Hyppää sisältöön

Hämäräperäisenä pidetty lentokenttä Yhdysvalloissa on täynnä selvittämättömiä kysymyksiä ja salaliittoteorioita – oletko lentänyt tänne?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 10.04.2018
Yhdysvaltojen vilkkaimpien lentokenttien joukkoon kuuluva lentoasema on monille mysteeri.

Mystinen lentokenttä täynnä kysymyksiä

Jos lennät Yhdysvaltojen Coloradossa sijaitsevalle Denverin kansainväliselle lentokentälle, et välttämättä heti arvaisi sen eriskummallista tarinaa. Lentoaseman huhutut salaisuudet ovat puhuttaneet jo yli 20 vuotta – ja alkaneet elää omaa elämäänsä.

Moni oli alun perin kyseenalaistanut lentokentän rakentamisen, sillä kaupungissa oli jo toimiva lentoasema. Nyt suljettu Stapletonin lentoasema sijaitsi lähempänä Denverin keskustaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun lentokenttä lopulta valmistui lähes kaksi vuotta myöhässä vuonna 1995, oli sen budjetti ylittynyt kahdella miljardilla dollarilla. Hämmennystä herätti myös rakennuksen koko: Denverin lentokenttä on pinta-alaltaan kaksi kertaa Manhattanin kokoinen.

Matkustajamäärissä mitattuna Denverin lentokenttä on Yhdysvaltojen kuudenneksi vilkkain, mutta koonsa puolesta sille ei löydy haastajaa.

Lentokentän puhutuin ominaisuus on ollut vuonna 2008 paikoilleen asetettu taideteos Blue Mustang. Kyseessä on 10 metriä korkea hevospatsas, jonka silmät kiiluvat pahaenteisen punaisina. Monille paikallisille ja matkailijoille hurjistunut hevonen on ollut liikaa.

Denver International AirportPahan onnen hevonen Denverin lentokentällä
Kiiluvasilmäinen hevonen ei miellyttänyt kaikkia Denverin asukkaita.

Kylmäävin hevoseen liittyvä fakta löytyy kuitenkin sen valmistusvaiheista. Veistoksen tekijä Luis Jiménez kuoli sen kaaduttua tämän päälle ateljeessa vuonna 2006.

Kyseenalainen taide ei lopu siihen. Lentoasemalla on muun muassa egyptiläisen kuoleman jumalan Anubiksen patsas sekä seinämaalaus, josta löytyy paholainen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Denverin lentokentän salaliittoteoriat

Oman elämänsä salapoliisit aloittivat lentokentän mysteerin selvittämisen jo 90-luvulla. Lennokkaita salaliittoteorioita on syntynyt useampia.

Yhdysvalloissa levisi teorioita, joiden mukaan lentokentän rakennutti natsiryhmä New World Order. Uskomus sai alkunsa siitä, ettei hankkeen rahoittajaksi merkittyä tahoa The New World Airport Commission löytynyt virallisista rekistereistä. Kaiken huipuksi ilmasta katsottuna lentokentän kiitoratojen väitetään muodostavan hakaristin.

Lentokenttään on yhdistetty myös vapaamuurarien symboleita, ja sen alta väitetään löytyvän Illuminatin päämaja. Salaliittoteoreetikoiden mukaan se selittäisi rakennushankkeeseen huvenneet ylimääräiset miljardit.

Joidenkin uskomusten mukaan lentoaseman alle rakennettiin tunneleita ja bunkkereita, jotka toimisivat silmäätekevien piilopaikkana ison katastrofin tai maailmanlopun sattuessa.

Huhut lähtivät liikkeelle lentokentän automaattisesta matkalaukkujärjestelmästä, joka oli rakennettu maan alle. Systeemi ei kuitenkaan ikinä toiminut. Epäluuloisimmat arvelivat kyseessä olleen vain peitetarinan, jolla oli tarkoitus siirtää huomio pois muista maanalaisista rakennelmista.

Denveriin ei ole Suomesta suoria lentoja. Kaupunki on yksi halpalentoyhtiö Norwegianin uutuusreiteistä, mutta Pohjoismaiden sijaan sinne liikennöidään suoria lentoja Lontoosta ja Pariisista.

Denver International AirportDenverin lentoasema Coloradossa
Denverin lentoaseman ulkoasu on helposti tunnistettavissa.
Denver International AirportBlue Mustang -veistos Denverin lentoasemalla
Blue Mustang on puhuttanut Denverin lentoasemalla jo pitkään. Rakennusvaiheessa kaatunut veistos tappoi tekijänsä.
Denver International AirportTaidetta Denverin lentokentällä
Denverin lentoasemalle valittu taide on ihmetyttänyt sekä paikallisia että matkailijoita.
Denver International AirportErikoista taidetta Denverin lentoasemalla
Denverin lentoaseman taiteessa ja sen piilomerkityksissä riittää tutkimista.

Lähde: The Independent
Kuvat: Denver International Airport

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentokoneen matkustamo

Miksi lentokoneen istuimet ovat lähes aina sinisiä? Värin valinta ei ole sattumaa

Lentokoneen ovi

Voiko lentokoneen ovi avautua kesken lennon? Ammattilainen kertoo, pitääkö kauhukuvaa pelätä

Yksin jätetty matkalaukku

Lentokentällä hylättynä seisova matkalaukku on kylmäävä näky – näin tilanteessa toimitaan

Mitä ovat lentokoneen spoilerit?

Tätä outoa näkyä sinäkin olet ihmetellyt lentokoneen ikkunasta – miksi siivestä aukeaa ilmassa huojuvia luukkuja?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja