Hyppää sisältöön

Las Vegasissa on pyramidin muotoinen hotelli, jonka huipulta nousee salaperäinen valo – vain osa sen tarinoista on totta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 05.02.2019
Oletko kuullut Las Vegasin tunnetuimman valon tarinan?

Las Vegasin kirkkain valo näkyy kauas

Neonvalojen kaupunkina tunnettu Las Vegas näkyy erityisen hyvin lentokoneesta käsin. Kaikkien valojen joukossa yksi on muita kirkkaampi: Luxor-hotellin huipulta nouseva valojuova.

Egyptiläisteeman mukaan rakennetun pyramidihotellin kärjestä osoittaa poikkeuksellisen kirkas valo pystysuoraan kohti taivasta. Mystisestä valosta on kerrottu vuosien varrella monia legendoja, joista osa on enemmän totta kuin toiset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sky Beam -nimistä valoa on muun muassa kutsuttu koko maailman kirkkaimmaksi valoksi. Toinen yleinen taru väittää, että valo näkyisi avaruuteen saakka. Varmempaa on sanoa, että lentäjät näkevät sen Los Angelesista asti. Kaupunkien välillä on yli 400 kilometriä.

The Telegraphin mukaan Luxorin kuuluisa valo on ilmailualalla yksi lentäjien tunnetuista maamerkeistä ja välietapeista Yhdysvalloissa. Erikoisen siitä tekee se, että se on valo, eikä esimerkiksi fyysinen rakennus tai luonnonpaikka.

Poikkeuksellisen kirkas Sky Beam on edelleen, mutta tosi asiassa sitä on himmennetty alkuvuosista. Valo syttyi ensimmäisen kerran vuonna 1993, mutta se on palanut kevyemmällä teholla vuodesta 2008 lähtien.

Las Vegas Review-Journalin mukaan himmeämmän valon taustalla on halu säästää energiaa ja siihen liittyviä kuluja. Kun hotelli avautui vuonna 1993, se paljasti valon maksavan huimat miljoona dollaria vuodessa.

Ei hissiä huipulle

Yksi valoon liitetty hauska tarina pitää paikkansa. Sky Beamin loimu on niin voimakas, että sen ympärille on syntynyt oma ekosysteemi. Ensin valo houkutteli yöperhosia, joiden myötä paikalle löysivät lepakot ja pöllöt.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Välillä Vegasissa on tosin sinnikkäästi raportoitu myös avaruusolioista ja ufoista, joita kaupungissa lomailevat turistit väittävät nähneensä valoa kiertämässä. Tarina ei kerro, liittyvätkö havaintoihin Vegasin yössä nautitut juhlajuomat.

Toisin kuin monet kuvittelevat, pyramidin huipulla ei pala yksi jättimäinen lamppu. Las Vegas Review-Journal kertoo valon syntyvän 39 yksittäisestä ksenonlampusta, jotka on asetettu valohuoneeseen noin 15 metriä pyramidin huipun alapuolelle.

Rakennuksen huipulle ei vie hissi, vaan valoja hoitavat työntekijät joutuvat kiipeämään kärkeä kohti tikapuita pitkin. Kun valot ovat päällä, huone on liian kuuma ihmisille. Valot on ajastettu syttymään illan hämärtyessä ja sammumaan aamun sarastaessa.

Kun Luxor on suorittanut kyselyjä siitä, pitäisikö valon palaa myös vastaisuudessa, on vastaus ollut lähes yksimielinen kyllä. Innokkaat Vegasin-kävijät ovat tottuneet sen hehkuun.

30-kerroksinen kasinohotelli on yksi Las Vegas Stripin helpoiten tunnistettavia hotelleja. Huoneet ovat maltillisen hintaisia: erityisesti keskellä viikkoa majoituksen voi löytää alle sadalla eurolla.

Katso alta, miltä Sky Beam -valo näyttää!

MGM ResortsLas Vegasin Sky Beam on poikkeuksellisen kirkas valo
Sky Beam on yksi öisen Vegasin maamerkeistä.
MGM ResortsLuxor-hotellin valo Sky Beam Las Vegasissa
Sky Beam on loistanut vuodesta 1993 saakka.

Lue myös: Tiesitkö? Las Vegasista löytyy salainen hotellihuone, jossa aika tuntuu pysähtyneen – aukeaa vain harvoille

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Las Vegas Review Journal, The Telegraph
Kuvat: MGM Resorts

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä tarkoittaa mannermainen aamiainen?

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa?

Seychellien hotellit Mainos

Seychellien ihanat hotellit – 3 vinkkiä unelmien lomasaarille

Hobo Hotel Helsinki

Tältä näyttää Helsingin uusin hotelli – Tukholmasta tuttu Hobo Hotel avautui ydinkeskustaan

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja