Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Suomi

Suomen matkakohteet tuovat lomaan pohjoismaista eksotiikkaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.05.2020
Suomi matkakohteena kiinnostaa läpi vuoden: kesäisin kotimaan luonto sekä suomalaiset kaupungit antavat matkailijoille parastaan, syksyllä ruska värjää kohteet loistavilla väreillä, talvella matkailukausi on kiihkeimmillään erityisesti maan pohjoisosissa ja keväällä koko maa puhkeaa kukkaan.

Upeita kohteita kotimaassa

Suomi ei kalpene matkakohteena eksoottisille ulkomaan lomakohteille, sillä kotimaassa on runsaasti mielenkiintoista nähtävää sekä hienoja kaupunkeja, kyliä ja luontonähtävyyksiä. Kansainvälisesti Suomi tunnetaan erityisesti luonnostaan eikä ihme, sillä pohjoisen maan yöttömät kesäyöt, pimeät ja lumiset talvet sekä upeat luontokohteet ihastuttavat paitsi ulkomaalaisia myös suomalaisia.

Suomessa matkaileva voikin tehdä paitsi aktiivisia luontolomia, pitkien etäisyyksien ja hyväkuntoisten teiden mahdollistamia automatkoja, kaupunkilomia mutta kokea myös rantaelämää. Monipuolinen kotimaa tarjoaakin loputtomasti mahdollisuuksia matkailijalle vuodenajasta riippumatta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maan pääkaupunki Helsinki on Suomen tunnetuimpia matkailukaupunkeja, mutta muita hyviä kaupunkikohteita ovat esimerkiksi Tampere, Turku, Jyväskylä, Oulu ja Rovaniemi. Ympäri maata riittää myös mielenkiintoisia luontokohteita, esimerkiksi vaaroja, tuntureita, vesiputouksia ja saaria – upeita järviä unohtamatta. Muun muassa eteläinen Nuuksion kansallispuisto ja pohjoisessa sijaitseva Urho Kekkosen kansallispuisto hemmottelevat kotimaassa matkailevaa vaikuttavilla maisemilla.

Visit Finland / Jussi HellstenHelsinki, Suomi
Suomen pääkaupunki Helsinki on suosittu matkakohde vuoden ympäri.

Matkusta Suomessa läpi vuoden

Vuodenaikojen vaihtelu näkyy suomalaisissa kohteissa merkittävästi, mistä syystä maa onkin loistava matkakohde ympäri vuoden. Suomalaiset kaupungit heräävät kuitenkin aivan omalla tavallaan eloon kesäisin, ja kesäkuukaudet ovatkin parasta matkustusaikaa lähes kaikissa suomalaisissa kaupunkikohteissa.

Muina vuodenaikoina matkailijoita kiinnostavat kaupunkien sijaan suomalaiset luontokohteet, ja erityisesti Lappi vetää vierailijoita talvisin. Paukkupakkaset, kaamos ja muu pohjoisen eksotiikka onkin parhaimmillaan juuri talvikuukausina.

Säällä on valtava merkitys suomalaisiin matkakohteisiin, eikä hyvä sää tarkoita suomalaiskohteissa aina hellettä ja auringonpaistetta.

Kaupunki- ja aktiivilomia suomalaisissa kohteissa

Suomen matkailumahdollisuudet ovat lähes rajattomat, ja maassa voi viettää lomaa ulkoillen luontokohteissa, nauttien kaupunkien palvelumahdollisuuksista, körötellen maan halki sekä rentoillen rannalla sään salliessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Parhaan kaupunkilomatunnelman saa tietysti pääkaupungissa Helsingissä, missä useat mielenkiintoiset kaupunginosat, hyvin monipuoliset ravintolat ja mainio kulttuuritarjonta viihdyttävät matkailijoita. Majoitusmahdollisuuksia on runsaasti, mutta lyhyen matkan päässä pääkaupungista on myös useita luontokohteita. Monille tuleekin yllätyksenä, että esimerkiksi Helsingin keskuspuiston metsät ovat vain lyhyen kävelymatkan päässä ydinkeskustasta. Helsingin lisäksi Suomi on pullollaan vierailemisen arvoisia kaupunkikohteita: Tampere, Turku, Jyväskylä, Oulu ja Rovaniemi ovat kaupunkeja, joihin on syytä tutustua Suomi-lomalla.

Kaupunkien sijaan Suomi on kotimaan rajojen ulkopuolella tunnettu erityisesti luontokohteista, ja Lapin kansallispuistot, kotimaan järvimaisema ja eteläisen Suomen saaristo kiinnostavat myös ulkomailla. Suomen suosituin vaellusreitti, Koillismaalla sijaitseva Karhunkierros esittelee kävijöille kotimaan luontoa parhaimmillaan, sillä reitin varrelle sijoittuu upeita vaaroja, mahtavia vesiputouksia ja jännittäviä riippusiltoja. Etelä-Suomessa matkailijoiden on syytä piipahtaa ainakin Turun saaristossa sijaitsevalla rengastiellä, Ahvenanmaalla ja Nuuksion kansallispuistossa. Muita hyviä Suomen luontokohteita ovat esimerkiksi Koli ja Saana-tunturi.

Helteisen sään sattuessa Suomi on myös varteenotettava rantakohde. Maassa on lukuisia hiekkarantoja, joista tunnetuimmat ovat Porin Yyteri, Helsingin Hietaniemen uimaranta sekä Oulun Nallikari. Suomen parhaimpien hiekkarantojen joukkoon kuuluu useita yllättäviäkin kohteita, ja hiekkarantojen määrästä kertoo paljon myös se, että jo Helsingissä on monia hyviä rantoja, muista kaupungeista puhumattakaan. Esimerkiksi Hanko on tunnettu erityisesti rantakaupunkina, jonka pääsesonki on juuri kesäisin.

Suomessa on esimerkiksi Keski-Eurooppaan verrattuna korkeahko hintataso, mutta hinnat ovat maan sisällä hyvin samanlaiset riippumatta sijainnista, sillä koko maassa on aika lailla samanlainen hintataso majoitusten ja muiden palveluiden suhteen.

Kulttuurieroja Suomen sisällä

Suomi on pinta-alaltaan melko suuri maa, ja sen sisällä on useita erilaisia kulttuureja. Esimerkiksi hämäläiset tunnetaan hitaudestaan, savolaiset leppoisuudestaan, lappilaiset rentoudestaan ja helsinkiläiset kiireydestään. Kaikkialla maassa ihmisiä yhdistävät täsmällisyys ja luotettavuus ovat arvoja, joista Suomi tunnetaan myös kansainvälisesti.

Suomalaisten murteet vaihtelevat hyvin vahvasti sijainnista riippuen eikä ole tavatonta, ettei vahvaa helsinkiläistä murretta puhuva välttämättä tule täysin ymmärretyksi Lapin-matkallaan. Erilaisten murteiden lisäksi Suomessa on myös monia erilaisia kielialueita, vaikka suomen kielellä tuleekin toimeen aika lailla kaikkialla. Ruotsinkielisiä alueita sijaitsee paitsi aivan eteläisessä Suomessa ja Ahvenanmaalla myös Länsi-Suomessa Vaasan seudulla sekä Pohjois-Suomessa Tornion ja Haaparannan kaksoiskaupungin alueella. Vielä edemmäs pohjoiseen matkustavat voivat nauttia kaksikielisyyden tuomasta eksootiikasta saamelaisalueilla.

Suomi on turvallinen matkakohde, vaikka korpien syvä hiljaisuus saattaa kauhistuttaa hektisen kaupunkilaistunnelman tarjoamaan turvallisuudentunteeseen tottuneita matkailijoita. Vaikka kaupungissa kuin kaupungissa on pääosin hyvin turvallista ja suomalaiset ovat luotettavaa kansaa, on esimerkiksi maan suurimmissa kaupungeissa viisasta pitää huolta omasta omaisuudestaan taskuvarkaiden varalta. Pienillä paikkakunnilla taas on hyvin tavallista jättää pyörät ja autot lukitsematta ja jopa auto käyntiin kaupassa käynnin ajaksi, joten turvallisuustilanne vaihtelee huomattavasti paikkakuntien mukaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SUOMESSA

Visit Finland / Marko OikarinenEspoo, Suomi
Vehreä jokimaisema on osa suomalaista kansallismaisemaa.

