Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Näin vältyt turistiripulilta!

artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Lähes joka toinen tropiikkiin matkaavista saa turistiripulin. Lue ohjeet, joiden avulla voit välttää ikävän matkaseuralaisen.
Teksti: Rantapallo
Päivitetty: 25.09.2013
facebook   whatsapp

Turistiripuli on yleinen vaiva

Etelä-Euroopan ja kaukomaiden ruokahygienia saattaa poiketa meikäläisistä oloista. Lämmin ilmanala suosii bakteerien lisääntymistä ja liikkeellä on myös monia eliöitä, joille pohjoismaalaisella ei ole ennestään vasta-aineita. Ainekset ruokamyrkytykselle tai suolistoinfektiolle ovat siis otolliset. Lähes joka toinen tropiikkiin matkaavista saa turistiripulin. Suomalaisia etelänmatkaajia sairastuukin turistiripuliin vuosittain useita kymmeniä tuhansia.

Ruokamyrkytys ilmaantuu yleisimmin ensimmäisen matkustusviikon lopulla. Oireet eli ripuli, vatsakouristukset, pahoinvointi ja mahdollinen kuume, kestävät tavallisesti 3-5 vuorokautta eli ne pilaavat viikon matkasta loppuosan ja kahden viikon matkastakin monta hyvää päivää. Kotimatka löysällä vatsalla tai pahoinvoivana on sitä paitsi hankala kokemus.

Turistiripulin ehkäisy

Pese kätesi ennen ruokailua tai ruoan käsittelyä sekä aina vessareissun jälkeen. Voit myös puhdistaa kädet käsiin hierottavalla desinfiointiaineella, joka kulkee kätevästi mukana käsilaukussa.

Maitohappobakteerivalmisteet ovat monelle erinomainen keino auttaa vatsaa pysymään tasapainossa. Kuuri on hyvä aloittaa jo pari päivää ennen matkalle lähtöä ja jatkaa aina loman yli.

Jos olet herkkävatsainen, kannattaa välttää epämääräisten katuravintoloiden houkutuksia ja majoneesipohjaisia salaatteja. Myös kaikki kylminä tarjottavat ja pakkaamattomat ruoat, esimerkiksi jäätelö, ovat alttiita pilaantumiselle.

Tiedustele oppaalta vesijohtoveden puhtautta ja juo vain pullotettua vettä, etenkin jos opas sitä suosittelee. Vältä myös jääkuutioita juomassasi.

Turistiripulin hoito

Suomesta kannattaa varata esimerkiksi loperamidia sisältävää ripulilääkettä matkalle mukaan – se pysäyttää voimakkaan ripulin vaikuttamalla suoliston liikkeisiin, mutta ei vaikuta ripulin aiheuttajaan. Nesteenkorjaukseen voi hankkia apteekista ripulijuomaa.

Ripulin yllättäessä kuplivat virvoitusjuomat tuntuvat hyviltä – nesteen ja myös suolan saanti on tärkeää. Muistathan että helle itsessään lisää nesteen tarvetta useita litroja päivässä, minkä lisäksi oksentelu ja runsas ripulointi kuivattavat kehoa entisestään.

Jos matkustat trooppisiin maihin tai jos turistiripuli voisi suuresti vaarantaa terveyttäsi, keskustele ennen matkaa lääkärisi kanssa antibioottikuurin aloittamisesta jo hieman ennen lähtöpäivää. Muista kuitenkin, että antibioottikin voi sekoittaa vatsan.

Tarvittaessa lääkäriin

Useimmiten lievä turistiripuli hoituu runsaalla nesteytyksellä, suolatasapainon korjauksella ja levolla. Jos sairastuneen vointi ei kohennu parissa päivässä tai korkea kuume ja oksentelu kestävät yli 24 tuntia, on syytä käydä lääkärin vastaanotolla. Lääkärin pakeille kannattaa suunnata heti myös siinä tapauksessa, jos potilas on vanhus tai pieni lapsi.

Lisätietoa

Turistiripulin potilasohje
Maitohappobakteerit mukaan matkalle

Lähde: Terve.fi

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Eipä kyllä käsidesit auta jos ruoka ei ole kunnolla kypsytetty, 2 kk Thaimaassa niin minulle ei tullut mitää mutta miehelleni tuli ja syötiin samaa ruokaa, sen kerran vain liha vain freesattiin niin peli oli selvä.
    Se tulee tai ei tule, tuurista kaikki on kiinni. Ja ei mitään odotteluja esim. Aasian maissa, jos olet turistialueella niin ei muuta kuin klinikalle, piikki kankkuun, 2 tuntia niin ripuli on ohi, antavat paikalliset antibiootit, kuume sekä pahoinvointi lääkkeet. Turhaa siellä 2 vrk on hotellihuoneessa on kärvistellä.


  2. Precosaa aamulla tyhjään mahaan 1 vaikka ei oireita olisikaan ja jos ilmaantuu niin silloin kaksi päivässä. Illalla ennen nukkumaan menoa jekkua 4 cl. Kaikki pöpöt pysyy kaukana.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.