Hyppää sisältöön

Näin selviät pitkästä lennosta – 10 helppoa vinkkiä ennen kaukomatkaa

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 10.06.2024
Kaukomatkailu houkuttaa monia, mutta vastapainona ovat puuduttavan pitkät lentomatkat. Pienellä valmistautumisella selviät pitkästäkin lennosta – lue vinkit onnistuneeseen matkaan!

1. Valitse sopiva lento huolella

Lennoissa on eroja – se on selvä. Ennen matkan varaamista kannattaakin käyttää tovi aikaa erilaisten lentojen vertailuun sopivan vaihtoehdon löytämiseksi.

Halvin vaihtoehto ei aina välttämättä ole paras, sillä mikäli matkaa pitää taittaa parikin vuorokautta, ehtii reitin varrella tuhlaantua jo sekä aikaa että rahaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaukomatkoilla on makuasia, lentääkö mieluummin pitkän lennon yhdellä kertaa vai pysähtyykö matkan varrella jaloittelemaan. Suoria kaukolentoja Suomesta löytyy eniten Finnairin valikoimasta.

>> Vertaile lennot kätevästi Rantapallon lentohaun avulla

2. Pukeudu mukaviin vaatteisiin

Mukavuus on pitkillä lentomatkoilla ensisijaisen tärkeää, ja sopivan väljä vaatetus edesauttaa asiaa.

Kymmenen tunnin lentomatkaa tiukoissa farkuissa ei voi suositella kenellekään, joten pue lennolle jotain mukavaa. Rennot olohousut tai jumppatrikoot ovat suosittuja lentovaatteita syystä. Kerrospukeutumisella selviää lennon aikana tapahtuvista lämpötilan muutoksista.

Jos matkustat kesäkuukausina sandaaleissa, kannattaa mukaan pakata myös lämpimät sukat. Lentokoneessa voi olla yllättävän viileää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Työmatkalla käsimatkatavaroihin voi pakata ne vaatteet, joita tarvitset perillä kohteessa. Asiallisissa työvaatteissa istuminen pitkällä lennolla on epämukavaa, etkä tietenkään halua saapua perille ryppyisissä vaatteissa.

3. Mieti mitä syöt

Pitkällä lennolla vatsa voi ärsyyntyä helposti. Tähän kannattaa valmistautua jo kotona välttämällä raskaita ja tulisia aterioita ennen matkaa. Jos pakkaat mukaan omia välipaloja, valitse terveellisiä vaihtoehtoja.

Inka KhanjiVietä pitkä lento mukavasti
Aikaeroon tottuminen kannattaa aloittaa jo lennolla syömällä ja nukkumalla matkakohteen kellon mukaisesti.

Kaukolennoilla matkan hintaan kuuluu yleensä juomatarjoilu, mutta alkoholijuomia kannattaa nauttia harkiten. Jos juot viiniä ruoan kanssa, kannattaa kylkeen tilata myös lasillinen vettä, sillä yläilmoissa elimistö kuivuu nopeasti.

Asiantuntijan helpon nyrkkisäännön mukaan vettä kannattaisi juoda lennolla ainakin lasillinen tunnissa.

4. Kauniita unia

Paras tapa kuluttaa aikaa pitkällä lentomatkalla on nukkuminen. Useamman aikavyöhykkeen yli matkustaminen on uuvuttavaa, mutta jos olet nukkunut lennon aikana hyvin, on matkasta toipuminen paljon helpompaa.

Jos olet herkkäuninen, lentomatkaa varten kannattaa varata mukaan korvatulpat. Ne sulkevat mukavasti pois ylimääräisen melun ja voit keskittyä lepäämiseen häiriöttä.

Pitkillä lennoilla matkustajat varustetaan yleensä pienellä tyynyllä ja peitolla – poikkeuksena ainoastaan halpalentoyhtiöt, joiden kaukolennoilla kaikki ylimääräinen on karsittu. Mukaan kannattaa pakata myös puhallettava niskatyyny, sillä sen avulla säästyt huonon nukkuma-asennon aiheuttamilta niskakivuilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aikaeroon kannattaa valmistautua jo lennolla kääntämällä kellot kohdemaan aikaan heti koneeseen saavuttua. Jos mahdollista, syö ja nuku matkakohteen aikojen mukaisesti. Jos saavut määränpäähäsi aikaisin aamulla, yritä saada lennon aikana riittävästi lepoa. Näin jaksat matkakohteessasi valvoa iltaan saakka ja unirytmi normalisoituu mahdollisimman pian.

5. Panosta business- tai premium-lippuun

Kaikkein helpoin tapa matkustaa mukavasti on tietysti business-luokan lipun ostaminen. Kun istuimen saa täysin makuuasentoon, on nukkuminen huomattavasti helpompaa ja kohteeseen voi saapua levänneenä.

Fakta on kuitenkin se, että business-luokassa matkustaminen ei sovi suurimman osan lomabudjettiin. Kaukokohteiden business-liput nakertavat melkoisen loven matkakassaan, ja moni käyttää rahan mieluummin vaikka perillä kohteessa.

Jos haluat lisää matkustusmukavuutta edullisemmin, voit valita premium-paikan, jossa on hieman enemmän jalkatilaa. Vaihtoehtoisesti voit maksaa istuinpaikan valinnasta ja napata paikan exit-riviltä.

Lentopisteitä keräävien kannattaa tarkistaa, olisiko pisteitä tarpeeksi business-upgradea varten. Joskus lentoyhtiöt lähettävät sähköpostitse tarjouksia, joissa voit tehdä korotuksen alennettuun hintaan.

6. Viihdettä yläilmoissa

Useimmilla lentoyhtiöillä on käytössä matkustajakohtainen viihdejärjestelmä, jonka ansiosta voit itse päättää mitä katsot ja milloin. Tarjonta on varsin monipuolista, joten voit rauhassa katsoa niin monta romanttista komediaa tai toimintaleffaa kuin haluat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lennolla jaettavat kuulokkeet ajavat asiansa, mutta jos vaadit kuulokkeilta myös mukavuutta, kannattaa omat kuulokkeet pakata mukaan.

Elokuvien lisäksi viihdejärjestelmä voi tarjota myös musiikkia, televisio-ohjelmia ja pelejä. Useimpien lentoyhtiöiden verkkosivuilla on tarkempaa tietoa siitä, mitä viihdetarjontaa milläkin lennolla on saatavilla.

Joskus kaukolennolla voi olla mahdollista käyttää lisämaksusta myös langatonta verkkoyhteyttä.

7. Liikettä niveliin

Pitkä paikallaan istuminen on puuduttavaa, muttei pakollista. Ajankulun lisäksi pieni kävely koneen käytävillä edistää myös terveyttäsi. Pitkä liikkumattomuus saattaa aiheuttaa lihasjännitystä, selkäsärkyä sekä uupumuksen tunnetta ja kasvattaa lisäksi veritulppariskiä.

ShutterstockVietä pitkä lento mukavasti
Käveleminen pitkin matkustamon käytäviä on hyvä tapa saada liikettä kehoon lentomatkan aikana.

Tee koneessa liikkumisesta itsellesi ohjelmanumero. Pieni venytyssarja ja lyhyt kävely käytävällä muutaman tunnin välein rikkoo mukavasti pitkän lentomatkan. Toinen vaihtoehto on lisätä liikuntaa vedenjuonnin avulla. Nesteytys on lennon aikana tärkeää ja jos juot riittävän usein, luonto huolehtii siitä että saat tarpeeksi liikettä wc:ssä käydessäsi.

Pitkällä lennolla kannattaa käyttää myös lentosukkia, jotka tehostavat verenkiertoa ja ehkäisevät veritulpan syntymistä. Lentosukkia myydään esimerkiksi apteekeissa ja tavarataloissa.

Lue myös: Helpot jumppavinkit pitkälle lennolle

8. Ajankulua perheen pienimmille

Jos pitkä lentomatka tuntuu aikuisesta puuduttavalta, lapselle se on ikuisuus. Pienten matkaajien viihtyvyyttä voi helpottaa ottamalla reissuun mukaan esimerkiksi puuha- ja satukirjoja, piirustuspaperia, värikyniä ja pientä naposteltavaa. Monet lentoyhtiöt myös jakavat lapsimatkustajille ajanvietemateriaalia ennen koneen lähtöä.

Koneen viihdejärjestelmä tarjoaa yleensä sopivaa viihdettä myös perheen pienimmille, mutta suomenkielisiä leffoja kaipaavan kannattaa varautua esimerkiksi omalle tabletille ladatuilla suosikkielokuvilla tai peleillä.

9. Virkistäydy lennolla

Ota lennolle mukaan tärkein matkakosmetiikka, jotta voit tehdä olosi mukavaksi. Moni haluaa esimerkiksi pestä hampaat tai puhdistaa meikit käydessään nukkumaan. Toiset vannovat raikastavan kasvosprayn nimeen.

Inka KhanjiVinkit kaukolennolle
Pitkällä lennolla valot sammutetaan yön merkiksi.

Muista myös ihon kosteutus: varsinkin herkkäihoiset kärsivät lentokoneen kuivasta ilmasta, joten matkakokoiset huuli- ja käsirasvat kannattaa pakata käsimatkatavaroihin.

Pidä mukana myös nenäsuihketta siltä varalta, että esimerkiksi koneen ilmastointi saa nenän tukkoiseksi.

Käsimatkatavaroihin on pakattava myös kaikki lääkkeet, joita saatat tarvita lennolla tai pian laskeutumisen jälkeen.

10. Matkusta kiireettä

Pitkällä lentomatkalla on hyvä tehdä myös sellaisia asioita, jotka arjen kiireissä jäävät vähemmälle huomiolle. Rentoudu, keskustele matkakumppanisi kanssa tai uppoudu katsomaan lempisarjaasi.

Jos et arkena ehdi lukea, ota lennolle mukaan hyvä kirja. Anna ajatustesi vaeltaa ja nauti siitä, että joku muu tuo ruoan eteesi ja tarjoilee sinulle juotavaa.

Nykyään pitkä lento on myös yksi niistä harvinaisista hetkistä, jolloin voit hyvällä omallatunnolla olla verkkoyhteyden tavoittamattomissa.


Teksti: Johanna Nelson ja Maria Hietala

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Halpalentoyhtiöt

Kaikki halpalentoyhtiöt Suomessa – katso kattava reittilista

Ryanairin lennot Suomesta

Ryanair avaa uuden reitin Suomesta

Lomalennot Suomesta

Mitä lomalennot ovat ja mihin niillä pääsee? Näin nappaat meno-paluulennot jopa alle satasella

Lennot Lapista Lontooseen

Brittiyhtiö avaa uuden reitin Lappiin – suorat lennot Ivalosta Lontooseen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja