Hyppää sisältöön

Gastronomi, tule Granadaan!

Mia Pennanen
Mia Pennanen Päivitetty: 28.11.2023
Historia on muovannut Granadasta yhden Espanjan persoonallisimmista kaupungeista – eikä vähiten ruokakulttuurinsa osalta.

Herkuttelumatka Granadaan

Granadan ilmapiiri on kansainvälinen ja nuorekas, kiitos arvostetun yliopiston, joka vetää opiskelijoita ympäri maailman. Ravintoloissakin yhdistyvät vaikutteet monista eri kulttuureista. Juutalaisten ja etenkin maurien monisatavuotinen valtakausi jätti lähtemättömän leiman granadalaiseen keittiöön.

Kun perinteinen andalusialainen ja mausteisiin nojaava arabilainen tapa kokata lyövät kättä, lopputulos on taivaallinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Taidetta tapaksista

Tapakset ovat Andalusian ylpeys. Granadassa ne ovat suussa sulavia, ja mikä parasta, jopa ilmaisia. Monet tapasbaarit tarjoavat lahjaksi herkkupalan, kun tilaat halvan olutlasillisen, cañan. Joskus saat valita itse. Ja pöytään ei tuoda kuivunutta patongin palaa oliivilla, vaan tapas, jollaisesta esimerkiksi Barcelonassa joutuu pulittamaan monia euroja.

Granada on täynnä tapasbaareja ja ja myös hienompia tapasravintoloita. Kaupunkiin on syntynyt käsite arte del tapeo, tapastaide. Niin intohimoisesti ravintoloitsijat työhönsä suhtautuvat. Tarjolla on jopa tapaskierroksia erilaisilla teemoilla. Lähtö tapahtuu Plaza del Carmenilta.

Yksinkertaisuus kannattaa

Vaikuttavimmat tapasalueet sijaitsevat härkätaisteluareenan kulmilla, keskustassa ja Albaicínissa, hektisessä arabialaiskaupunginosassa. Kannattaa tarkistaa Plaza Nuevan ja Calle Elviran loputtomat mahdollisuudet.

Tapaksia voi syödä halvalla tai valita gourmet-linjan. Lajitelman tilaaminen toimii aina. Niitä voi täällä saada jopa alle euro per tapas -hintaan. Suosi paikallisten ja perinteisten reseptien mukaan rakennettuja, tuoreista raaka-aineista koostuvia yksinkertaisia tapaksia.

Kokeile esimerkiksi suolattua leipää (salaíllas) pavuilla, köyhän miehen perunoita (papas a lo pobre) ja osittain härästä tehtyä espanjalaista omelettia (tortilla de sacromonte).

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teehuoneita maurilaiseen tapaan

Maurilaiset teehuoneet, teteriat, ovat täytyy käydä -kohde Granadassa. Vierailu teekupposella Albaicínissa on eksoottinen ja rentouttava kokemus. Tarjolla on erimakuista yrttiteetä ja arabialaista vahvaa maustekahvia, jota siemaillaan nautiskellen matalien pöytien ääressä tai sohvalla makoillen.

Juoman kanssa voi maistella esimerkiksi marokkolaisia kakkuja, hunajalla kuorrutettuja makeisia tai hedelmiä, kuten annoonaa ja karambolaa.

Tunnelma on intiimi, ja huoneiden sisustus itämaiseen tapaan värikäs. Arabialaiskortteleiden pikkukujia ja aukioita sekä valkoisia matalia taloja ihmetellessä tai makukaupoissa piipahtaessa vierähtää useampi tovi.

Sangriaa ja churroseja

Toki Granadassa ovat tarjolla kaikki andalusialaiset perusherkut. Hellepäivänä täydellinen lounas on kylmä gazpacho-keitto, jonka voi huuhtoa alas virkistävällä sangrialla.

Kahvihetki sujuu rattoisasti churrosien, kaakaoon dipattavien munkkitankojen kanssa. Päivälliseksi sitten vaikkapa paistettua kalaa ja kyytipojaksi viinikellarin kätkössä kaunistunutta cádizlaista punaviiniä.

Teksti: Riku Roslund

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Menorca, Espanja

Millaista Espanjan Baleaarien saarilla on talvella? 10 huomiota sesongin ulkopuolelta

Sitgesin yöelämä

“Syntien katu” houkuttelee turisteja Espanjan suositussa lomakohteessa – muuttuu hämärän laskeuduttua

Näin etelä ja pohjoinen eroavat toisistaan Teneriffalla

Kannattaako Teneriffalla lomailla etelässä vai pohjoisessa? 5 merkittävintä eroa

Millaisia majoitusmuotoja Kanariansaarilta löytyy?

Miten Kanarialla kannattaa majoittua? 7 eri tapaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja