Kaikki halpalentoyhtiöt Suomessa – katso kattava reittilista

Lista Suomen halpalentoyhtiöistä
Suomen halpalentotarjonta on monipuolinen ja kattava, ja nykyisin halpalentoyhtiöiden avulla voi päästä matkustamaan lähes samaan tapaan kuin täyden palvelun lentoyhtiöilläkin. Halpalentoyhtiö on helppo ja edullinen valinta, mutta niitä käyttäessä kannattaa muistaa, että hinta perustuu palvelujen karsimiseen. Halpalentoyhtiön kyydissä ei siis kannata odottaa ilmaista juomatarjoilua tai maksutonta viihdejärjestelmää.
Kokosimme kaikki Suomessa liikennöivät halpalentoyhtiöt yhdelle listalle. Aina ei ole helppoa määritellä, mitkä yhtiöt ovat halpalentoyhtiöitä ja mitkä eivät. Listalla ovat mukana kaikki lentoyhtiöt, jotka hinnoittelunsa ja palvelurakenteensa puolesta sopivat määritelmään.
Halpalentoyhtiöiden hintoja vertaillessa kannattaa olla tarkkana, sillä hinnoittelu vaihtelee yrityksittäin, ja alussa ilmoitettuun summaan lisätään tyypillisesti matkatavaramaksut ja mahdolliset lisäpalveluista koituvat maksut. Silti matkaan pääsee edullisimmillaan vain muutamalla kympillä, joten vertailu kannattaa!
Air Baltic
Vahvasti reittiverkostoaan kasvattanut latvialainen Air Baltic ei ole varsinainen halpalentoyhtiö, mutta sen hinnat ovat usein kilpailukykyiset halpayhtiöiden kanssa. Air Baltic on niin sanottu hybridiyhtiö – halpalentoyhtiön ja perinteisen lentoyhtiön sekoitus, jolla on täyden palvelun business-luokan konsepti. Latvian valtion omistama yhtiö tarjoaa lentoja Suomesta Riikaan ja useisiin muihin kohteisiin.

Air Baltic liikennöi Riikaan Helsingin, Tampereen ja Turun lentoasemilta. Lisäksi yhtiöllä on Tampereelta reitit Amsterdamiin, Kööpenhaminaan, Malagaan, Milanoon, Müncheniin, Nizzaan ja Rodokselle.
Jatkoyhteydet mahdollistavat edulliset lennot Riian kautta kymmeniin kohteisiin Euroopassa, Keski-Aasiassa sekä Lähi-idässä.
EasyJet
Halpalentoyhtiö EasyJet on vuonna 1995 perustettu brittiläinen halpalentoyhtiö, joka on nykyisin yksi Euroopan suurimmista halpalentoyhtiöistä. Tällä hetkellä EasyJetin ainoa reitti Suomesta on talvikaudella liikennöitävä reitti Rovaniemeltä Lontooseen Gatwickin kentälle.
Eurowings
Eurowings on saksalainen halpalentoyhtiö ja Lufthansan tytäryhtiö, joka on perustettu vuonna 1993. Yhtiö lentää yli sataan kohteeseen 50 eri maassa. Eurowings liikennöi suoria lentoja Helsingistä Berliiniin sekä talvikaudella Rovaniemeltä ja Kittilästä Düsseldorfiin.
Nordic Regional Airlines
Nordic Regional Airlines eli lyhennettynä Norra tunnettiin aiemmin Flybe Finlandina. Yhtiö vaihtoi nimeä emoyhtiön irtauduttua lentoyhtiön toiminnasta vuonna 2015.
Flybe Finland syntyi kesällä 2011, kun brittiläinen Flybe sekä Finnair ostivat vuonna 1993 perustetun suomalaisen lentoyhtiön Finncomm Airlinesin. Flybe Finland on kokonaisuudessaan Flybe Nordicin omistama.
Norra on Finnairin yhteistyökumppani, ja se liikennöi merkittävää osaa Finnairin kotimaan ja Euroopan liikenteestä.
Norwegian
Norjalainen halpalentoyhtiö Norwegian lentää suoria lentoja Helsingistä Alicanteen, Ateenaan, Barcelonaan, Burgasiin, Dubrovnikiin, Gran Canarialle, Kreetalle, Kööpenhaminaan, Larnakaan, Lontooseen, Malagaan, Mallorcalle, Nizzaan, Osloon, Pisaan, Pristinaan, Rodokselle, Rovaniemelle, Splitiin, Teneriffalle, Tivatiin, Tukholmaan ja Venetsiaan. Osa reiteistä lennetään vain kesä- tai talvikaudella.

Norwegian on lopettanut Suomen sisäiset lennot Helsingistä Ouluun, Vaasaan, Kittilään ja Ivaloon.
Myös vaihtoyhteyksin Tukholman tai Oslon kautta lennetyt kaukoreitit Yhdysvaltoihin ja Thaimaahan on lakkautettu.
Norwegianin nykyisen hinnoittelumallin mukaan kaikkein edullisimpaan lipputyyppiin ei kuulu matkatavarahyllyllä kuljetettavaa laukkua, vaan käsimatkatavaroiden on mahduttava istuimen alle.
Pegasus Airlines
Pegasus Airlines on turkkilainen halpalentoyhtiö, joka liikennöi sekä reitti- että tilauslentoja. Yhtiö lentää neljästi viikossa Helsinki-Vantaalta Istanbuliin Sabiha Gökçenin lentokentälle, joka sijaitsee reilun tunnin ajomatkan päässä kaupungista. Edullisimman lipputyypin hintaan kuuluvat vain käsimatkatavarat.
Ryanair
Irlantilainen Ryanair on Euroopan suurin halpalentoyhtiö, joka oli lajissaan myös Euroopan ensimmäinen. Suomesta Ryanair lentää Helsinki-Vantaalta, Tampereen Pirkkalan lentoasemalta, Lappeenrannasta ja Rovaniemeltä.

Helsingistä Ryanairilla on reitit Alicanteen, Barcelonan kupeessa sijaitsevaan Gironaan, Brysselin lähikentälle Charleroihin, Kaunasiin, Lontoon Stanstediin, Milanon lähellä sijaitsevaan Bergamoon, Pariisiin, Poznaniin, Riikaan, Varsovaan, Venetsiaan, Wieniin ja Zadariin.
Yhtiö liikennöi Tampereelta Lontoon Stanstediin sekä Lappeenrannasta Bergamoon. Talvikaudella Ryanair lentää Rovaniemeltä Dubliniin, Lontoon Stanstediin sekä Brysseliin Charleroin kentälle.
Ryanairilla kaikkein edullisimpaan lipputyyppiin kuuluu vain pieni käsimatkatavara, jonka on mahduttava istuimen alle.
SunExpress
Turkkilainen lentoyhtiö SunExpress aloitti lennot Helsinki-Vantaalta Turkin Izmiriin toukokuussa 2014. Lufthansan ja Turkish Airlinesin omistama lentoyhtiö on aiemmin liikennöinyt tilauslentoja Suomesta. Vaikka kyseessä ei olekaan halpalentoyhtiö sanan varsinaisessa merkityksessä – esimerkiksi matkatavarat kuuluvat yhtiöllä lipun hintaan – saattaa yhtiön kautta löytää kohtuuhintaisia lentoja Turkkiin.
SunExpress liikennöi Helsingistä Izmiriin ainoastaan kesäkaudella.
Vueling
Espanjalainen halpalentoyhtiö Vueling avasi ensimmäisen Suomen-reittinsä käynnistämällä lennot Helsingin ja Barcelonan välillä toukokuussa 2013. Vueling liikennöi Helsinki-Vantaalta Barcelonan El Prat -lentokentälle kaksi kertaa viikossa.
Wizz Air
Unkarilainen Wizz Air on Keski-Euroopassa tunnettu halpalentoyhtiö, joka saapui Suomeen vuonna 2008. Tuolloin Wizz Air aloitti lennot Turun ja Puolan Gdanskin välillä.

Tällä hetkellä Wizz Air kuljettaa matkustajia Turusta Gdanskin lisäksi myös Roomaan.
Suomessa lopettaneita halpalentoyhtiöitä
Halpalentoyhtiöt tekevät reittipäätöksensä puhtaasti taloudellisin perustein. Osa Suomessa liikennöineistä halpalentoyhtiöistä on viihtynyt pienillä pohjoisen markkinoilla vain lyhyen ajan ja päätyneet sitten lopettamaan toimintansa Suomessa.
Aer Lingus
Aer Lingus on vuonna 1936 perustettu irlantilainen lentoyhtiö, joka siirtyi halpalentokonseptiin vuonna 2007. Käytännössä Irlannin kansallinen lentoyhtiö on jotain halpalentoyhtiön ja täyden palvelun lentoyhtiön väliltä. Aer Lingus liikennöi Helsingin ja Dublinin välisen kesäreitin viimeisen kerran vuonna 2013.
Air Berlin
Air Berlin oli saksalainen lentoyhtiö, joka liikennöi Suomesta Berliiniin. Yhtiö lopetti Suomen-lentonsa konkurssin myötä lokakuussa 2017.
Blue1
Blue1 oli kilpailukykyisiä hintoja tarjoava lentoyhtiö, joka toimii nykyään SAS:n tuotantoyhtiönä. Kaikki yhtiön lennot liikennöidään nyt SAS:n koneilla.
Blue Air
Blue Air on romanialainen halpalentoyhtiö, joka aloitti suorat lennot Helsingistä Bukarestiin vuonna 2017. Yhtiö keskeytti kaikki lentonsa määrittelemättömäksi ajaksi vuonna 2022.
Buzz
KLM:n perustama halpalentoyhtiö Buzz oli ensimmäinen Suomeen liikennöinyt halpayhtiö, joka lensi Helsingin ja Lontoon Stanstedin välillä vuosina 2000–2002. Reitti lopetettiin korkeiden kustannusten takia, ja myöhemmin Ryanair osti koko yhtiön. Buzz-nimellä yhtiö lensi viimeiset lentonsa vuonna 2004.
Clickair
Espanjalainen vuonna 2006 toimintansa aloittanut Clickair on halpalentoyhtiö, joka tarjosi halpalentoja Suomesta Helsinki-Vantaan lentoasemalta Espanjan Barcelonaan. Yhtiö päätyi lopettamaan lennot Suomesta vuoden 2008 aikana liian pienen täyttöasteen takia. Nykyisin Clickair on osa Vuelingia.
Estonian Air
Viron valtiollinen lentoyhtiö Estonian Air ei ole varsinainen halpalentoyhtiö, mutta lippuja voi löytää edullisesti. Estonian Air ehti liikennöidä Tallinnaan Helsingistä, Jyväskylästä ja Joensuusta ennen kuin lopetti kaikki lennot kannattamattomina vuonna 2013.
Germania
Saksalainen Germania oli itsenäinen halpalentoyhtiö, joka toimi Saksan ja Sveitsin markkinoilla. Yhtiö liikennöi talvikaudella Düsseldorfista Kittilään. Se hakeutui konkurssiin vuoden 2019 alussa.
Germanwings
Saksalainen Germanwings on Lufthansan tytäryhtiö, joka liikennöi Helsingin ja Berliinin välillä vuonna 2013.
Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun yhtiö nähtiin Suomen markkinoilla: Germanwings lensi aiemmin Helsingistä Köln-Bonnin lentokentälle, mutta lopetti lennot kannattamattomina vuonna 2008.
Monarch
Brittiläinen lentoyhtiö Monarch liikennöi Suomessa Lapista Isoon-Britanniaan talvikaudella 2017–2018 Birminghamista, Lontoosta ja Manchesteristä Kittilään.
Transavia
Hollantilainen halpalentoyhtiö Transavia saapui Suomen markkinoille vuonna 2017 avaamalla reitit Helsingistä Amsterdamiin ja Müncheniin. Molemmat reitit on lakkautettu. Tällä hetkellä Transavia lentää Suomeen ainoastaan charter-lentoja esimerkiksi Lapin kohteisiin.
V Bird
Hollantilainen halpalentoyhtiö V Bird liikennöi Helsingistä Düsseldorfin lähellä sijaitsevaan Niederrheiniin Saksaan 2000-luvun alussa. Yhtiön toiminta loppui vuonna 2005.
Mihin halpalentoyhtiöiden toiminta perustuu?
Halpalentoyhtiöiden idea on tarjota asiakkailleen vain matkustamiseen liittyvät välttämättömimmät palvelut. Tämän ansiosta lentojen hinnat saadaan laskettua mahdollisimman alhaisiksi. Kaikista lisäpalveluista peritään ylimääräinen maksu.
Halpalennoilla ei tarjoilla ilmaisia ruokia eikä juomia, vaan ne ovat jokaisen matkustajan ostettavissa erikseen. Lisäksi lähes aina halpalentoyhtiöiden lippuja myydään vain internetissä. Näin saavutetaan huomattavaa säästöä yhtiön markkinointikustannuksissa.
Halvat lennot eivät aina ole halpalentoja
Halpalentoyhtiöiden matkoja markkinoidaan halvoilla tarjouksilla ja lipun hinta muodostuu nopeat syövät hitaat -periaatteella. Halpalentojen hinnoittelussa päälle saattaa tulla vielä palvelumaksuja sekä matkatavaramaksuja.
Käytännöt vaihtelevat eri lentoyhtiöiden välillä, joten hintoja vertaillessa kannattaa olla tarkkana. Joskus halpalennon kokonaishinta on jopa kalliimpi kuin perinteisellä lentoyhtiöllä.
Halpalentoyhtiöiden lisäksi voit löytää edullisia lentolippuja vertailemalla suurten yhtiöiden tarjontaa huolellisesti. Rantapallon lentohaku kertoo halvimmat lennot toivekohteeseesi!
Kuvat: Shutterstock, Air Baltic, Norwegian
Halpalentoyhtiöiden kohdetiedot päivitetty: 2.3.2023
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja







