Hyppää sisältöön

Reykjavikin parhaat nähtävyydet – paina mieleesi nämä 13 paikkaa

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 06.05.2024
Islannin pääkaupunki Reykjavik on tunnelmallinen matkakohde, jonka kiinnostavimmat nähtävyydet sijaitsevat lyhyen matkan päässä toisistaan. Näe lomasi aikana ainakin nämä paikat!

1. Hallgrímskirkja

Reykjavikin parhaaksi näköalapaikaksi kehuttu näyttävä Hallgrímskirkja kohoaa 74,5 metrin korkeuteen ja tarjoaa mainion 360-asteisen näkymän kaupunkiin. Kirkko on koko maan korkein rakennus ja todellinen maamerkki, sillä se näkyy lähes kaikkialle Reykjavikiin.

Vaikka kirkosta avautuva maisema on useimmille pääkohde, on kirkko upea jo itsessään, niin sisältä kuin ulkoakin. Majesteettinen arkkitehtuuri ja mahtava korkeus saa kirkon erottumaan Islannin katukuvasta, ja sisäpuolella avautuu niin ikään näyttävä kirkkohalli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockReykjavik
Reykjavik avautuu täysin uudesta perspektiivistä lähes 75 metrin korkeuteen kohoavasta kirkosta.

Vaikka kirkko on suosittu nähtävyys matkailijoiden keskuudessa, järjestetään siellä myös jumalanpalveluksia aivan tavallisen kirkon tapaan. Tilaisuuksien aikana pääsy kirkon torniin voi olla suljettu.

Kirkon torniin pääsee nousemaan hissillä, jonne on noin yhdeksän euron pääsymaksu. Hallgrímskirkja on avoinna päivittäin, ja se sijaitsee matkailijan kannalta helposti aivan Reykjavikin keskustassa.

2. Islannin musiikkitalo Harpa

Moderni ja näyttävä musiikkitalo Harpa kohoaa komeana Atlantin valtameren rannalla kivenheiton päässä keskustan suosituimmista paikoista. Rakennus on avoinna päivittäin, ja se onkin paitsi kulttuuriväen myös paikallisen nuorison suosima ajanviettopaikka.

Vaikka kulttuurikeskuksen ohjelma ei matkaohjelmaan sopisikaan, on rakennus jo itsessään vierailun arvoinen kohde. Moderni arkkitehtuuri ja vaikuttavat maisemat merelle päin saavat kävijät ihastumaan rakennukseen.

Inka KhanjiReykjavik
Näyttävä kulttuurikeskus sijaitsee aivan meren rannalla.

Sisältä kulttuurikeskus on vähintään yhtä vaikuttava näky kuin ulkoa, ja eri alueihin tutustumiseen kannattaakin varata aikaa. Keskuksen kauppa ja kahvila palvelevat myös päiväsaikaan, joten suuntaa Harpaan viettämään aikaa ja nauttimaan upeasta arkkitehtuurista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Harpassa järjestetään runsaasti ohjelmaa kaikenikäisille ja moneen eri makuun, joten se on ehdottomasti koko perheen vierailukohde.

3. Perlan

Reykjavikin keskustan ulkopuolella noin kuuden kilometrin päässä sijaitseva Perlan on todellinen monitoimikeskus: samassa paikassa sijaitsee niin vesitorni, museo kuin näköalaravintolakin.

Rakennus on erikoinen, sillä suuresta lasikupolista ja kuudesta jättikokoisesta vesitankista koostuva kokonaisuus poikkeaa merkittävästi Reykjavikin muusta arkkitehtuurista. Kussakin vesitankissa on neljä miljoonaa litraa kuumaa geotermistä vettä.

ShutterstockReykjavik
Perlanin näköalaravintolan maisemat ovat maineensa veroiset.

Rakennus on mainio maisemapaikka, sillä Perlanin näköalatasanteelta avautuu 360-asteinen näkymä ympäristöön.

Lisäksi Perlan tarjoaa kiinnostavia näyttelyjä, jotka vievät islantilaisen luonnon syleilyyn. Kävijöille selviää Islannin luontonähtävyyksien monipuolisuus käsinkosketeltavasti, sillä museossa voi esimerkiksi vierailla jääluolassa, tuntea maanjäristyksen voiman sekä käydä planetaariossa.

4. The Sun Voyager -teos

Lyhyen kävelymatkan päässä Harpasta sijaitseva The Sun Voyager -teos kohoaa niin ikään Atlantin rannalla näyttävän Esjan-vuoriston koristaman maiseman äärellä. Vuonna 1990 paljastettu teos kiinnostaa matkailijoita paitsi erikoisen ulkonäkönsä myös upeiden maisemien vuoksi.

Inka KhanjiReykjavik
Näyttävä teos kiinnostaa erityisesti matkailijoita.

Teos muistuttaa viikinkilaivaa, mutta taiteilija Jon Gunnarin tavoite oli rakentaa unelmia kuljettava vene, joka on oodi auringolle. Näkymä onkin parhaimmillaan auringonlaskun aikaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Vanha satama

Reykjavikin vanha satama sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta ja on hyvin tunnelmallinen alue, josta liikennöivät muun muassa valassafarille lähtevät laivat. Alueella on lisäksi muutamia ravintoloita sekä rutkasti pieniä matkatoimistoja.

Vaikka et olisikaan nousemassa laivaan, Reykjavikin vanha satama kannattaa käydä katsastamassa. Värikkäät laivat sekä tulevien ja lähtievien alusten tuoma kuhina on hauskaa seurattavaa.

Inka KhanjiReykjavik
Reykjavikin vanha satama on tunnelmallinen myös pilvisellä säällä.

Parhaimmillaan vanha satama on tyynellä säällä, jolloin värikkäät alukset ja niistä veteen heijastuva peilikuva sekä taustalla kohoava Esjan-vuori muodostavat näyttävän maiseman.

6. Fríkirkjan

Reykjavikin keskustassa Reykjavíkurtjörn-lammen rannalla sijaitseva Fríkirkjan edustaa peri-islantilaista arkkitehtuuria ja on kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvin kaunis rakennus. Valkoisen ja vihreän värinen kirkko sopii arkkitehtonisesti ympäröivään miljööseen mainiosti, ja vierailuun kannattaa yhdistää myös kävelyretki tunnelmallisen lammen ympäri.

Reykjavíkurtjörn-lammen toisella puolella sijaitsee Reykjavikin kaupungintalo.

Inka KhanjiReykjavik
Sympaattinen kirkkorakennus sopii erinomaisesti Reykjavikin muuhun arkkitehtuuriin.

Kirkko on sisäpuolelta melko yksinkertainen, ja eniten nähtävää tarjoaakin sen kaunis ulkopuoli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Gróttan majakka

Reykjavikin kaukaisimmassa luoteiskulmassa sijaitseva Gróttan majakka on kaunis nähtävyys, joka kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa Reykjavikin-lomalla. Vaikuttava majakka sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä keskustasta.

ShutterstockReykjavik
Majakka on parhaimmillaan pimeän laskeuduttua.

Vierailu kannattaa suunnitella tarkasti, sillä vaivattomin tapa päästä majakkasaarelle on laskuveden koittaessa tiettyyn aikaan vuorokaudesta. Silloin majakalle voi vain kävellä. Majakkaan ei ole pääsyä, mutta maisema on jo itsessään näkemisen arvoinen.

8. Islannin fallologinen museo

Reykjavikin keskustassa sijaitseva Islannin fallologinen museo esittelee lähes 300 erilaista penistä. Vuonna 2011 perustettu museo keskittyy peniksiin tieteellisellä ja biologisella otteella. Näytteillä on esimerkiksi valaan, karhujen ja hevosten elimiä – ja onpa joukossa myös ihmisen penis.

Shutterstock / TrabantosPenismuseo, Reykjavik
Reykjavikin penismuseo on suosittu nähtävyys.

Museo on hyvin suosittu, sillä matkailijoiden uteliaisuus herää nopeasti erikoisen museon kohdatessaan. Näyttelytilojen lisäksi museossa on oma myymälä ja kahvila.

Lue myös: Penismuseo esittelee yli 200 elintä – säilötty siististi lasipurkkeihin

9. Whales of Iceland -näyttely

Vierailu Euroopan suurimmassa valasmuseossa saa suun loksahtamaan auki, sillä näytillä on 23 valaan aidon kokoiset mallit, joihin saa koskea. Jättiläismäisten nisäkkäiden elämään voi tutustua monipuolisessa näyttelyssä. Museossa esitellyt valasmallit on rakennettu aitojen yksilöiden perusteella.

Shutterstock/TrabantosWhales of Iceland -näyttely, Reykjavik
Whales of Iceland -näyttely esittelee Islannin edustalla eläviä valaslajeja ja niiden elämää.

Museossa on vahvasti läsnä vedenalainen tunnelma, joka on jo itsessään kokemisen arvoinen. Museo sijaitsee Reykjavikin sataman tuntumassa.

10. Valassafari

Reykjavikin satamasta lähtevät valassafarit mahdollistavat unohtumattoman elämyksen, sillä pienet laivat vievät osallistujat merelle näkemään valaat omin silmin. Valaiden näkeminen riippuu tietysti tuurista, mutta ammattimaiset oppaat tuntevat alueen valaat ja tietävät, millä alueilla ne oleskelevat milloinkin.

Valassafari on usein elämys, vaikka retkellä ei onnistuisikaan bongaamaan majesteettisia valaita. Merimatka ja ympäristön tarkkailu vuonomaisemissa jää mieleen, mutta parhailla retkillä saattaa nähdä valaiden lisäksi myös esimerkiksi delfiinejä. Islannin vesistöistä löytyy kaikkiaan 23 erilaista valaslajia.

ShutterstockValassafari, Islanti
Valassafarilla eläimiä katsellaan etäisyyden päästä.

Valassafaria varatessa on syytä valita eettinen toimija, jolle valaiden hyvinvointi on ensiarvoisen tärkeää. Hyviä tunnusmerkkejä ovat esimerkiksi se, että valaiden lähellä liikutaan vain hiljaisilla veneillä eikä valaiden luonnollista käyttäytymistä häiritä vaikkapa syöttejä käyttämällä.

Paras aika nähdä valaita on huhtikuusta elokuulle.

11. Laugardalurin ulkoilualue

Laugardalur on Reykjavikin suurin ulkoilualue, joka sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Alueella on rutkasti tekemistä ja nähtävää, mutta suosituin kohde on Laugardalslaug, koko Islannin suurin uimahalli. Siellä on niin sisä- kuin ulkoaltaitakin, ja Laugardalslaugissa voi rentoutua myös Reykjavikin suurimmassa kuumassa lähteessä. Uimahalliin kuuluu myös kylpylä, sauna-alue ja kuntosali.

ShutterstockLaugardalur, Islanti
Laugardalur on helppo ulkoilukohde Reykjavikin-lomalla.

Laugardalurin alueella sijaitsee kasvitieteellinen puutarha, missä on näytillä noin kolme tuhatta eri kasvia. Vuonna 1961 perustettu kasvitieteellinen puutarha on parhaimmillaan kesällä, jolloin siellä järjestetään useita tapahtumia.

Suuren puiston alueella on hyvät palvelut, ja siellä sijaitseekin lukuisia ravintoloita ja kahviloita. Myös Islannin suurin jalkapallokenttä, Reykjavikin taidemuseon Ásmundarsafn-veistoskokoelma ja Family Park -leikkipuisto sijaitsevat Laugardalurin alueella.

12. Videyn saari ja Imagine Peace Tower

Reykjavikin edustalla sijaitseva asumaton Videyn saari yhdistää ympäröivät maisemat, historialliset rauniot ja modernin taiteen.

Saaren tunnetuin nähtävyys on Yoko Onon Imagine Peace Tower, jonka valot sytytetään joka vuosi John Lennonin syntymäpäivänä 9. lokakuuta, ja ne palavat aina muusikon murhapäivään 9. joulukuuta asti. Kirkkaana päivänä valot ulottuvat jopa neljän kilometrin korkeuteen.

ShutterstockVideyn saari, Reykjavik
Imagine Peace Tower -torniin on kirjoitettu lause Imagine peace 24 eri kielellä.

Videyn saarella on rutkasti vaellus- ja pyöräilyreittejä, joten saari on helppo ottaa haltuun ulkoillen. Varaudu kovaan tuuleen, sillä puita tai muuta suojaa on vähän, ja saari on täysin säiden armoilla. Saarelta avautuvat upeat maisemat niin manner-Islantiin kuin Snæfellsnesin näyttävälle niemimaalle.

Saarelle pääsee kesäisin päivittäin ja talvikaudella viikonloppuisin. Laivayhteys lähtee Skarfabakkin laiturilta.

13. Blue Lagoon -laguuni

Aivan Keflavikin lentoaseman lähellä sijaitsevaan Blue Lagoon -kylpylää on Reykjavikin keskustasta matkaa noin 50 kilometriä, mutta sijainti on näppärä myös Reykjavikin-lomaa ajatellen.

Mustien laavakivien keskellä vaaleansinisenä hehkuva, lämmin maitomainen vesi ja ensiluokkaiset puitteet tekevät Blue Lagoon -kylpylävierailusta mieleenpainuvan. Perillä voit kävellä laavakivien keskellä, ottaa mutanaamioita ja rentoutua geotermisen lähteen lämmössä.

Inka KhanjiBlue Lagoon, Islanti
Höyryävän kuuma vesi tuntuu ihanalta kaikkina vuodenaikoina.

Geotermisen lähteen lämmittämä vesi takaa rentouttavan vierailun. Blue Lagooniin on tehtävä varaus aina etukäteen, ja vierailujen hinnat lähtevät noin 70 eurosta.

Blue Lagoonin yhteydessä voi myös majoittua elämyksellisissä huoneissa.

Lue lisää: Onko tässä Islannin unohtumattomin elämys? Matkailijoiden rakastama Blue Lagoon hurmaa kävijän

>> Lue lisää vinkkejä Reykjavikiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Blue Lagoon, Islanti

Islannin kuuluisin kylpylä on monen matkailijan haavelistalla – tältä näyttää upea Blue Lagoon

Ensikertalainen Islannissa

Ensimmäistä kertaa Islantiin – lue vinkit ennen matkaa

Icelandairin stopover Mainos

Tiesitkö, että voit yhdistää Islannin-vierailun Pohjois-Amerikan matkaan? Stopoverilla voit viipyä jopa viikon

Icelandair

Koneenvaihto Islannissa keventää matkaa Yhdysvaltoihin: tällainen on lentomatka Atlantin yli Icelandairilla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja