hero taustakuva

Kolme kirjaa New Yorkista

artikkelin kuva
Matkakirjat
Iso Omena vie mennessään - Rantapallon esittelyssä kolme New York -opasta.
Teksti: Ida
Päivitetty: 17.07.2014
facebook   whatsapp

The Rough Guide to New York City

The Rough Guiden englanninkielinen matkaopas New York Cityyn toimii runsaana mutta silti kevyenä käytännön oppaana. Kirjasta löytyy paljon vinkkejä ja tietoa, jotka helpottavat nähtävän ja tekemisen paljouden suunnittelua. Lukeminen kannattaakin aloittaa jo ennen matkalle lähtöä.

Opas on hyvin tekstipainotteinen, mutta innokkaalle lukijalle paljastuu paljon mielenkiintoista tietoa kaupungista. The Rough Guide on jakanut New Yorkin omiin alueisiinsa, joista jokainen esitellään karttojen, historian, nähtävyyksien ja siellä asuvien ihmisten avulla.

Kirjasta löytyvät listattuina niin eri festivaalien ajankohdat, parhaimmat shoppailupaikat, taidegalleriat (sekä tietenkin aukioloajat ja osoitteet) kuin kaupungin urheilumahdollisuudetkin. Loppuosassa sijaitsevat selkeät kartat ovat vedenkestäviä, joten säässä kuin säässä pitäisi pystyä suunnistamaan perille.

Opas antaa myös rehellisiä varoituksia suurkaupungin todellisuudesta ja kertoo newyorkilaisten kulttuurista ja ajatusmaailmasta. Lisäksi Rough Guide listaa sekä kirjoja että elokuvia, joihin voi olla hauska tutustua ennen kaupunkiin saapumista.

Martin Dunford
The Rough Guide to New York
Rough Guides 2009
ISBN978-1-84836-039-6

Kaupunkikirjat: New York

Kaupunkikirjojen New York -opas on paksuhko ja painava matkaopas. Lukuisat kuvat havainnollistavat New York -tietoa ja tekstiä on vähemmän. Kirja toimii hyvin historian oppituntina ja opastaa tärkeimpiin nähtävyyksiin.

Käytännön neuvoja on paljon, olipa kyse sitten ravintoloiden ruokalistoista, alennuksien tai erikoisuuksien löytämisestä, lippujen varaamisesta tai metrolla kulkemisesta. Nähtävyyksien joukossa ovat tärkeimpien museoiden läpileikkaukset, kartat ja ohjeet niihin tutustumiseen.

Pikkuvinkeillä varustettu osio on erityisen käytännöllinen. Se tarjoaa tietoa muun muassa eri kiertoajeluista ja -käynneistä, opaslehdistä ja turvallisuusohjeista.

Lukuisat kartat auttavat kaupungissa suunnistaessa, mutta kirjan painavuuden ja jäykkyyden takia erillisen kartan osto tuntuu järkevältä. Opus toimii hyvin esimerkiksi hotellilukemisena tai kotona ennen matkalle lähtöä luettavana.

Eleanor Berman
Kaupunkikirjat: New York
WSOY 2010
ISBN 978-951-0-36213-6

Mondo matkaopas: New York

Mondon New York -matkaopas on tekstipainotteinen muutamalla tunnelmallisella mustavalkokuvalla kuvitettu pokkari. Kaupungissa asuva Alli Haapasalo on onnistunut kirjoittamaan letkeää ja helposti luettavaa mielenkiintoisilla tiedonjyvillä maustettua tekstiä.

Opus tarjoaa kattavan New York -eloonjäämisoppaan, jonka sisältöön lukeutuu tietoa muun muassa kaupungin katujen logiikasta, alennuksista, aukioloajoista, pyhistä ja tipeistä.

Pienistä infolaatikoista löytyy sekä perustietoa eri kohteista että kohdennetumpia vinkkejä esimerkiksi täydellisen burgerin metsästykseen. Tunnettuja henkilöitä, kirjoja, trendejä, elokuvia sekä musiikkia löytyy näistä laatikoista myös, joten ennen matkalle lähtöä voi tehdä vaikkapa New York -soittolistan tai uppoutua kaupungista kertoviin elokuviin ja blogeihin.

Alli Haapasalo
Mondo: New York
Image Kustannus 2010
ISBN-13: 978-952-5678-06-2

Ida Hedman

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.