Näin selviät pitkästä lennosta – 8 helppoa vinkkiä kaukomatkailijoille

1. Valitse sopiva lento huolella
Lennoissa on eroja – se on selvä. Ennen matkan varaamista kannattaakin käyttää tovi aikaa erilaisten lentojen vertailuun sopivan vaihtoehdon löytämiseksi.
Halvin vaihtoehto ei aina välttämättä ole paras, sillä mikäli matkaa pitää taittaa parikin vuorokautta, ehtii reitin varrella tuhlaantua jo sekä aikaa että rahaa.
Kaukomatkoilla on makuasia, lentääkö mieluummin pitkän lennon yhdellä kertaa vai pysähtyykö matkan varrella jaloittelemaan. Suoria kaukolentoja Suomesta löytyy eniten Finnairin valikoimasta.
>> Vertaile lennot kätevästi Rantapallon lentohaun avulla
2. Pukeudu mukaviin vaatteisiin
Mukavuus on pitkillä lentomatkoilla ensisijaisen tärkeää, ja sopivan väljä vaatetus edesauttaa asiaa.
Kymmenen tunnin lentomatka tiukkaakin tiukemmissa housuissa lähentelee painajaista, joten pue lennolle ylle jotain mukavaa. Rennot olohousut tai jumppatrikoot ovat suosittuja lentovaatteita syystä. Kerrospukeutumisella selviää lennon aikana tapahtuvista lämpötilan muutoksista, eikä neuleen tai hupparin lisäksi kannata unohtaa lämpimiä sukkia.
Muista myös ihon kosteutus: varsinkin herkkäihoiset kärsivät lentokoneen kuivasta ilmasta, joten matkakokoiset huuli- ja käsirasvat kannattaa pakata käsimatkatavaroihin.
3. Mieti mitä syöt
Pitkällä lennolla vatsa voi ärsyyntyä helposti. Tähän kannattaa valmistautua jo kotona välttämällä raskaita ja tulisia aterioita ennen matkaa. Jos pakkaat mukaan omia välipaloja, valitse terveellisiä vaihtoehtoja.

Kaukolennoilla matkan hintaan kuuluu yleensä juomatarjoilu, mutta alkoholijuomia kannattaa nauttia harkiten. Jos juot viiniä ruoan kanssa, kannattaa kylkeen tilata myös lasillinen vettä, sillä yläilmoissa elimistö kuivuu nopeasti.
4. Kauniita unia
Paras tapa kuluttaa aikaa pitkällä lentomatkalla on nukkuminen. Useamman aikavyöhykkeen yli matkustaminen on uuvuttavaa, mutta jos olet nukkunut lennon aikana hyvin, on matkasta toipuminen paljon helpompaa.
Jos olet herkkäuninen, lentomatkaa varten kannattaa varata mukaan korvatulpat. Ne sulkevat mukavasti pois ylimääräisen melun ja voit keskittyä lepäämiseen häiriöttä.

Pitkillä lennoilla matkustajat varustetaan tyynyllä ja peitolla – poikkeuksena ainoastaan halpalentoyhtiöt, joiden kaukolennoilla kaikki ylimääräinen on karsittu. Mukaan kannattaa pakata myös puhallettava niskatyyny, sillä sen avulla säästyt huonon nukkuma-asennon aiheuttamilta niskakivuilta.
Aikaeroon kannattaa valmistautua jo lennolla kääntämällä kellot kohdemaan aikaan heti koneeseen saavuttua. Jos mahdollista, syö ja nuku matkakohteen aikojen mukaisesti. Jos saavut määränpäähäsi aikaisin aamulla, yritä saada lennon aikana riittävästi lepoa. Näin jaksat matkakohteessasi valvoa iltaan saakka ja unirytmi normalisoituu mahdollisimman pian.
5. Viihdettä yläilmoissa
Useimmilla lentoyhtiöillä on käytössä matkustajakohtainen viihdejärjestelmä, jonka ansiosta voit itse päättää mitä katsot ja milloin. Tarjonta on varsin monipuolista, joten voit rauhassa katsoa niin monta romanttista komediaa tai toimintaleffaa kuin haluat ja lennon aikana ehdit. Lennolla jaettavat kuulokkeet ajavat asiansa, mutta jos vaadit kuulokkeilta myös mukavuutta, kannattaa omat kuulokkeet pakata mukaan.
Elokuvien lisäksi viihdejärjestelmä voi tarjota myös musiikkia, televisio-ohjelmia ja pelejä. Useimpien lentoyhtiöiden verkkosivuilla on tarkempaa tietoa siitä, mitä viihdetarjontaa milläkin lennolla on saatavilla.
Joskus kaukolennolla voi olla mahdollista käyttää myös langatonta verkkoyhteyttä, vaikka se onkin yleisempää lyhyillä lennoilla.
6. Liikettä niveliin
Pitkä paikallaan istuminen on puuduttavaa, muttei pakollista. Ajankulun lisäksi pieni kävely koneen käytävillä edistää myös terveyttäsi. Pitkä liikkumattomuus saattaa aiheuttaa lihasjännitystä, selkäsärkyä sekä uupumuksen tunnetta ja kasvattaa lisäksi veritulppariskiä.

Tee koneessa liikkumisesta itsellesi pieni ohjelmanumero. Pieni venytyssarja ja lyhyt kävely käytävällä muutaman tunnin välein rikkoo mukavasti ikuisuudelta tuntuvan lentomatkan. Toinen vaihtoehto on lisätä liikuntaa vedenjuonnin avulla. Nesteytys on lennon aikana tärkeää ja jos juot riittävän usein, luonto huolehtii siitä että saat tarpeeksi liikettä wc:ssä käydessäsi.
Pitkällä lennolla kannattaa käyttää myös lentosukkia, jotka tehostavat verenkiertoa ja ehkäisevät veritulpan syntymistä. Lentosukkia myydään esimerkiksi apteekeissa ja tavarataloissa.
Lue myös: Helpot jumppavinkit pitkälle lennolle
7. Ajankulua perheen pienimmille
Jos pitkä lentomatka tuntuu aikuisesta puuduttavalta, lapselle se on ikuisuus. Pienten matkaajien viihtyvyyttä voi helpottaa ottamalla reissuun mukaan esimerkiksi puuha- ja satukirjoja, piirustuspaperia, värikyniä ja pientä naposteltavaa. Monet lentoyhtiöt myös jakavat lapsimatkustajille ajanvietemateriaalia ennen koneen lähtöä.
Koneen viihdejärjestelmä tarjoaa yleensä sopivaa viihdettä myös perheen pienimmille, mutta suomenkielisiä leffoja kaipaavan kannattaa varautua esimerkiksi omalle tabletille ladatuilla suosikkielokuvilla.
8. Matkusta kiireettä
Pitkällä lentomatkalla on hyvä tehdä myös sellaisia asioita, jotka arjen kiireissä jäävät vähemmälle huomiolle. Rentoudu, keskustele matkakumppanisi kanssa ja jos matkustat yksin, uskaltaudu aloittamaan keskustelu vierustoverisi kanssa.
Jos et arkena ehdi lukea, ota lennolle mukaan hyvä kirja. Anna ajatustesi vaeltaa ja nauti siitä, että joku muu tuo ruoan eteesi ja tarjoilee sinulle juotavaa.
Siirry lentohakuun ja vertaile hinnat >>
Teksti: Johanna Nelson ja Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji
Lue kommentit (4) Jätä kommentti
Parhaat vinkit ja neuvot on aina lentää puku, riippumatta lennon pituus.
9.
Matkusta ykkösessä tai bisneksessä, niin saat jalkatilaa, omaa rauhaa ja kunnon ruokaa muista perkeistä puhumattakaan
Hei Pedro!
Luulen, että halusit vain trollata mutta mikäli olit tosissasi niin siltä varalta seuraavaa. Nimittäin uskon, että olen nähnyt maailman lentokoneita, lentoyhtiöitä ja lentokenttiä viimeisen 30+ vuoden aikana enemmän, kuin sinä. Ei millään pahalla. Mutta:
Kokonaisuutena ero economyn ja busineksen (tai 1st) välillä on vain se, että busineksessä (yleensä)(useimmiten) kukaan takana ei tartu selkänojastasi kiinni noustakseen ylös.
Katsos:
1) Todella harvalla lentoyhtiöllä on ykkösluokkaa. Finnairilla ei millään reitillä
2) Ykkösen ja busineksen ero voi olla hiuksenhieno, toisaalta se voi hinnassa olla 20kUSD jos lennät yksityissviitissä
3) Koskaan ei ole economyssä ollut liian ahdasta (olen 172cm ja 75kg), jalat mahtuu ja mahdun itse nousemaan ylös koskematta etummaisen penkkiin vaikka se olisi ala-asennossa (ei kai kukaan kotisohvaltakaan tai työpaikan tuolista tarvitse edessä olevaa selkänojaa noustakseen ylös???)
4) Koskaan en ole jäänyt economyssä nälkäiseksi. Busineksessä olen jäänyt. Ne biz-ruoat on toki maukkaampia mutta annosten koko on usein vaatimaton
5) Juomaa saa molemmissa ihan yhtä paljon, jos haluaa. Economyssä voi joutua kävelemään galleylle mutta samapa tuo, kun vessassakin pitää silloin tällöin käydä
6) Koneen meteli on ihan sama kaikissa luokissa ja myös siellä biz-puolella voi olla itkeviä lapsia
Kyllä, olen matkustanut paljon busineksessä mutta miksi olen jo pitkään ostanut economy-lippuja? Kuunteles:
Businessjakkaroita on todella harvoin ylibuukattu. Sen sijaan economyssä koko ajan. Kun yrittäjänä lähden reissuun niin varaan aina molempiin suuntiin päivän tai kaksi ylimääräistä. Ylibuukkaustilanteessa tarjoudun aina vapaaehtoiseksi jäämään rannalle. Kas, ilmainen ateria, mahdollisesti ilmainen hotelliyö aamiaisineen ja korvaukset päälle. Korvaukset kokonaisuudessaan saattavat ylittää sen mitä olen matkastani maksanut! Ajattele, ilmainen matka ruokineen päivineen ja aivan taatusti se hotellin sapuska voittaa busineksen pöperöt.
Happy landings!
9. Hanki kunnolliset vastamelukuulokkeet (noise canceling heaphones).
Nappimalliset (in-ear) ovat koneessa paremmat, kuin kuppimalliset kuulokkeet (over the ear), sillä ne pysyvät paikoillaan nukkuessakin.
Saa olla ihan omissa oloissaan, ei häiritse moottorimelu eikä huutavat lapset. Voi kuunnella joko omaa musiikkia tai koneen viihdejärjestelmää.