Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Autoilijan opas Nelostielle – katso reitin parhaat taukopaikat

Rovaniemen matkailu artikkelin kuva
Suomen matkailu
Oletko lähdössä pitkälle ajomatkalle Suomen halki? Katso missä Nelostien varrella kannattaa pysähtyä!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 14.06.2018
facebook   whatsapp

Nelostie on koko Suomen mittainen tie

Valtatie 4 eli Nelostie on 1 341 kilometriä pitkä tie, joka kulkee koko Suomen läpi Helsingistä Nuorgamiin.

Matkan varrelle osuvat esimerkiksi Lahti, Oulu, Kemi, Rovaniemi, Sodankylä ja Inari. Valtatie 4 on Suomen merkittävimpiä matkailureittejä – todennäköisesti lähes jokainen kotimaanmatkailija liikkuu täällä silloin tällöin.

Katso lista Nelostien parhaista taukopaikoista ja nappaa parhaat vinkit matkaa varten!

Heila-lähiruokatori, Heinola

Valtatie 4:n tuntumassa sijaitseva Heila-lähiruokatori keskittyy paikallisiin raaka-aineisiin, ja ruokatorin tuotteista 95 prosenttia onkin valmistettu sadan kilometrin säteellä. Torilla myydään esimerkiksi lihaa, leipää, jauhoja, vihanneksia, juustoja sekä makeisia. Kaupasta voi ostaa myös paikallisia käsityötuotteita vaikkapa tuliaisiksi.

Lähiruokatorin yhteydessä olevassa kahvila-ravintolassa voi maistella lähialueiden makuja, sillä à la carte -listan ruoat valmistetaan mahdollisimman pitkälle paikallisista raaka-aineista. Kahvilan kakut ja piiraat leivotaan paikan päällä. Tutustu lähiruokatorin valikoimaan jo ennen vierailua Heilan verkkosivuilla.

La Kar de Mumma, Hartola

Puolessa välissä Heinolasta Jyväskylään sijaitseva La Kar de Mumma on tunnelmallinen tienvarsiravintola, jonka yhteydessä toimii myös leipomo.

La Kar de Mumma on taukopaikka jonne voi istahtaa pikaiselle lounaalle, mutta siellä voi pitää taukoa myös pitkän kaavan mukaan. Asiakkaat voivat vuokrata käyttöönsä saunatilan tai kabinetin tarpeistaan riippuen. Kesälauantaisin vierailijoiden yleisessä käytössä ovat sauna ja ulkoporeallas. Lisätietoa La Kar de Mumman palveluista löydät kahvila-ravintolan verkkosivuilta.

Leivonmäen kansallispuisto, Leivonmäki

Pidä taukojumppa Leivonmäen kansallispuistossa, jossa sijaitsevalla Kirveslammen pitkospuupolulla pääset hetkeksi jaloittelemaan keskelle kansallispuistoa. Alueella sijaitsevalle Luupään pitkospuupolulle pääsee osittain pyörätuolilla.

Voit yhdistää jaloittelun lomaan evästauon, sillä polun varrella on nuotiopaikka. Kirveslampea voi ihailla myös lintutornista käsin. Katso pitkospuiden sijainnit ja lue lisätietoa Leivonmäen kansallispuiston verkkosivuilta.

Herkkuravintola Takkatupa, Pihtipudas

Aivan Nelostien varrella Pihtiputaalla sijaitseva Herkkuravintola Takkatupa tarjoilee kattavan seisovan pöydän tunnelmallisessa miljöössä. Ravintola on avoinna joka päivä aamusta iltaan, ja ruokaa on saatavilla aina kun ovi on auki.

Takkatupa on tunnettu erityisen hyvästä palvelusta ja ystävällisestä henkilökunnasta. Ravintolan yhteydessä on myös bensa-asema. Lue lisätietoa Takkatuvan verkkosivuilta.

Vaskikello
Vaskikello-ravintolan pihalla Pyhäjärvellä voi käydä soittelemassa vanhoja kelloja.

Vaskikello, Pyhäjärvi

Nelostien vieressä sijaitseva Vaskikello palvelee asiakkaita 82-paikkaisen ravintolan ja erikoisen kellokokoelman muodossa. Vaskikellon yhteydessä on sähköauton latauspiste sekä bensa-asema. Erikoisinta Vaskikellossa on ravintolan yli tuhannesta kellosta koostuvan kokoelman lisäksi pihapiirissä seisova kellotorni, joka houkuttelee pysähtymään ravintolan pihalle. Kellokokoelma sai alkunsa Vaskikello-ravintolan nimestä, sillä ravintolan perustamisvaiheessa oven pieleen hankittiin yksi vaskikello, jonka piti jäädä ainoaksi.

Kaksitasanteisessa kellotornissa on useita kelloja, jotka kaikki ovat peräisin Saksasta. Kellot ovat Tutzingin seurakunnan vanhoja kelloja, jotka ovat nykyisin Vaskikellon kävijöiden vapaasti soitettavissa. Vaskikellon tasanteella on Suomen suurin kello, joka painaa kahdeksan tonnia ja sen läpimitta on 2,25 metriä. Lisätietoa Vaskikellon pysähdyspaikasta löydät ravintolan verkkosivuilta.

Kylmäsen tehtaanmyymälä, Rantsila

Nelostiellä Rantsilassa sijaitseva Kylmäsen lihajalostamon tehtaanmyymälä tarjoaa nälkäisille matkailijoille laadukkaita lihatuotteita. Tehtaanmyymälässä on myynnissä lukuisia tarjous- ja erikoistuotteita sekä tehtaan omia eriä. Valikoimassa on monenlaisia lihatuotteita: valmisruokia, lihajalosteita, säilykkeitä ja pakasteita. Tutustu Kylmäsen valikoimaan lihajalostamon verkkosivuilla.

Vihiluodon kalakauppa ja keittiö, Tupos

Nelostien paras kalaravintola sijaitsee Tupoksessa, noin 20 kilometrin päässä Oulusta. Kalaruokiin erikoistunut ravintola tarjoilee tuoretta ja lähellä pyydettyä kalaa, ja ruokalista muodostetaan aina sesongin sekä päivän kalatilanteen mukaan. Ravintola on avoinna päivittäin.

Kalaravintolan kanssa samassa rakennuksessa sijaitsee Vihiluodon kalakauppa, jonka tiskillä myydään tuoretta ja savustettua kalaa. Vihiluodon kalakaupan yhteydessä sijaitsevat lisäksi kokoustilat ja sauna. Kalakauppa tarjoaa myös ohjelmapalveluja, sillä tiloissa järjestetään kalamaisteluja sekä kokkikouluja. Lue lisätietoa Vihiluodon kalakaupasta ja -ravintolasta yrityksen verkkosivuilta.

Heila
Heila-ravintolassa tarjoillaan pääasiassa paikallisista raaka-aineista valmistettua ruokaa.

Iin Kärkkäinen, Ii

Nelostien varrella Iissä sijaitseva Kärkkäinen on monipuolinen kauppa-asema, joka palvelee kävijöitä päivittäin. Kärkkäisen tavaratalon yhteydessä toimii noin kymmenen erikoisliikettä sekä Autokeidas-ravintola, joka on auki joka päivä kello 6–23.

Auton tankkaaminen kannattaa edullisen hinnan vuoksi ajoittaa Iin Kärkkäiselle, sillä tavaratalon yhteydessä toimivalla bensa-asemalla myydään tavallisesti valtatie 4:n edullisinta polttoainetta. Lue lisää Iin Kärkkäisestä tavaratalon verkkosivuilta.

Kahvila Kauppayhtiö, Rovaniemi

Kahvila Kauppayhtiö sijaitsee Rovaniemen keskustassa, jonne on helppo poiketa Nelostieltä. Kauppayhtiö on erityisen tunnettu erikoisesta sisustuksestaan, joka on koottu kirpputoriaarteista, ja lähes kaikki irtaimisto onkin asiakkaiden ostettavissa. Kahvilan yhteydessä toimii myös vaatekauppa.

Sisustuksen sijaan Kauppayhtiön valttikortti ovat kuitenkin hampurilaiset, jotka valmistetaan lappilaisesta lihasta. Niiden lisäksi ruokalistalla on esimerkiksi kanansiipiä ja salaatteja. Tutustu Kauppayhtiöön kahvilan verkkosivuilla.

Korvalan Kestikievari, Korvala

Aivan valtatie 4:n varrella sijaitseva Korvalan Kestikievari tarjoaa perinteistä lappilaista majoitusta 60 kilometriä Rovaniemeltä pohjoiseen. Väsynyt matkailija voi majoittua joko leirintäalueella tai mökissä, ja käyttää majoituksen hintaan kuuluvia välineitä: kesäkaudella käytettävissä ovat Kestikievarin kanootit ja grillikota, talvisin sukset ja pilkkivälineet.

Majoituksen lisäksi Korvalan Kestikievari järjestää poro-, husky- ja moottorikelkkasafareja. Kestikievarin päärakennuksessa on ravintola. Lue lisää palveluista Korvalan Kestikievarin verkkosivuilta.

Poroja tiellä
Poroja voi tulla vastaan myös Nelostiellä.

Potkuriparkki, Raudanjoki

Nelostien varrella, Sodankylän ja Rovaniemen välissä Raudanjoella sijaitseva Potkuriparkki tarjoilee itse leivottuja suolaisia ja makeita leivonnaisia nopeaa pysähdystä varten, mutta myös lämpimiä ruokia sekä mahdollisuuden tunnelmalliseen kotaruokailuun.

