Hyppää sisältöön

Nämä ovat valtatie 5:n parhaat taukopaikat – katso lista ja valitse suosikkisi

  • Ella Vuolasto
Ella Vuolasto Päivitetty: 14.06.2023
Katso lista valtatie 5:n parhaista taukopaikoista ja nappaa vinkit matkalle!

Viitostie vie Mikkelistä Sodankylään

Valtatie 5 kulkee Heinolasta Mikkelin, Kuopion ja Kajaanin kautta Sodankylään. Viitostien kokonaispituus on noin 900 kilometriä, josta 50 kilometriä on moottoritietä. 

Kuopion ja Sodankylän välinen osuus on osa E63-tietä. Viitostie on yksi Suomen tärkeimpiä pohjoisesta etelään kulkevia reittejä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Katso lista Viitostien suosituimmista sekä kiinnostavimmista taukopaikoista ja nappaa listalta sopiva pysähdyspaikka! Esittelemme taukopaikat etelästä pohjoiseen.

1. Miekankosken kahvila, Mäntyharju

Miekankosken kahvilalle päästäkseen tulee poiketa Viitostieltä muutaman kilometrin verran Mäntyharjulle päin. Kauniissa järvimaisemissa sijaitsee viehättävä kahvila, jonka yhteydessä palvelee myös uittomuseo, sepän paja sekä käsityövaja. 

Miekan kahvilasta saa myös ostettua kalastuslupia. Kahvila palvelee asiakkaitaan kesäisin. Aukioloajat ja muuta tietoa löydät Miekankosken kahvilan verkkosivuilta.

2. Taidekeskus Salmela ja ravintola Kesäheinä, Mäntyharju

Kulttuurinnälkäisen kannattaa poiketa Mäntyharjun kohdalla noin 15 minuutin ajomatkan päässä Viitostieltä ja suunnata Taidekeskus Salmelaan, jossa esitellään suomalaista nykytaidetta. Lapset voivat osallistua taidenäyttelyssä järjestettävään seikkailutehtävään. 

Taidekeskus SalmelaTaidekeskus Salmela
Taidekeskus Salmelan näyttelyalue sisältää historiallisen päärakennuksen, Ravintola Kesäheinän alueen ja Domanderin pihapiirin.

Näyttely ulottuu myös Ravintola Kesäheinään, joka sijaitsee vaaleanpunaisessa rakennuksessa pihapiirissä. Ravintolassa voi nauttia herkullisen aterian noutopöydästä tai ostaa pientä purtavaa kahvilasta. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Salmelan historiallisessa miljöössä järjestetään kesällä myös konsertteja. Lisätietoja saa Taidekeskus Salmelan verkkosivuilta.

3. Visulahti, Mikkeli

Visulahti, joka sijaitsee Mikkelissä valtatie 5:n varrella, tarjoaa mainion vaihtoehdon pidempäänkin pysähdykseen, erityisesti perheille. Huvipuisto Dinosauriassa pääsee purkamaan energiaa esimerkiksi pomppulinnapuistossa ja alueen vesipuisto on takuuvarma hitti perheen pienimmille. Alueella on myös sisäleikkipaikka ja vahakabinetti.

Majoitusvaihtoehtoina tarjolla on lomakotitaloja, mökkejä ja leirintäalue. Ruokailuun löytyy useita vaihtoehtoja. Ravintola Kulkuri, Dinosaurian Dinogrilli, Kahvipannu, leirintäalueen vastaanotto sekä HyperDinon kahvio tarjoavat ruokaa, virvokkeita ja herkkuja. Tutustu matkailukeskuksen palveluihin Visulahden verkkosivuilla.

4. Tertin kartano, Mikkeli

Tertin kartano on tunnettu hyvästä ruoasta ja vieraanvaraisuudesta. Se on myös maatila, jossa järjestetään kokouksia ja tapahtumia. Väsynyt matkailija voi pysähtyä Terttiin myös yöksi, sillä siellä on viisi hotellihuonetta. 

Lotta LuostarinenTertin Kartano, Mikkeli
Tertin Kartano Mikkelissä kutsuu vierailijoita nauttimaan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja historiallisesta miljööstä.

Tertin kartanon puoti ja kahvila palvelevat ympäri vuoden maanantaista sunnuntaihin ja sieltä voi ostaa mukaan kartanon omia tuotteita. Tutustu kartanon historiaan ja toimintaan Tertin kotisivuilla.

5. Kahvila Pub Olokorjaamo, Mikkeli

Kahvila Pub Olokorjaamo on pieni ja viihtyisä kahvila Viitostien varrella. Se sijaitsee noin 11 kilometrin päässä Mikkelistä pohjoiseen. 

Kahvilassa on tarjolla ruokaa, virvokkeita, jäätelöä ja alkoholia c-oikeuksin. Mukaan voi ostaa myös elintarvikkeita. Kahvilaan ovat tervetulleita myös koirat. Lue lisää Kahvila Pub Olokorjaamon Facebook-sivuilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Kenkävero, Mikkeli

Jos pysähdykselle on hieman enemmän aikaa, on Mikkelissä aivan Saimaan rannalla sijaitseva Kenkävero mainio valinta. Vanha pappilarakennus, kaunis puutarha ja pihapiirin eläimet luovat luovat tunnelmallisen miljöön, jossa voi niin herkutella ravintolassa kuin tehdä ostoksia myymälöissä. 

Kenkäverossa ruoka valmistetaan paikallisista raaka-aineista. Istahda lähiruokabrunssille tai maista Pappilan hampurilainen. Pikaisemmalla pysähdyksellä voi nauttia vaikkapa kupin kahvia ja Kenkäveron oman leipomon tuotteita. Lue lisää ja katso ajankohtaiset aukioloajat Kenkäveron omilta sivuilta.

7. Punaisen Piipun Kievari, Nuutilanmäki

Punaisen Piipun Kievari on Kotileipomo Siiskosen leipomomyymälä ja kahvila-ravintola. Se sijaitsee Juvalla, noin 22 kilometriä Mikkelistä Kuopioon päin. 

Kievarissa voi nauttia lounaan tai juoda pullakahvit. Myymälästä saa ostettua myös tuoreet herkulliset tuliaiset. Tarkempia tietoja ja aukioloajat löydät yrityksen kotisivuilta.

8. Teahouse of Wehmais, Juva

Teahouse of Wehmais sijaitsee Juvalla. Nauttiaksesi teehuoneen antimista on ajettava Viitostieltä kaksi kilometriä Pieksämäkeä kohti. 

Inka KhanjiTeahouse of Wehmais, Juva
Teahouse of Wehmais on erikoistunut englantilaiseen teeperinteeseen.

Teehuoneella on tarjolla noin 70 erilaista teetä sekä tuoreita leivonnaisia, jotka on valmistettu mahdollisimman pitkälle luomu- ja lähiraaka-aineista. Teehuoneelta voi ostaa mukaan teehen liittyviä tuotteita, esimerkiksi teekirjoja ja irtoteetä. Lue lisää TeaHouse of Wehmais -teehuoneen verkkosivuilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

9. Warkauden portti, Varkaus

Warkauden portti on täyden palvelun taukopaikka Varkauden pohjoispuolella, aivan valtatie 5:n varrella. Warkauden portissa voi nauttia pikaiset kahvit tai vaikkapa runsaan lounaan. 

Taukopaikalta löytyvät myös pieni kauppa, Kotipizza ja Subway. Tuliaisiksi tai omaksi iloksi voi ostaa jotain kivaa Pentikin keramiikka- ja sisustusmyymälästä. Lue lisää Warkauden portin verkkosivuilta.

10. Ravintola Kaks Ruusua, Varkaus

Ravintola Kaks Ruusua tarjoaa lounasta historiallisessa tehdasmiljöössä Varkaudessa noin kolmen kilometrin ajomatkan päässä Viitostieltä. Yli satavuotias rakennus toimi aikoinaan tehtaan ruokalana. 

Ravintolan lounasta tarjoillaan noutopöydästä arkisin klo 10.30-14. Kaks Ruusua hurmaa korkeine huoneineen, kristallikruunuineen ja kauniine vanhoine huonekaluineen. Lounasmenuun voi tutustua etukäteen ravintolan verkkosivuilla.

11. Terassikahvila Torni, Varkaus

Taukopaikan näköalalla tarjoaa Varkauden tunnetuin maamerkki eli kaupungin vesitorni, jonka katolla asiakkaita palvelee Terassikahvila Torni. Kesäkahvila on avoinna toukokuusta syyskuuhun ja sieltä avautuvat upeat järvinäkymät. 

Kahvilasta löytyy taukopaikan evääksi laaja valikoima virvokkeita, jäätelöä sekä voileipiä. Erikoisuutena voi maistaa paikallisia savumuikku- tai lohivohveleita. Lisätietoa kahvilan palveluista Terassikahvila Tornin verkkosivuilta.

12. Mansikkaharjun Lomakeskus, Leppävirta

Leppävirrassa kannattaa pysähtyä yöpymään Mansikkaharjun Lomakeskuksessa. Kartanossa vieraat pääsevät nauttimaan koristeellisesta antiikkisesta sisustuksesta, joka henkii talon perinteistä charmia. 

Aikoinaan komea keltainen talo toimi pappilana ja on palvellut myös apteekkina, postina sekä käräjätupana. Lomakeskuksen vaihtoehtoina ovat kartanon lisäksi yöpyminen esimerkiksi laavumökissä, iglumajoituksessa tai rantahuvilassa. 

Mansikkaharjun tunnelmaan voi uppoutua myös tuoksun avulla, sillä lomakeskuksella on oma nimikkotuoksunsa, Mansikkaharju Summer Eau de Toilette, jota voi hankkia paikan päältä. 

Kesäsesonkina tarjolla on herkullinen aamiainen ja harrastusmahdollisuuksia, kuten pomppulinna ja kajakit. Monipuoliseen lomakeskukseen voi tutustua lisää Mansikkaharjun Lomakeskuksen verkkosivuilla.

13. Koivumäen kartano, Kuopio

Koivumäen kartano sijaitsee Kuopiossa, ja se tarjoaa kävijöille aikamatkan menneisyyteen yli sata vuotta vanhassa jugend-kartanossa. Matkalaisia kartanossa palvelevat kahvila ja puoti, josta voi ostaa mukaan kahvia ja luomuteetä sekä erilaisia makeita herkkuja. 

Myynnissä on myös kodintekstiilejä, kynttilöitä ja hopeakoruja. Koivumäen kartanossa järjestetään myös työhyvinvointia ja työkykyä ylläpitävää toimintaa. Siellä on myös tilaussauna. Lue lisää Koivumäen kartanon verkkosivuilta.

14. Puijon Torni, Kuopio 

Puijon Torni on Savon kuuluisin maamerkki, ja tarjoaa upeat näköalat Kallaveden järvimaisemaan. 224 metrin korkeuteen kohoava torni sijaitsee Puijon matkailualueella Viitostien varrella. 

Wille MarkkanenPuijon torni, Kuopio
Puijon Tornissa voi viettää taukoa nauttien upeista näköaloista kumpuilevaan maastoon.

Vierailija voi nauttia uudistetun tornikahvilan, näköalatasanteen sekä matkamuistomyymälän tarjonnasta. Lisäksi torniravintola pyörähtää ympäri täydet 360 astetta tunnissa ja tarjoilee herkullisia ruokailuelämyksiä panoraamanäkymien keskellä. Lisää tietoa toiminnasta saa Puijon Tornin verkkosivuilta.

15. Pikku-Pietarin Torikuja, Kuopio

Kuopiossa pysähtyessä matkailijoiden kannattaa suunnata Pikku-Pietarin Torikujalle, joka lumoaa puutalomiljööllään. Punaisessa hirsirakennuksessa sijaitsee kahvila terasseineen sekä useita pieniä puoteja, joissa on tarjolla lahja- ja käyttöesineitä. 

Torikujalla voi ihailla taide- ja käsityönäyttelyitä ja tunnelmoida haitarin soittoa. Yli 100-vuotias puutaloryhmä on suojelukohde, joka vetää puoleensa ihmisiä läheltä ja kaukaa. Puutalon tarjontaan voi tutustua lisää Pikku-Pietarin Torikujan sivustolla.

16. Viitostupa, Pöljä

Viitostupa sijaitsee Pöljällä, järven rannalla noin 7 kilometriä Siilinjärveltä pohjoiseen. Viitostuvan kahviossa on tarjolla tuoreita suolaisia ja makeita leivonnaisia sekä kahvia ja muita virvokkeita. Auton saa myös tankattua. 

Kesäaikaan väsynyt matkailija voi yöpyä Viitostuvan mökeissä ja ottaa löylyt rantasaunassa. Muistoksi vierailusta voi ostaa vaikkapa kalakukon tai hauskoja Pöljä-tuotteita. Lue Viitostuvasta lisää Pöljän verkkosivuilta.

17. Matin ja Liisan Asema, Lapinlahti

Matin ja Liisan Asema sijaitsee Lapinlahdella. Asemalla voi tankata auton ja itsensä ympäri vuorokauden. Tarjolla on pientä evästä ja kunnon ruokaa. Lisäksi aseman yhteydessä voi syödä myös Scanburgerissa ja Kotipizzassa. 

