Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Rantalomalle kotimaassa – tässä Suomen kymmenen parasta uimarantaa!

Visit Finland / Julia Kivelä artikkelin kuva
Suomen matkailu
Rantalomalle ei tarvitse aina lähteä ulkomaille, sillä Suomesta löytyy lukuisia pitkiä hiekkarantoja, jotka tarjoavat ikimuistoisia rantakokemuksia. Katso lista ja valitse suosikkisi!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 09.07.2021
facebook   whatsapp

1. Yyteri, Pori

Kuuden kilometrin mittainen Yyterin hiekkaranta on Porin valttikortti, sillä se houkuttelee kaupunkiin monia rannannälkäisiä matkailijoita. Suurella hiekkarannalla on hyvät ja monipuoliset palvelut, ja rannalla voikin kokeilla monia erilaisia vesiurheilulajeja sekä tietysti peuhata hiekassa.

Yyterin ranta on osa luonnonsuojelualuetta, ja se koostuu useista ranta-alueista. Rannalla on erikseen yleinen uimaranta, mutta jos nautit rantaelämästä mieluiten ilman rihman kiertämää, voi Yyterin naturistirannalla loikoilla myös vähemmissä vaatteissa.

Ranta tarjoaa vierailijoille hyvät palvelut, sillä Yyterin rannalla on vieraiden käytössä olevat pukeutumis- ja wc-tilat.

2. Hietaniemen uimaranta, Helsinki

Hietaniemenranta eli Hietsu on Helsingin suosituimpia rantoja, ja matala hiekkaranta täyttyy nopeasti auringonpalvojista lämpötilan lähestyessä hellelukemia. Ranta tarjoaa mainiot puitteet rantalentopallon pelaamiseen, ja rannan yhteydessä on myös painonnostopenkki sekä vapaita painoja.

Hietaniemenrannalla on myös lasten leikkipaikka ja aivan rannan vieressä sijaitsee kahvila. Läheiset kalliot tuovat mukavaa kontrastia pehmeälle hiekalle. Kuumina kesäpäivinä Hietaniemen uimaranta on vilkas ja täynnä elämää!

3. Nallikari, Oulu

Oululainen Nallikarin uimaranta on suosittu, noin kilometrin mittainen hiekkaranta. Rannalla on runsaasti urheilumahdollisuuksia, sillä Nallikarissa voi pelata rantalentopalloa, rantatennistä ja rantajalkapalloa. Lisäksi rantaa myötäilevä promenadi on pyöräilijöiden ja rullaluistelijoiden suosiossa. Nallikarin hiekkarannan yhteydessä on myös kuntoilulaitteita ja mahdollisuus kokeilla leijasurffausta.

Lapset voivat leikkiä pehmeän hiekan lisäksi rannan kiipeilytelineessä tai rannan vieressä sijaitsevalla leikkikentällä. Nallikarin uimaranta on muutenkin varsin sopiva pienille lapsille, sillä se on hyvin matala ja syvenee loivasti. Rannalla on vierailijoiden käytössä pukukopit sekä wc-tilat. Kesäisin Nallikarin rannalla työskentelee päivittäin myös kaksi koulutettua rantavalvojaa.

Nallikarin rannan yhteydessä sijaitsee hotelli sekä ravintola Nallikari. Myös rannan päässä oleva pieni majakka on vierailun arvoinen kohde.

4. Bellevuen uimaranta, Hanko

Suomen eteläisimmässä kaupungissa Hangossa on yli 30 kilometriä hiekkarantaa, joten oman suosikkirannan löytäminen voi tuottaa hankaluuksia valinnan vaikeuden vuoksi. Puolentoista kilometrin mittainen Bellevuen uimaranta sijaitsee noin kahden kilometrin päässä Hangon keskustasta.

Bellevuen suuri hiekka- ja dyynialue tarjoaa mainiot puitteet rentoon rantapäivään. Rannalla on myös pukutilat ja vessa vierailijoiden käytettävissä.

5. Vattajanniemen hiekkaranta, Lohtaja

Kokkolan pohjoispuolella, noin 40 kilometrin päässä kaupungista sijaitsevalla Lohtajan kunnalle kuuluvalla Ohtakarilla on pitkä Vattajanniemen hiekkaranta, joka on monien paikallisten suosikki. Vattajanniemen ranta-alue on suurelta osin Suomen puolustusvoimien käytössä, mutta osa rannasta on myös virkistyskäytössä, joten siellä voi vierailla huoletta.

Rannalla on näkötorni ja kioski. Lisäksi Ohtakarin saarella on myös sympaattinen kalastajakylä sekä vuonna 1889 rakennettu majakka.

6. Kalajoen hiekkasärkät, Kalajoki

Oulun ja Kokkolan välissä sijaitseva Kalajoki tarjoaa vierailijoille pitkän pätkän vaaleaa hiekkarantaa, ja Kalajoen hiekkasärkät ovatkin varsin tunnettu matkailukohde. Lukuisista hienohiekkaisista rannoista koostuvat hiekkasärkät on varusteltu hyvin.

Rantojen yhteydessä on runsaasti palveluja hotelleista ravintoloihin, ja rannoilla on myös esimerkiksi lentopalloverkkoja.

7. Aurinkolahden hiekkaranta, Helsinki

Helsingin Vuosaaressa sijaitseva Aurinkolahden hiekkaranta on noin puolen kilometrin mittainen hiekkaranta, joka sopii mainiosti auringonottoon ja uimiseen. Keinotekoisen rannan varusteluun kuuluvat pukukopit sekä wc-tilat, joiden lisäksi rannalla sijaitsevat myös kahvila ja jäätelökioski. Kesäisin uimavalvojat päivystävät Aurinkolahdella päiväsaikaan.

Aivan asuinalueen yhteydessä sijaitsevalla suojaisalla rannalla on helppo vierailla, sillä rannalle on noin kilometrin kävelymatka Vuosaaren metroasemalta.

8. Marjaniemen hiekkaranta, Hailuoto

Oulun edustalla sijaitsevan Hailuodon saaren länsikärjessä oleva Marjaniemen hiekkaranta hellii kävijöitä pehmeällä hiekalla ja näyttävillä dyyneillä. Pitkä hiekkaranta on lähialueen asukkaiden suosiossa erityisesti lämpiminä kesäpäivinä, jolloin saareen kulkevat lautat täyttyvät nopeasti.

Hiekkarannan läheisyydessä sijaitseva pieni mökkikylä ja Hailuodon majakka tekevät rannasta erityisen tunnelmallisen.

9. Pyynikin hiekkaranta, Tampere

Tampereella Pyhäjärven rannalla sijaitseva Pyynikin ranta on noin 300 metriä pitkä, ja se koostuu itäisestä ja läntisestä ranta-alueesta. Pyynikin luonnonsuojelualueen vieressä olevan rannan palvelut ovat hyvät, sillä uimarannalla on pukuhuoneet, wc-tilat ja kioski.

10. Väinölänniemen ranta, Kuopio

Väinölänniemen hiekkaranta on Kuopion suurin ja suosituin uimaranta. Keskustan lähellä sijaitsevalla rannalla on varsin mainiot palvelut, sillä pukutilojen, suihkun ja vessan lisäksi uimarannalla on myös hyppytorni ja rantavalvojia.

Väinölänniemen uimarannan lähistön aktiivimahdollisuudet ovat monipuoliset: lähistöllä sijaitsee useita puistoja, sekä lentopallo-, koripallo- ja tenniskentät.

Puuttuuko suosikkirantasi listalta? Kerro siitä meille kommenttikentässä!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Visit Finland / Julia Kivelä ja Instagram

Lue kommentit (38) Jätä kommentti

 1. Yyterissä ei ole enää naturistirantaa.


 2. Kontiolahden Vierevänniemi!!! Kiva lapsiystävällinen hiekkaranta vaikkei palveluja olekaan, muita kuin nuotiopaikka, pukukopit, wc:t, rantalentiskentät, tilava parkkipaikka ja frisbeerata. Suosittelen😀


 3. Sotkamon Hiukka,kilometri tolkulla lapsiystävällistä hiekkarantaa palveluineen.


 4. Hiukan ranta Sotkamo yks suomen parhaista matalaa rantaa pitkälti!


 5. Kakskerrassa on hyvä. Ellei jopa paras?


 6. Mellstenin ranta Jedassa! Palveluina on kahvilaa ja kippolaa, sekä on surffareiden suosikki!


 7. Yyterin ranta Porissa. Kuin ulkomailla rannalla olisi!


 8. Turun Ruissalon Saaronniemen ranta puuttuu listalta!!! Ja voin tamperelaisena sanoa että on kyllä paljon parempi ranta Pyynikkiin verrattuna


 9. Yyteri ilman muuta. Täksi kesäksi tuli dyyneille uusi “laivaravintola”.


 10. Liessaaren ranta Lohjalla hieno. Parasta rantaa en kerro, vandaalit saapuvat oitis jos tietävät.


 11. Yyteri taitaa olla suomen ykkönen. Kalajoen rannat on pilattu rakentamisella ja lisää tulee. Sääli, sillä luonto on niin ainutlaatuinen. Mutta aina voi mennä Yyteriin.


  • Valitettavan totta: Kalajoen hiekkasärkät on pilattu liialla rakentamisella. Yytteri on nykyään lähellä sitä, mitä hiekkasärkät oli ennen. Pitäkää, porilaiset, hyvää huolta rannastanne!
   Nimim. Sääli hiekkasärkkiä


 12. Haluaisin lomailla Suomessa, mutta autottomana se ei aina ole kovinkaan helppoa.
  Meillä on upeita rantakohteita joiden palvelua voisi parantaa esim. vuokrattavilla aurinkotuoleilla. Kun tietää suomalaisten käyttäytymistavat, niin ei tee mieli mennä makoilemaan hiekalle.


 13. Lohjan Aurlahden ranta on koko Suomen kaunein ranta!


 14. Iisalmen heikkaranta keskellä kaupunkia sataman vieressä!


 15. Ärjän saari Oulujärven rannalla puuttuu, mutta on ihan jees jos se jääkin pienen paikkakuntalaisjoukon käyttöön :)


 16. Rajamäki Sääksjärvi kuuluu 10 parhaimman joukkoon ja kärkipäähän.


 17. Marjaniemi Hailuodossa on paratiisi maan päällä. Vaikka vesi ei ole syvää ja pohja kivikkoista, niin ranta on kaikessa kauneudessaan upea. Pienet kalastajamajat ympärillä ja lankkupolku dyyneillä kruunaa kaiken.


 18. Playa de la Uittamo a.k.a Uittamon uimaranta!!!


 19. Tauvon hiekkadyynit Siikajoella, Raahen kupeessa.


 20. Helppo vastaus, Yyteri tottakai. Suomen suurin ja hienoin hiekkaranta, on surffikeskusta, lentopallokenttiä, kahvilaa, ravintolaa, grilliä ja jäätelökioskia. Palvelut voisivat toki olla entistä kattavammat ja vesiliukumäkiin / vesipuistoon voisi panostaa.


 21. Yyteri asuinhan rannan vieressä 28-vuotta ☺


 22. Onneksi paras uimaranta jäi tästä listasta pois :) saapi olla jatkossakin rauhassa


 23. Nurmijärven Rajamäelllä Sääksi on todella upea valkoisine hiekkoineen.


 24. ehdottomasti suomen paras on yyteri


 25. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.