Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden matkaa varten

Inka Khanji artikkelin kuva
Lennot
Unohditko passin? Helsinki-Vantaan lentoaseman poliisi voi myöntää väliaikaisen passin tarvittaessa nopeallakin aikataululla.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 03.05.2019
facebook   whatsapp

Uusi passi jopa kymmenessä minuutissa

Viime hetkessä kadonnut tai kotiin unohtunut passi voi pahimmillaan peruuttaa koko loman. Tarvittaessa Helsinki-Vantaan lentoaseman poliisi voi kuitenkin myöntää väliaikaisen passin, jolla suunnitellun matkan voi toteuttaa.

Väliaikaisen passin myöntäminen harkitaan aina tarkasti, ja päätös tehdään tapauskohtaisesti. Väliaikainen passi myönnetään vain välttämättömälle ajalle, eli esimerkiksi yhden matkan ajaksi. Kannattaa huomioida, että väliaikaista passia ei välttämättä voida myöntää kaikkiin maihin.

Passin hakuprosessi kestää nopeimmillaan vain noin kymmenen minuuttia, ja se maksaa 88 euroa. Helsinki-Vantaan poliisin toimipisteessä on valokuvaamo, jossa voit myös ottaa kuvat väliaikaista passia varten. Passia hakiessa mukana tulee olla myös lentolippu, josta selviää matkan ajankohta ja väliaikaisen passin tarve.

Vanha, kotiin unohtunut passi raukeaa uuden myöntämisen yhteydessä, joten matkan jälkeen on hankittava kokonaan uusi passi.

Helsinki-Vantaan poliisin lupapalvelupiste sijaitsee toimistorakennuksessa noin 150 metrin päässä terminaali 2:sta. Tarkista aina pisteen ajankohtaiset aukioloajat.

Väliaikainen passi nopeasti poliisilta risteilyä varten

Jos huomaat passin kadonneen tai unohtuneen kotiin ennen risteilyä, voit yhä päästä matkaan väliaikaisen passin avulla – jos toimit nopeasti. Helsinki-Vantaan lentoaseman tapaan väliaikaisen passin saaminen ei onnistu satamassa, vaan se on ehdittävä hakea poliisiasemalta.

Risteilymatkailijoiden tulee hakea väliaikainen passi Helsingissä Pasilan poliisiasemalta ja Turussa pääpoliisiasemalta. Väliaikaista passia varten tarvitaan passikuva.

Ruotsiin voi matkustaa ilman passia myös laivalla, mutta esimerkiksi Helsingin satamasta lähteville Tallinnan, Saksan ja Venäjän risteilyille päästäkseen tarvitsee passin. Tallinnaan tai Saksaan pääsee myös kuvallisella henkilökortilla.

Lähde: Finavia ja Poliisi
Kuva: Inka Khanji

Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Lue kommentit (5) Jätä kommentti

 1. Passia ei kannata siksi hankkia lainkaan, vaan hakee sen aina tarpeen mukaan lentokenttäpoliisilta.


 2. Tässä artikkelissa on pieni virhe – tosin hyvin tyypillinen sellainen. Ns. express-passi ja väliaikainen passi ovat kaksi eri asiaa. Express-passin saa samana iltapäivänä klo 15-16, jos hakemus on sisässä ennen klo 11:ta ja se on voimassa täydet 5 vuotta.


 3. Rahastusta/lisäveroa valtion puolelta, niinkuin kaikki muukin, menee aina yli puolet suoraan kerta oston jälkeen yhteiskunnan jakopussiin, pohjattomaan sellaiseen, joskin hyvää palvelua siitä täydet pisteet.


  • Valivali. 80€ on naurettavan pieni hinta verrattuna peruuntuneeseen matkaan. Totta kai se maksaa, jos ei ole huolehtinut passiasioistaan, yhteiskunnanko niistä pitäisi huolehtia?


  • Niin, pitäisikö kaikille ilmatteeksi järjestää uusi passi jotka eivät osaa sen vertaa omista tavaroistaan pitää huolta? Entäs jos unohtaa matkalaukun tai lentolipun niin pitäisikö sellanenkin saada jostain ilmatteeksi?


 4. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.