Asemalla on myös kauppa, josta voi ostaa elintarvikkeita ja hygieniatuotteita sekä jättää lottokupongin. Tuliaiset voi napata Marimekko-myymälästä. Lisätietoja löydät Matin ja Liisan Aseman verkkosivuilta.

18. Väisäsen kotiliha, Iisalmi

Väisäsen kotiliha sijaitsee Taipaleella Viitostien varrella, noin 12 kilometrin päässä Iisalmesta. Väisäsen Kotiliha on lihanjalostukseen ja suoramyyntiin keskittynyt yritys, joiden toimintaan kuuluvat lihan teurastus-, leikkaus- ja jatkojalostuspalvelut. 

Myymälän kahviossa on tarjolla lounasruokaa ja tuoreita leivonnaisia. Katso aukioloajat ja lisätiedot Väisäsen kotilihan verkkosivuilta.

19. Taukopaikka Nuottijärvi, Kajaani

Taukopaikka Nuottijärvi sijaitsee Kajaanin eteläpuolella, noin 15 kilometrin päässä kaupungista. Nuottijärvi on palvellut janoisia ja nälkäisiä asiakkaita jo kaksi vuosikymmentä. 

Taukopaikalla voi nauttia maistuvaa ruokaa tai tuoreet munkkikahvit, ja mukaan voi ostaa vaikka kalakukon tai kalasäilykkeitä. Katso aukioloajat Nuottijärven verkkosivuilta.

20. Ristijärven Pirtti, Ristijärvi

Ristijärven Pirtti sijaitsee aivan Viitostien varrella ja tarjoaa upean järvimaiseman matkailijoille. Kahvilaravintolan herkkuja voi nauttia nopean hiukopalapaussin aikana, ja mökkimajoitus tai leirintäalue tarjoavat pidemmän pysähdyksen vaihtoehdon. 

Ristijärven pirttiRistijärven pirtti
Ristijärven Pirtistä löytyy lasista rakennettu kota järvimaisemalla.

Kahvila on avoinna juhannuksesta lähtien. Rannassa on mahdollisuus uida, kalastaa tai lähteä soutamaan. Lisäksi matkailijoiden käytössä ovat kodat ja rantasauna. Pihapiirin palveluista voi lukea Ristijärven Pirtin sivustolta.

21. Hiljainen kansa, Suomussalmi

Hiljainen kansa on nähtävyys, joka herättää tunteita. Käpylän pelloilla, noin 30 kilometriä Suomussalmen keskustasta Kuusamoon päin, on vuodesta 1994 lähtien seissyt noin tuhat turvepäistä hahmoa. 

Suvi Koskela/Suomusalmen kuntaHiljainen kansa, Suomussalmi
Tuhatpäinen Hiljainen kansa tervehtii matkaajia Viitostien varrella.

Työpaja Hanslankarit vaatettaa ja korjaa Hiljaisen kansan kahdesti vuodessa. Kesäaikaan turvepäiden yhteydessä palvelee Niittykahvila, jossa voi nauttia nokipannukahvit ja herkutella voissa paistetuilla letuilla. Lisätietoja Hiljaisesta kansasta saat Suomussalmen kunnan verkkosivuilta.

22. Riipisen Riista- ja matkamuistomyymälä, Kuusamo 

Riipisen Riistaherkkujen päämyymälä Kuusamossa houkuttelee matkailijoita Viitostien varrella tauolle euron maksavilla munkki-kahveilla. Kuusamon tunnetuimmasta kaupasta löytyy laaja valikoima pohjoisen herkkuja, kuten riista- ja kalasäilykkeitä ja poron kuivalihaa. 

Lisäksi tarjolla on paikallisten valmistajien puukkoja, villapaitoja, lapasia ja saunatuotteita. Myymälän aukioloajat ja valikoima kerrotaan Riipisen Riista- ja matkamuistomyymälän sivuilla.

Ella on freelancer-kirjoittaja, jolle matkailu on intohimo ja elämäntapa.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Haltia Lake Lodge

Elämyksellistä majoitusta Nuuksiossa – oletko jo kokeillut luksustelttailua?

Powerpark

Esittelyssä kaikki Suomen huvipuistot – mikä sopii sinulle?

Ravintola Palace

Tässä ovat Suomen Michelin-ravintolat 2024 – mukana kaksi uutta ravintolaa

Kotimaan tapahtumakesä on vauhdikas – katso parhaat tärpit kesäkuulle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja