Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tiesitkö, että Amerikkaan on piilotettu mini-Suomi? Pullaa, saunoja ja ilmasto kuin kotimaassa

Flickr / Tony Webster artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Yhdysvaltojen Michiganissa suomalaisvaikutteet näkyvät monissa paikoissa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 14.07.2017
facebook   whatsapp

Suomalaisjuuret näkyvät Michiganissa

Hancockin ja Houghtonin kaupungit Yhdysvaltojen Michiganin osavaltiossa eivät sano suurelle osalle matkailijoista yhtään mitään. Silti näistä paikoista saattaa yllättävän monelta suomalaiselta löytyä kaukaisia sukulaisia.

Kuuluisien Suurten järvien rannalla sijaitsevassa Michiganin osavaltiossa asuu enemmän suomalaisperäisiä amerikkalaisia kuin missään muualla Yhdysvalloissa. Erityisesti Ylä-Michiganin niemimaan alue on perinteisesti ollut amerikansuomalaisten asukkaiden valloittama. Hyvänä kakkosena tulee viereinen Minnesotan osavaltio.

Muuttoliike Yhdysvaltoihin oli kuumimmillaan 1800- ja 1900-lukujen taitteessa, jolloin monet suomalaiset lähtivät Atlantin toiselle puolelle paremman elämän perässä. Amerikan-sukulaisten Suomeen lähettämät kirjeet innostivat monia haaveilemaan nopeasta rikastumisesta Yhdysvalloissa.

Ylä-Michiganin niemimaata kutsutaan usein lyhenteellä UP, joka tulee englanninkielisestä nimestä Upper Peninsula. Alue tunnetaan myös lempinimellä Yooperland. Alueen amerikansuomalaiset puhuvat omaa murrettaan, jota kutsutaan niin ikään nimellä Yooper.

Yooperlandissa liikuttaessa ei voi olla törmäämättä suomenkielisiin paikannimiin tai liikkeisiin, jotka viittaavat Suomeen – kuten Suomi Home Bakery. Monilla paikallisilla on suomalainen sukunimi. Suomen liput ja saunat ovat yleinen näky.

Yooperland on mini-Suomi

Miksi suomalaiset sitten suuntasivat juuri Michiganin osavaltioon? Monien eri ilmastojen Yhdysvalloissa Michigan muistuttaa hätkähdyttävästi Suomea. Myös täällä asutaan järvien rannoilla ja havupuiden ympäröimänä. Suomen tapaan talvet ovat kylmiä ja kesät leutoja.

Hancockissa toimii esimerkiksi Finlandia University, pieni yksityinen yliopisto, joka perustettiin aikoinaan suomalaisten toimesta. Koulu avattiin vuonna 1896 nimellä Suomi College, ja se on toiminnassa edelleen. Finlandia University on ainoa jäljellä oleva suomalaisten perustama yliopisto.

Samoin kaupungissa ilmestyy kuukausittain Finnish American Reporter -niminen englanninkielinen lehti, joka on suunnattu amerikansuomalaisille. Alueella juhlitaan erilaisia suomalaistapahtumia kuten tammikuussa vietettävää Heikinpäivää.

Suomalaista ruokaa kaipaavat voivat pistäytyä Houghtonissa toimivassa Suomi Home Bakery -kahvilassa. Listalta löytyy esimerkiksi suomalaista pullaa – eli murresanan mukaan nisua – sekä suomalaistyylistä uunissa paistettua pannukakkua. Suomen tapaan myös Michiganissa herkutellaan tuoreella kalalla ja alueella kasvavilla marjoilla.

Matkailujätti Lonely Planet listasi Ylä-Michiganin niemimaan yhtenä parhaista budjettimatkakohteista vuodelle 2017. Alueelle on helpointa matkustaa lentämällä esimerkiksi Minneapolisiin tai Chicagoon ja jatkamalla matkaa vuokra-autolla.

>> Lue myös: Tätä et tiennyt! Läheltä Las Vegasia löytyy Little Finland – näyttää kaikkea muuta kuin Suomelta

Lähde: The Daily Beast, Finlandia University, The Finnish American Reporter, ThoughtCo.
Kuva: Flickr / Tony Webster

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.