San Francisco Travel Association
Huomioi nämä asiat, kun matkustat Yhdysvaltoihin

Älä tee näitä yleisiä mokia Amerikassa – huomioi 10 asiaa, kun matkustat Yhdysvaltoihin

Oletko lähdössä ensimmäistä kertaa Yhdysvaltoihin? Lue vinkit ja vältä helpot virheet!

1. Älä maksa liikaa lennoista

Lentoliput Yhdysvaltoihin saattavat kuulostaa kalliilta hankinnalta, mutta tosi asiassa Pohjois-Amerikkaan pääsee nykyään Suomesta halvemmalla kuin koskaan. Älä varaa ensimmäisiä bongaamiasi lentoja, vaan vertaile hintoja rauhassa. Yhdysvaltoihin voi löytää meno-paluuliput jopa 300 eurolla.

2. Älä unohda matkustuslupaa

Suomen kansalaiset eivät tarvitse lomamatkaa varten viisumia Yhdysvaltoihin, mutta sähköinen matkustuslupa ESTA on hankittava etukäteen ennen lentoa. Sähköinen hakemus kannattaa täyttää hyvissä ajoin ainakin viikkoa ennen lähtöä.

Verkosta löytyy erilaisia palveluja, jotka veloittavat lisämaksun hakemuksen hoitamisesta – vältä näitä sivustoja ja täytä hakemus sähköisen matkustusluvan virallisilla sivuilla, jolloin maksat vain alle 15 euron perushinnan. ESTA on voimassa kaksi vuotta.

Huomaathan, että ESTA:n tulee olla voimassa myös silloin, kun vaihdat konetta Yhdysvaltojen maaperällä. Jos esimerkiksi lennolla Helsingistä Bahamalle on välilasku Miamissa, tulee matkustajan läpäistä maahantulotarkastus myös Yhdysvalloissa.

3. Älä viivy maassa yli sallitun ajan

ESTA myöntää suomalaismatkailijalle korkeintaan 90 päivän yhtäjaksoisen oleskelun Yhdysvalloissa. Pidä huoli, että et ylitä aikarajaa edes yhdellä päivällä – muuten sinulla voi olla jatkossa hankaluuksia päästä maahan. Paluulentoa ei ikinä kannata jättää viimeiselle sallitulle oleskelupäivälle mahdollisten peruutusten tai myöhästymisten varalta.

4. Älä säästä matkavakuutuksessa

Ilman matkavakuutusta matkustaminen on aina vaarallinen valinta, mutta erityisen typerää se on Yhdysvalloissa. Amerikkalainen terveydenhuolto on pahamaineisen kallista, ja pienenkin vaivan hoitaminen voi rokottaa lompakkoa rajusti – isoista tapaturmista ja sairastapauksista puhumattakaan. Kukaan ei halua matkaltaan tuliaiseksi tuhansien tai kymmenientuhansien eurojen sairaalalaskua.

>> Lue myös: Matkavakuutusten ABC – löydä paras matkavakuutus

Varo näitä virheitä Yhdysvalloissa
Istockphoto
Yhdysvaltoihin mahtuu monenlaista maisemaa trooppisista rannoista vuoristoihin ja miljoonakaupunkeihin.

5. Älä anna verotuksen ja lisämaksujen yllättää

Yhdysvalloissa monien palveluiden ja tuotteiden hinnat ovat edullisempia kuin Suomessa. Huomioi kuitenkin, että hintoihin lisätään verot, jotka eivät näy hintalapussa. Lopullinen hinta selviää siis vasta kassalla – tai itse veroprosentin mukaan laskemalla. Verojen suuruus riippuu osavaltiosta sekä kaupunkikohtaisista lisäveroista osavaltion sisällä.

Yhdysvalloissa käytetään muitakin lisämaksuja, jotka voivat yllättää matkailijan. Esimerkiksi hotelleissa saattaa olla käytössä resort fee, joka lisää yökohtaista hintaa noin 20–40 dollarilla.

6. Älä unohda jättää tippiä

Yhdysvalloissa juomarahan jättäminen kuuluu asiaan lähes kaikenlaisissa palvelutilanteissa ravintolasta kauneushoitoihin. Jos häivyt ravintolasta jättämättä tarjoilijalle tippiä, sinulta todennäköisesti tiedustellaan, mikä palvelussa oli vikana.

Hyväksyttävä tippi Yhdysvalloissa on 15–25 prosenttia palvelun hinnasta, ja sen voi antaa joko käteisenä tai lisätä luottokortin loppusummaan. Pikaruokaravintoloissa tai take away -annosta mukaan haettaessa ei tarvitse jättää tippiä.

7. Pidä varasi luottokortin kanssa

Kortilla maksaminen onnistuu Yhdysvalloissa lähes kaikkialla, mutta mukana kannattaa aina pitää myös jonkin verran käteistä pieniä ostoksia ja tippaamista varten. Luottokorttien kopioiminen on Yhdysvalloissa iso ongelma, joten korttia kannattaa käyttää vain luotettavan tuntuisissa paikoissa ja pankkien omilla automaateilla. Yhdysvaltojen dollareita on hyvä vaihtaa mukaan jo Suomessa.

Tyypilliset mokat Yhdysvalloissa
Istockphoto
Monet matkailijat haluavat kokea Yhdysvaltojen kohteita ainakin kerran elämässä.

8. Älä unohda ikärajoja

Yhdysvalloissa on käytössä muutamia ikärajoja, jotka matkailijankin kannattaa huomioida. Alkoholijuomien ostaminen ja sisäänpääsy baareihin on sallittu vain 21 vuotta täyttäneille, ja henkilöllisyyspaperit kysytään yleensä lähes poikkeuksetta myös yli kolmekymppisiltä. Auton vuokraaminen on puolestaan kalliimpaa alle 25-vuotiaille kuljettajille.

9. Älä vitsaile aroista aiheista

Amerikkalaiset osaavat small talkin, ja lomalla ajaudutkin todennäköisesti tilanteisiin, joissa paikalliset haluavat jutustella kanssasi. Kerro rohkeasti Suomesta, sillä vieraan aksentin kuullessaan amerikkalaiset ovat usein uteliaita kuulemaan mistä olet kotoisin. Kannattaa muistaa, että tietyt asiat ovat Yhdysvalloissa tulenarkoja – esimerkiksi rotuun ja politiikkaan liittyvät aiheet kannattaa suosiolla jättää tilanteisiin, joissa tunnet paikalla olevat henkilöt.

10. Huomioi muuttuvat lait

Yhdysvallat ei ole yksi yhtenäinen maa, jossa asiat toimivat samalla tavalla kaikkialla. Myös lait ovat osavaltiokohtaisia, ja välillä erot voivat olla räikeitäkin. Nevadan lakien mukaan omien alkoholijuomien nauttiminen julkisella paikalla Las Vegasin alueella on sallittua, ja esimerkiksi Coloradossa ja muutamassa muussa osavaltiossa kannabis on laillista. Tupakointia koskevat säännöt voivat olla aluekohtaisia osavaltioiden sisällä ja hyvinkin tiukkoja. Esimerkiksi Kaliforniassa on kokonaisia kaupunkeja, joissa tupakointi on kielletty kaikilla yleisillä paikoilla.

>> Lue myös: Älä mokaa New Yorkissa – matkailijoiden viisi yleisintä virhettä

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: San Francisco Travel Association, Istockphoto, Istockphoto

Päivitetty: 19.12.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (6 votes, average: 3,83 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia