Hyppää sisältöön

Madrid vai Barcelona? Katso vinkit jalkapallomatkalle Espanjaan

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 04.11.2015
Kumpaan suuntaan kallistut: Real Madrid vai FC Barcelona? Lue tästä vinkit molempiin jalkapallon superkaupunkeihin.

Arkkiviholliset Real Madrid ja FC Barcelona

Jalkapallo on yksi Espanjan suosituimmista urheilulajeista. Espanjan suurimmat jalkapallojoukkueet Real Madrid ja FC Barcelona ovat maailmankuuluja. Usealle kannattajalleen joukkueet ovat yhtä tärkeitä kuin perheenjäsenet tai jopa uskonto.

Matkailijalle paikallinen jalkapallo tarjoaa upeaa urheiluviihdettä ja unohtumattomia kokemuksia espanjalaisuuden ytimessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Real Madridin ja FB Barcelonan keskinäisen suhteen juuret ovat syvällä. Joukkueet ovat olleet arkkiviholliset jo 1900-luvun alusta saakka, jolloin molemmat seurat olivat vasta perustettuja. Myös Espanjan sisällissodan aikaiset ja jälkeiset poliittiset asemat heijastuivat jalkapalloon. Real Madrid edusti yhteisen keskushallinnon Espanjaa, kun taas Barcelona itsenäistä Kataloniaa. Tämä näkyy asetelmassa edelleen.

Diktaattori Francon katsottiin suosineen Real Madridia monin tavoin, mikä oli omiaan aiheuttamaan närää katalonialaisissa. Tänä päivänä historian lisäksi joukkueiden välejä kaihertavat muun muassa pelaajakaupat.

Maailman suurin jalkapallo-ottelu El Clásico

Kahden suuren kohdatessa odotukset ovat korkealla ja tunnelma katossa. Real Madridin ja FC Barcelonan kohtaamisen, El Clásicon, sanotaan olevan maailman suurin yksittäinen jalkapallo-ottelu. Ottelu pelataan vähintään kaksi kertaa vuodessa, kun joukkueet kohtaavat toisensa maan pääsarjassa Primera Divisiónissa. Lisäkohtaamisia voi tulla esimerkiksi Mestareiden liigassa. Näissä peleissä on todellista urheilujuhlan tuntua!

Vuoden odotetuinta ottelua seuraa parhaimmillaan jopa 400 miljoonaa katsojaa ympäri maailman. Paikan päällä peliä käy katsomassa reilu 70 000 katsojaa. El Clásico pelataan vuorotellen joko Real Madridin kotistadionilla Santiago Bernabéussa tai FC Barcelonan kotistadionilla Camp Noussa. Liput myydään loppuun nopeasti, joten jos mielit paikan päälle peliä katsomaan, on syytä olla nopea.

FC Barcelonan kotistadion Camp Nou on Euroopan suurin jalkapallostadion.
FC Barcelonan kotistadion Camp Nou on Euroopan suurin jalkapallostadion.

Jalkapallomatkan voi toteuttaa joko omatoimisesti tai helppona pakettina

Viralliset peliajat vahvistetaan noin viikkoa ennen pelejä, joten tämä on hyvä ottaa huomioon jalkapallomatkaa suunnitellessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Useat matkatoimistot myyvät ottelupaketteja, jotka sisältävät liput ja majoittumisen. Paketit ovat yleensä 1-3 päivän reissuja ja hinta vaihtelee halutun pelin sekä majoituksen tason mukaan. Lennot on yleensä hankittava erikseen.

Jalkapallomatkalle voi lähteä myös täysin omatoimisesti. Liput peleihin voi ostaa netistä tai laillistetun välittäjän kautta. Välittäjän kautta ostettu printtilippu tulee yleensä vaihtaa varsinaiseen lippuun lippupisteessä ennen sisäänpääsyä stadionille.

Jos olet jo valmiiksi Barcelonassa tai Madridissa, voi lipun käydä ostamassa myös suosikkijoukkueensa kotistadionilta. Kotipeleihin saa usein lippuja samana päivänkin. Poikkeuksen tekevät kuitenkin El Clásico sekä mestarien liigan jatkopelit, jotka myydään loppuun nopeasti.