Lennä kotimaassa

Suomen sisällä on tarjolla hyvät lentoyhteydet, jotka tosin rajoittuvat Helsingin ja kohdekaupungin välille. Helsinkiä lukuun ottamatta kaupunkien välisiä lentoyhteyksiä on siis tarjolla melko niukasti.

Pääkaupungista Helsingistä on mainiot lentoyhteydet Ivaloon, Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemi-Tornioon, Kittilään, Kokkola-Pietarsaareen, Kuopioon, Kuusamoon, Maarianhaminaan, Ouluun, Poriin, Rovaniemelle, Savonlinnaan, Tampereelle, Turkuun ja Vaasaan. Lentoja tarjoavat Finnair Norran operoimana sekä Norwegian.

Loistavat majoitusmahdollisuudet Suomessa

Suomen hotellitarjonta on hyvä. Majapaikkoja on paitsi suurissa kaupungeissa myös monilla pienillä paikkakunnilla. Suomessa toimivista hotelliketjuista suurimmat ovat kotimainen Sokos Hotels, minkä lisäksi myös muun muassa Scandicilla, Cumuluksella, Holiday Clubilla, Holiday Innillä ja Lapland Hotelsilla on hotelleja monilla suomalaispaikkakunnilla. Lisäksi Suomessa on monia pieniä ketjuja sekä itsenäisiä yksittäisiä hotelleja, jotka tarjoavat hyvät majoitusmahdollisuudet.

Hotellien lisäksi Suomessa voi majoittua myös esimerkiksi hostelleissa, kotimajoituksessa, leirintäalueilla, jokamiehenoikeuksien perusteella teltassa keskellä metsää sekä laavuissa ja autiotuvissa.

Vinkkejä ja ideoita

Erikoiset hotellit Suomessa

Vau, mitä Suomi-hotelleja! Esittelyssä 25 erikoista majapaikkaa kotimaassa

Valkoinen tuomiokirkko sinistä taivasta vasten

Helsingin hotellit – 25 majoitusvinkkiä pääkaupunkiin

Porvoon hotellit

Hotellivinkit Porvooseen – 6 paikkaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan majoituksen

Onko Suomessa viiden tähden hotelleja?

Onko Suomessa viiden tähden hotelleja – ja mitä niiltä ylipäänsä vaaditaan? Vastaus saattaa yllättää

Taita Suomen välimatkat vaivattomasti

Lentojen lisäksi myös oma auto, juna ja bussi ovat loistavia vaihtoehtoja Suomen-matkailijalle. Valtion rautateiden eli VR:n junaverkosto kattaa useimmat suomalaiskaupungit, ja matkoja voi saada hyvin edullisesti erityisesti tarjouskampanjoiden aikana. Matkahuollon lisäksi linja-autojen reittivalikoimaan sekä hintoihin voi tutustua Onnibusin verkkosivuilla.

Automatkailijoille Suomi on loistava matkakohde, sillä tiet ovat pienimpiä mökkiteitä lukuun ottamatta pääosin loistavassa kunnossa, ja erityisesti valtateiden varsilla on runsaasti palveluja. Suosituimmat ajoreitit, Nelos– ja Vitostie ovat täynnä hyviä taukopaikkoja. Liikennesääntöjä noudatetaan hyvin, ja ajaminen onkin melko turvallista Suomessa. Maan pohjoisosissa tulee huomioida mahdolliset poronhoitoalueet, sillä niiden vuoksi teillä tulee olla varovainen porojen ja mahdollisesti myös hirvien varalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

SUOMEN MATKAKOHTEET

Visit OuluOulu, Suomi
Oulun kauppatoria vartioiva Toripolliisi on kaupungin hauskimpia ja suosituimpia nähtävyyksiä.

Pääkaupunki Helsinki sopii moneen makuun

Suomen tunnetuimpiin matkakohteisiin lukeutuva Helsinki hemmottelee matkailijoita hyvien hotellien, loistavien ravintoloiden sekä mainioiden kulttuurimahdollisuuksien muodossa. Etelä-Suomessa sijaitsevan kaupungin ilmasto on huomattavasti lämpimämpi kuin Suomen pohjoisosissa, mistä syystä myös kesäkausi alkaa aiemmin ja päättyy myöhemmin kuin Pohjois-Suomen kohteissa.

Helsingin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat keskustassa sijaitseva Helsingin tuomiokirkko, Sibelius-monumentti, Eduskuntatalo, Suomenlinna, Linnanmäen huvipuisto, Stadionin torni sekä lukuisat museot, torit ja puistot. Kaupungissa riittää siis näkemistä vuoden ympäri.

Klassisiin Helsinki-kokemuksiin kuuluvat muun muassa jäätelö Kauppatorilla, riemukas kesäpäivä Linnanmäellä sekä tietysti retki Suomenlinnaan vuodenajasta riippumatta.

Helsingissä on runsaasti tekemistä erityisesti kesäisin, mutta kaupunki on hyvä kohde myös muina vuodenaikoina. Syksyn tullen ruskasta voi nauttia Helsingin lukuisissa puistoissa, talvisin sisätiloissa sijaitsevat kohteet pitävät kävijät lämpiminä ja keväällä kaupunki alkaa heräillä kesää varten.

>> Lue lisää vinkkejä Helsinkiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Historiallinen Turku on loistava kesäkaupunki

Suomen entinen pääkaupunki, Varsinais-Suomen maakunnassa sijaitseva Turku tarjoaa matkailijoille kaksikielisen kaupungin tunnelmaa, historiallisia kohteita sekä upean saariston. Aurajoen varrella sijaitsevan kaupungin elämä keskittyy jokirannan ympäristöön erityisesti kesäisin, mutta hyviä kohteita on myös muualla Turussa.

Turun tuomiokirkko, Ruissalo, Turun linna sekä Aurajoen ranta ovat kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä. Niiden lisäksi myös Turun tuntumassa sijaitseva saaristo sekä tunnelmallinen Naantalin pikkukaupunki ovat suosittuja kohteita Turun-loman aikana. Naantalin Muumimaailma houkuttelee kaupunkiin runsaasti lapsiperheitä, ja ulkoilijoiden rakastama Saariston rengastie on vuosi toisensa jälkeen yksi koko Suomen parhaita matkailureittejä.

Turussa sijaitseva Ruissalo on tärkeä luontokohde, sillä upean puiston lisäksi alueella järjestetään kesäisin suosittu musiikkitapahtuma Ruisrock, joka on koko Suomen vanhin rockfestivaali. Ruisrockin vaikutus Turun matkailulle on valtava, ja kaupungissa vierailevien matkailijoiden onkin syytä huomioida tapahtuman ajankohta omaa matkaa suunnitellessa.

>> Lue lisää vinkkejä Turkuun Rantapallon kohdeoppaasta!

Tampere tarjoaa huvittelua ja luontokohteita

Särkänniemen huvipuistosta ja Pyynikin näkötornin herkullisista munkeista tuttu Tampere tarjoaa matkailijalle paitsi nämä ikoniset elämykset myös paljon muuta. Pirkanmaalainen kaupunki sijaitsee Näsijärven rannalla, minkä vuoksi kaupunkilomailija pääsee helposti myös järven ympäristön tarjoamiin luontomaisemiin.

Tampere on suosittu matkailukaupunki, jonka valtteja ovat rennon menevä kulttuuri, hyvä palvelutarjonta sekä sopiva sijainti Suomen keskiössä. Tampereelle onkin vaivaton matkustaa lähes kaikista Suomen kolkista. Kaupungin suosituimmat nähtävyydet Särkänniemen huvipuisto, Näsinneulan näkötorni ja Pyynikin ulkoilualue kiinnostavat matkailijoita vuodesta toiseen.

Kaupunki on myös hyvä shoppailukohde, sillä Tampereen lähistöllä sijaitsee esimerkiksi koko Suomen suurin ostoskeskus Lempäälän Ideapark. Myös Tampereen keskustan ostoskadut ja kaupungin ostoskeskukset houkuttelevat shoppailijoita tuhlaamaan matkabudjettia ympäri vuoden.

>> Lue lisää vinkkejä Tampereelle Rantapallon kohdeoppaasta!

Keski-Suomen ykköskaupunki Jyväskylä on hyvä kohde läpi vuoden

Jyväsjärven rannalla sijaitseva Jyväskylä on paitsi loistava kaupunkikohde myös mainio luontokohde. Opiskelijakaupunkina tunnettu Jyväskylä onkin vauhdikas kaupunki, jossa riittää tekemistä paitsi päivisin myös öisin. Juhlatunnelmaa etsivän matkailijan ei siis kannata jättää tutustumatta kaupungin yöelämään.

Keskustassa sijaitseva Kauppakatu on Jyväskylän tärkein ostos- ja ravintolakatu sekä kaupungin sydän. Sen ydin on Kompassiaukio, joka on suosittu kohtaamispaikka ja tapahtuma-areena.

Keskustan lisäksi viheralue Harju sekä Toivolan Vanha Piha ovat Jyväskylän tunnetuimpia nähtävyyksiä. Myös vehreä Viherlandia sekä herkullinen Pandan karamellitehtaan myymälä ovat monien matkailijoiden suosikkikohteita Jyväskylässä.

>> Lue lisää vinkkejä Jyväskylään Rantapallon kohdeoppaasta!

Oulu tarjoaa mutkatonta tunnelmaa ja rentoa kaupunkikulttuuria

Pohjois-Suomessa sijaitseva Oulu on kaupunki, jonka lukuisat saaret, kauniit puistot, pitkä Nallikarin hiekkaranta sekä kompakti keskusta houkuttelevat matkailijoita läpi vuoden. Valoisat kesäyöt ja runsaslumiset pakkastalvet takaavat eksoottisia elämyksiä myös suomalaisille, sillä vuodenaikojen vaihtelut näkyvät Oulun kaupunkikuvassa merkittävästi.

Oulun tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat keskustan kävelykatu Rotuaari palloineen, Torinrannan kulmilla järjestystä valvova Toripolliisi-patsas, keskustan tuntumassa sijaitseva vehreä Ainolan puisto sekä kilometrin mittainen Nallikarin uimaranta. Kohteet ovat parhaimmillaan kesäisin, mutta vierailun arvoisia myös muina vuodenaikoina.

Oulun-loman aikana ei kannata jämähtää kaupunkiin, sillä lähellä sijaitsevat mielenkiintoiset kohteet kannattaa ehdottomasti sisällyttää kaupunkivierailuun. Lyhyen matkan päässä Oulusta sijaitseva Hailuodon saari on kaunis luontokohde, samoin Oulun pohjoispuolella Kiimingissä kuohuvat Koitelin kosket. Alueen leveä murre ja hyvä palvelutarjonta tekevät Oulun-lomasta rennon leppoisan elämyksen.

>> Lue lisää vinkkejä Ouluun Rantapallon kohdeoppaasta!

Rovaniemi on paljon muutakin kuin joulukohde

Lapissa sijaitseva Rovaniemi on erityisen suosittu kohde paitsi suomalaisten myös kansainvälisten matkailijoiden joukossa, ja vaikka talvisesonki tuo kaupunkiin eniten matkailijoita, houkuttaa lappilainen kaupunki myös kesällä. Rovaniemellä onkin mahdollisuus kokea, mitä Suomen neljä vuodenaikaa ovat parhaimmillaan.

Rovaniemen ykkösnähtävyyksiä ovat Arktikum-museo ja Jätkänkynttilä-silta. Matkailijat piipahtavat mielellään myös keskustassa sijaitsevalla Lordi-aukiolla, kaupungin tärkeimmällä ostoskadulla Kauppakadulla sekä Ounasvaaran rinteillä. Myös Napapiirin raja ja Rovaniemen tuntumassa sijaitsevat luontokohteet ovat suosittuja vierailupaikkoja.

Lappilaisen kaupungin kansainvälinen tunnelma saattaa tulla yllätyksenä suomalaisille matkailijoille, sillä kaupungissa vierailee runsaasti kansainvälisiä matkailijoita, jotka matkustavat erityisesti pohjoismaisen eksotiikan perässä. Siitä syystä kaupungissa onkin loistava palvelutarjonta juuri lappilaisten elämysten osalta, ja Rovaniemen-kaupunkilomaan onkin helppo yhdistää perinteisiä pohjoisia aktiviteetteja: koiravaljakkosafareita, poroajeluja tai vaikkapa revontulten ihastelua.

>> Lue lisää vinkkejä Rovaniemelle Rantapallon kohdeoppaasta!

Vinkkejä ja ideoita

Kymmenen kiinnostavaa museota Suomessa – löydä suosikkisi

Onnistunut syysloma kotimaassa – katso kaupunkilomavinkit Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun

Suomen parhaat rannat

Mihin rantalomalle kotimaassa? 15 ihanaa rantaa Suomessa

Eläinten vanhainkoti Ylistarossa

Kävijän sydän sulaa – tällaisia ovat Suomessa toimivat eläinten vanhainkodit

Helsingin saaret

Tutustu Helsingin ihaniin saariin – 10 paikkaa, joihin pääsee helposti päiväretkelle

Oulun kesävinkit

Lomailetko kotimaassa? Oulun 10 parasta kesäkokemusta

Suomen parhaat uima-altaat

Suomen 10 houkuttelevinta uima-allasta – kuinka monessa olet käynyt?

Lasten kanssa Ahvenanmaalle – lue yhdeksän vinkkiä parhaisiin seikkailuihin ja makunautintoihin

Suomen erikoiset nähtävyydet

Suomen eriskummalliset nähtävyydet – 33 kohteen lista, josta löydät tekemistä lomalle

Mies ja nainen kylpylässä uima-altaassa nauramassa suihkun alla.

Kaikki Suomen kylpylät – mikä sopii sinulle?

SUOMEN PARHAAT

Kuopio, Suomi
Suomalaista järvimaisemaa voi ihastella esimerkiksi Kuopion seudulla.

Suomen parhaat luontoelämykset

 1. Vaellus kansallispuistossa
 2. Mökkivierailu metsän keskellä
 3. Souturetki järvimaisemissa

Suomen parhaat kaupunkikohteet

 • Helsinki
 • Tampere
 • Turku
 • Jyväskylä
 • Oulu

Perinteiset Suomi-herkut

 1. Salmiakki
 2. Karjalanpiirakat
 3. Poronkäristys
 4. Ruisleipä
 5. Fazerin sininen suklaa

Vinkkejä ja ideoita

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Oulun parhaat ravintolat

Oulun parhaat ravintolat: 20 vinkkiä kotimaanmatkailijalle

Aamiaisannos lautasella

Helsingin herkullisimmat hotelliaamiaiset – 10 vaihtoehtoa

Tampereen parhaat brunssit

Tampereen parhaat brunssit – seitsemän vinkkiä viikonloppuaamuun

Ravintola Porvoossa

Porvoon parhaat ravintolat – 10 vinkkiä kävijälle

Suomen ihanimmat kesäkaupungit

 • Porvoo
 • Naantali
 • Rauma

Parhaat saarikohteet

 • Ahvenanmaa
 • Turun saaristo
 • Suomenlinna
 • Helsingin saaristo
 • Hailuoto

Lisätietoa

Rantapallon Suomen matkailua koskevat artikkelit
Kotimaan matkailuvinkit
Discovering Finland -sivusto

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Visit Finland / Timo Oksanen, Jussi Hellsten, Marko Oikarinen, Visit Oulu ja Vastavalo / Juha Määttä, Kuopio-Tahko markkinointi, Visit Jyväskylä / Tero-Takalo-Eskola ja Atacan Ergin, Inka Khanji, Shutterstock, Visit Turku, Visit Finland / Juha Laine, Harri Tarvainen, Thomas Kast ja Jouni Porsanger

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää