Hyppää sisältöön

Kuusi klassikkoravintolaa New Yorkissa – annokset, joita et voi jättää väliin

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 23.08.2019
New York on todellinen ruokakaupunki, joka tarjoaa vaihtoehtoja jokaiseen makuun. Monipuolinen tarjonta on synnyttänyt monenlaisia ruokaklassikoita, joita ei kannata jättää väliin New Yorkissa. Tässä kuusi herkkua, joita kannattaa maistaa tulevalla New Yorkin -matkalla!

1. Pastramileipä, Katz’s Delicatessen

Jos kaipaat herkullista lihaleipää New Yorkissa, on suunta selvä: Lower East Sidellä sijaitseva Katz’s Delicatessen tarjoilee hitaasti kypsytetystä naudan suolalihasta valmistettuja voileipiä, jotka ovat klassikkoasemansa ansainneet.

Vuonna 1888 perustettu ravintola on perinteinen newyorkilainen juutalaisdeli, jonka omistajat ja työntekijät ottavat lihaleipien valmistamisen hyvin tosissaan. Se näkyy myös paikan suosiossa, sillä ravintolassa vierailee päivittäin noin neljä tuhatta asiakasta, niin matkailijoita kuin paikallisiakin. Ravintolan erikoisuus on ruispohjainen suolalihaleipä, joka tarjoillaan paikan päällä valmistetun sinapin kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Katz’s Delicatessen
205 East Houston Street

2. Osterit, Grand Central Oyster Bar

Yli satavuotias Grand Central Oyster Bar on ansainnut paikkansa New Yorkin klassikkoravintoloiden joukossa, sillä Manhattanilla sijaitseva ravintola tarjoilee lupaustensa mukaan koko kaupungin tuoreimmat osterit. Vuonna 1913 perustettu ravintola tarjoaa asiakkailleen kokonaisen osterilistan, josta löytyy runsaasti vaihtoehtoja.

Ostereiden lisäksi saatavilla on runsaasti muita mereneläviä, ja ruokalista vaihtelee päivän saaliin mukaan. Ravintola on hyvin tunnelmallinen ja perinteinen, mistä syystä se sopii mainiosti ostereita rakastavalle New Yorkin -kävijälle. Keskihintainen ravintola ei tee suurta lovea matkabudjettiin, mutta tarjoaa takuulla aidon New Yorkin -ruokaelämyksen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Grand Central Oyster Bar
89 E 42nd St

3. Hot Dog, Gray’s Papaya

New Yorkin klassisimmat hot dogit löytyvät aivan Broadwayn tuntumassa sijaitsevasta Gray’s Papaya -pikaruokaravintolasta. Hyvin vaatimattoman näköinen ravintola tarjoilee hot dogeja edulliseen hintaan, ja saatavilla on myös aamiaista.

Ravintola sopii loistavasti pienen budjetin matkailijalle, sillä halvimmillaan hot dogin saa noin eurolla. Gray’s Papayan erikoisuus on papaijamehu, joka kuulostaa erikoiselta valinnalta hot dogin yhteydessä mutta on herkullinen juoma suolaisen pikaruoan kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Gray’s Papaya
2090 Broadway

4. Shackburger, Shake Shack

Vuonna 2004 perustettu Shake shack sai alkunsa Madison Square Park -puistossa aloittaneesta ruokakärrystä ja on nykyisin yksi kaupungin suosituimpia hampurilaisketjuja. Shake Shackilla on nykyisin lukuisia toimipisteitä New Yorkissa ja ravintoloita ympäri maailmaa, mutta ketjun legendaarisin hampurilaispaikka sijaitsee yhä Madison Square Park -puistossa.

Klassikkoruoka on tietysti ketjun mukaan nimetty herkullinen Shackburger-hampurilainen, minkä lisäksi Shake Shackista saa muun muassa monia muita hampurilaisia, pirtelöitä ja hot dogeja.

Shake Shack
Madison Square Park

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Pizza, Grimaldi’s

New Yorkissa ei voi vierailla herkuttelematta italialaisvaikutteisella pizzalla, ja koko kaupungin parhaat pizzat löytyvät monen mielestä Grimaldi’s-ravintolasta. Ketjulla on nykyisin viisi toimipistettä ympäri New Yorkia, mutta useimpien suosikki on Brooklynin sillan kupeessa Brooklyn Bridge Park -puistossa sijaitseva ravintola. Grimaldi’sin pizzojen salaisuus on hiiliuuni, missä pizzat saavat hieman savuun taittavan maun sekä rapean pohjan. Perinteisessä tiiliuunissa paistaminen on asia, mistä ravintolassa ei tingitä. Ravintolan historia ulottuu aina vuoteen 1905, kun Yhdysvalloissa perustettiin ensimmäinen pizzeria.

Grimaldi’s on keskihintainen ravintola, sillä pizzat maksavat noin 20 euroa. Saatavilla on monenlaisia pizzoja, sillä perinteisten tomaattitäytteisten pizzojen lisäksi listalla on muun muassa valkoisia pizzoja sekä myös nutellalla kuorrutettu pizza. Lisäksi saatavilla on myös salaatteja.

Grimaldi’s
1 Front Street

6. Lohibagel, Russ & Daughters

New Yorkin klassisimpiin aamiaisruokiin kuuluu ehdottomasti uunituore bagel, joita kaupungissa saa lähes jokaisen kulman takaa, mutta parhaat lohitäytteiset bagelit löytyvät Russ & Daughters -puodista. Yli satavuotinen historia ja uskolliset kanta-asiakkaat takaavat, että tämä newyorkilaisklassikko ei tuota pettymystä.

Ravintola panostaa laadukkaaseen savukalaan, kaviaariin ja leipomotuotteisiin, ja on noussut monen newyorkilaisen suosikiksi. Ketjulla on nykyisin kolme ravintolaa, ja vuonna 1914 perustettu ensimmäinen Russ & Daughters on yhä toiminnassa.

Russ & Daughters
179 E Houston St

>> Lue myös: Näin löydät New Yorkin parhaat hampurilaiset – 5 vinkkiä

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravintola Palace

Tässä ovat Suomen Michelin-ravintolat 2024 – mukana kaksi uutta ravintolaa

Viron Michelin-ravintolat

Tässä ovat Viron Michelin-ravintolat – katso tuore lista suosituksista

Top of the Rock, New York

New Yorkin parhaat näköalapaikat – viisi pilvenpiirtäjää, joiden maisemat lyövät ällikällä

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja