Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kymmenen faktaa, jotka haluat tietää Kanarian rannoista ennen lomaa – säännöt, vinkit ja erot

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Oletko lähdössä Kanarialle rantalomalle? Huomioi nämä asiat.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 02.03.2022
facebook   whatsapp

1. Ei yksityisiä rantoja

Espanjan lain mukaan kaikki maan rannat ovat julkisia, ja sääntö koskee myös Kanariansaaria. Matkailijoilla on siis lupa oleskella ja uida kaikilla löytämillään rannoilla. Hotellit voivat rajata rannoista tietyn osan aurinkotuoleille siten, että ne ovat vain hotellivieraiden käytössä.

2. Aurinkotuoleja tarjolla

Kaikilla Kanariansaarten isoimmilla rannoilla on mahdollisuus vuokrata aurinkotuoleja ja -varjoja. Yleisin hintahaitari liikkuu noin 5–20 euron välillä saaresta ja rannan tyylistä riippuen.

3. Tummaa tai muualta tuotua hiekkaa

Kanariansaarilla rantojen hiekka on väriltään yleensä hieman tummempaa – tietyillä rannoilla jopa lähes mustaa laavahiekkaa. Kanarian kauneimpina rantoina pidetään usein Fuerteventuran poikkeuksellisen vaaleita hiekkarantoja.

ShutterstockHiekan väri vaihtelee Kanariansaarilla
Fuerteventuran rannoilla on vaaleaa hiekkaa.

Teneriffan pääkaupungissa Santa Cruzissa sijaitsevan Las Teresitasin rannan hiekka on muita vaaleampaa siksi, että koko ranta on keinotekoinen. Hiekka tuotiin 70-luvulla Länsi-Saharasta karun kivikon tilalle. Myös Gran Canarian valkohiekkaisen Anfi Beachin värin syy löytyy tuontihiekasta.

4. Varmimman auringon rannat

Jos haluaa maksimoida lämmön ja auringon viileimpinä talvikuukausina, kannattaa valita kohteeksi Gran Canarian eteläosassa sijaitsevat Puerto Rico, Puerto de Mogán tai Arguineguin. Näissä kohteissa aurinko porottaa yli 320 päivänä vuodessa ja ne ovat myös suojassa tuulelta.

5. Kanarian tuulisimmat rannat

Kanarian tuulisimpia saaria ovat vesiurheilukohteina tunnetut Fuerteventura ja Lanzarote. Myös esimerkiksi Teneriffan El Medano tunnetaan tuulisuudestaan, ja se onkin purjelautailijoiden suosiossa. Kaikilta saarilta on mahdollisuus löytää suojaisia poukamia, mutta tuulisuus kannattaa pitää mielessä erityisesti keskitalvella.

6. Rannattomat saaret

Kanariansaaret mielletään usein yhdeksi samanlaiseksi kohteeksi, mutta todellisuudessa saarten välillä on isoja eroja. Kaikilla saarilla ei esimerkiksi ole kovin kummoisia rantoja. La Gomera ja El Hierro ovat esimerkkejä saarista, joille ei kannata lähteä pelkästään rantalomalle.

ShutterstockKanariansaarten rannat
Kanarian rannoilla on yleensä kattavat palvelut.

7. Nudisteille on omat rannat

Kanariansaarilla on nudisteille omat rannat, joissa aurinkoa voi ottaa halutessaan vaikka täysin alasti. Käytäntö on voimassa siitäkin huolimatta, että alastomuuden katsotaan olevan Espanjassa laillista. Nudistirantojen joukkoon lukeutuu myös osa Gran Canarialla sijaitsevista Maspalomasin hiekkadyyneistä.

Kaikilla kanarialaisilla rannoilla saa olla yläosattomissa, ja se onkin espanjalaisnaisten keskuudessa yleisempää kuin bikinien yläosan käyttäminen.

8. Tarkista rannan säännöt

Jokaisella rannalla on omat sääntönsä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Yleisimmät kiellot liittyvät leiriytymiseen, saippualla peseytymiseen, kalastukseen sekä koirien ulkoiluttamiseen ja uittamiseen. Joillain rannoilla on otettu käyttöön erillisiä tupakointialueita. Tällaisia ovat esimerkiksi Gran Canarian suositut Playa de Amadores sekä Playa de Mogán.

9. Rantaliput kertovat sääoloista

Espanjalaisilla rannoilla on käytössä rantaliput, joiden väri kertoo päivän sääolosuhteista. Vihreä lippu tarkoittaa hyvää uimasäätä, keltainen kehottaa noudattamaan varovaisuutta ja punainen kieltää uimisen kokonaan. Harvinainen musta lippu kertoo rannan olevan suljettu. Esimerkiksi Gran Canarialla uimari voi saada 1 500 euron sakot kiellon uhmaamisesta.

ShutterstockRantaliput Espanjassa
Playa del Duquen ranta on yksi Teneriffan Blue Flag -arvon saaneista rannoista.

Rannalla liehuva sininen lippu on merkki rannan saamasta Blue Flag -tunnustuksesta. Euroopan ympäristösäätiön myöntämät liput kertovat muun muassa veden puhtaudesta ja rannan esteettömyydestä.

10. Kokeile chiringuitoa

Kokeile Kanarialla, kuinka kauan sinulta kestää bongata ensimmäinen chiringuito. Espanjalaiseen kulttuuriin olennaisesti kuuluvat yksinkertaiset rantabaarit tarjoilevat kylmiä juomia, välipaloja ja pientä purtavaa. Rantaravintoloiden sijaan chiringuitot ovat enemmän kioskimaisia. Kanariansaarten ilmaston ansiosta chiringuitot pysyvät avoinna ympäri vuoden.

>> Kanarian-lomat alk. 355 € / 8 vrk!

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.