Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Esittelyssä Yhdysvaltojen parhaat kansallispuistot

Flickr / Luca Cerabona artikkelin kuva
Aktiivilomat
Amerikassa kaikki on suurta. Yellowstone, Yosemite ja Kalliovuoret kuuluvat Yhdysvaltojen suosituimpiin luontomatkailukohteisiin.
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 11.11.2015
facebook   whatsapp

1. Yellowstone

Kenties kuuluisin Yhdysvaltojen kansallis- ja luonnonpuistoista on Yellowstone. Yhdysvaltojen pohjoisosassa sijaitseva kansallispuisto levittäytyy Wyomingin, Idahon ja Montanan osavaltioihin kattaen lähes 9 000 neliökilometrin alueen.

Yellowstonessa vierailee vuosittain yli 3,5 miljoonaa kävijää ihastelemassa puiston monimuotoista luontoa vesiputouksineen ja kanjoneineen. Suurimman huomion varastavat kuitenkin usein Yellowstonen geysirit.

Alueen 250 kuumasta lähteestä kuuluisin on Old Faithful: nimensä mukaisesti uskollinen geysir järjestää reilun tunnin välein oman show’nsa suihkuttamalla kiehuvaa vettä 50 metrin korkeuteen.

Yellowstonessa on erinomaiset mahdollisuudet erilaisiin aktiivilajeihin. Suosittuja harrastuksia ovat vaellus, vuorikiipeily, melonta, kalastus ja ratsastus. Pyöräilyyn sopivia teitä puistosta löytyy useita satoja kilometrejä ja pyöriä on tarjolla myös vuokralle. Vaellus- ja pyöräilyreittien varrelta löytyy merkittyjä leirintäpaikkoja.

Yellowstonen luonnossa seikkaillessa kannattaa pysytellä valmiilla reiteillä, sillä ne pitävät retkeilijät turvallisen välimatkan päässä villieläimistä kuten karhuista, ilveksistä, biisoneista ja puumista.

Kansallispuiston majoitusvaihtoehtojen joukossa on niin hotelleja, retkimökkejä kuin leiriytymisalueitakin. Matkailijoiden palveluihin kuuluvat myös kaupat, matkamuistomyymälät ja ravintolat.

>> Lue lisää vinkkejä Yellowstonen kansallispuiston omilta verkkosivuilta!

Yosemite, Yhdysvallat
Yosemiten kansallispuistossa on lukuisia komeita vesiputouksia.

2. Yosemite

Yksi Yhdysvaltojen suurimmista ja kuuluisimmista kansallispuistoista löytyy Kalifornian Sierra Nevadasta. Noin 3 000 neliökilometrin suuruinen Yosemiten kansallispuisto kattaa koko Sierra Nevadan vuoriston läntisen osan. Maailmanperintökohteeksi julistetusta puistosta löytyy monimuotoisia maisemia graniittikallioista ja vesiputouksista vehreisiin laaksoihin ja kirkkaisiin vesistöihin.

Yosemiten vuosittaisista noin 3,5 miljoonasta matkailijoista suurin osa vierailee ainoastaan parhaat palvelut tarjoavassa Yosemite Valleyssä, joka 18 neliökilometrin suuruisena on vain pieni piste valtavassa kansallispuistossa. Yosemite Valleyn lisäksi puisto voidaan jakaa Mariposa Groveen, Tuolumne Meadowsiin, Hetch Hetchyyn ja Crane Flatiin.

Aktiivilomailijalle Yosemite tarjoaa monipuolisen kavalkadin erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Luonnonkauniissa ympäristössä kulkee 1 300 kilometriä vaelluspolkuja, 560 kilometriä autoteitä ja pelkästään Yosemite Valleyn alueella lähes 20 kilometriä pyöräteitä.

Yosemitessa suosituin harrastus on vaellus, jota varten löytyy reittivaihtoehtoja helpoista ja lyhyistä reiteistä aina vaativiin ja päiviä kestäviin vuoristovaelluksiin. Kalliokiipeilyä Yosemitessa harrastetaan esimerkiksi El Capitanin ja Cloud’s Restin graniittikallioilla.

Yosemiteen on helpointa matkustaa esimerkiksi San Franciscon kautta. San Franciscosta ajomatka Yosemiteen kestää reilut kolme tuntia, kun taas Los Angelesista matkaa kertyy kuutisen tuntia. Puistosta löytyy monia majoitusvaihtoehtoja tasokkaista hotelleista ja mökeistä aina motellimajoitukseen ja leirintäalueisiin.

>> Lue lisää vinkkejä Yosemiten kansallispuiston omilta verkkosivuilta!

Kalliovuoret, Yhdysvallat
Auringonlasku Kalliovuorilla on unohtumaton kokemus.

3. Rocky Mountains National Park

Coloradossa sijaitseva Rocky Mountains National Park eli Kalliovuorten kansallispuisto ahmaisee ison osan alueen luonnonmaisemasta. Kansallispuisto houkuttelee erityisesti reissaajia, jotka etsivät rauhallista luontoa ylikansoitettujen turistikohteiden sijasta: lähes neitseellisessä tilassa olevasta puistosta löytyy satojen kilometrien verran patikointi- ja ratsastuspolkuja.

Kansallispuisto on avoinna ympäri vuoden – vain aktiviteetit vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Talvella harrastetaan hiihtoa ja lumikävelyä. Vaellus on Kalliovuorten vetonauloja, ja puistosta löytyy 562 kilometrin verran vaelluspolkuja ja tusinoittain merkittyjä leiripaikkoja. Puiston vaellusreitit vaihtelevat helposta vaativaan, ja monilla valmiilla reiteillä voi liikkua myös ratsain.

Vuorikiipeily on kasvattanut puistossa viime aikoina suosiotaan. Harrastajat suuntaavat esimerkiksi Longs Peakin, Hallett Peakin ja Lumpy Ridgen maisemiin. Autoilijat voivat kiertää erilaisia maisemareittejä, joista suosituin on Trail Ridge Road. Puitteet ovat kunnossa myös kalastukselle ja maastopyöräilylle.

Kalliovuorten kansallispuisto sijaitsee noin 120 kilometrin päässä Denveristä. Porttina puistoon toimii esimerkiksi Estes Parkin kylä, jonne pääsee Denveristä vuokra-autolla. Pieneksi turistikeskukseksi muodostuneessa kylässä sijaitsee monia hotelleja, ravintoloita ja muista oheispalveluja kuten urheiluvälineiden vuokrafirmoja.

>> Lue lisää vinkkejä Kalliovuorten kansallispuiston omilta verkkosivuilta!

Grand Canyon, Yhdysvallat
Grand Canyon on useimpien Yhdysvaltain-matkailijoiden kohdelistalla.

4. Grand Canyon

Jokaisen Amerikan-matkaajan must-listalle kuuluva Grand Canyon on Yhdysvaltojen tunnetuimpia nähtävyyksiä ja yksi maan vanhimmista kansallispuistoista. Tutkijat ovat veikanneet jättimäisen kanjonin olevan jopa 70 miljoonaa vuotta vanha, mutta tarkkoja lukuja on mahdotonta määrittää.

Arizonan osavaltion ylpeyden Grand Canyonin sijainti houkuttelee turisteja tekemään retkiä esimerkiksi Los Angelesista ja Las Vegasista saakka. Vuosittain puistossa vierailee yli viisi miljoonaa kävijää.

Porttina puistoon toimivat esimerkiksi Williamsin ja Flagstaffin kaupungit, joista löytyy majoitusta, ravintoloita ja muita matkailupalveluja.

Lähes kaksi kilometriä syvän Grand Canyonin maisemissa voi tehdä vaellusretkiä tai osallistua esimerkiksi melonta- tai koskenlaskuretkelle. Päiväretkeilijöille löytyy lyhyempia reittivaihtoehtoja, mutta halutessaan kanjonin uumenissa voi retkeillä vaikka viikon. Upeat maisemat vetävät puoleensa myös valokuvauksen harrastajia – dramaattinen kanjoni saa kamerat laulamaan.

Monet päiväretkeilijät tyytyvät ihastelemaan kanjonia kiertämällä sen reunaa pitkin ilman pohjalle laskeutumista. Vaihtoehtoisesti luonnonihmettä voi ihailla myös ilmasta käsin osallistumalla helikopteriajelulle.

Kesäkuukausina Grand Canyonilla patikoivien matkailijoiden tulee ottaa huomioon, että lämpötilat nousevat erittäin korkeiksi. Päivän kuumimpina tunteina ei tule vaeltaa auringossa, vaan reitti on hyvä suunnitella niin, että sen voi taittaa aamuvarhaisella ja illansuussa.

>> Lue lisää vinkkejä Grand Canyonin kansallispuiston omilta verkkosivuilta!

Everglades, Yhdysvallat
Evergladesin kansallispuistossa voi nähdä vaikkapa alligaattoreita.

5. Everglades

Hieman eksoottisempia maisemia kaipaavat matkailijat voivat suunnata Floridaan, jossa sijaitsee Evergladesin kansallispuisto. Miamin kupeesta eteläisen Floridan alueelle leviävä Everglades on suosittu käyntikohde rämeveneajeluille osallistuvien matkailijoiden keskuudessa.

Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon listattu Everglades on Yhdysvaltojen suurin subtrooppinen luontoreservaatti. Evergladesista löytyy myös koko Pohjois-Amerikan isoin mangrovepuistikko.

Suoalueella elää useita uhanalaisia lintu- ja eläinlajeja, joista Floridalle tyypillinen esimerkki on sympaattisen näköinen manaatti. Monet turistit suuntaavat Evergladesin vesistöjen ääreen nähdäkseen alligaattoreita.

Evergladesin kansallispuistossa on myös historiallisesti merkittäviä nähtävyyksiä, sillä alueella on 200 arkeologista kohdetta. Puistossa vierailee vuosittain yli miljoona kävijää.

>> Lue lisää vinkkejä Evergladesin kansallispuiston omilta verkkosivuilta!

Teksti: Jenna Lehkonen, Maria Hietala
Kuva: Inka Khanji, Flickr / Luca Cerabona, The Q Speaks, Marco Becerra, David Mills

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.