hero taustakuva

Guggenheim ja Baskimaan herkut – viisi vinkkiä Bilbaoon

Riikka Krenn artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Bilbao on herkuttelijan ja taiteenystävän kaupunkikohde, jossa ei toistaiseksi tarvitse pelätä joutuvansa liian suurten turistimassojen jalkoihin.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 23.08.2015
facebook   whatsapp

Guggenheim herätti Bilbaon eloon

Baskimaan suurin kaupunki Bilbao on kiinnostava kulttuurikaupunki, joka sopii hyvin esimerkiksi pitkän viikonlopun kohteeksi tai autoloman etapiksi koko perheelle.

Yksi museo voi joskus muuttaa paljon. Vielä muutama vuosikymmen sitten Bilbao tunnettiin ankeana teollisuuskaupunkina, mutta Guggenheimin taidemuseon rakentaminen toi vanavedessään kokonaisen aallon taidetta, designia ja futuristista arkkitehtuuria uudistaen koko kaupunkikuvan.

Rantapallo kokosi viisi tärppiä Bilbaoon – koe ainakin nämä!

1. Guggenheim on Bilbaon ykkönen

Guggenheim-museo on Bilbaon tärkein maamerkki ja ehdoton ykköskohde. Frank O. Gehryn massiivinen taidonnäyte tuo taiteenystäville silmäniloa niin sisältä kuin ulkoakin. Jo pelkkä vuonna 1997 valmistunut museorakennus on kiehtova nähtävyys.

Sisältä löytyy edustava kokoelma maailmanluokan taidetta arvoisissaan puitteissa. Kokoelmaan kuuluu muun muassa Andy Warholin, Georg Baselitzin, Joan Mirón ja Jeff Koonsin merkkiteoksia.

2. Kiertele vanhankaupungin kujilla

Bilbaon vanhankaupungin eli Casco Viejon kujat tuoksuvat Baskimaan herkuilta ja pienet putiikit myyvät kaikkea sikareista kirjoihin ja keittiötavaroihin.

Vaikka matkailijoiden määrä kasvaa jatkuvasti, ei Bilbao toistaiseksi ole suurten massojen kaupunkikohde, joten vanhakaupunkikin on säilynyt paikallisten hallussa eikä muuttunut pelkäksi muovisten matkamuistokauppojen keskittymäksi. Esimerkiksi vaatteet, kengät ja laukut ovat hinnoiltaan hieman Suomea edullisempia.

3. Täytä vatsa pintxos-aterialla

Baskimaan ruokakulttuuri tunnetaan erityisesti tapas-tyyppisistä pintxos-suupaloista, joita nautitaan kaikessa rauhassa ystävien ja oluen, paikallisen siiderin tai hyvän viinin kanssa.

Illallista syödään täällä vasta myöhään. Ennen iltakahdeksaa on turha kolkutella ravintoloiden ovella ja vielä kymmeneltäkin on aivan normaali aika istahtaa illallispöytään.

4. Risteile Nervión-joella

Bilbaon halki virtaava Nervión-joki mutkittelee aivan keskustassa tuoden samalla vehreyttä ja vaihtelua muuten tiiviisti rakennettuun kaupunkiin. Jos tahdot lepuuttaa jalkojasi, mutta silti nauttia maisemista, nouse laivaan tunnin tai kahden jokiristeilylle. Lyhyt risteily kierrättää matkustajia keskustan alueella ja pidempi vie aina Biskajanlahden suulle saakka.

5. Katsele maisemia gondolisillalta

Aikansa tekninen mestariteos ja maailman ensimmäinen gondolisilta Puente Vizcaya rakennettiin vuonna 1893. Nykyisin silta kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. 45 metriä korkea ja 160 metriä pitkä silta toimii erikoisella periaatteella: ihmiset ja autot kuljetetaan Nervión-joen yli suurella gondolilla. Silta sijaitsee hieman syrjässä Bilbaon keskustasta, mutta paikalle pääsee kätevästi metrolla tai linja-autolla.

Riikka Krenn

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.