Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Nämä ovat valtatie 5:n parhaat taukopaikat – katso lista ja valitse suosikkisi

Inka Khanji artikkelin kuva
Suomen matkailu
Katso lista valtatie 5:n parhaista taukopaikoista ja nappaa vinkit matkalle!
Teksti: Anu Vaheristo
Päivitetty: 31.07.2020
facebook   whatsapp

Viitostie vie Mikkelistä Sodankylään

Valtatie 5 kulkee Heinolasta Mikkelin, Kuopion ja Kajaanin kautta Sodankylään. Viitostien kokonaispituus on noin 900 kilometriä, josta 50 kilometriä on moottoritietä. Kuopion ja Sodankylän välinen osuus on osa E63-tietä. Viitostie on yksi Suomen tärkeimpiä pohjoisesta etelään kulkevia reittejä.

Katso lista viitostien suosituimmista sekä kiinnostavimmista taukopaikoista ja nappaa listalta sopiva pysähdyspaikka!

Miekankosken kahvila

Miekankosken kahvilalle päästäkseen tulee poiketa viitostieltä muutaman kilometrin verran Mäntyharjulle päin. Kauniissa järvimaisemissa sijaitsee viehättävä kahvila, jonka yhteydessä palvelee myös uittomuseo, sepän paja sekä käsityövaja. Miekan kahvilasta saa myös ostettua kalastuslupia. Kahvila palvelee asiakkaitaan kesäisin. Aukioloajat ja muuta tietoa löydät Miekankosken kahvilan verkkosivuilta.

Tertin kartano

Tertin kartano sijaitsee Mikkelissä, ja on tunnettu hyvästä ruoasta ja vieraanvaraisuudesta. Se on myös maatila, missä järjestetään kokouksia ja tapahtumia. Väsynyt matkailija voi pysähtyä Terttiin myös yöksi, sillä siellä on viisi hotellihuonetta. Tertin kartanon puoti ja kahvila palvelevat ympäri vuoden maanantaista sunnuntaihin ja sieltä voi ostaa mukaan kartanon omia tuotteita. Tutustu kartanon historiaan ja toimintaan Tertin kotisivuilla.

Krista AhonenViitostien taukopaikat
Tertin kartanossa on kesäisin kaunis terassi- ja ulkoalue.

Hiljainen kansa

Hiljainen kansa on nähtävyys, joka herättää tunteita. Käpylän pelloilla, noin 30 kilometriä Suomussalmen keskustasta Kuusamoon päin on vuodesta 1994 lähtien seissyt noin tuhat turvepäistä hahmoa. Työpaja Hanslankarit vaatettaa ja korjaa Hiljaisen kansan kahdesti vuodessa. Kesäaikaan turvepäiden läheisyydessä palvelee kahvila. Lisätietoja Hiljaisesta kansasta saat Suomussalmen kunnan verkkosivuilta.

Kahvila Pub Olokorjaamo

Kahvila Pub Olokorjaamo on pieni ja viihtyisä kahvila viitostien varrella. Se sijaitsee noin 11 kilometrin päässä Mikkelistä pohjoiseen. Kahvilassa on tarjolla ruokaa, virvokkeita, jäätelöä ja alkoholia c-oikeuksin. Mukaan voi ostaa myös elintarvikkeita. Kahvilaan ovat tervetulleita myös koirat. Lue lisää Kahvila Pub Olokorjaamon Facebook-sivuilta.

Kenkävero

Jos pysähdykselle on hieman enemmän aikaa, on Mikkelissä aivan Saimaan rannalla sijaitseva Kenkävero mainio valinta. Vanha pappilarakennus, kaunis puutarha ja pihapiirin eläimet luovat luovat tunnelmallisen miljöön, jossa voi niin herkutella ravintolassa kuin tehdä ostoksia myymälöissä. Kenkäverossa ruoka valmistetaan paikallisista raaka-aineista ja menusta löytyy varmasti jokaiselle mieleisiä vaihtoehtoja. Pikaisemmalla pysähdyksellä voi nauttia vaikkapa kupin kahvia ja Kenkäveron oman leipomon tuotteita. Lue lisää ja katso ajankohtaiset aukioloajat Kenkäveron omilta sivuilta.

Punaisen Piipun Kievari

Punaisen Piipun Kievari on Kotileipomo Siiskosen leipomomyymälä ja kahvila-ravintola. Se sijaitsee Juvalla, noin 22 kilometriä Mikkelistä Kuopioon päin. Kievarissa voi nauttia lounaan tai juoda pullakahvit. Myymälästä saa ostettua myös tuoreet herkulliset tuliaiset. Tarkempia tietoja ja aukioloajat löydät yrityksen kotisivuilta.

TeaHouse of Wehmais

TeaHouse of Wehmais sijaitsee Juvalla. Nauttiaksesi tämän englantilaiseen teeperinteeseen erikoistuneen teehuoneen antimista on ajettava viitostieltä kaksi kilometriä Pieksämäkeä kohti. Teehuoneella on tarjolla noin 70 erilaista teetä sekä tuoreita leivonnaisia, jotka on valmistettu mahdollisimman pitkälle luomu- ja lähiraaka-aineista. Teehuoneelta voi ostaa mukaan teehen liittyviä tuotteita, esimerkiksi teekirjoja ja irtoteetä. Lue lisää TeaHouse of Wehmais -teehuoneen verkkosivuilta.

Warkauden portti

Warkauden portti on täyden palvelun taukopaikka Varkauden pohjoispuolella, aivan viitostien varrella. Warkauden portissa voi nauttia pikaiset kahvit tai vaikkapa runsaan lounaan. Taukopaikalta löytyvät myös pieni kauppa, Kotipizza ja Subway. Tuliaisiksi tai omaksi iloksi voi ostaa jotain kivaa Pentikin keramiikka- ja sisustusmyymälästä. Lue lisää Warkauden portin verkkosivuilta.

IstockphotoViitostien parhaat taukopaikat
Viitostien maisemat ovat parhaimmillaan kesällä

Koivumäen kartano

Koivumäen kartano sijaitsee Kuopiossa, ja se tarjoaa kävijöille aikamatkan menneisyyteen yli sata vuotta vanhassa jugend-kartanossa. Matkalaisia kartanossa palvelevat kahvila ja puoti, josta voi ostaa mukaan kahvia ja luomuteetä sekä erilaisia makeita herkkuja. Myynnissä on myös kodintekstiilejä, kynttilöitä ja hopeakoruja. Koivumäen kartanossa järjestetään myös työhyvinvointia ja työkykyä ylläpitävää toimintaa. Siellä on myös tilaussauna. Lue lisää Koivumäen kartanon verkkosivuilta.

Viitostupa

Viitostupa sijaitsee Pöljällä, järven rannalla noin 7 kilometriä Siilinjärveltä pohjoiseen. Viitostuvan kahviossa on tarjolla tuoreita suolaisia ja makeita leivonnaisia sekä kahvia ja muita virvokkeita. Auton saa myös tankattua. Kesäaikaan väsynyt matkailija voi yöpyä Viitostuvan mökeissä ja ottaa löylyt rantasaunassa. Muistoksi vierailusta voi ostaa vaikkapa kalakukon tai hauskoja Pöljä-tuotteita. Lue Viitostuvasta lisää Pöljän verkkosivuilta.

Matin ja Liisan Asema

Matin ja Liisan Asema sijaitsee Lapinlahdella. Asemalla voi tankata auton ja itsensä ympäri vuorokauden. Tarjolla on pientä evästä ja kunnon ruokaa. Lisäksi aseman yhteydessä voi syödä myös Scanburgerissa ja Kotipizzassa. Asemalla on myös kauppa, josta voi ostaa elintarvikkeita ja hygieniatuotteita sekä jättää lottokupongin. Tuliaiset voi napata Marimekko-myymälästä. Lisätietoja löydät Matin ja Liisan Aseman verkkosivuilta.

Väisäsen kotiliha

Väisäsen kotiliha sijaitsee Taipaleella viitostien varrella, noin 12 kilometrin päässä Iisalmesta. Väisäsen Kotiliha on lihanjalostukseen ja suoramyyntiin keskittynyt yritys, joiden toimintaan kuuluvatlihan teurastus-, leikkaus- ja jatkojalostuspalvelut. Myymälän kahviossa on tarjolla lounasruokaa ja tuoreita leivonnaisia. Katso aukioloajat ja lisätiedot Väisäsen kotilihan verkkosivuilta.

Taukopaikka Nuottijärvi

Taukopaikka Nuottijärvi sijaitsee Kajaanin eteläpuolella, noin 15 kilometrin päässä kaupungista. Nuottijärvi on palvellut janoisia ja nälkäisiä asiakkaita jo kaksi vuosikymmentä. Taukopaikalla voi nauttia maistuvaa ruokaa tai tuoreet munkkikahvit, ja mukaan voi ostaa vaikka kalakukon tai kalasäilykkeitä. Katso aukioloajat Nuottijärven verkkosivuilta.

Puuttuiko listalta mielestäsi joku paikka? Kerro siitä meille kommenttikentässä!

Teksti: Anu Vaheristo ja Krista Ahonen
Kuvat: Inka Khanji, Krista Ahonen ja Istockphoto

Lue kommentit (32) Jätä kommentti

 1. Koko viitostien paras ruokapaikka löytyy Suomussalmelta, se on Kultainen Kukko !
  Suomussalmen nähtävvyydet, Raatteen Portin kanttiini Päämaja ja Hiljaisen kansan Niittykahvila ovat pysähtymisen arvoisia ja tarjoavat ruokaa pohjoiseen matkaaville.


 2. Kukkokievari, Leppävirralta 5.6 km Varkauteen päin. Varkauteen 18 km.


 3. Ristijärven pirtti. Loistava lomakyläalue 5 tien varressa 40 km Kajaanista kuusamoon päin. 1800 luvulla rakennettu kahvila ravintola jossa todella hyvät kahvit sekä kotileivoinnaiset.


 4. Piispajärven kyläkauppa Suomussalmi


 5. Suomessa on teiden varsilla ns. P-paikkoja. Ne ei ole tarkoitettu matkailijoille, vaan tukkien siirtopaikoiksi, rekkojen pysäköintiin ja yleisesti jätteiden kaatopaikoiksi.


 6. Kajaanissa ,Välikatu 7:ssä.lähellä toria,on leipomo,Pekka Heikkinen,,josta saa taikinajuureen tehtyä ruisleipää.Juuri on,tietojeni mukaan peräisin vuodelta 1913.Leipä tunnetaan nimellä “puu-uunilimppu”.Leipomosta on ollut aikoinaan artikkeli Helsingin Sanomissa.Leipomo mainittiin myös eräässä toisessa HS:n artikkelissa,joka käsitteli ruisleivän leivontaa Suomessa.Leipomossa on myös kahvila ja esim. lakkaleivos kuuluu tietääkseni jatkuvasti valikoimaan.Kahvilalta ei ole pitkä matka Kajaanin linnan rauniolle.Poikkea siis viitostieltä Kajaaniin!


 7. Linnanportti Sukeva. Viihtyisä taukopaikka,maittava ruoka.


 8. Ilmon kauppa, pieni sympaattinen kyläkauppa vitostien varrella!


 9. Tunnelmallinen asemaravintola/kahvila Hyrynsalmella n.2 km viitostieltä. Henkilöliikennettä ei juna-asemalla ole ollut aikoihin, mutta asemarakennus on vanhaa kunnioittaen kunnostettu kahvilaksi.


 10. Liekö toimittaja käynyt ihan hetkeen näissä “huippupaikoissa” vai mihin ihmeeseen ranking perustuu? Tosiaan Mikkelin mummolamuistoihin… Lukijoiden kommentit puolestaan ovat tätä päivää ja huiput löytyvät niistä!


 11. Mielestäni vitostien taukopaikoista puuttuu Petoeläinkeskus, Kuusamo


 12. Oravikoskella Pub Vanhakaivos ja kyläkauppa Riimin Rysä josta parhaat kalakulot :)


 13. Pihtiputaan Takkatupa paras buffet,ja ystävällinen henkilökunta ?


 14. Ihmetteliä??
  Miksi on hävitetty normaalin kansalaisen matkalla käytetyt
  levähdydpaikkojen kalusteet ja mikä pahinta
  valmiiksi tehdyt upotetut säkkisäroska-astiat???
  Kenen idea ,kuka vastaa tästä (kaikilla ei ole varaa mennä
  ravintoloihin ,vaan käytetään omia matka eväitä).
  Kuka pitää Suomen siistinä ?? Ei kukaan enää!!!


 15. Lumiukon Tuulenpesä Tonkopurolla, Kuusamon ja Kemijärven välillä on erinomainen ruokapaikka, kannattaa käydä!


 16. Kylmäluoman leirintäalue. Noin 40km Kuusamosta Kajaaniin päin. Suosittelisin lisäämään listaan…


 17. Joroisilla Jari-Pekka liikenneasema ihan huippu! Hyvä lounas ja siisti paikka, oman leipomon tuotteita myytävänä kaupan puolella. Suosittelen !!


 18. Kesällä Lapinlahdesta kiven heitto pohjoseen päin on levikkeellä Hyvä eväs grilli. Isot ja hyvät annokset pikkusummalla.


 19. Kontiomäen Shell Kajaanista pohjoiseen!


 20. Riipisen Riista- ja matkamuistomyymälä Kuusamossa. Yli 100 Suomen parhaaksi valittua riista-, marja- ja kalatuotetta, tuhansia matkamuistoja ja ilmainen kaikenikäiset hurmaava 90m2 pienoisnäyttely. Kaiken kruunaa upea tunnelma ja 0,99€ maksavat munkkikahvit.


 21. otsikkokuva kyllä taitaa olla ykköstien varrelta espoosta ikean liittymästä?


 22. Kyllä Hiljainen kansa ja Niittykahvila sekä ihanat letut nokinaamaisine paistajakaunottarineen on yliveto Suomessa. Sinne kannattaa matkustaa kokemaan ihmeellistä, mieleenpainuvaa ja lumoavaa Kainuun mystistä taikaa. Olen käynyt siellä jokaisena kesänä, toistakymmentä vuotta.


 23. Vanha Kilkkilä Mikkelin ja Juvan välissä, auki kesäisin. Tupakahvila ja puutarhassa katsomista viherihmisille.


 24. Hiljaisella Kansalla on ihana Niittykahvila, josta saa nokipannukahvia, nuotiolettuja ja nukkua vaikka heinäladossa


 25. Monesti pysähdytty, aina tyytyväisenä ja kylläisenä jatkettu matkaa


 26. Kultainen Kukko Suomussalmen keskustassa on sekä paikallisten että matkailijoiden suosima lounaspaikka. Paikallisia raaka-aineksia hyödynnetään runsaasti ja saa täällä suun makeaksikin.


 27. Matin ja Liisan asema. Varmasti auki ja nälkä lähtee. Aina hyvillämielin lähdetty jatkamaan matkaa.


 28. Mikkelin Visulahdessa pieni retrohenkinen Shell huoltamo…todella maukkaat kotitekoiset munkit ja erilaisia suolaisia voileipiä,,edullinen noutopöytä lounas.. Ystävällinen ,lämminhenkinen palvelu,,,suosittelen…


 29. Kenkävero Mikkelissä puuttuu – on loistava pysähdyspaikka!


 30. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.