Lippujen hinnat vaihtelevat stadionin, pelaavien joukkueiden sekä katsomopaikan sijainnin mukaan. Halvimmillaan liput irtoavat kotipeleihin paikan päällä ostettuna noin 30 eurolla ja kalleimmatkin ovat alle 100 euroa. El Clásicoon tai Mestarien liigan peleihin liput ovat huomattavasti kalliimmat, joten edullisimmastakin lipusta saa varautua maksamaan näiden pelien kohdalla noin satasen.

Madridiin on helppo rakastua

Espanjan pääkaupunki Madrid sijaitsee sisämaassa, noin neljän tunnin lentomatkan päässä Helsingistä. Suoria lentoja on muun muassa Finnairilla. Halvimmillaan edestakaisen lennon Madridiin saa noin 100 eurolla, mutta tyypilliset lentohinna vaihteleva noin 200 ja 300 euron välillä.

Madrid on paitsi kahden jalkapallojoukkueen kotikaupunki, myös paljon muuta. Jalkapallomatkailijan kannattaakin tutustua myös kaupungin upeisiin puistoihin ja taide-elämyksiin, ostoksia unohtamatta.

Kaupungissa on myös lukuisia museoita, joista jalkapallomatkailijaa kiinnostaa varmasti eniten Santiago Bernabéun stadionilla sijaitseva Real Madridin museo. Museo kertoo niin joukkueen kuin vuonna 1947 rakennetun stadionin historian. Bernabéun stadion on Espanjan toiseksi suurin stadion ja kiistatta yksi koko maailman kuuluisimmista jalkapallonäyttämöistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Madrid tarjoilee nälkäiselle jalkapalloturistille myös unohtumattomia ruokaelämyksiä. Tarjolla on niin espanjalaisia kuin kansainvälisiäkin herkkuja. Ulkona syöminen on hieman edullisempaa kuin Suomessa

Real Madridin kotistadion Santiago Bernabéu on nimetty seuran entisen puheenjohtajan mukaan.
Real Madridin kotistadion Santiago Bernabéu on nimetty seuran entisen puheenjohtajan mukaan.

Lumoudu tunnelmasta Barcelonassa

Barcelona on yksi Euroopan suosituimmista kaupungeista, eikä suotta. Sen monipuolisuus hämmästyttää matkailijaa kerta toisensa jälkeen.

Jalkapallomatkailija voi helposti yhdistää pelireissuunsa niin ranta- kuin kulttuurilomaakin. Katalonialainen keittiö kuivattuine kinkkuineen ja merenelävineen pitää huolen herkkuhetkistä. Kyytipoikana voi nauttia ihania viinejä tai kuplivaa cavaa. Barcelonan arkkitehtuuri lumoaa erikoisuudellaan ja kaupungin lukuisat taidegalleriat ja museot tarjoavat katseltavaa jokaiselle.

Jos Kansallismuseo tai Picasso museo ei innosta, Barcelonassa voi tutustua myös Erotiikkamuseoon tai FC Barcelonan museoon. FC Barcelonan museo sijaitsee joukkueen kotistadionilla Camp Noulla. Vuonna 1957 rakennettu stadion on nähtävyys jo itsessään, sillä sen on Euroopan suurin stadion. Lähes 100 000 katsojaa sisäänsä vetävällä stadionilla järjestetään myös maailmanluokan konsertteja.

Barcelonan hintataso on kohtuullinen, mutta edullisia lentoja voi olla etenkin kesällä haastava löytää. Tyypillisimmin lentojen hinnat ovat noin 100-300 euroa. Esimerkiksi Finnair lentää suoraan Helsingistä Barcelonaan.

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Flickr / shink–k, DSanchez17, Nathan Congleton

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös:

Näin pääset halvalla Madridiin – lue säästövinkit ja lähde vaikka heti
Rantapallon kohdeopas Madridiin

Haluatko halvalla Barcelonaan – näin se onnistuu
Rantapallon kohdeopas Barcelonaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Barcelonan nähtävyydet

Barcelonan parhaat nähtävyydet – 20 paikkaa, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Espanjan kalleimmat kohteet

Espanjan kalleimmat lomakohteet – 5 paikkaa, jotka yllättävät hinnoillaan

Madridin rautatieasema

Tältä näyttää Espanjan komein rautatieasema – trooppinen puutarha yllättää matkustajan

Barcelona, Espanja

Kuusi asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Barcelonassa – varaudu näihin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja