Kuva: Istockphoto
Sitges, Espanja

Rakastu Espanjaan! Katalonian unohtumattomimmat elämykset Top 5

Espanjan koillisosassa sijaitseva Katalonia tarjoaa matkailijalle myös paljon muuta kuin Barcelonan. Rannat, kulttuuri, luonto ja kulinaristiset elämykset takaavat unohtumattoman loman.

1. Herkuttele espanjalaisittain

Kataloniassa on neljä ravintolaa, jotka ovat saaneet täydet kolme Michelin-tähteä. Kaikkiaan Michelinin oppaaseen on päässyt useampi kymmenen ravintolaa Kataloniasta.

Suuntaa kaupunkien ulkopuolelle maalaisravintoloihin kokeaksesi aitoa espanjalaista ruokakulttuuria. Näin pääset nauttimaan paikallista, lähialueen antimista valmistettua ruokaa, jota ei ole hinnalla pilattu.

Maalaisravintoloissa ruokailutilanteen täydentää aito espanjalainen tunnelma. Jopa kokonaiset suvut kokoontuvat syömään tuntien ajaksi. Sanotaankin, etteivät espanjalaiset syö elääkseen, vaan he elävät syödäkseen.

Espanjalainen ruoka
Kuva: Istockphoto
Katalonian alueen herkkuja ei kannata jättää väliin.

Yksi Katalonian perinteistä on Calçotadas, jota vietetään alkutalven ja -kevään aikana. Suvut ja kaveriporukat kerääntyvät maalaisravintoloihin tai kotipihoihin syömään avotulella hiillostettuja ja paikalliseen romesco-kastikkeeseen kastettuja kevätsipuleita, calçots.

Sipuleiden kanssa syödään paljon lihaa, kuten chorizomakkaraa ja lampaankyljyksiä. Kyytipoikana otetaan punaviiniä tai paikallista kuohuviiniä cavaa.

2. Vieraile viinitiloilla

Viininystäville Katalonia on huippukohde. Barcelonasta on lyhyt matka Penedesin isoille cava-tiloille, jotka ovat monen turistin nähtävyyslistalla. Todellinen viininystävä vierailee Montsant-vuoristoalueella, jossa sijaitsevat Montsantin ja Prioratian viinialueet.

Pienen Priorat-alueen viinit ovat maailmankuuluja. Priorat onkin toinen Espanjan alueista, joka on saanut korkeimman D.O.Q- luokituksen Riojan ohella.

Viinin lisäksi Prioratissa voi nauttia kauniista ja jylhästä luonnosta esimerkiksi patikoiden tai maastopyöräillen. Alueen monissa keskiaikaisissa kylissä tarjotaan aitoa katalonialaista ruokaa.

3. Koe katalaanikulttuurin erikoisuudet

Diktaattori Francon aikaan katalaanin kieli ja paikalliset juhlat oliva kiellettyjä Espanjassa. Nykyään katalaanit viettävät juhliaan ylpeästi. Paikalliset juhlat ovat ikimuistoinen elämys. Juhlien vakionumeroita ovat Gegants-jättinuket, ball de bastons -keppitanssi sekä tulikulkueet.

Katalonia, Espanja
Kuva: Cambrils Turisme
Katalonia on monipuolinen matkailualue.

Ihmistornit ovat paikallinen perinne-erikoisuus erilaisissa tapahtumissa. Torni saattaa muodostua jopa sadoista ihmisistä, ja ylimmäksi kiipeää aina lapsi. Lajissa järjestetään myös kilpailuja, joista suurimmat keräävät jopa kymmeniätuhansia katsojia.

4. Nauti vaihtelevasta luonnosta

Katalonian luonto yllättää monipuolisuudellaan ja tarjoaa puitteet monenlaiselle urheilulle: Pyreneet ovat laskettelijoiden suosiossa ja vuoristosta löytyy myös Unescon maailmanperintökohde Mont Perdu. Sukeltajat taas suuntaavat Costa Bravaan, jonka turkoosinsinisiä vesiä ei suotta kutsuta Espanjan parhaiksi sukelluspaikoiksi.

Montsant-vuoristossa pääsee vaeltamaan ja maastopyöräilemään. Vieressä sijaitseva Siurana puolestaan on tunnettu yhtenä seinäkiipeilykohteena.

Etelämpänä Kataloniassa matkailija voi muun muassa kajakoida Espanjan pisimmässä joessa Ebrossa. Välimereen laskiessaan Ebro luo ison suiston, joka on kuuluisa riisistään sekä monipuolisesta linnustostaan. Alue on Euroopan harvoja flamingojen levähdyspaikkoja. Kuuluisasta riisistä syntyvät myös maistuvat paellat.

5. Sukella Katalonian historiaan

Barcelonasta noin 100 kilometriä etelään sijaitsevan Tarragonan historia ulottuu yli 2 000 vuoden päähän. Kaupunkina Tarragona onkin Barcelonaa vanhempi.

Tarragona oli aikanaan Rooman vallan keskus ja on nykyään vanhin Rooman aikainen kaupunki Italian ulkopuolella. Kaupungista löytyy edelleen useita roomalaisten rakennusten jäännöksiä, kuuluisimpina amfiteatteri ja sirkus.

Tarragona on Unescon maailmanperintökohde. Historiannälkäisten ohella kaupunki on loistava kohde kulinaristille. Tarragonan kujat ovat täynnä mitä parhaimpia ravintoloita. Tarragonan rannat palvelevat auringonpalvojia, ja iltaisin sataman klubit täyttyvät juhlijoista.

Joka vuosi toukokuussa Tarragona siirtyy ajassa reilut 2 000 vuotta taaksepäin ja juhlistaa näyttävästi Rooman aikojen muistoa. Kaupunki täyttyy roomalaisiksi sotilaiksi pukeutuneista ihmisistä, ja sirkuksessa gladiaattorit ottavat mittaa toisistaan.

>> Lue lisää vinkkejä Espanjaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Katri Langel / More than Paella
Kuvat: Flickr / Angela LLop, Flickr / adactio, iStockphoto

Päivitetty: 2.3.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (25 votes, average: 3,84 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia