Hyppää sisältöön

Espanjalainen hotelliketju löytyy aina parhaalta paikalta: luksusmajoitusta siellä, minne muilla hotelleilla ei ole asiaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.06.2022
Espanjan valtion omistamat Paraador-hotellit tarjoavat takuulla mieleenpainuvan elämyksen: niissä voi päästä majoittumaan esimerkiksi keskellä kansallispuistoa tai kaupungin parhaalla näköalapaikalla.

Mikä oikein on Parador?

Parador on espanjalainen valtio-omisteinen hotelliketju, joka koostuu kymmenistä uniikeista, pääasiassa luksushotelleista ympäri maata. Paradoreille on tyypillistä sijainti historiallisissa rakennuksissa, tärkeiden luontokohteiden läheisyydessä ja kaupungeissa upeiden maisemien äärellä tai hyvällä sijainnilla.

Jotkut hotelleista on perustettu vanhoihin palatseihin ja luostareihin, tavoitteena samalla säilyttää arvokkaat rakennukset loistossaan. Kaikille hotelleille on tyypillistä erityisyys: oli kyse sitten sijainnista tai itse rakennuksesta, näistä hotelleissa on aina jotain erikoista. Paradores-järjestelmä perustettiin jo 1920-luvulla hotellit ovat edelleen erittäin arvostettuja. Nykyisin Parador-hotelleja on jo lähes sata.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monet hotellirakennuksista ovat hienoja käyntikohteita jo itsessään, joten vaikka majoittuminen hotellissa ei onnistuisikaan, kannattaa niissä piipahtaa vaikkapa vain kahvilla tai lounaalla.

1. Parador de Chinchón

Chinchónin pikkukaupunki tunnetaan keskustaa hallitsevasta historiallisesta härkätaisteluareenastaan, jonka ympärille koko kaupunki rakentuu. Kaupungin Parador on ulospäin varsin vaatimaton, mutta vanhan luostarin sisäpiha lumoaa satoa notkuvilla hedelmäpuillaan ja rauhallisella vehreydellään.

Paradorin sisäpiha on kuin satupuutarha, jonne on helppo unohtua kävelylle pidemmäksikin aikaa. Chinchón on aitoespanjalainen viehättävä pikkukaupunki, jossa tärkeintä on tunnelmointi ja rauhallisesta lomailusta nauttiminen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Parador de Cuenca

Cuencan Parador sijaitsee niin ikään vanhassa luostarirakennuksessa. Tässä hotellissa on luksuksen tuntua ja etenkin sen tarjoama maisema tarjoaa vastinetta koko rahalle. Paradorista keskustaan kuljetaan syvän rotkon yli pitkin historiallista siltaa, joka saattaa korkeanpaikankammoista jopa hirvittää. Pyydä varausta tehdessäsi huone, jonka ikkunat ovat kohti keskustaa.

Cuencan Paradorin ravintola tarjoaa erinomaista illallista. Cuencan erikoisuuksia ovat sen “riippuvat talot”, eli jyrkänteen ylle uhkarohkeasti rakennetut talot, jotka ovat kuin ihmeen kaupalla pysyneet paikoillaan satoja vuosia.

Kaupungista löytyy myös kokoonsa nähden yllättävän eloisa taide-elämä ja useita kiinnostavia yksityisiä gallerioita.

3. Parador de Córdoba

Córdoban Parador-hotellista avautuu hulppea maisema kaupunkiin, ja sen terassit tarjoavat mukavan ajanviettopaikan niin päivisin kuin iltaisinkin. Hotellirakennus sijaitsee Abd-ar-Rahmanin kesäpalatsin raunioiden yläpuolella upeassa rakennuksessa, jonka varusteluun kuuluu muun muassa uima-allas ja näyttävä puutarha appelsiinipuineen sekä Euroopan vanhimmat palmut.

Huoneet ovat valoisia ja tilavia, minkä lisäksi parvekkeet upeine maisemineen houkuttavat ottamaan kaiken irti hulppeasta majapaikasta. Hotellissa on tilaa kaikkiaan 188 vieraalle, joten tunnelma on mukavan intiimi kovimmassakin kiireessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Parador de Ávila

Ávilan kaupungin persoonallinen piirre on sitä ympäröivä tuhti muuri. Tämä kaupunki rakennettiin kestämään vihollisten hyökkäykset tukevasti. Ávilan Parador sijaitsee vanhassa palatsissa aivan muurin kupeessa.

Aikansa rakennusten tapaan hotellissa on sisällä aivan erilainen tunnelma kuin ulkomuoto antaisi ymmärtää. Paksut muurit ovat vain kuorta, sisällä on viihtyisää ja lämmintä. Paradorin puutarhan erikoisuutena ovat siellä tehdyt arkeologiset löydöt.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Segovian Parador

Segovian Parador kuuluu niihin harvoihin Paradoreihin, joiden rakennuksella ei ole vuosisatojen historiaa. Paikan viehätys piilee sen sijainnissa: koko Segovian historiallinen kaupunki Disney-linnoineen avautuu upeana maisemana hotellin alapuolelle.

Allasalueella voi paistatella päivää näkymistä nauttien ja illallisella katsella saman maiseman hämärtyvän auringonlaskuun.

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Shutterstock ja Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Andalusian kaupungit

Kaikissa näissä kaupungeissa voit käydä Espanjan Aurinkorannikolta käsin – Málaga ja 5 muuta

Alhambran palatsi Granadassa

Espanjan parhaat Unesco-kohteet – joko tunnet nämä 12 paikkaa?

Viisi päiväretkeä Madridista – näistä kohteista löydät aitoa espanjalaista tunnelmaa ja kiinnostavaa nähtävää

Segovia, Espanja

Omatoimimatkailija aidon Espanjan äärellä – kolme kiehtovaa reitti-ideaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja