Hyppää sisältöön

Rantalomalle kotimaassa – katso 10 ihanaa uimarantaa Suomessa

  • Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 23.07.2023
Rantalomalle ei tarvitse aina lähteä ulkomaille, sillä Suomesta löytyy lukuisia pitkiä hiekkarantoja. Katso lista ja valitse suosikkisi!

1. Yyteri, Pori

Kuuden kilometrin mittainen Yyterin hiekkaranta on Porin valttikortti, sillä se houkuttelee kaupunkiin monia rannannälkäisiä matkailijoita. Suurella hiekkarannalla on hyvät ja monipuoliset palvelut, ja rannalla voi esimerkiksi kokeilla monia erilaisia vesiurheilulajeja.

Yyterin ranta on osa luonnonsuojelualuetta, ja se koostuu useista ranta-alueista. Rannalla on erikseen yleinen uimaranta, mutta jos nautit rantaelämästä mieluiten ilman rihmankiertämää, voi Yyterin naturistirannalla loikoilla myös vähemmissä vaatteissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ranta tarjoaa vierailijoille hyvät palvelut, sillä Yyterin rannalla on vieraiden käytössä olevat pukeutumis- ja wc-tilat.

2. Hietaniemen uimaranta, Helsinki

Hietaniemenranta eli Hietsu on Helsingin suosituimpia rantoja, ja matala hiekkaranta täyttyy nopeasti auringonpalvojista lämpötilan lähestyessä hellelukemia.

Ranta tarjoaa mainiot puitteet rantalentopallon pelaamiseen, ja rannan yhteydessä on myös painonnostopenkki sekä vapaita painoja.

Hietaniemenrannalla on myös lasten leikkipaikka ja aivan rannan vieressä sijaitsee kahvila. Läheiset kalliot tuovat mukavaa kontrastia pehmeälle hiekalle. Kuumina kesäpäivinä Hietaniemen uimaranta on vilkas ja täynnä elämää!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Nallikari, Oulu

Oululainen Nallikarin uimaranta on suosittu, noin kilometrin mittainen hiekkaranta. Rannalla on runsaasti urheilumahdollisuuksia, sillä Nallikarissa voi pelata rantalentopalloa, rantatennistä ja rantajalkapalloa. Lisäksi rantaa myötäilevä promenadi on pyöräilijöiden ja rullaluistelijoiden suosiossa. Nallikarin hiekkarannan yhteydessä on myös kuntoilulaitteita ja mahdollisuus kokeilla leijasurffausta.

Lapset voivat leikkiä pehmeän hiekan lisäksi rannan kiipeilytelineessä tai rannan vieressä sijaitsevalla leikkikentällä. Nallikarin uimaranta on muutenkin varsin sopiva pienille lapsille, sillä se on hyvin matala ja syvenee loivasti.

Rannalla on vierailijoiden käytössä pukukopit sekä wc-tilat. Kesäisin Nallikarin rannalla työskentelee päivittäin myös kaksi koulutettua rantavalvojaa.

Nallikarin rannan yhteydessä sijaitsee hotelli sekä ravintola Nallikari. Myös rannan päässä oleva pieni majakka on vierailun arvoinen kohde.

4. Bellevuen uimaranta, Hanko

Suomen eteläisimmässä kaupungissa Hangossa on yli 30 kilometriä hiekkarantaa, joten oman suosikkirannan löytäminen voi tuottaa hankaluuksia valinnan vaikeuden vuoksi. Puolentoista kilometrin mittainen Bellevuen uimaranta sijaitsee noin kahden kilometrin päässä Hangon keskustasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bellevuen suuri hiekka- ja dyynialue tarjoaa mainiot puitteet rentoon rantapäivään. Rannalla on myös pukutilat ja vessa vierailijoiden käytettävissä.

5. Vattajanniemen hiekkaranta, Kokkola

Kokkolan pohjoispuolella, noin 40 kilometrin päässä kaupungista sijaitsevalla Ohtakarilla on pitkä Vattajanniemen hiekkaranta, joka on monien paikallisten suosikki. Ranta löytyy Lohtajan entisestä kunnasta, joka on nykyään osa Kokkolaa.

Vattajanniemen ranta-alue on suurelta osin Suomen puolustusvoimien käytössä, mutta osa rannasta on myös virkistyskäytössä, joten siellä voi vierailla huoletta.

Rannalla on näkötorni ja kioski. Lisäksi Ohtakarin saarella on myös sympaattinen kalastajakylä sekä vuonna 1889 rakennettu majakka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Kalajoen hiekkasärkät, Kalajoki

Oulun ja Kokkolan välissä sijaitseva Kalajoki tarjoaa vierailijoille pitkän pätkän vaaleaa hiekkarantaa, ja Kalajoen hiekkasärkät ovatkin varsin tunnettu matkailukohde. Lukuisista hienohiekkaisista rannoista koostuvat hiekkasärkät on varusteltu hyvin.

Rantojen yhteydessä on runsaasti palveluja hotelleista ravintoloihin, ja rannoilla on myös esimerkiksi lentopalloverkkoja.

7. Aurinkolahden hiekkaranta, Helsinki

Helsingin Vuosaaressa sijaitseva Aurinkolahden hiekkaranta on noin puolen kilometrin mittainen hiekkaranta, joka sopii mainiosti auringonottoon ja uimiseen. Keinotekoisen rannan varusteluun kuuluvat pukukopit sekä wc-tilat, joiden lisäksi rannalla sijaitsevat myös kahvila ja jäätelökioski. Kesäisin uimavalvojat päivystävät Aurinkolahdella päiväsaikaan.

Aivan asuinalueen yhteydessä sijaitsevalla suojaisalla rannalla on helppo vierailla, sillä rannalle on noin kilometrin kävelymatka Vuosaaren metroasemalta.

8. Marjaniemen hiekkaranta, Hailuoto

Oulun edustalla sijaitsevan Hailuodon saaren länsikärjessä oleva Marjaniemen hiekkaranta hellii kävijöitä pehmeällä hiekalla ja näyttävillä dyyneillä. Pitkä hiekkaranta on lähialueen asukkaiden suosiossa erityisesti lämpiminä kesäpäivinä, jolloin saareen kulkevat lautat täyttyvät nopeasti.

Hiekkarannan läheisyydessä sijaitseva pieni mökkikylä ja Hailuodon majakka tekevät rannasta erityisen tunnelmallisen.

Hailuodon saaressa voi myös majoittua, jos haluaa viettää alueella pidemmän rantaloman.

9. Pyynikin hiekkaranta, Tampere

Tampereella Pyhäjärven rannalla sijaitseva Pyynikin ranta on noin 300 metriä pitkä, ja se koostuu itäisestä ja läntisestä ranta-alueesta. Pyynikin luonnonsuojelualueen vieressä olevan rannan palvelut ovat hyvät, sillä uimarannalla on pukuhuoneet, wc-tilat ja kioski.

Rantapäivään kannattaa tietysti yhdistää vierailu Pyynikin näkötornilla, jossa asiaan kuuluu nauttia munkit.

10. Väinölänniemen ranta, Kuopio

Väinölänniemen hiekkaranta on Kuopion suurin ja suosituin uimaranta. Keskustan lähellä sijaitsevalla rannalla on varsin mainiot palvelut, sillä pukutilojen, suihkun ja vessan lisäksi uimarannalla on myös hyppytorni ja rantavalvojia.

Väinölänniemen uimarannan lähistön aktiivimahdollisuudet ovat monipuoliset: lähistöllä sijaitsee useita puistoja, sekä lentopallo-, koripallo- ja tenniskentät.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sarakiniko, Milos

Tätä Kreikan saarta et ehkä vielä ole nähnyt – ranta kuin suoraan kuusta

Thaimaan parhaat rannat

Valitse suosikkisi! Thaimaan kahdeksan parasta rantaa

Porto Santo, Portugali

Onko tässä Portugalin paras rantakohde? Pitkä hiekkaranta aivan Madeiran vieressä jää monilta kokematta

Tunnistatko nämä suositut rannat? Testaa tietosi upeista rantalomakohteista

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja