Hyppää sisältöön

Lasten kanssa Ahvenanmaalle – lue yhdeksän vinkkiä parhaisiin seikkailuihin ja makunautintoihin

Elina Venttola Päivitetty: 10.05.2019
Ahvenanmaa tarjoaa lukuisia unohtumattomia elämyksiä. Lue paikallisen Tiina Fjellanderin kolme vinkkiä Maarianhaminaan, parhaisiin seikkailuihin ja maukkaisiin ruokapaikkoihin.

ILMOITUS

Helppo kohde lapsiperheille

Ahvenanmaa on tunnettu venevajoista, punaisista teistä, hyvästä ruuasta ja kauniista luonnosta. Lapsiperheille Ahvenanmaa on ihanteellinen kohde etäisyytensä, luontonsa ja eksoottisuutensa ansiosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Finnlinesin laivat kulkevat Naantalista Långnäsin satamaan kaksi kertaa vuorokaudessa, ja Naantalista lähtevä aamupäivävuoro on aikataulunsa puolesta loistava vaihtoehto lasten kanssa matkustaville. Lippujen hintaan kuuluu myös aina yksi ruokailu.

Olitpa sitten kokenut konkari tai matkaamassa Ahvenanmaalle ensimmäistä kertaa, näistä vinkeistä on varmasti hyötyä!

Maarianhaminan kolme tärppiä

Ahvenanmaan 29 000 asukkaasta noin kolmannes asuu Maarianhaminassa. Keväällä idyllinen pienkaupunki herää talviunestaan ja valmistautuu tapahtumatäyteiseen kesään. Kaupungissa meri on vastassa sekä idässä että lännessä.

Maarianhaminan ykköskohde on kaikenikäisten merimiesten suosikki. Maarianhaminan länsipuolella sijaitseva Ahvenanmaan merenkulkumuseo on avoinna päivittäin kello 11–19.

Museota ei turhaan sanota Ahvenanmaan lapsiystävällisimmäksi museoksi. Siellä lapset saavat tutustua merenkulun historiaan maastoon kiipeämällä, merisolmujen tekoa opettelemalla tai vaikkapa laivanavigaattoria ohjaten. Museosta löytyy myös 200 vuotta vanha aito merirosvolippu. Purjelaiva Pommern avasi taas ovensa uudistuksen jäljiltä toukokuussa 2019.

Merenkulkumuseo, Ahvenanmaa
Ahvenanmaan merenkulkumuseossa riittää tekemistä myös perheen pienimmille.

Jos on liikkeellä hieman vanhempien lasten kanssa, loman huipentuma on seikkailugolfrata Äventyrsgolf, jollaista minigolfrataa useimmat eivät ole kokeneet aiemmin. Rata sijaitsee Maarianhaminan itäpuolella vierasvenesataman kupeessa. Se tarjoaa unohtumattomia elämyksiä koko perheelle, mutta on erityisesti kouluikäisten suosikki. 18-reikäinen rata on erittäin suosittu, joten pieneen jonotukseen kannattaa varautua.

Maarianhaminan kolmas unohtumaton elämys on Lilla Holmen, joka sijaitsee seikkailugolfradan vieressä. Lilla Holmen on pieni saari, joka tarjoaa toimintaa erityisesti pienten lasten perheille. Saareen kuljetaan pientä siltaa pitkin. Tällä lasten omalla luonnonkeitaalla saa hyvin vierähtämään useammankin tunnin leikkipuiston, piknikin ja uimisen merkeissä. Saarelta löytyy myös muun muassa lintutalo ja kaneja.

Kolme kertaa seikkailun hurmaa

Ahvenanmaa tarjoaa elämyksiä ja seikkailuja ympäri saaren. Meri tulee aina vähintään muutaman kilometrin jälkeen vastaan ja tuuliseen säähän kannattaa varautua jo kotona vaatteita pakatessa. Nämä seikkailuvinkit vievät sinut Ahvenanmaan eri osiin.

Ensimmäinen vinkki on luonnon ystävien suosikki: Herrön luonnonsuojelualue Lemlandissa on hyvä paikka lintujen bongaukseen, siellä voi lintujen lisäksi bongata myös laivoja. Herröskatanin niemen kärjessä sijaitsevaan lintutorniin kannattaa suunnata iltapäivällä kello 12.30–15.00 välisenä aikana, jolloin voi nähdä useita ohitse ajavia matkustajalaivoja.

Punaisilta graniittikallioilta johtaa polku vasta uusittujen grillipaikkojen luokse, ja polulla samoillessa saattaa törmätä myös laiduntamassa oleviin lampaisiin. Muista ottaa omat grillihiilet mukaan!

Bomarsund, Ahvenanmaa
Bomarsundin linnoitus on kiinnostava käyntikohde.

Niille, jotka ovat kiinnostuneita historiasta, Bomarsundin linnoitus on mainio käyntikohde. Linnoitus oli aikanaan Ahvenanmaan valtavin rakennusprojekti. Sundin kunnassa sijaitseva linnoitus tuhoutui Kriminsodassa 1854 ja jäljelle jääneitä raunioita voi tutkia tänä päivänä 870 hehtaarin laajuisella alueella.

Notvikin tornista avautuvat mahtavat merimaisemat, ja linnoituksen tykit ovat suosittuja tutkimisen kohteita. Alueelta löytyy myös uimaranta pukukoppeineen.

Kolmannen etapin voi tehdä Eckeröön, jossa sijaitseva koko perheen seikkailupuisto Smart Park on taatusti lasten suosikki. Puistoalue on laaja ja ruuhkaisempinakin päivinä ympärillä on reilusti tilaa ja desibelitaso pysyy kohtuullisena. Puistossa voi ihailla eläimiä, ajella sähköautoilla, ohjata polkuveneitä ja muuttua vaikkapa tiikeriksi kasvomaalauspisteellä.

Bomarsundin vesisota-alue on varmasti puiston suosituin alue – uimapukua ei siis kannata jättää kotiin! Perheen pienimpien on turvallista polskia matalassa vedessä, kun taas isommat voivat haastaa aikuiset linnoituksessa käytävään vesisotaan.

Kolme vinkkiä nälkään ja janoon

Kesäisin Ahvenanmaa on täynnä mitä ihanimpia ravintoloita ja kahviloita. Paikallista ylpeyttä, kardemummalla maustettua Ahvenanmaan pannukakkua, saa useimmista paikoista. Tuliaisiksi kannattaa hankkia paikallisista herkuista vaikkapa ahvenanmaalaista juustoa, tyrnivalmisteita ja tuorepuristettua omenamehua.

Aivan Maarianhaminan ydinkeskustassa sijaitseva Sittkoffska Gården on paikallisten suosima ravintola, josta saa laaturuokaa ympäri vuoden. Ravintola panostaa lähituotettuihin raaka-aineisiin ja kestävään kehitykseen. Ruokalista vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Lapsille löytyy oma ruokalista ja päivän annoksista on aina mahdollista tilata lastenannos. Runsas salaattipöytä ei petä koskaan ja hyvällä säällä voi ruokailla terassin puolella.

Smart Park, Ahvenanmaa
Eckerössä sijaitsevassa Smart Parkissa oppi sujuu kuin leikki, sillä puiston pääajatuksena on leikkimällä oppiminen.

Jos etsii kokonaisvaltaista ruokaelämystä, ydinkeskustasta kannattaa ehdottomasti suunnata Maarianhaminan Merikortteliin. Siellä sijaitseva ravintola Pub Niska on ahvenanmaalaisen Michael Björklundin kehittämä ravintolakonsepti. Maukkaat peltileivät eli gourmet-pizzat maistuvat taatusti jokaiselle. Ravintolaan astuessa sukelletaan sukellusveneen tunnelmiin ja ulkona terassillakin meri on läsnä niin sisustuksessa kuin silmien edessä.

Paluumatkalla Långnäsin satamaan on syytä pysähtyä Ahvenanmaan ainoassa limonaditehtaassa. Amalian limonaditehdas valmistaa lisäaineettomia ja kotimaisista marjoista tehtyjä limonadeja, joita voi ostaa tuliaisiksi myymäläpuodista sekä nauttia kahvilan puolella. Tehtaan puolelle pääsee myös katsomaan limonadien valmistusta.

Lähde: Finnlines
Kuvat: Shutterstock ja Tiina Fjellander

ILMOITUS