Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Suomi

Naantali

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 09.02.2015
Kultaranta, muumit, kylpylä ja aurinko – arvaatkin jo varmaan, mistä kaupungista on kyse.

Kaupunki sai alkunsa luostarista

Naantali on yksi Suomen vanhimmista kaupungeista. Birgittalaisluostarin ja kirkon ympärille keskiajalla rakennettu kaupunki oli aikoinaan pyhiinvaellusten kohde, ja kaupungin pitkä historia heijastelee sen rauhalliseen ja kutsuvaan tunnelmaan.

Nykyään kaupunki houkuttelee vierailijoita aurinkoisella maineellaan, historiallisilla nähtävyyksillään sekä koko perheelle sopivilla aktiviteeteilla. Tasavallan presidentin kesäasunto, Kailon saarella sijaitseva iloinen muumikylä ja rantaviivasta erottuva suuri kylpylä ovat matkailun vetonauloja, mutta nähtävää riittää myös idyllisillä kaduilla ja rantakaupungin syrjäisemmissä kolkissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Naantalin maamerkit

Tasavallan presidentin kesäasunto Kultaranta on yksi Naantalin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Huvila-alueeseen kuuluu useita rakennuksia, upeita puistoalueita sekä noin 1000 neliömetriä kasvihuoneita. Lars Sonckin suunnitteleman, 19 huonetta käsittävän graniittisen päärakennuksen rakennustyöt aloitettiin 1914. Kultarannan rakennutti aikoinaan maanviljelysneuvos Alfred Kordelin, jonka kuoleman jälkeen se lahjoitettiin Turun Suomalaiselle Yliopistoseuralle. Suomen valtio hankki Kultarannan myöhemmin presidentin kesäasunnoksi.

Tunnettua Naantalin Kylpylää ei perustettu juuri tänne sattumalta – Naantali on nimittäin vanha kylpyläkaupunki. Ensimmäiset merkit kylpylätoiminnasta ovat 1700-luvulta, ja Venäjän tsaarillisen perheenkin kerrotaan kylpeneen täällä. Onkin luontevaa, että Naantalin Kylpylä on yksi kaupungin tunnetuista matkailukohteista. Kylpylä on listattu maailman sadan parhaan kylpylän joukkoon, ja sen lämmitetyt ulkoaltaat ovat ympärivuotisessa käytössä.

Yksi lapsiperheiden ykköskohteista on kesäinen Muumimaailma. Kailon saaren poluilla liikkuvat ja lapsia leikittävät lempeät muumit ilahduttavat perheen pienimpiä. Muumimaailman yhteydessä toimiva kesäteatteri Emma tarjoaa viihdykettä myös varttuneemmalle yleisölle, ja saaren idyllissä on mukava viettää lämmintä kesäiltaa.

Muumimaailman ohella toinen koko perhettä hauskuuttava kohde on Väskin seikkailusaari, jonka Merirosvosatamassa, Salakuljettajan linnakkeessa, Kalastajakylässä ja Metsästäjän leirissä saa seikkailla itsensä uuvuksiin.

Kävelyretkellä vanhassa kaupungissa

1400-luvun puolivälissä rakennettu Naantalin luostarikirkko on ehdoton vierailukohde. Kaunis ja valoisa kirkko rakennettiin birgittalaisluostarin kirkoksi, ja nykyään se on ainoa luostarista jäljellä oleva rakennus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rymättylässä sijaitseva keskiaikainen harmaakivikirkko on toinen arvokas nähtävyys. 1400-luvun vaihteessa rakennettua kivikirkkoa kiertää osittain keskiaikainen kiviaita, sen sisällä on veistoksia ja maalauksia 1300-luvulta 1500-luvulle, ja puinen kellotapuli on 1700-luvulta.

Keskustan luostarikirkolta matka jatkuu luontevasti vanhan kaupungin puutaloalueelle, jonka vanhimmat rakennukset ovat peräisin 1700-luvulta. Tunnelmalliset, värikkäiden puutalojen välissä kulkevat kapeat tiet ja niitä varjostavat lehtipuut luovat rauhallisen ympäristön iltapäiväkävelylle. Vierassatamasta lähtevä Mannerheiminkatu on kävelykatu, ja sen varrella on somia putiikkeja ja kahviloita.

Tutustu satamaan ja museoihin

Vierasvenesatamaakin kannattaa käydä ihastelemassa. Läheiset ravintolat terasseineen ovat erityisesti lämpimään vuodenaikaan hyvin suosittuja, ja osassa on musiikkia ja ohjelmaa myöhäiseen iltaan.

Vanhan kaupungissa sijaitsee myös Naantalin museo, joka koostuu alkuperäisillä paikoillaan, vanhan torin reunalla olevista rakennuksista. Kauniissa pihapiirissä oleva Hiilolan kiinteistö esittelee porvariston elämää 1800-luvulla, ja pihapiirin Sau-Kallion talo kuvaa käsityöläisten asumista.

Puiston reunalla sijaitseva Humpin kiinteistö kertoo kaupungin luostariajoista, ja täällä sijaitseva birgittalaisluostarin pienoismalli havainnollistaa elämää 1400-luvun Naantalissa. Humpissa on myös vaihtuvia näyttelyitä ja kaikille avoin museokauppa.

Lisätietoa

www.naantali.fi/matkailu
www.naantalinmatkailu.fi
www.naantali360.fi

Teksti: Anne Ventelä
Kuva: Visit Finland

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen