Seikkailua suuressa kanjonissa

Suuren seikkailun symboli, Grand Canyon eli Suuri kanjoni, sijaitsee lähes tiettömien erämaiden keskellä Yhdysvaltojen sydänmailla Arizonan luoteisosassa. Kun pensaikon lomasta pilkistää kyltti jossa lukee “Scenic lookout”, kannattaa jo varautua tulevaan. Mahtava Grand Canyon on yksi Yhdysvaltojen suosituimmista käyntikohteista – ja yksi suurimmista!

Suuri kanjoni

Colorado-joen muovaaman kanjonin varrelle mahtuu monta näköalaa jo senkin takia, että Grand Canyon on yli 445 kilometrin pituinen ja leveyttä piisaa kuudesta kilometristä lähes 30 kilometriin. Jalkojen juuressa pudotusta saattaa enimmillään olla lähes kahden kilometrin verran. Matkailijoita Grand Canyonilla käy ahkerasti, sillä Grand Canyonin kansallispuistossa vierailee jopa 5 miljoonaa ihmistä vuosittain.

Matkailijat eivät saavu Grand Canyonin luonnonpuistoon pelkästään kanjonin näköalapaikkojen takia, vaikka nekin ovat luultavasti yksi maailman valokuvatuimmista paikoista. Varsinkin kanjonin etelälaidalta (South Rim) löytyy monia hyviä näköalapaikkoja. Mutta jotta voisi todella tutustua kanjonin luonnonkauneuteen, täytyy laskeutua huimasti näköalapaikkoja alemmas. Sekä ilmasto että kasvillisuus muuttavat reunan ja pohjan välillä täysin. Suuri rotko on täynnä kivisiä jyrkänteitä ja kallioseinämiä, jotka loistavat monissa eri väreissä ja sävyissä.

Way down

Monet matkailijat ovat ihastuneet luonnonpuiston vaellusreitteihin, joista osa vie kanjonin pohjalle saakka. Matkailijalle on todellinen elämys kulkea muulin selässä alas jyrkkien seinämien reunustamaan kuiluun. Reiteillä voi kulkea myös ilman muulia hyvät vaelluskengät jalassa.

Kanjonissa ja sen seinämillä vaeltaessa kannattaa aina noudattaa erityistä varovaisuutta ja aina kannattaa varoa mihin astuu! Matkailijan on syytä pysytellä viitoin osoitetuilla vaellusreiteillä, jotka turvallisimmin vievät näkemisen arvoisiin paikkoihin. Mielenkiintoinen reitti on esimerkiksi Bright Angel Trail. Yhden päivän aikana ehtii keskimäärin kavuta puoliväliin kanjonia ja takaisin. Vierailu pohjalla vaatii vähintään kaksi päivää. Retkeilijän kannattaa varautua muun muassa lämpötilanvaihteluihin ja varata mukaan riittävästi juomista ja evästä. Kesän kuumimmat kuukaudet eivät ole hyvä vaihtoehto Grand Canyonin vaellukselle, sillä lämpötilat pohjalla voivat kohota kirjaimellisesti päätä huimaaviksi.

Oppaan johdolla järjestetään vaelluksia myös kanjonin vähemmän tunnetuille alueille, joille ei kannata yksin edes yrittää. Hieman erikoisempi tapa tutustua kanjoniin on ihailla sen maisemia helikopterin kyydistä tai antaa adrenaliinin virrata ja seilata lautalla pitkin Colorado-jokea.

Grand Canyonin kansallispuisto

Grand Canyon on nimeään kantavan kansallispuiston kruunu ja Unescon maailmaperintökohde. Grand Canyonin kansallispuisto on yksi Yhdysvaltojen vanhimmista kansallispuistoista, sillä tämä vuonna 1893 perustettu puisto sai kansallispuiston arvon jo vuonna 1919.

Sisäänpääsymaksun hinnalla Grand Canyonin luonnonpuistossa voi retkeillä vaikka koko viikon. Kannattaa kuitenkin muistaa että Grand Canyon on erittäin suosittu matkakohde paitsi ulkomaalaisten, myös yhdysvaltalaisten itsensä mielestä. Luonnonpuiston alueelta löytyy monia matkailijoiden tarvitsemia palveluita. Mikäli mielii varmistaa paikkansa kuumimpana matkailusesonkina, kannattaa olla liikkeellä ajoissa ja varata oma paikkansa tämän luonnonihmeen äärellä.

Lisätietoa

USAtourist.com
TheCanyon.com
GrandCanyon.com

Päivitetty: 29.10.2009

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia