Hyppää sisältöön

Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden matkaa varten

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 19.04.2023
Unohditko passin? Helsinki-Vantaan lentoaseman poliisi voi myöntää väliaikaisen passin tarvittaessa nopeallakin aikataululla.

Uusi passi jopa kymmenessä minuutissa

Viime hetkessä kadonnut tai kotiin unohtunut passi voi pahimmillaan peruuttaa koko loman. Tarvittaessa Helsinki-Vantaan lentoaseman poliisi voi kuitenkin myöntää väliaikaisen passin, jolla suunnitellun matkan voi toteuttaa.

Väliaikaisen passin myöntäminen harkitaan aina tarkasti, ja päätös tehdään tapauskohtaisesti. Pikapassi eli väliaikainen passi myönnetään vain välttämättömälle ajalle, eli esimerkiksi yhden matkan ajaksi. Kannattaa huomioida, että väliaikaista passia ei välttämättä voida myöntää kaikkiin maihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos esimerkiksi matkakohteesi edellyttää viisumia tai muuta etukäteen haettua matkustuslupaa, et voi matkustaa maahan uudella väliaikaisella passilla.

Passin hakuprosessi kestää nopeimmillaan vain noin kymmenen minuuttia, ja se maksaa 85 euroa. Helsinki-Vantaan poliisin toimipisteessä on valokuvaamo, jossa voit myös ottaa kuvat väliaikaista passia varten. Passia hakiessa mukana tulee olla myös lentolippu, josta selviää matkan ajankohta ja väliaikaisen passin tarve.

Vanha, kotiin unohtunut passi raukeaa uuden myöntämisen yhteydessä, joten matkan jälkeen on hankittava kokonaan uusi passi.

Helsinki-Vantaan poliisin lupapalvelupiste sijaitsee toimistorakennuksessa noin 150 metrin päässä terminaali 2:sta. Tarkista aina pisteen ajankohtaiset aukioloajat.

Väliaikainen passi nopeasti poliisilta risteilyä varten

Jos huomaat passin kadonneen tai unohtuneen kotiin ennen risteilyä, voit yhä päästä matkaan väliaikaisen passin avulla – jos toimit nopeasti. Passin saaminen satamassa ei onnistu Helsinki-Vantaan lentoaseman tapaan paikan päällä, vaan se on ehdittävä hakea poliisiasemalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Risteilymatkailijoiden tulee hakea väliaikainen passi Helsingissä Pasilan poliisiasemalta ja Turussa pääpoliisiasemalta. Väliaikaista passia varten tarvitaan passikuva.

Ruotsiin voi matkustaa ilman passia myös laivalla, mutta esimerkiksi Helsingin satamasta lähteville Tallinnan ja Saksan risteilyille päästäkseen tarvitsee passin tai virallisen, kuvallisen henkilökortin.

Lähteet: Finavia ja Poliisi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miten allergiat vaikuttavat lentämiseen?

Toisille jokainen lento voi olla hengenvaarallinen riski – tiesitkö, millaisia uhkia allergioihin liittyy matkustamossa?

Mielenkiintoiset faktat alkoholista lennolla

Tiesitkö, että lentokoneessa humaltuminen on rikos? 8 faktaa alkoholista lennoilla

Viisi asiaa, joiden takia matkustaja voidaan poistaa lennolta

Lentoemäntä paljastaa 5 syytä, joiden takia matkustaja voidaan heittää ulos lennolta – yhteen et voi itse vaikuttaa

Lentokoneen merkkiäänien salaiset merkitykset

Nämä tutut äänet sinäkin olet kuullut lennolla – mutta tiesitkö niiden salaisista merkityksistä?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja