Hyppää sisältöön

Laavasta syntynyt – Fuerteventura kiehtoo dyyneillään ja omaleimaisella tunnelmallaan

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 06.07.2016
Paikalliset kutsuvat Fuerteventuraa nimellä Rauhallinen saari eli Isla tranquila. Rauhallisuus näkyy harvana asutuksena ja suurkaupunkien puutteena, mutta ne eivät ole ainoita Fuerteventuraa leimaavia seikkoja. Nykyään Fuerteventuralta löytyvät kaikki matkailijan tarvitsemat modernit palvelut. Maaginen loma Fuerteventuralla odottaa!

ILMOITUS

Kuin karu Pohjoismaa vietynä etelään

Heti Fuerteventuralle laskeutuessa huomaa, että saaressa on jotain erityistä. Voisi kuvitella, että Kanariansaaret ovat keskenään samanlaisia, mutta pienet eroavaisuudet synnyttävät omaleimaisia kokonaisuuksia. Fuerteventura on eräällä tapaa kuin Islanti vietynä 4 000 kilometriä etelään. Tosin täällä ei ole vaaraa, että moottoritie suljetaan lumimyrskyn vuoksi. Saari on kaunis ja kutsuva, mutta myös kuiva ja karu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyväkuntoiset asfalttitiet halkovat vuoristoista erämaata. Maanteiden varsilla näkee kuinka kiviä ja hiekkakasoja on kasattu valleiksi, jotta sade – jos sitä tulee – saadaan pysymään oikeassa kohdassa tarpeeksi pitkään, että jotakin voi viljellä, sillä Fuerteventuralla sataa niin harvoin. Lampia, järviä tai sisävesistöjä ei näy. Kuivat joenuomat halkovat maastoa siellä täällä.

Jos jossain Fuerteventuralla kasvaa palmu tai muuta vihreää, tarkoittaa se sitä, että kasvin juureen kiemurtelee kasteluletku – ilman keinokastelua kasvit eivät Fuerteventuralla pärjää.

Makea vesi oli Fuerteventuralla todella kortilla 1950-luvulle saakka. Syksyn ja talven vähäinen sadevesi kerättiin huolellisesti talteen, ja käytettiin juomavetenä. Kun vesi kesäisin loppui, Espanjan armeija toi saarelle muualta juomavettä. Nykyään saarella valmistetaan suolaisesta merivedestä makeaa vettä, ja juomaveden saanti ei matkailijalle ole ongelma. Paikoin lomakaupungit ja hotellialueet vaikuttavat yllättävän vehreiltä, kun tietää kuinka kortilla makea vesi on joskus ollut.

Mustaa, keltaista ja turkoosia

Fuerteventuran rannat ovat pitkiä, ja saarella on yhteensä noin 50 kilometriä hiekkarantaa. Corralejon kaupungin ympäristössä sijaitsevat dyynit, joiden keltainen hieno hiekka ei ole Saharan hiekkaa, vaikka moni niin luulee. Saarelle kyllä lentää tuulen mukana hienoa pölyä Saharasta, mutta dyynien hiekka on suurelta osin muinaisten merieläinten jäänteitä – simpukankuoria ja luita. Jos Gran Canarian dyynit ovat uskomattomat, niin ovat nämäkin. Aivan parhaat dyynit ovat Corralejon keskustasta muutaman kilometrin päässä, eikä niille kannata kävellä. Taksilla, bussilla ja vuokra-autolla dyyneille pääsee edullisesti.

Fuerteventura on syntynyt alun perin merenalaisten tulivuorten laavasta, mutta viimeisimmästä aktiivisesta vaiheesta on yli 4 000 vuotta. Maasto on kukkulaista ja paikoin jyrkkiäkin vuorenrinteitä näkyy. Saari on samaa tulivuoriketjua kuin Lanzarote, joka näkyy Fuerteventuralta paljain silmin.

Fuerteventuralta voi tehdä päiväretken Lanzarotelle ja päinvastoin. Lanzarote ja Fuerteventura ovat ennen viimeisimmän jääkauden alkua olleet sama saari. Kahden suuren, Fuerteventuran ja Lanzaroten, välissä sijaitsee lähes koskematon Lobosin saari. Lobosilla on yksi ravintola, eikä juuri muuta ihmisen rakentamaa näy.

FinnmatkatFuerteventura, Espanja
Fuerteventuran ja Lanzaroten välissä merestä kohoaa karu Lobosin saari, jonne voi tehdä retken Corralejosta. Lobos on mielenkiintoinen paikka esimerkiksi lintubongauksesta tai yksinkertaisesti auringonotosta kiinnostuneille.

Matkalla Corralejosta kohti saaren toista lomakaupunkia, Jandiaa, maisemaa hallitsevat aluksi keltahiekkaiset dyynit ja rannat. Musta asfalttitie kulkee autiomaan keskellä. Hiekka täytyy varmasti silloin tällöin lakaista tieltä, mutta tuskin sitä hiekkamyrskyksi saakka riittää.

Rannoilla näkyy valtavasti leijasurffaajia. Vaaleat hienot hiekkarannat jatkuvat kilometritolkulla. Paikoin rantoja täplittävät mustat laavakivimöykyt, -kalliot ja kasvitupsut. Musta autiomaata halkova maantie, keltainen rantahiekka ja turkoosi meri – siinä ovat Fuerteventuran värit, jotka jäävät mieleen. Sitten näkymä pikkuhiljaa muuttuu tummanruskeaan ja kivikkoiseen vuoristomaisemaan.

Ihmisen rakentamia nähtävyyksiä ei juurikaan ole, mutta hiekkarantaa ja vuoristoista maisemaa on sitäkin enemmän. Ja vuohia, niitä näkyy maanteiden varsilla paljon. Vuohet käyskentelevät rauhallisesti ja etsivät niukan kasvillisuuden seasta syötävää. Kukaan ei vaikuta paimentavan vuohia – ne vain ovat.

Lähestyttäessä Jandiaa maisema muuttuu jälleen. Keltainen hiekka peittää vuoret. Etäällä kimmeltävä meri ja ranta näyttävät kiehtovilta ja kutsuvilta, ja itse Jandia on yllättävän vehreä.

FinnmatkatFuerteventura, Espanja
Jandian lomakaupunki on viehättävä ja kompakti. Keskellä kuvaa näkyy aktiivilomailijan paratiisi Robinson Club Jandia, jossa täysihoito kuuluu perushintaan. Kuva on otettu neljän tähden RIU Palace Jandian katolta.

Elokuvia ja aloe veraa

Fuerteventuran ensimmäiset ihmisasukkaat olivat berbereitä, jotka saapuivat saarelle Afrikasta. Periaatteessa Afrikkaan voisi hyvällä säällä nähdä, mutta lähin ranta on niin matala, ettei se näy horisontin yli. Muuten meren takana näkyisi Sahara. Etäisyyttä Fuerteventuran ja Afrikan välillä on reilu 90 kilometriä, eli suunnilleen sama matka, joka jää Helsingin ja Tallinnan välille.

Ridley Scottin elokuva Exodus kuvattiin pääosin Fuerteventuralla vuosina 2013–2014. Parhaillaan saarella kuvataan Berlin Station -tv-sarjaa. Lisäksi osia näyttelijä Sacha Baron Cohenin tähdittämästä The Dictator -elokuvasta on kuvattu Fuerteventuralla.

Keskeneräisiä rakennustyömaita näkyy siellä täällä paljon. Osassa on seinät ja katto valmiina, toisissa vain betoniset palkit törröttävät maasta. Työmiehet jättivät monet rakennustyömaat kahdeksan vuotta sitten, kun maailmanlaajuinen lama iski matkailijoiden määrään. Nyt eletään jälleen kasvun aikaa.

Maantie on hyvin hoidettu. Uudet liikenneympyrät on stailattu kaktuksin ja erilaisin tilataideteoksin. Valmisteilla on myös uusi moottoritie Corralejon ja lentoaseman välille. Tie valmistunee vuoden sisällä, ja sitä on tarkoitus jatkaa Jandiaan saakka. Corralejosta Jandiaan on noin kahden tunnin matka. Monin paikoin maantien vieressä kulkee hyväkuntoinen pyörätie.

Fuerteventuralla on noin 30 vuotta sitten tajuttu alkaa hyödyntää aloe veraa. Kasvia on kasvanut saarella kauemminkin, mutta kaupallistaminen tapahtui melko myöhään. Aloefarmeja näkyy siellä täällä. Myös vuohenjuustoa ja oliiviöljyä valmistetaan, mutta laajamittaista maanviljelyä rajoittaa kuiva ilmasto.

FinnmatkatFuerteventura, Espanja
Kuten muillakin Kanariansaarilla, kuuluvat ryppyperunat eli papas arrugadas ruokapöytään myös Fuerteventuralla. Koska ollaan saarella, ovat myös kalaruoat tuoreita ja hyviä.

Lähtöjä koko Suomesta

Fuerteventuran lempeä sää, kauniit rannat, kiireetön tunnelma ja modernit hotellit ovat hyviä syitä lähteä talvilomalle Kanariansaarten vähemmän tunnetulle helmelle. Helsingistä lähtevien lomalentojen lisäksi Fuerteventuralle pääsee ensi talvena myös reittilennoilla Kokkolasta, Kuopiosta, Oulusta, Rovaniemeltä, Tampereelta ja Vaasasta.

>> Katso lähtöpäivät Fuerteventuralle lentoasemalta lähellä sinua

Katso video Fuerteventuralta!

https://www.youtube.com/watch?v=hllgHq_nzmY

Lähde ja kuvat: Finnmatkat

ILMOITUS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Playa Catedrales Espanjassa

Oletko kuullut tästä Espanjan erikoisesta rannasta? Niin kaunis, että vierailu on varattava etukäteen

Espanjan rantaetiketti

Tällainen on Espanjan rantaetiketti – aurinkoa yläosattomissa ja 7 muuta huomiota

Barcelonan maisemapaikat

Löydä Barcelonan parhaat näköalapaikat – 10 vinkkiä kattojen ylle

Malaga

Málagan tärkeimmät nähtävyydet – 18 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja