Hyppää sisältöön

Näin selviät pitkästä lennosta – 8 helppoa vinkkiä kaukomatkailijoille

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.08.2019
Kaukomatkailu houkuttaa monia, mutta elämyksellisten reissujen vastapainona ovat usein puuduttavan pitkät lentomatkat. Pienellä valmistautumisella saat ajan kulumaan pidemmilläkin lennoilla.

1. Valitse sopiva lento huolella

Lennoissa on eroja – se on selvä. Ennen matkan varaamista kannattaakin käyttää tovi aikaa erilaisten lentojen vertailuun sopivan vaihtoehdon löytämiseksi.

Halvin vaihtoehto ei aina välttämättä ole paras, sillä mikäli matkaa pitää taittaa parikin vuorokautta, ehtii reitin varrella tuhlaantua jo sekä aikaa että rahaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaukomatkoilla on makuasia, lentääkö mieluummin pitkän lennon yhdellä kertaa vai pysähtyykö matkan varrella jaloittelemaan. Suoria kaukolentoja Suomesta löytyy eniten Finnairin valikoimasta.

>> Vertaile lennot kätevästi Rantapallon lentohaun avulla

2. Pukeudu mukaviin vaatteisiin

Mukavuus on pitkillä lentomatkoilla ensisijaisen tärkeää, ja sopivan väljä vaatetus edesauttaa asiaa.

Kymmenen tunnin lentomatka tiukkaakin tiukemmissa housuissa lähentelee painajaista, joten pue lennolle ylle jotain mukavaa. Rennot olohousut tai jumppatrikoot ovat suosittuja lentovaatteita syystä. Kerrospukeutumisella selviää lennon aikana tapahtuvista lämpötilan muutoksista, eikä neuleen tai hupparin lisäksi kannata unohtaa lämpimiä sukkia.

Muista myös ihon kosteutus: varsinkin herkkäihoiset kärsivät lentokoneen kuivasta ilmasta, joten matkakokoiset huuli- ja käsirasvat kannattaa pakata käsimatkatavaroihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Mieti mitä syöt

Pitkällä lennolla vatsa voi ärsyyntyä helposti. Tähän kannattaa valmistautua jo kotona välttämällä raskaita ja tulisia aterioita ennen matkaa. Jos pakkaat mukaan omia välipaloja, valitse terveellisiä vaihtoehtoja.

Inka KhanjiVietä pitkä lento mukavasti
Aikaeroon tottuminen kannattaa aloittaa jo lennolla syömällä ja nukkumalla matkakohteen kellon mukaisesti.

Kaukolennoilla matkan hintaan kuuluu yleensä juomatarjoilu, mutta alkoholijuomia kannattaa nauttia harkiten. Jos juot viiniä ruoan kanssa, kannattaa kylkeen tilata myös lasillinen vettä, sillä yläilmoissa elimistö kuivuu nopeasti.

4. Kauniita unia

Paras tapa kuluttaa aikaa pitkällä lentomatkalla on nukkuminen. Useamman aikavyöhykkeen yli matkustaminen on uuvuttavaa, mutta jos olet nukkunut lennon aikana hyvin, on matkasta toipuminen paljon helpompaa.

Jos olet herkkäuninen, lentomatkaa varten kannattaa varata mukaan korvatulpat. Ne sulkevat mukavasti pois ylimääräisen melun ja voit keskittyä lepäämiseen häiriöttä.

FinnairVietä pitkä lento mukavasti
Finnair jakaa kaukolennoilla matkustajille Marimerkon kuosilla varustellun pussukan, jonka sisällä on muun muassa tohvelit, silmälappu ja korvatulpat.

Pitkillä lennoilla matkustajat varustetaan tyynyllä ja peitolla – poikkeuksena ainoastaan halpalentoyhtiöt, joiden kaukolennoilla kaikki ylimääräinen on karsittu. Mukaan kannattaa pakata myös puhallettava niskatyyny, sillä sen avulla säästyt huonon nukkuma-asennon aiheuttamilta niskakivuilta.

Aikaeroon kannattaa valmistautua jo lennolla kääntämällä kellot kohdemaan aikaan heti koneeseen saavuttua. Jos mahdollista, syö ja nuku matkakohteen aikojen mukaisesti. Jos saavut määränpäähäsi aikaisin aamulla, yritä saada lennon aikana riittävästi lepoa. Näin jaksat matkakohteessasi valvoa iltaan saakka ja unirytmi normalisoituu mahdollisimman pian.

5. Viihdettä yläilmoissa

Useimmilla lentoyhtiöillä on käytössä matkustajakohtainen viihdejärjestelmä, jonka ansiosta voit itse päättää mitä katsot ja milloin. Tarjonta on varsin monipuolista, joten voit rauhassa katsoa niin monta romanttista komediaa tai toimintaleffaa kuin haluat ja lennon aikana ehdit. Lennolla jaettavat kuulokkeet ajavat asiansa, mutta jos vaadit kuulokkeilta myös mukavuutta, kannattaa omat kuulokkeet pakata mukaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Elokuvien lisäksi viihdejärjestelmä voi tarjota myös musiikkia, televisio-ohjelmia ja pelejä. Useimpien lentoyhtiöiden verkkosivuilla on tarkempaa tietoa siitä, mitä viihdetarjontaa milläkin lennolla on saatavilla.

Joskus kaukolennolla voi olla mahdollista käyttää myös langatonta verkkoyhteyttä, vaikka se onkin yleisempää lyhyillä lennoilla.

6. Liikettä niveliin

Pitkä paikallaan istuminen on puuduttavaa, muttei pakollista. Ajankulun lisäksi pieni kävely koneen käytävillä edistää myös terveyttäsi. Pitkä liikkumattomuus saattaa aiheuttaa lihasjännitystä, selkäsärkyä sekä uupumuksen tunnetta ja kasvattaa lisäksi veritulppariskiä.

ShutterstockVietä pitkä lento mukavasti
Käveleminen pitkin matkustamon käytäviä on hyvä tapa saada liikettä kehoon lentomatkan aikana.

Tee koneessa liikkumisesta itsellesi pieni ohjelmanumero. Pieni venytyssarja ja lyhyt kävely käytävällä muutaman tunnin välein rikkoo mukavasti ikuisuudelta tuntuvan lentomatkan. Toinen vaihtoehto on lisätä liikuntaa vedenjuonnin avulla. Nesteytys on lennon aikana tärkeää ja jos juot riittävän usein, luonto huolehtii siitä että saat tarpeeksi liikettä wc:ssä käydessäsi.

Pitkällä lennolla kannattaa käyttää myös lentosukkia, jotka tehostavat verenkiertoa ja ehkäisevät veritulpan syntymistä. Lentosukkia myydään esimerkiksi apteekeissa ja tavarataloissa.

Lue myös: Helpot jumppavinkit pitkälle lennolle

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Ajankulua perheen pienimmille

Jos pitkä lentomatka tuntuu aikuisesta puuduttavalta, lapselle se on ikuisuus. Pienten matkaajien viihtyvyyttä voi helpottaa ottamalla reissuun mukaan esimerkiksi puuha- ja satukirjoja, piirustuspaperia, värikyniä ja pientä naposteltavaa. Monet lentoyhtiöt myös jakavat lapsimatkustajille ajanvietemateriaalia ennen koneen lähtöä.

Koneen viihdejärjestelmä tarjoaa yleensä sopivaa viihdettä myös perheen pienimmille, mutta suomenkielisiä leffoja kaipaavan kannattaa varautua esimerkiksi omalle tabletille ladatuilla suosikkielokuvilla.

8. Matkusta kiireettä

Pitkällä lentomatkalla on hyvä tehdä myös sellaisia asioita, jotka arjen kiireissä jäävät vähemmälle huomiolle. Rentoudu, keskustele matkakumppanisi kanssa ja jos matkustat yksin, uskaltaudu aloittamaan keskustelu vierustoverisi kanssa.

Jos et arkena ehdi lukea, ota lennolle mukaan hyvä kirja. Anna ajatustesi vaeltaa ja nauti siitä, että joku muu tuo ruoan eteesi ja tarjoilee sinulle juotavaa.

Siirry lentohakuun ja vertaile hinnat >>

Teksti: Johanna Nelson ja Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Norjan Kirkkoniemi

Finnairilta uusi reitti kesäkaudelle 2025 – lisävuoroja useille reiteille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja