Hyppää sisältöön

Turistiripuli yllättää monet kesken matkan – näin torjut ja hoidat kiusallista vaivaa

Rantapallo Päivitetty: 25.04.2024
Turistiripuli on matkailijoiden yleinen vitsaus, joka vaanii erityisesti kaukomailla. Vatsavaivoja voi kuitenkin ehkäistä myös kotikonstein.

Turistiripuli on yleinen vaiva

Lähes kaikki ovat kärsineet siitä joskus matkalla. Turistiripuli saattaa yllättää silloinkin, kun kaikista varotoimista on huolehdittu.

Etelä-Euroopan ja kaukomaiden ruokahygienia saattaa poiketa suomalaisista oloista. Lämmin ilmanala suosii bakteerien lisääntymistä, ja liikkeellä on myös monia eliöitä, joille pohjoismaalaisella ei ole ennestään vasta-aineita. Ainekset ruokamyrkytykselle tai suolistoinfektiolle ovat siis otolliset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Noin joka toinen tropiikkiin matkaavista saa matkaripulin eli tutummin turistiripulin. Suomalaisia etelänmatkaajia sairastuu matkaripuliin vuosittain useita kymmeniä tuhansia.

Tyypillisiä paikkoja sairastua matkaripuliin ovat muun muassa Egypti, Intia, Thaimaa, Indonesia ja Meksiko. Kiusallinen vaiva voi kuitenkin yllättää vähemmänkin eksoottisissa kohteissa.

ShutterstockEgypti
Erilainen bakteerikanta asettaa matkailijat alttiiksi turistiripulille eksoottisissa lomakohteissa.

Ruokamyrkytys ilmaantuu yleisimmin ensimmäisen matkustusviikon lopulla. Oireet eli ripuli, vatsakouristukset, oksentaminen, pahoinvointi ja mahdollinen kuume, kestävät tavallisesti 3–5 vuorokautta. Ne pilaavat viikon matkasta helposti loppuosan ja kahden viikon matkastakin monta hyvää päivää.

Kaikki tietävät myös, että kotimatka löysällä vatsalla tai pahoinvoivana on hankala kokemus.

Matkaripulin ehkäisy

Käsihygienia on tehokas tapa torjua matkaripulia. Pese kätesi aina ennen ruokailua tai ruoan käsittelyä sekä vessareissun jälkeen. Voit myös käyttää käsiin hierottavaa desinfiointiainetta, joka kulkee kätevästi mukana käsilaukussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maitohappobakteerivalmisteet ovat monelle erinomainen keino auttaa vatsaa pysymään tasapainossa. Kuuri on hyvä aloittaa jo pari päivää ennen matkalle lähtöä ja jatkaa aina loman yli.

Jos olet herkkävatsainen, kannattaa välttää kylmänä, haaleana tai raakana tarjoiltavia annoksia. Katuravintolat tarjoavat usein herkullisia makuelämyksiä, mutta niiden hygieniasta ei aina voi mennä takuuseen. Majoneesipohjaiset salaatit ja pakkaamaton jäätelö ja maitotuotteet kuuluvat myös ruokiin, jotka ovat alttiita pilaantumiselle. Hedelmät kannattaa kuoria itse.

Selvitä aina onko vesijohtovesi juomakelpoista. Useissa Euroopan maissa hanavettä voi juoda huoletta, mutta tropiikissa pullovesi on oikea ratkaisu. Jos olet kahden vaiheilla tai erityisen herkkävatsainen, kannattaa valita pullotettu vesi.

Riskialueilla kuten Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa, Afrikassa ja Väli- ja Etelä-Amerikassa myös hampaat voi pestä ja suun huuhdella pullovedellä. Erityisen eksoottisissa kohteissa myös jääkuutioita voi välttää varmuuden vuoksi.

Matkaripulin hoito

Matkaripulin ensisijainen hoito on riittävästä nesteytyksestä huolehtiminen sekä lepo. Useimmilla tauti menee ohi ilman lääkärihoitoa.

Syömistä ei kannata lopettaa kokonaan, mutta on hyvä suosia vatsaystävällisiä ja helposti sulavia ruokia. Kun vatsa on sekaisin, voit kokeilla esimerkiksi pieniä annoksia keittoa, riisiä tai banaania.

ShutterstockSairaana lomalla
Pahimmillaan matkaripuli voi pilata ison osan lomasta.

Ripulin yllättäessä kuplivat virvoitusjuomat tuntuvat hyviltä – nesteen ja myös suolan saanti on tärkeää. Muistathan, että helle itsessään lisää nesteen tarvetta useita litroja päivässä, minkä lisäksi oksentelu ja runsas ripulointi kuivattavat kehoa entisestään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nesteenkorjaukseen voi hankkia apteekista ripulijuomaa, joka sisältää glukoosia ja elektrolyyttejä. Kahvia ja alkoholijuomia tulee välttää.

Suomesta kannattaa varata matkalle mukaan loperamidia sisältävää ripulilääkettä kuten Imodiumia. Se pysäyttää voimakkaan ripulin vaikuttamalla suoliston liikkeisiin, mutta ei vaikuta ripulin aiheuttajaan. Lääkkeelle voi kuitenkin tulla tarvetta, jos edessä on esimerkiksi pitkä lento-, bussi- tai junamatka.

Antibioottien käyttöä ei nykyään suositella ripulin hoitoon. Jos turistiripuli voisi suuresti vaarantaa terveyttäsi, keskustele ennen matkaa lääkärisi kanssa mahdollisesta antibioottikuurista. Muista kuitenkin, että antibioottikin voi sekoittaa vatsan.

Tarvittaessa lääkäriin

Useimmiten lievä turistiripuli hoituu runsaalla nesteytyksellä, suolatasapainon korjauksella ja levolla.

Jos sairastuneen vointi ei ala kohentua, uloste on veristä tai korkea kuume ja oksentelu kestävät yli 24 tuntia, on syytä käydä lääkärin vastaanotolla.

Lääkärin pakeille kannattaa suunnata tavallista matalammalla kynnyksellä siinä tapauksessa, jos potilas on vanhus tai pieni lapsi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisätietoa

Matkaripulin hoito-ohje

Lukijoiden kokemuksia

  1. Paras tapa välttää ns. Faaraon kosto on välttää all inclusive hotelleja joissa on brittiläisiä turisteja. Heillä on tapana sekoittaa kaikki ottimet seisovassa pöydissä. Kylmistä lämpimiin ja liharuoka astioista salaatteihin yms.
    Ja nesteytykseen parasta on musta tee, vesi ja mehu. Ehdottomasti ei kokis ja kylmä hibskus tee.
    Ja ehdoton ei jääpaloille.

    Arto Juhani Tervola
  2. Olimme huhti-toukokuun vaihteessa kahden viikon lomalla Mallorcan Santa Ponsassa. Viileä ja sateinen sää oli murheista pienin. Sain vatsainfektion ja päädyin kolmeksi vuorokaudeksi pääkaupunkiin Palmaan sairaalaan tiputukseen. Hoito oli hyvää, mutta matkakohteita jäi paljon näkemättä ja retkiä tekemättä. Onneksi pääsin Suomeen suunnitellusti.

    Tarja Helenius

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuinka selvitä helteestä?

Näin kestät kuumuuden lomalla – 7 muistutusta helteestä selviytymiseen

Löydä sopiva matkavakuutus

Matkavakuutusten ABC – mitä pitäisi tietää, kun etsit sopivaa matkavakuutusta?

Vatsan terveys lomalla

Muista tämä niksi jo ennen matkaa – maitohappobakteerit voivat pelastaa herkkävatsaisen loman

Lentokonejumppa

Tämä vaara vaanii pitkällä lennolla – helpot vinkit veritulpan välttämiseksi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja