Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Koe Barcelonan kaunein nähtävyys: Gaudín La Pedrera vie kaupungin kattojen ylle

artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Suositulla Passeig de Gràcia -kadulla sijaitseva La Pedrera on paitsi museo myös erinomainen maisemapaikka.
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 28.02.2020
facebook   whatsapp

Erikoinen rakennus saa ihastumaan

Barcelonan sydämessä sijaitseva La Pedrera on paikka, josta supersuosittu matkailukaupunki avautuu uudesta näkökulmasta. Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon rakennus listattiin vuonna 1984.

Espanjalaisen arkkitehti Antoni Gaudín suunnittelema kerrostalo kiinnittää huomion erikoisella ulkomuodollaan. Aaltoilevien seinien ja koristeellisten parvekkeiden lisäksi rakennuksessa kiinnostavat myös katolla sijaitsevat patsaat, jotka näkyvät kadulle juuri ja juuri. Vaikka sisään saakka ei astuisikaan, on Gaudín erikoisesta arkkitehtuurista mahdollisuus nauttia myös kauempaa.

Inka KhanjiLa Pedrera, Barcelona
Erikoinen arkkitehtuuri on tyypillistä Antoni Gaudín suunnittelemille rakennuksille.

Kaupungin tunnetuimpien vierailukohteiden joukkoon lukeutuva La Pedrera tunnetaan myös Casa Milá -nimellä siellä asuneen perheen mukaan. Rakennuksessa on käytetty useita erilaisia rakennustekniikoita ja materiaaleja: erikoisia portaikkoja, ikkunoita ja holvikaaria riittää, ja kävijät voivat bongata muun muassa tiiliä, mosaiikkeja, marmoria ja lasia. La Pedrera on täynnä erilaisia muotoja.

Vierailijoita La Pedrera houkuttaa ympäri vuoden kaikkina vuorokaudenaikoina, mutta jos haluat vierailla rakennuksessa rauhalliseen aikaan, suuntaa paikalle suosituimpien lomakausien ulkopuolella alkuillasta.

Monipuolinen vierailukohde

Rakennuksessa riittää nähtävää, ja ensimmäisenä kävijät pääsevät näkemään vaikuttavan sisäpihan, josta avautuu näkymä parvekkeille. Casa Milán ehdottomasti kiinnostavin kohde on kuitenkin rakennuksen katto, joka tunnetaan ritarimaisista vartijapatsaista.

Kahdeksannessa kerroksessa sijaitsevalle kattoterassille pääsee joko portaita pitkin tai hissillä, ja perillä odottavat paitsi upeat maisemat Barcelonan keskeisille kaduille myös hauska ja varsin erikoinen näky. Gaudín suunnittelemille rakennuksille tyypillisesti La Pedrerassakaan ei ole säästelty hauskoilla muodoilla tai erikoisilla ratkaisuilla, ja se tunnetaan erityisesti rakennusta vartioivista ritaripatsaista.

Inka KhanjiLa Pedrera, Barcelona
Sisäpihan yksityiskohdat ovat muun rakennuksen tavoin saaneet inspiraationsa luonnosta.

Rakennuksen aaltomainen teema jatkuu katolla, missä portaat aaltoilevat ylös ja alas patsaiden välissä. Kaupunki avautuu kävijöille eri kulmista, ja tunnelma on Gaudín muiden kohteiden tavoin kuin satumaailmassa.

Kattoterassin jälkeen vuorossa on sisäkaton tiloissa entisessä pyykkituvassa, sijaitseva holvikaarien suojelema tila sekä rakennuksen pienoismalli, joka auttaa hahmottamaan Casa Milán kokonaisuuden. Vieraile myös neljännessä kerroksessa sijaitsevassa La Pedrera -asunnossa, joka näyttää yhden perheen osalta, millaista elämä oli 1910-luvun Barcelonassa.

Inka KhanjiLa Pedrera, Barcelona
Kattotasanne kannattaa kiertää joka kulmasta, sillä rakennukselta avautuu myös mainio näkymä ympäri Barcelonaa.

La Pedreralla on kahdet kasvot, sillä siinä missä kattoterassin vartijat ovat valkoisen ja beigen eri sävyissä päivisin, auringon laskettua alkaa näyttävä valoshow.

>> Lue lisää vinkkejä Barcelonaan!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.