Kahvilan yhteydessä on myymälä, josta voi ostaa tuliaisiksi aitoja lappilaisia käsitöitä, luonnontuotteita, lahjatavaroita, vaatteita ja asusteita. Erityisesti perheen pienimpiä ihastuttaa Potkuriparkin pihaan parkkeerannut Maailman suurin Martta, eli valtava patsas potkuroivasta naisesta. Katso ruokalista ja muuta lisätietoa Potkuriparkin verkkosivuilta.

Lampivaaran Ametistikaivos, Pelkosenniemi

Pelkosenniemellä, noin 45 kilometrin päässä Sodankylästä sijaitseva Lampivaaran Ametistikaivos on Euroopan ainoa ametistikaivos. Pyhä-Luoston kansallispuistossa sijaitsevalle ametistikaivokselle on Nelostieltä matkaa noin 20 kilometriä. Vierailu ametistikaivoksella tarjoaa mahdollisuuden pieneen reippailuun automatkailun lomassa.

Kaivokselle pääsee vaeltamalla kansallispuistossa lyhimmillään 2,5 kilometrin mittaisen matkan, sillä kaivos sijaitsee 400 metriä korkean tunturin päällä. Vierailijat pääsevät kuulemaan Lapin jalokivenä tunnetun ametistin historiaa sekä etsimään oman ametistin kaivosalueelta. Lisätietoa Lampivaaran Ametistikaivoksesta löydät kaivoksen verkkosivuilta.

Tankavaaran kultakylä, Tankavaara

Aivan valtatie 4:n tuntumassa Sodankylän ja Ivalon puolivälissä, Urho Kekkosen kansallispuiston länsireunalla sijaitsee Tankavaaran kultakylä. Kylän yhteydessä on kultamuseo, kullanhuuhtomo, mökkejä sekä ravintola, joten se tarjoaa tekemistä myös pitkälle pysähdykselle.

Kultakylä on Lapin kullankaivajien perustama, ja yksi Lapin tunnetuimpia matkailunähtävyyksiä. Kultakylässä pääsee kokeilemaan kullanhuuhtojan taitojaan, ja lounas tarjoillaan alueen kultateemaisessa ravintolassa. Tankavaaran kultakylässä voi majoittua kullankaivajien mökeissä tai nykyaikaisissa huoneistoissa. Lue lisää kultakylän verkkosivuilta.

Puuttuuko listalta mielestäsi joku mainioksi tietämäsi taukopaikka? Kerro siitä kommentoimalla artikkelia!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Rovaniemen matkailu, Inka Khanji, Heila ja Flickr / Heather Sunderland

Lue kommentit (31) Jätä kommentti

 1. Listalle kannattaa ehdottomasti lisätä Valinta Evestin Maisemacafe 60km Rovaniemeltä Kittilään päin! Paikassa on elintarvikemyymälä ja paljon matkamuistoja jne sekä yllättävää kyllä tässä pikku kylän kahvilassa on varsin hieno kattaus erilaisia leivoksia , piirakoita, leipäjuustoa, pororieskaa jne ja mahtavat maisemat ounasjoelle!


 2. Ihanan tunnelmallinen, talon omat leivonnaiset ja lounas suojellulla alueella virtaavan veden ääressä ja aivan nelostien kupeessa: Naissaaren kahvi-ja juhlahuone Vaajakoskessa, kyllä, saaressa :) juuri ennen Jyväskylää etelästä tullessa oikealla.


 3. Pihtiputaan kohdalla kannattaa jarruttaa, Kultakeramiikka Outlet on mainio pysähdyspaikka. Keramiikka ja sisustus ostosten lomassa voi myös piipahtaa Keihäsmuseoon, joka sijaitsee samassa rakennuksessa. Ja mökkituliaisiksi voi ostaa paikallista Pihtiputaan mummokahvia.


 4. Iin kärkkäisen kohdalla, toisella puolen nelostietä nelosgrilli. Tosi isot annokset ja mm.hampurilaispihvit itsetehtyjä. Herkulliset isot annokset ja edulliset. Muutaman kerran oon käyny, enkä yhtään kertaa oo pettynyt.


 5. Kaamasen kievari Kaamasessa tarjoaa erityyppistä majoitusta tarpeen mukaan ja ennen kaikkea erinomaista ravintolapalvelua , tasokasta ruokaa osaavan emännän , isännän ja henkilökunnan ystävällisessä huomassa . Kiireetön kulkija voi piipahtaa vaikka rantasaunan muikeissa löylyissä ja pulahtaa Kaamasjokeen viilentämään.Paikka on ihan must !


 6. Hirvaskankaalla Äänekoskella Cafe Grillius & itse tehdyt lihapiirakat <3
  Viitasaarella Wiikin Kartano on hyvä yöpaikka ja eväätkin maistui.


 7. Hotelli Kakslauttanen Huom Arvostettu
  maailmalla ja maailman tunnetuimmissa matkailulehdissä 20 eksoottisimman Hotellien joukkoon Huhuh mikä uroteko sille joka on tämän paikan luonut Arvostan ??


 8. Viitasaarella on kaunis maisemahotelli Pihkuri, aivan järven rannassa. Majoittujat saavat nauttia rantasaunan lämmöstä sekä järvelle avautuvista hotellihuoneista. Ravintolan puolella nelostien parasta ruokaa, itse tehtynä, tottakai!


 9. Jos käy iin kärkkäisellä niin nelos tien toisella puolen on mahtava ruoka paikka.


 10. Kannattaa muistaa myös Tervolan Rieskapaikka.


 11. Auto kannattaa tankata myös Lahen Kärkkäisellä.


  • Muutenhan se kyllä, mutta nelostie EI mene Nuorgamiin. Takkatupa Pihtiputaalla aivan liian yliarvostettu kioski. Ja mainostaa, että nelostien paras ruoka. Kenen mielestä? Matkakeidas Vierumäellä ylivoimainen ykkönen. Joka suhteessa. ABC asemilla ei ole mitään muuta hyvää ku isot parkkipaikat.


 12. Ehdottomasti kannattaa syödä hyvää ruokaa ja yöpyä Viitasaaren ja Pihtiputaan välillä Viikin kartano.Voi myös yöpyä ,kiva paikka.


 13. Minne jäi Vierumäen Matkakeidas?? Loistava paikka, siisti ja hyvää ruokaa!!!


 14. Ehdottomasti Karoliinan kahvimylly, joka sijaitsee nykyisin Leivonmäellä. Iso kahvipannu tien vieressä opastaa edelleen paikalle.


 15. Iin Kärkkäisellä voi käyvä tankilla, mutta tien toiselta puolelta löytyy kunnon ruokaa jos nälkä on. ?


 16. No missäs yöpyisitte välillä Jyväskylä- Oulu ?
  (Vantaalta Pohjoiseen matkalla)


 17. Iin Kärkkäinen ja samassa yhteydessä toimiva Autokeidas ovat erittäin mukavia taukopaikkoja. Myös tien toiselta puolen löytyvä Nelos-Grilli on tutustumisen arvoinen.


 18. Lampivaara ei ole Pelkosenniemellä vaan Sodankylän kunnan puolella Luostolla.


 19. Ei yhtään S-paikkaa mainittu – silti ne on aina täpötäynnä. Korttiorjat :D


  • Ai ihmettelet ettei yhtään S-ketjun putiikkia. Joka paikassa samaa mössöä ruokana ja ihan hirveät rakennukset. Kierrän kaukaa S-putiikit!!!!!!!!


 20. Heinolasta löytyy myös lounasravintola Pitomestarit! Maukasta kotiruokaa arkipäivisin lounasaikaan. Kivenheiton päässä Heilasta ? Myös ryhmille !


 21. Kenestuvan matkailukeskus n. 20km ennen Utsjokea! Edulliset ja tunnelmalliset mökit upealla sijainilla!


 22. Juustoportti Mäntsälä ja Karoliinan kahvimylly Joutsa lisäisin


 23. Iissä jos pysähtyisin ja syömässä pitäia käydä niin Kärkkäiselle/Autokeitaalle en pysähtyis vaan menisin Nelosgrillille, se vaaleenpunanen rakennus, joka on tien toisella puolella. Parhaat safkat ja mahtava henkilökunta :)


 24. Ivalosta 3km Inarin suuntaan Wild Spirit Park, jossa voi ihastella pien villieläimiä ja rekikoiria.


 25. Laanilan Kievari Saariselällä. Parasta ruokaa ehkä koko lapissa. Matkaan voi vielä ostaa paikan päällä levotut ruisleivät


 26. Heilan yhteydessä pitäisi ehdottomasti mainita Pihamaan Sahti. Maailman vanhimpiin oluttyyleihin kuuluva sahti on todella arvostettu ja haluttu, jopa mystinen juoma rajojemme ulkopuolella, mutta jostain kumman syystä tämä perinnejuomamme on saatettu unohduksiin omasta toimestamme. Kaupallista sahtia on hankala saada, siksi kaikki informaatio aiheesta olisi hyväksi. Heila myy myös Pihamaan muita tuotteita, kuten palkittuja viinejä, kuohuvia ja siidereitä…


 27. Karoliinan kestikievari, Leivonmäki on loistava kahvila, ravintola ja juustola.


 28. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.