Kuva: Istockphoto
Gran Canarialla voi törmätä jättiliskoihin

Oletko kuullut Kanarian jättiliskoista? Sinäkin saatat yllättyä lomallasi tästä lähes metrin mittaisesta otuksesta

Jos kohtaat Kanarialla jättiliskon, pysyttele suosiolla syrjemmällä äläkä häiritse otusta.

Gran Canarian uhanalaiset jättiliskot

Kanariansaariin harvemmin yhdistetään vaarallisia tai erityisen eksoottisiakaan eläimiä. Gran Canarialta löytyy kuitenkin liskolaji, jonka bongaaminen yllättäen voi saada hengityksen salpautumaan. “Kanarian liskona” tai jättiliskona yleisesti tunnettu otus on nimittäin reilusti kotimaan sisiliskoja kookkaampi.

Kanarian liskot voivat kasvaa jopa 80 senttimetrin mittaisiksi. Vaikka liskoja ei varsinaisesti tarvitse pelätä, tulee niitä kuitenkin kohdatessa välttää.

Kanarian liskoon ei tule koskea – näin sanoo jo paikallinen lakikin. Uhanalainen laji on vaarassa kuolla sukupuuttoon, ja liskojen vahingoittaminen, tappaminen tai pyydystäminen on ankarasti kielletty.

Liskot eivät hyökkää ihmisen kimppuun, jos niiden annetaan olla rauhassa. Häiritty tai vahingoitettu lisko voi kuitenkin puolustautua aggressiivisesti tuntiessaan olonsa uhatuksi. Jättiliskojen kiukkuinen purema voi aiheuttaa ihmisille todellista vahinkoa.

Jättilisko Gran Canarialla
Kuva: Flickr / Philip McErlean
Jättiliskoihin voi törmätä ympäri Gran Canarian saarta.

Gran Canaria Info -verkkosivusto kehottaa matkailijoita häätämään liskon pois harjan ja rikkalapion avulla, jos otus onnistuu harhailemaan esimerkiksi loma-asunnon terassille. Ihmisiä kohdatessaan lisko pakenee kuitenkin todennäköisesti paikalta.

Liskoja ympäri saaria

Kanarian liskot ovat kaikkiruokaisia, ja syövätkin lähes mitä tahansa kasveista hedelmiin ja hyönteisiin. Väritykseltään liskot ovat harmaanruskeita. Urosliskot ovat naaraita kookkaampia, ja niiden kaulan alue on värikkäämpi.

Liskoja löytyy ympäri Gran Canarian saarta, mutta suurin todennäköisyys niihin törmäämiseen on tietysti luonnossa vilkkaimpien lomakeskusten ulkopuolella.

Gran Canarialla elävien jättiliskojen lisäksi myös muilla Kanariansaarilla on omia liskolajeja, jotka ovat vieläkin uhanalaisempia. Teneriffan, El Hierron ja La Gomeran liskoja on jäljellä huomattavasti vähemmän. Surkein tilanne on La Palman saaren liskoilla, joiden on jo epäilty kuolleen sukupuuttoon.

Katso videolta miltä liskot näyttävät!

Lähde: Gran Canaria Info, Arkive.org
Kuvat: Istockphoto, Flickr / Philip McErlean
Video: YouTube / kanariatv.fi

Päivitetty: 30.11.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia