Hyppää sisältöön

Erilainen loma Gran Canarialla – kokeile näitä vaellusreittejä

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 03.03.2016
Gran Canarian upea vuoristoseutu rinteineen ja laaksoineen takaa aktiivilomailijoille uudenlaisia elämyksiä turvallisesti.

Yhdistä vaellus rantalomaan

Gran Canarian saarella on arviolta noin 40 hoidettua patikkareittiä. Viranomaiset ovat satsanneet matkailumuotoon, ja satoja kilometrejä niin sanottuja kuninkaallisia teitä on otettu käyttöön. Ne ovat vanhoja kivettyjä teitä, jotka jäivät unohduksiin asvalttiteiden valmistuttua.

Kattava bussiverkosto takaa patikointireittien alku- ja loppupäihin hyvät yhteydet. Global-yhtiön bussilla pääsee viikoittain uudelle patikkareitille. Myös taksilla on helppoa ja suhteellisen edullista liikkua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Las Palmasin hiekkarannalta lähtee appelsiinitarhojen läpi vievä Bandaman reitti. Vajaan neljän kilometrin kohdalla on tulivuoren kraatteri, jonka reunaa polku seurailee ja laskeutuu alas kraatterin pohjalle. Kraatterista nousun jälkeen patikoijan vaivat palkitaan hyvätasoisen ravintolan maukkaalla lounaalla.

Kanarialla voi patikoida kaikkina vuodenaikoina, sillä sääolosuhteet ovat luonnosta nauttivalle mitä parhaat. Saaren lukuisat mikroilmastot avautuvat vuoristorinteillä ja laaksoissa.

Muista nämä asiat patikoidessasi

Patikointiohjeet ovat yksinkertaiset ja selkeät. Varaa aina riittävästi aikaa, äläkä kiirehdi tai panikoi. Maastoon ei pidä lähteä, jos lämpömittari näyttää epäinhimillisiä lukemia. Reissuun on varattava hyvät maastokengät ja mukavat sukat, tuuli- tai sadetakki, vesipullo, hattu, kevyet eväät ja aurinkovoide.

Reppua pakatessa on myös hyvä muistaa, että luontoon ei jätetä mitään, vaan roskat tuodaan takaisin jätehuollon kautta hävitettäviksi.

Turvallisuuden kannalta tärkeää on ottaa mukaan täyteen ladattu matkapuhelin, sillä kännykkä toimii kaikkialla saarella. Yleinen hätänumero on 112. Lisäksi mukaan on otettava taskurahaa, koska maksukortit eivät aina kelpaa vuoristossa.

Gran Canaria on suosittu vaelluskohde
Vaellus on tehty matkailijalle helpoksi Gran Canarialla.

Asiantuntijat varoittavat lähtemästä patikkamatkalle yksin. Suomalaisilla matkanjärjestäjillä, paikallisella matkailutoimistolla ja yksittäisillä hotelleilla on ohjelmistoissaan patikkaretkiä.

Vaeltaessa hyviin tapoihin kuuluu vaihtaa pari sanaa vastaantulevien kanssa.

Reitti 1: Llanos de la Pez-Cruz de Tejeda

Viisi kilometriä pitkä reitti kulkee saaren keskiosassa noin 1 500 metrin korkeudessa. Reitin lähtöpaikalle pääsee helposti Maspalomasista bussilla muutaman kerran päivässä. Lähtöpaikka on mäntymetsässä Llanos de la Pezin tienristeyksen vieressä, ja alueella on myös piknik- ja telttailumahdollisuus.

Hyvin merkitty polku lähtee kanarianmäntyjä kasvavasta metsästä. Puu kasvaa 700-1400 metrissä, ja se on niin yleinen laji saarella, että yli puolet Kanarian kasvillisuudesta on nimenomaan mäntyä. Se voi kasvaa jopa 30 metrin korkuiseksi ja runko voi olla yli metrin paksuinen.

Metsän jälkeen avautuu jättimäinen luonnon taideteos, Tejedan kraatteri. Koko saaren keskiosa on kraatterin sisällä, ja sen reunalla kohoaa Roque Nublo 1813 metrin korkeudessa. Eroosio on tehnyt ihmeitä. Huipulla seisoo 80 metriä korkea kivi, jonka keskellä on pyöreä reikä. Veistos on veden ja tuulen aikaansaama.

Kraatterin toisella puolella ovat Sándara-vuoret ja niiden takana siintää Teneriffan 3 718 metriä korkea Teide-vuori. Tämä luonnonruskean, punaisen ja mustan sävyinen amfiteatteri on ainutlaatuinen. Kraateri syntyi noin neljätoista miljoonaa vuotta sitten. Vulkaaninen aktiivisuus oli niin voimakasta, että lähes koko saari peittyi laavaan.

Kraatteri vastaa italialaisen renessanssiklassikon Dante Alighierin kuvausta helvetistä. Täällä tuli sammui onneksi jo miljoonia vuosia sitten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Tejedan kraatteri Gran Canarialla
Kraatterimaisemia Gran Canarialla.

Reitillä hiljaisuus on täydellinen. Kotkat liitävät etsimässä syötävää. Niiden herkkua ovat Kanarian liskot, jotka ovat saaren suurimpia villieläimiä. Kirkkaana päivänä sininen Atlatti näyttää maagiselta. Luonnon voima ja kauneus vetävät kulkijan hiljaiseksi.

Patikkareitti kulkee pitkin kraatterin reunaa ja 3,5 kilometrin kohdalla alkaa taas mäntymetsävyöhyke. Polku nousee Almegrían korkeudelle, kunnes se laskeutuu alas reitin päätepisteeseen Cruz de Tejedaan. Mäntyjen lisäksi reitin varrella voi ihailla palmuja, kaktuksia ja monia saaren alkuperäisiä kasvilajeja kuten aeonium-pensaita. Suuri osa kasveista kukkii keväällä ja kesällä.

Cruz de Tejedan kylä on saaren keskipiste, joka sijaitsee 1 510 metrin korkeudessa. Siellä seisoo kivestä veistetty Kristus-patsas. Monet kanarialaiset perheet tulevat vilkkaaseen kylään syömään viikonloppuisin.

Kristus-patsaan takana on Parador-hotelli, josta saa paikallisia herkkuja kuten vuohenjuustoa, karitsaa ja kanarialaisia viinejä. Tejedasta pääsee bussilla takaisin Maspalomasiin tai Terorin kaupunkiin.

Mainos: Laadukas Cavalet-laukkusarja nyt huippuhintaan >>

Reitti numero 2: Cruz de Tejeda – Teror

13,5 kilometriä pitkä reitti Cruz de Tejedalta Teroriin lähtee 1 500 metrin korkeudesta ja päättyy saaren koillisosaan 600 metriin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Reitillä kuljetaan kahdella eri ilmastovyöhykkeellä. Ylhäällä on mäntymetsää ja kuiva ilmasto. Kun reitti laskeutuu noin 700 metriin, ilmasto muuttuu kosteaksi ja siinä puhaltavat pohjoisen tuulet, alisios.

Reitti lähtee Paradorin kohdalta. Alussa polku nousee hieman ja ulottuu 1 610 metriin Cruz Chican kohdalla. Seuraavaksi alaspäin viettävä polku johdattaa mäntymetsään. Metsän jälkeen tullaan laaksoon, jossa polku vie laakson jyrkälle yläreunalle. Cueva Corchon kohdalla on upea viljelymaa, jossa voi ihailla lehmuksia sekä laakeri-, kastanja- ja saksanpähkinäpuita.

Vehreys on erilainen kuin Tejedan kraaterin ympäristö. Polku laskeutuu mukavasti alas ja vastassa on La Calderetan kraateri. Matka jatkuu Vallesecon hedelmätarhojen täyttämään laaksoon, joka on myös saaren vihannespuutarha. Reitti on tullut alas 400 metriä, ja 1 100 metrin korkeudessa on kaunis valkoinen kylä Tierras Blancas, jossa voi pysähtyä välipalalle.

Polku jatkuu El Tesolle, missä se painuu jyrkästi alas kuilun pohjalle, jossa kasvillisuus on erittäin rikasta. Täällä voi nähdä saaren harvinaisuuden, kellomaisen Canarina Canariensisin sekä villejä appelsiinipuita. Laakson pohjalla muutama kylä koristaa kuvankauniita maisemia.

Lopuksi reitti kulkee alas Los Llanosiin, joka sijaitsee lähellä 13 000 asukkaan Terorin esikaupunkia. Terorissa voi tutustua Virgen del Pinon basilikaan ennen bussiin nousemista. Bussi vie Las Palmasiin tunnin välein.

Teksti ja kuvat: Adrián Soto / Matka24.com

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Baleaarien saaret

Mallorca, Ibiza vai Menorca – mikä saari sopii sinulle? Näin kohteet eroavat toisistaan

Barcelonan nähtävyydet

Barcelonan parhaat nähtävyydet – 20 paikkaa, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Lanzaroten nähtävyydet

Tämä Kanariansaari jää turhaan suosittujen naapuriensa varjoon – Lanzaroten 16 parasta nähtävyyttä

Calima Kanariansaarilla

Mikä on Kanarian kummallinen sääilmiö calima? Voi osua sinunkin lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja