Hyppää sisältöön

Saariston rengastie on kotimaan helmi – joko tunnet tämän Turusta lähtevän reitin?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 29.06.2022
Saariston rengastien varrella on runsaasti nähtävää koko perheelle. Lue vinkit onnistuneeseen retkeen Turun saaristossa!

200 kilometrin verran saaristomaisemaa

Yksi Suomen kauneimmista matkailureiteistä on Turun saaristossa mutkitteleva, vuonna 1996 avattu Saariston rengastie. Reitti kattaa yli 200 kilometriä upeita saaristomaisemia joko pyörällä tai autolla kuljettavaksi, ja on jo kahden vuosikymmenen ajan ollut monien suomalaisten kesälomasuosikki.

Rengastien muodostavien saarien välit taittuvat joko lossilla, maantielautalla tai yhteysaluksella. Parhaimmillaan reitti on juuri kesäaikaan, jolloin sekä saariston maisemat että tunnelma ovat parhaimmillaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saariston rengastie alkaa Turusta ja kulkee muun muassa Kaarinan, Nauvon, Kustavin, Taivassalon ja Naantalin kautta takaisin alkupisteeseen Turkuun.

Mikäli yli 200 kilometrin mittainen pyörälenkki kuulostaa liian pitkältä, on varsinaista rengastietä lyhyempi Pieni rengastie varteenotettava vaihtoehto. Pieni rengastie on noin sadan kilometrin mittainen ja se mutkittelee Turusta Nauvon kautta Naantaliin. Myös lyhyemmän reitin kiertämiseen saa helposti vierähtämään useammankin päivän.

Koe Saariston rengastie eri kulkuvälineillä

Autolla reitin ajaa helposti läpi yhdessä päivässä, mutta matkan varrella on useita eritasoisia majoitusvaihtoehtoja, ravintoloita sekä nähtävyyksiä. Rengastiellä on helppo kuluttaa useampikin päivä.

Kesäaikaan reitti suositellaan polkupyörällä kuljettavaksi, sillä rengastiestä saa eniten irti upeita maisemareittejä pitkin polkiessa. Reitti on myös motoristien suosiossa, ja saaristossa näkeekin runsaasti moottoripyöriä heti kauden alettua.

Turun saaristo
Pienet saaret ja sympaattiset rantamökit tekevät rengastiestä kesäidyllin.

Myös muut kulkuneuvot sopivat rengasreitin kiertämiseen. Matkan varrelle sattuviin nähtävyyksiin voi tutustua myös meloen, sillä valmiita melontareittejä löytyy niin vasta-alkajille kuin kokeneillekin. Kajakkeja vuokrataan useissa kohteissa reitin varrella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Polkupyöräilyn lisäksi omaa kuntoa voi haastaa myös kävelemällä tai juoksemalla 200 kilometrin mittainen reitti. Matka-aika kannattaa kuitenkin varata oman kunnon mukaan. Reitin varrella on myös lukuisia vaellusreittejä.

Kauniita saaria ja vaikuttavia nähtävyyksiä

Reitti on täynnä komeita nähtävyyksiä, mutta varmasti yksi vaikuttavimmista on Seilin saari Nauvossa. Historiallisesti arvokas Seili toimi 1600-luvulla mielisairaiden ja spitaalisten karkotuspaikkana. Karkotettujen tuli ottaa mukaansa lautoja oman arkkunsa rakentamista varten, sillä useimmat heistä eivät saarelta palanneet.

Toinen historiallinen nähtävyys on keskiaikainen Pyhän Ristin kirkko Taivassalossa. Kirkon seiniä koristavat piruja ja mestauksia kuvaavat maalaukset.

Muumimaailma, Naantali
Naantalissa sijaitseva Muumimaailma on takuuvarma hitti lasten keskuudessa.

Myös koko perheelle sopivia nähtävyyksiä löytyy reitiltä runsaasti. Kaarinassa toimivassa Tuorlan planetaariossa näytetään elokuvia avaruuden ihmeellisestä maailmasta. Lapsille mieluisan päivän voi viettää myös Naantalin Muumimaailmassa tai vaikka piknikillä Borgbergin näkötornissa.

Herkuttelijalle Saariston rengastie on mainio valinta, sillä se on täynnä pienyrittäjien leipomoita, kahviloita, ravintoloita ja herkkupuoteja. Pienet saaristokuppilat sekä maukkaat saaristoherkut ovat hyviä syitä suunnata ajomatkalle saaristoon.

>> Tutustu reittiin, aikatauluihin ja palveluihin etukäteen Saariston rengastien verkkosivuilla!

Teksti: Sara Laakkonen, Inka Khanji
Kuvat: Visit Finland / Justus Hirvi, Visit Turku

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Uusi Strawberry-hotelli Turkuun

Uusi hotelli Turkuun – tuttu toimija laajentaa: “Matka Suomessa on vasta alkanut”

Turun hotellit

Turun kiinnostavimmat hotellit – 8 vaihtoehtoa entisestä vankilasta jokilaivaan

Naantalin Muumimaailma

Saduista tutut paikat ja halaus suosikkihahmolta – tällainen on Naantalin Muumimaailma

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja