Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kymmenen upeaa kansallispuistoa Yhdysvalloissa – koe ainakin nämä

artikkelin kuva
Aktiivilomat
Yhdysvaltain vaikuttavat luontokohteet ovat näkemisen arvoisia. Nämä kymmenen upeaa paikkaa jättävät sinut hiljaiseksi - haaveiletko sinäkin näistä maisemista?
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 23.03.2020
facebook   whatsapp

Useita kansallispuistoja saman loman aikana

Yhdysvallat on suosittu matkailumaa, jossa pääsee näkemään erilaisia luontokohteita hyvin monipuolisesti. Hulppeat vuoristomaisemat, vaikuttavat kanjonit sekä kirkasvetiset järvet ovat vain murto-osa niistä näkymistä, joita Yhdysvallat matkailijoille tarjoaa.

Yhdysvalloissa on yli 400 kansallispuistoa, ja niitä sijaitsee osavaltioiden lisäksi myös maan territorioissa, kuten Puerto Ricossa ja Yhdysvaltain Neitsytsaarilla. Kansallispuisto-maininta on kuitenkin vain 60 puiston nimessä, esimerkiksi Grand Canyon National Park -puiston tavoin.

Vierailu kansallispuistoissa on Yhdysvalloissa hyvin helppoa. Noin kolmannekseen puistoista on sisäänpääsymaksu, mutta yksittäisten sisäänpääsymaksujen lisäksi kävijät voivat ostaa noin 70 euron hintaisen vuosilipun, jota näyttämällä pääsee veloituksetta vuoden aikana vierailemaan rajoituksetta kansallispuistoissa. Vuosilippu on hyvä valinta erityisesti, jos jo saman matkan aikana on suunnitteilla vierailla useammissa puistoissa.

Puistoissa on kattavat kartat sekä hyvät matkailijapalvelut. Pääsääntöisesti reitit on merkitty hyvin ja selkeästi, minkä lisäksi käytössä on esimerkiksi vessoja ja leirintäalueita. Kansallispuistoissa on tavallisesti myös vierailijakeskus, missä voi esimerkiksi käydä vessassa, täyttää vesipullon, saada tietoa alueen nähtävyyksistä sekä ostaa matkamuistoja.

Oma auto tarjoaa helpon tavan kierrellä ympäri kansallispuistoa, mutta useimmissa kansallispuistoissa on tarjolla myös ilmainen bussi, jonka avulla pääsee lähelle suosittuja kohteita.

Tutustu Yhdysvaltain upeimpiin kansallispuistoihin ja lähde lomalle!

1. Grand Canyon

Yhdysvaltojen kuuluisimpien luontokohteiden joukkoon lukeutuva Grand Canyon on maailmankuulu kanjoni, jonka ympärillä sijaitseva kansallispuisto on hyvin suosittu. Puiston merkittävin vetonaula on hulppea kanjonimaisema. Arizonan osavaltiossa sijaitseva Grand Canyon on nimensä mukaisesti valtava: 446 kilometriä pitkä, jopa 29 kilometriä leveä ja 1,6 kilometriä syvä.

ShutterstockYhdysvaltain upeimmat kansallispuistot
Grand Canyonin jättimäinen kanjoninäkymä vetää hiljaiseksi.

2. Yellowstone

Idahon osavaltiossa sijaitseva Yellowstone on maailman ensimmäinen kansallispuisto. Yellowstonessa voi nähdä biisoneja ja karhuja mutta myös kokea kuumia lähteitä ja nähdä vesiputouksia, järviä sekä esimerkiksi kanjoneita. Monipuoliset maisemat houkuttelevat Yellowstoneen.

ShutterstockYhdysvaltain upeimmat kansallispuistot
Yellowstonen kuumat lähteet näyttävät upeilta, mutta niiden läheisyydessä kannattaa varautua hyvin vahvaan hajuun.

3. Haleakalā

Havaijilla sijaitseva Haleakalān kansallispuisto on tunnettu upeista tulivuorimaisemista. Yli kolmen kilometrin korkeudessa sijaitseva kansallispuiston huippu on suosittu paikka katsella auringonnousua pilvien yläpuolella. Mauin saarella sijaitsevan Haleakalān nimi tarkoittaa suomeksi auringon taloa. Kolmen kilometrin korkeuteen, kansallispuiston korkeimmalle huipulle vievä tie on maailman jyrkimpiä autoteitä.

ShutterstockYhdysvaltain upeimmat kansallispuistot
Haleakalān kansallispuistossa pääsee näkemään maisemia pilvien yläpuolelta.

4. Yosemite

Yhdysvaltain tunnetuimpien kansallispuistojen joukkoon lukeutuu vesiputouksistaan ja jättimäisistä punapuistaan kuuluisaksi tullut Yosemiten kansallispuisto. Kaliforniassa sijaitseva luonnonpaikka on upea laakso, jossa voi nähdä myös kallioita, jäätiköitä ja niittyjä. Vierailu kannattaa ajoittaa viisaasti, sillä suosittuina loma-aikoina puistossa on ruuhkaisaa.

ShutterstockYhdysvaltain upeimmat kansallispuistot
Yosemiten maisemat vaihtelevat runsaasti. Vesiputousnäkymä on klassinen Yosemite-maisema.

5. Bryce Canyon

Utahissa sijaitseva Bryce Canyonin kansallispuisto jää helposti viereisen Grand Canyonin varjoon, mutta täysin syyttä. Näyttävien, oranssin ja ruskean eri sävyissä hohtavien kivipilareiden eli hoodooiden täyttämän kansallispuiston avaruusmaiset maisemat näyttävät hyvin epätodellisilta. Kansallispuistossa on lukuisia vaellusreittejä ja maisemapaikkoja.

ShutterstockYhdysvaltain upeimmat kansallispuistot
Näyttävät hoodoo-piiput täyttävät Bryce Canyonin kansallispuiston.

6. Joshua Tree

Kahden aavikon, Mojaven ja Coloradon aavikoiden kohtauspisteessä sijaitseva Joshua Treen kansallispuisto on suosittu kohde erityisesti Kalifornian-matkailijoiden keskuudessa. Kansallispuisto tunnetaan, kuten nimestäkin voi päätellä, piikikkäistä joosuanpuista, jotka luovat Joshua Tree -kansallispuistoon hyvin omintakeisen maiseman. Kuivat maisemat näyttävät hyvin dramaattisilta eri vuorokaudenaikoina. Kansallispuisto sijaitsee Kalifornian kaakkoisosassa.

ShutterstockYhdysvaltain upeimmat kansallispuistot
Erikoiset joosuanpuut ovat tuttu näky Joshua Tree -kansallispuistossa.

7. Grand Teton

Wyomingin osavaltiossa sijaitseva Grand Tetonin kansallispuisto on helppo yhdistää vierailuun Yellowstonessa, sillä kansallispuistot sijaitsevat aivan vieretysten. Vaikuttavien vuorimaisemien täyttämä alue tarjoaa satoja kilometrejä vaellusreittejä vuoristojen syleilyssä. Korkein kohta sijaitsee yli neljän kilometrin korkeudessa, joten Grand Tetonin huipulta avautuvat maisemat ovat pysäyttäviä.

ShutterstockYhdysvaltain upeimmat kansallispuistot
Grand Tetonin kansallispuistossa voi nähdä hyvin pysäyttäviä auringonlaskuja.

8. Badlands

Värikkäät kalliot tekevät Etelä-Dakotassa sijaitsevasta Bandlandsin kansallispuistosta kiinnostavan vierailukohteen. Kansallispuistosta on löytynyt rutkasti fossiileja, joiden perusteella on arvioitu useiden muinaisten eläinten asuneen juuri Badlandsin alueella. Maan eri kerrostumat ovat jättäneet jäljet kallioihin, jotka tänä päivänä hehkuvat näyttävästi eri sävyissä.

ShutterstockYhdysvaltain upeimmat kansallispuistot
Badlandsin kansallispuiston maisemat ovat hyvin erityislaatuiset.

9. Rocky Mountain

Vuoristoisessa Coloradon osavaltiossa sijaitseva Rocky Mountainin kansallispuisto on täynnä vehreitä maisemia. Havupuiden, vuoristojärvien ja vaikuttavien korkeuserojen ansiosta näkymä on hyvin vaikuttava kaikkina vuodenaikoina. Vaellusreittejä on runsaasti, joten luontokohteen sydämeen pääsee vaivatta.

ShutterstockYhdysvaltain upeimmat kansallispuistot
Rocky Mountainin kansallispuisto tarjoaa nimensä mukaisesti vuoristomaisemia.

10. Zion

Utahin tunnettujen maisemien sydämessä oleva osavaltion ensimmäinen kansallispuisto Zion tarjoaa mahdollisuuden haastaa itseään hulppeissa maisemissa. Kansallispuiston tunnetuimpien vaellusreittien joukkoon lukeutuva Angels Landing -reitti vie kävijät paikoitellen hyvin haastavaa polkua pitkin kielekkeelle, hätkähdyttävän upean näkymän äärelle.

ShutterstockYhdysvaltain upeimmat kansallispuistot
Zionin kansallispuistossa avautuvat hätkähdyttävät maisemat.

>> Lue lisää vinkkejä Yhdysvaltoihin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

  1. Nyt on kyllä Death Valley unohtunut listasta.


  2. Suomi, Itävalta, Irlanti, USA, Norja, Kanada…


  3. Korjataas hieman.

    Yellowstonen kansallispuisto sijaitsee kolmen osavaltion alueella – Wyomingin, Montanan ja Idahon. Ja näistä lähestulkoon koko puisto sijaitsee Wyomingissa. Montanassa ja Idahossa on vain pienet kaistaleet.


  4. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.