Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Onko Suomessa viiden tähden hotelleja – ja mitä niiltä ylipäänsä vaaditaan? Vastaus saattaa yllättää

Hotel Kämp artikkelin kuva
Hotellit
Luksushotellit tunnistaa viidestä tähdestä. Mutta mitä se oikein tarkoittaa?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 22.04.2022
facebook   whatsapp

Onko Suomessa viiden tähden hotelleja?

Suomen hotellimarkkinoilta puuttuvat kansainväliset luksusketjut ja megaresortit. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kotimaasta löytyisi erilaista, hieman hillitympää luksusta.

Kun Suomessa puhutaan viiden tähden hotelleista, tulee useimmilla ensimmäisenä mieleen Helsingin keskustassa sijaitseva hotelli Kämp. Jo vuonna 1887 avattua perinteikästä hotellia pidetään Suomen ylellisimpänä, ja se on yleensä Helsingissä vierailevien maailmantähtien majapaikka.

Kämp ei kuitenkaan ole virallisesti viiden tähden hotelli, sillä Suomessa ei ole käytössä minkäänlaista hotelleja rankkaavaa tähtijärjestelmää. Vaikka puhekielessä viitataankin usein viiden tähden hotelleihin, ei niitä siis oikeasti ole Suomessa olemassakaan.

Toisin on monissa muissa Euroopan maissa kuten esimerkiksi Ruotsissa, jossa hotellit luokitellaan Hotrec-tähtisysteemin mukaan. Yhdysvalloissa suosituin tähtijärjestelmä taas on AAA, joka jakaa tähtien sijaan timantteja.

Tähtiluokittelu voi tuntua hämmentävältä, sillä esimerkiksi erilaiset varaus- ja arvostelusivustot arvottavat hotelleja. Suomalaisiakin hotelleja voidaan siis listata viiden tähden hotelleina esimerkiksi TripAdvisorissa tai Googlen tiedoissa.

Tähtiasiaa kommentoidaan hotelli Kämpin verkkosivuilla, joilla käytetään termiä viiden tähden hotelli.

– Vaikka Suomessa ei virallisesti käytetäkään tähtiluokitusta, on kunnia-asiamme aina ollut tarjota asiakkaillemme viiden tähden hotellikokemus. Erittäin harva hotelli Suomessa saavuttaa saman viiden tähden hotellin tason, hotellin sivuilla kirjoitetaan.

Kansainvälisesti yksi Suomen tunnetuimmista hotelleista on Saariselällä sijaitseva Kakslauttanen, jonka lasi-iglut tunnetaan maailmalla sosiaalisen median ansiosta.

Näitä asioita vaaditaan viiden tähden hotelleilta

Viiden tähden hotellien laatu ja palvelut vaihtelevat maailmalla. Omia tähtiluokituksia löytyy Euroopan ja Yhdysvaltojen lisäksi muun muassa Intiasta, Etelä-Afrikasta, Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Jo Euroopan maiden sisällä viiden tähden hotellit voivat näyttää hyvinkin erilaisilta.

Vaikka ei ole olemassa mitään yhtä kansainvälistä vaatimusta sille, mikä tekee hotellista viiden tähden hotellin, on matkailijalla kuitenkin lupa odottaa luksusta. Viiden tähden hotellissa on saatava erinomaista palvelua vähintään englanniksi, mutta yleensä myös useammilla muilla kielillä.

Viiden tähden hotellissa matkatavaroita ei ikinä tarvitse kuljettaa itse huoneeseen, vaan työntekijät toimittavat ne paikalle. Ravintoloiden ja muiden palveluiden voi odottaa olevan korkeatasoisia. Kaikkien huoneesta löytyvien tuotteiden on oltava laadukkaita vuodevaatteista pesuaineisiin.

Euroopassa käytettävä Hotrec-tähtijärjestelmä vaatii viiden tähden hotelleilta muun muassa ympäri vuorokauden palvelevaa vastaanottoa, huonepalvelua, conciergea sekä vieraille tarkoitettua henkilökohtaista tervehdystä tai lahjaa huoneessa. Yksi edellytyksistä on turndown service eli huoneen laittaminen yökuntoon.

Kun tietyn tähtimäärän voi saavuttaa vain oikeanlaisella varustelistalla, on hotelleja alettu jaotella myös muilla tavoilla. Persoonalliset, erityisen upeat hotellit saattavat olla esimerkiksi osa Leading Hotels of the Worldin kuratoitua kokoelmaa. Suomesta mukaan on päässyt Helsingin Kämp.

Toinen arvostettuja pieniä hotelleja yhteen keräävä organisaatio on Small Luxury Hotels of the World. Tähän kokoelmaan kuuluu kaksi suomalaista hotellia: Helsingissä sijaitsevat Haven ja Lilla Roberts.

Lue myös: Älä mokaa viiden tähden hotellissa – asiantuntijan 10 vinkkiä ensikertalaiselle

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Hotel Kämp

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.