulivuorimaisemistaan, mutta saari tarjoaa rutkasti monipuolisia elämyksiä. Lue vinkit vauhdikkaaseen lomaan!

ILMOITUS: VISIT SPAIN

1. Sukeltaminen ja snorklailu

Lanzarotella kannattaa kurkistaa pinnan alle, sillä siinä missä saari on täynnä karuja tulivuorimaisemia, veden alla kuhisee elämää! Vesi on rannikollakin kirkasta, ja näkyvyys on ulottuu 20 metriin lähes vuoden ympäri, mikä houkuttaa kävijät nostamaan sukellusmaskin silmien suojaksi ja pulahtamaan veteen. Talvikuukausina veden lämpötila on noin 18 astetta.

Lanzarotella on kaikkiaan noin 50 sukellusreittiä ja sata sukelluskohdetta, joten nähtävää liittää. Erikoisuutena saaren lounaisrannikolla on 12 metrin syvyydessä sijaitseva vedenalainen museo. Kalojen lisäksi sukeltajien ja snorklaajien iloksi perustettu Lanzarote Atlantic Museum -museo sijaitsee sadan neliömetrin suuruisella alueella ja pitää sisällään noin 300 veistosta.

ShutterstockLanzarote, Espanja
Matalat vedet ja monipuolinen vedenalainen elämä tekevät Lanzarotesta erinomaisen snorklauskohteen.

Myös snorklaajille riittää nähtävää, sillä alueella on rutkasti erilaisia värikkäitä kalalajeja ja erittäin rikas vedenalainen elämä. Snorklausvälineitä on hyvin saatavilla ympäri saarta, ja välineiden vuokraaminen on edullista. Lanzarotella järjestetään myös snorklausretkiä, jotka soveltuvat koko perheelle.

Sukelluskouluja on saarella rutkasti, ja lyhyitä päivän–parin mittaisia peruskursseja järjestetään läpi vuoden. Ikäraja laitesukellukselle on Espanjassa kahdeksan vuotta, joten vedenalaiseen maailmaan voi tutustua helposti myös perheen pienimpien kanssa. 

2. Surffaaminen ja SUP-lautailu

Vesiurheilu on Kanariansaarten valtti, ja sitä se on myös Lanzarotella. Kokeile surffausta tai SUP-lautailua koko perheen voimin: surffaukseen on Espanjassa kahdeksan vuoden ikäraja, ja SUP-retkille otetaan järjestäjästä riippuen mukaan myös tätä pienempiä lapsia.

Kanariansaarilla sijaitsee maailman parhaiden surffauskohteiden joukkoon lukeutuva El Quemaon ranta, jonka vedet tosin soveltuvat vain kokeneimmille surffaajille. Jos lomasuunnitelmissa on kokeilla surffausta koko perheen voimin, suuntaa rauhallisemmille rannoille. Esimerkiksi Famaran ja La Garitan rannat soveltuvat erinomaisesti aloittelijoille. 

ShutterstockLanzarote, Espanja
Kokeneiden surffaajien menoa on mukava katsella, mutta Lanzarotella voi myös kokeilla surffausta ensimmäistä kertaa.

Myös SUP-lautailijoille on Lanzarotella hyvät oltavat, sillä saaren rauhalliset laguunit sopivat erinomaisesti niin aloittelijoille kuin koko perheelle, minkä lisäksi rannikko tarjoaa upeita maisemia ja hieman haastetta kokeneemmille. Lautoja vuokrataan lomakeskuksissa kuten Puerto del Carmenissa, Playa Blancalla ja Costa Teguisella

Saarella toimii useita SUP-kouluja, jotka tarjoavat niin opetusta kuin retkiäkin, joilla pääsee näkemään saaren parhaat paikat. 

3. Pyöräily ja patikointi tulivuorimaisemassa

Lanzaroten kuumaisemat ovat poikkeukselliset, ja niiden perässä saarelle saapuu vaeltajia ja pyöräilijöitä kaikkialta maailmasta. Lempeä ilmasto takaa ihanteelliset olosuhteet aktiviteeteille erityisesti talvikuukausina, kun aurinko ei paahda polttavasti, vaan reiteillä viihtyy myös päivän kuumimpien tuntien aikana. Talviloman patikka- tai pyöräretki onkin mainio aktiviteetti kaikenikäisille. 

Saarella on hyvät reittimahdollisuudet, olipa allasi sitten maasto- tai maantiepyörä tai jalassa vaelluskengät. Reittivalikoimasta voi valita merinäkymiä tai tulivuorimaisemaa, ja tarjolla on niin kokeneille suunnattuja haastavia reittejä kuin ensikertalaisille hyviä helppoja polkujakin.

ShutterstockLanzarote, Espanja
Lanzarote on suosittu kohde kaikentasoisille pyöräilijöille.

Lanzaroten pyöräily- ja patikointireitit on merkitty selvästi, ja matkailijoidenkin tulee pysytellä reitillä alueen ainutkertaisen luonnon suojelemiseksi. Maantiepyöräilijät ovat autoilijoille tuttu näky erityisesti vuoristossa, ja teillä on mainiosti tilaa niin neli- kuin kaksipyöräisillekin kulkuvälineille.

Pyöräily- tai patikkaretken aikana parasta antia ovat saaren näkymät, ja yhden päivän aikana maisema voi vaihdella turkoosista rantavedestä punaisena hehkuvaan hiekkaan ja satoja vuosia sitten purkautuneeseen tulivuorikraateriin. 

4. Rantalöhöilyä autiorannalla

Kanariansaarten loma on useimmille yhtä kuin rantaloma, ja sitä se voi olla myös Lanzarotella. 

Puerto del Carmen on saaren tunnetuin ja suosituin rantalomakeskus, ja muita hyviä rantakohteita ovat esimerkiksi Playa Banca, Playa de las Mujeresin ja Playa del Papagayon alue, Playa Reducto saaren pääkaupungissa Arrecifessa sekä Costa Teguisen rannat. 

ShutterstockLanzarote, Espanja
Turkoosi merivesi ja kullankeltainen hiekka houkuttavat viettämään rantapäivää Papagayon rannalla.

Rannoissa riittää siis valinnanvaraa, ja lisäksi saarella on rutkasti luonnonrantoja lomailijoille, jotka kaipaavat ensisijaisesti omaa rauhaa. Lapsille parhaiten soveltuu esimerkiksi Playa del Papagayon ranta, missä vesi on matalalla ja virtaukset ovat vähäisiä. 

Lanzaroten rannoilla tulee muistaa sama kuin muuallakin: Roskat tulee viedä roskiin asti ja jos rantalelu uhkaa huuhtoutua mereen, tulee se pyrkiä pelastamaan sieltä takaisin. Jos löhöilet autiolla luonnonrannalla, vie poistuessasi mukanasi kaikki, mitä toit mukanasi.

5. Seikkailuja Timanfayan kansallispuistossa

Lanzaroten tunnetuin kohde on saaren länsiosassa sijaitseva Timanfayan kansallispuisto, jonka tulivuoret ja laavakentät tekevät maisemasta poikkeuksellisen. Kansallispuisto kattaa 5 000 hehtaarin suuruisen alueen.

Timanfayasta suositun tekevät sen omintakeinen luonto. Kuumat lähteet, tulivuoret ja punamusta maaperä, josta kohoaa lukuisia kukkuloita. Alue on muotoutunut tulivuorenpurkauksessa 300 vuotta sitten, ja on täynnä punaisen, keltaisen ja oranssin eri sävyjä.

ShutterstockLanzarote, Espanja
Timanfayan kansallispuisto on helppo kokea, sillä saatavana on reittejä kaikenikäisille ja -kuntoisille.

Vierailu tulivuorten täyttämässä maisemassa on jo ajatuksena jännittävä niin aikuisille kuin lapsillekin, ja paikan päällä luonnonpuistoon voi tutustua kolmella eri reitillä: 14 kilometrin mittaisella opastetulla bussikierroksella sekä neljän tai yhdeksän kilometrin pituisilla patikkareiteillä. Lyhyempi, neljän kilometrin reitti soveltuu erityisesti perheille, ja sen voi kokea niin omatoimisesti kuin opastettunakin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lanzaroten nähtävyydet

Tämä Kanariansaari jää turhaan suosittujen naapuriensa varjoon – Lanzaroten 16 parasta nähtävyyttä

Calima Kanariansaarilla

Mikä on Kanarian kummallinen sääilmiö calima? Voi osua sinunkin lomallesi

Töihin Kanarialle

Haluaisitko töihin Kanarialle? Näitä ammatteja sinäkin voit kokeilla lomasaarilla

Amadoresin ranta Gran Canarialla

Mikä saari sopii sinulle? Näin valitset lomakohteen Kanarialla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja