Hyppää sisältöön

Oletko kuullut Kanarian jättiliskoista? Sinäkin saatat yllättyä lomallasi tästä lähes metrin mittaisesta otuksesta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 24.09.2019
Joko olet törmännyt lomallasi Gran Canarian 80-senttisiin liskoihin?

Gran Canarian uhanalaiset jättiliskot

Kanariansaariin harvemmin yhdistetään vaarallisia tai erityisen eksoottisiakaan eläimiä. Gran Canarialta löytyy kuitenkin liskolaji, jonka bongaaminen yllättäen voi saada hengityksen salpautumaan. “Kanarian liskona” tai jättiliskona yleisesti tunnettu otus on nimittäin reilusti kotimaan sisiliskoja kookkaampi.

Kanarian liskot voivat kasvaa jopa 80 senttimetrin mittaisiksi. Vaikka liskoja ei varsinaisesti tarvitse pelätä, tulee niitä kuitenkin kohdatessa välttää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kanarian liskoon ei tule koskea – näin sanoo jo paikallinen lakikin. Uhanalainen laji on vaarassa kuolla sukupuuttoon, ja liskojen vahingoittaminen, tappaminen tai pyydystäminen on ankarasti kielletty.

Liskot eivät hyökkää ihmisen kimppuun, jos niiden annetaan olla rauhassa. Häiritty tai vahingoitettu lisko voi kuitenkin puolustautua aggressiivisesti tuntiessaan olonsa uhatuksi. Jättiliskojen kiukkuinen purema voi aiheuttaa ihmisille todellista vahinkoa.

Gran Canaria, Espanja
Jättiliskoihin voi törmätä ympäri Gran Canarian saarta.

Gran Canaria Info -verkkosivusto kehottaa matkailijoita häätämään liskon pois harjan ja rikkalapion avulla, jos otus onnistuu harhailemaan esimerkiksi loma-asunnon terassille. Ihmisiä kohdatessaan lisko pakenee kuitenkin todennäköisesti paikalta.

Liskoja ympäri saaria

Kanarian liskot ovat kaikkiruokaisia, ja syövätkin lähes mitä tahansa kasveista hedelmiin ja hyönteisiin. Väritykseltään liskot ovat harmaanruskeita. Urosliskot ovat naaraita kookkaampia, ja niiden kaulan alue on värikkäämpi.

Liskoja löytyy ympäri Gran Canarian saarta, mutta suurin todennäköisyys niihin törmäämiseen on tietysti luonnossa vilkkaimpien lomakeskusten ulkopuolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Gran Canarialla elävien jättiliskojen lisäksi myös muilla Kanariansaarilla on omia liskolajeja, jotka ovat vieläkin uhanalaisempia. Teneriffan, El Hierron ja La Gomeran liskoja on jäljellä huomattavasti vähemmän. Surkein tilanne on La Palman saaren liskoilla, joiden on jo epäilty kuolleen sukupuuttoon.

Katso videolta miltä liskot näyttävät!

Lähde: Gran Canaria Info, Arkive.org
Kuvat: Shutterstock
Video: YouTube / kanariatv.fi

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Gran Canarian salatut helmet

Gran Canarian salatut paikat – näe muutakin kuin turistikohteet

Menorca, Espanja

Millaista Espanjan Baleaarien saarilla on talvella? 10 huomiota sesongin ulkopuolelta

Sitgesin yöelämä

“Syntien katu” houkuttelee turisteja Espanjan suositussa lomakohteessa – muuttuu hämärän laskeuduttua

Näin etelä ja pohjoinen eroavat toisistaan Teneriffalla

Kannattaako Teneriffalla lomailla etelässä vai pohjoisessa? 5 merkittävintä eroa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja