Hyppää sisältöön

Autoilijan opas Nelostielle – katso reitin parhaat taukopaikat

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
  • Ella Vuolasto
Inka Khanji, Ella Vuolasto Päivitetty: 07.06.2023
Oletko lähdössä pitkälle ajomatkalle Suomen halki? Katso missä Nelostien varrella kannattaa pysähtyä!

Nelostie on koko Suomen mittainen tie

Valtatie 4 eli Nelostie on 1 295 kilometriä pitkä tie, joka kulkee koko Suomen läpi Helsingistä Nuorgamiin.

Matkan varrelle osuvat esimerkiksi Lahti, Oulu, Kemi, Rovaniemi, Sodankylä ja Inari. Valtatie 4 on Suomen merkittävimpiä matkailureittejä – todennäköisesti lähes jokainen kotimaanmatkailija liikkuu täällä silloin tällöin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Katso Nelostien parhaiden taukopaikkojen lista ja poimi matkalle parhaat vinkit! Esittelemme taukopaikat etelästä pohjoiseen.

1. Ainoa Winery, Hollola

Marjaviinitila Ainoa Winery Hollolassa tarjoaa houkuttelevan pysähdyspaikan nelostien varrella. Täällä voit maistella herkullisia marjaviinejä, jotka on valmistettu suomalaisista marjoista, kuten mustikasta, puolukasta, hillasta ja muista metsiemme aarteista.

Tiiu KaitaloAinoa Winery, Hollola
Palkittu Ainoa Wineryn marjaviini on haluttu mökkituliainen.

Ainoa Wineryn viinit ovat kansainvälisesti palkittuja. Esimerkiksi vuonna 2016 heidän mustikkaviininsä Sametti voitti kultaa Kaliforniassa järjestetyssä laatukilpailussa. Voit nauttia maistuvista viineistä tilan maistelutilaisuuksissa tai ostaa suosikkisi tuliaiseksi mökille. Tutustu marjaviinitilan aukioloaikoihin ja palveluihin Ainoa Wineryn verkkosivuilla.

2. Stop’n Go Grilli, Lahti

Stop’n Go Grilli on Lahden Harjun levähdysalueella sijaitseva taukopaikka, joka on palvellut nälkäisiä kulkijoita jo yli 20 vuoden ajan. Se on suosittu pysähdyspaikka sekä rahtareiden että muiden matkailijoiden keskuudessa.

Täällä tarjoillaan herkullista ruokaa vanhan ajan grillihengessä. Stop’n Go Grilli on tunnettu höyrymakkaroiden ja lihapiirakoiden lisäksi Kuppitaivaasta, joka koostuu katossa roikkuvista liki 700 kanta-asiakkaan nimikkokahvikupeista. Tämä erikoinen kokoelma syntyi grillin perustajan Amerikan matkalta saamasta inspiraatiosta, ja on luonut ikonisen ilmapiirin taukopaikalle. Lisätietoja löydät Stop’n Go Grillin verkkosivuilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Vierumäen matkakeidas, Vierumäki

Vierumäen Matkakeidas tarjoaa matkailijoille monipuoliset palvelut nelostien varrella. Täällä voit nauttia maittavista ruokailumahdollisuuksista aamusta myöhäiseen iltaan. Herkuttele noutopöydässä tai a la carte -listan vaihtoehtojen parissa tai tyydytä pikaruokanälkäsi Hesburgerin tai Kotipizzan tutuilla tuotteilla.

Vierumäen MatkakeidasVierumäen Matkakeidas
Vierumäen Matkakeitaalla voi tankata kätevästi niin itsensä kuin autonsakin.

Lapsille riittää tekemistä leikkikeitaassa. Taukopaikalla voit tehdä ostokset marketissa ja tankata auton tai hyödyntää sähköautojen latauspisteitä. Karavaanareille löytyy sähköparkki. Tutustu lisää täyden palvelun taukopaikan tarjontaan Vierumäen Matkakeitaan verkkosivuilla.

4. Lähiruokatori Heinolan Heila, Heinola

Valtatie 4:n tuntumassa sijaitseva Heinolan Heilan lähiruokatori, myymälä ja ravintola keskittyvät paikallisiin raaka-aineisiin. Torilla myydään esimerkiksi lihaa, leipää, jauhoja, vihanneksia, juustoja sekä makeisia. Kaupasta voi ostaa myös paikallisia käsityötuotteita vaikkapa tuliaisiksi.

Lähiruokatorin yhteydessä olevassa kahvila-ravintolassa voi maistella lähialueiden makuja, sillä à la carte -listan ruoat valmistetaan mahdollisimman pitkälle paikallisista raaka-aineista. Kahvilan kakut ja piiraat leivotaan paikan päällä. Lisäksi alueelta löytyy Hilpeä pienpanimokauppa ja oma viinitila. Tutustu lähiruokatorin valikoimaan jo ennen vierailua Heinolan Heilan verkkosivuilla.

5. Huttulan pihapiiri, Joutsa

Huttulan pihapiiri Joutsassa tarjoaa idyllisen taukopaikan Nelostien varrella. Kahvila & Ravintola Huttula on monipuolinen ravintola, josta löydät runsaan noutopöydän, herkullisen a la Carte -listan, kahvion, myymälän sekä baarin. Kesäisin voit nauttia upeista järvimaisemista Huttulan terassilla samalla kun maistelet paikan päällä valmistettua Metsurinleipää.

Huttulan pihapiiri, Joutsa
Huttulan pihapiirissä seisoo liikkeeseen perustuvaa taidetta esittelevä KITA-talo.

Pihapiirissä voit tutustua myös taiteen erikoisgalleriaan KITAan ja käydä ostoksilla kotimaisiin tekstiileihin keskittyvässä Pikkupuodissa. Lue lisää palveluista ja katso viikon ruokalista Huttulan verkkosivuilta.

6. Karoliinan Kahvimylly & Kestikievari, Leivonmäki

Puolessa välissä Heinolasta Jyväskylään sijaitseva Karoliinan Kahvimylly & Kestikievari on tunnelmallinen kahvila-ravintola, joka hemmottelee vieraitaan herkullisten leivonnaisten lisäksi maalaispizzoilla. Kaikki tuotteet leivotaan paikan päällä tuoreeltaan. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Karoliinan KahvimyllyKaroliinan Kahvimylly, Leivonmäki
Karoliinan Kahvimyllyn maalaishenkinen sisustus luo viihtyisän ympäristön tauolle.

Karoliinan Kahvimylly & Kestikievari tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän keskieurooppalaista kahvilakulttuuria ja suomalaista talonpoikaistyyliä. Yhteistyökumppanina toimii samassa liikerakennuksessa Aitoa Cheddar juustoa valmistava Jukolan Juusto. Lisätietoa löydät Karoliinan Kahvimylly & Kestikievarin verkkosivuilta.

7. Leivonmäen kansallispuisto, Leivonmäki

Pidä taukojumppa Leivonmäen kansallispuistossa, jossa sijaitsevalla Kirveslammen pitkospuupolulla pääset kävelemään keskelle kansallispuistoa. Alueella sijaitsevalle Luupään pitkospuupolulle pääsee osittain pyörätuolilla.

Voit yhdistää jaloittelun lomaan evästauon, sillä polun varrella on nuotiopaikka. Kirveslampea voi ihailla myös lintutornista käsin. Katso pitkospuiden sijainnit ja lue lisätietoa Leivonmäen kansallispuiston verkkosivuilta.

8. Toivakan kirkko, Toivakka

Avoin tiekirkko Toivakan kirkko kutsuu matkailijoita kesäkaudella. Pysähdystä psykedeelisiä kirkkomaalauksia sisältävässä kirkossa ei kannata jättää väliin. 

Heikki KotilaToivakan kirkko, Toivakka
Toivakan kirkko on tunnettu omaperäisistä kattomaalauksista.

Toivakan kirkko on kuuluisa Pellervo Lukumiehen kattomaalauksista (1972–73), jotka herättivät aluksi paljon keskustelua. Värikkäät ja rohkeat maalaukset, kuten hippi-Jeesus ja muotilehtienkeli, tekevät Toivakan kirkosta nykyään merkittävän matkailunähtävyyden. Tutustu lisää Toivakan kirkon verkkosivuilla.

9. Hitonhauta, Laukaa

Hitonhauta on Laukaassa sijaitseva jylhä jääkauden jäljiltä syntynyt rotkolaakso, joka tarjoaa mahdollisuuden pidempäänkin jaloitteluun. Retkeilykohteessa voit ihailla pystysuoria kallioseinämiä, jyrkänteitä, luolamaisia onkaloita ja kallioterasseja. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Arvokkaan alueen herkkä luonto vaatii kunnioitusta ja vastuullista liikkumista. Alueella on valmiiksi tallatut polut, joilla tulee pysyä välttääkseen turhaa kulumista. Jyrkänteille nousu ja tulenteko ovat ehdottomasti kiellettyjä. Lue lisätietoja alueesta Visit Laukaan verkkosivuilta.

10. Lyhty Viitasaari, Viitasaari

Lyhty Viitasaari on historiallinen ja upeasti kunnostettu entinen koulurakennus, joka tarjoaa ainutlaatuisen kohtaamispaikan Viitasaarella. Täällä nautit herkullisista kahvilatuotteista, maistuvasta lounaasta ja à la carte -ruokailusta. Lisäksi voit tutustua putiikkitoimintaan ja herkutella Kontti Street Foodin katuruokavalikoimalla. 

Ravintola LyhtyRavintola Lyhty, Viitasaari
Lyhty Viitasaari peruskorjattu Marko Paanasen suunnitelmien mukaan.

Viitasaaren keskustassa sijaitseva Lyhty on helppo löytää ja vierailla. Astu sisään ja koe historiallinen tunnelma, herkulliset makuelämykset ja inspiroiva ostosretki. Lisätietoja palveluista Lyhty Viitasaaren verkkosivuilla.

11. Herkkuravintola Takkatupa, Pihtipudas

Aivan Nelostien varrella Pihtiputaalla sijaitseva Herkkuravintola Takkatupa tarjoilee kattavan seisovan pöydän tunnelmallisessa miljöössä. Ravintola on avoinna joka päivä aamusta iltaan, ja ruokaa on saatavilla aina kun ovi on auki.

Jouni Leino/KuvasuuntaTakkatupa, Pihtipudas
Takkatuvassa myös lemmikit ovat tervetulleita talon terassille.

Takkatupa on tunnettu erityisen hyvästä palvelusta ja ystävällisestä henkilökunnasta. Täällä huomioidaan myös lapsiperheet ja lemmikin kanssa matkustavat. Tarjolla on lasten leikkinurkka sekä pihalla koiraparkki. Lue lisätietoa Takkatuvan verkkosivuilta.

12. Niemenharjun Matkailukeskus, Pihtipudas

Pihtiputaalla sijaitseva Niemenharjun Matkailukeskus kutsuu nauttimaan upeasta luontoympäristöstä ja monipuolisista palveluistaan. Päärakennus tarjoaa herkullisen kahvila- ja ravintolakokemuksen aamupalasta noutopöytään, ala carte -herkkuihin sekä suosittuihin Kotipizzan ja Scanburgerin tuotteisiin.

Lisäksi keskuksesta löytyy erilaisia aktiviteettimahdollisuuksia uimisesta ja frisbeegolfista talviseen lumikenkäilyyn ja hiihtoon. Matkailukeskuksessa voi myös yöpyä leirintäalueella, mökkimajoituksessa tai hotellihuoneessa. Tutustu palveluihin lisää Niemenharjun Matkailukeskuksen verkkosivuilla.

13. Emolahti Camping, Pyhäjärvi

Emolahti Camping on viihtyisä leirintäalue, joka tarjoaa majoitusmahdollisuuden pitkän automatkan varrella. Alueen vetonaulana toimii kaunis hiekkaranta, joka on matala ja lapsiystävällinen. Päärakennuksessa voit nauttia kahvila- ja lounaspalveluista.

Majoitusvaihtoehtoina löytyvät pienet leirintämökit, isot lomamökit kaikilla mukavuuksilla sekä motellihuoneet. Lähellä hiekkarantaa sijaitsee saunarakennus porealtaineen. Täällä on myös pikkupurtavaa tarjoileva ravintola.

Alueella voi harrastaa monipuolisia aktiviteetteja, kuten fatbike-pyöräilyä, rantalentopalloa, sulkapalloa, soutelua sekä ulkoilureiteillä patikointia, samoilua ja hiihtelyä. Caravan-alueella voit tavata alpakoita, aaseja, miniponeja, muulin ja lampaita, jotka ilahtuvat rapsuttelusta. Lue lisää leirintäalueen mahdollisuuksista Emolahti Campingin verkkosivuilta.

14. Vaskikello, Pyhäjärvi

Nelostien vieressä sijaitseva Vaskikello palvelee asiakkaita 82-paikkaisen ravintolan ja erikoisen kellokokoelman muodossa. Vaskikellon yhteydessä on sähköauton latauspiste sekä bensa-asema. 

Erikoisinta Vaskikellossa on ravintolan yli tuhannesta kellosta koostuvan kokoelman lisäksi pihapiirissä seisova kellotorni, joka houkuttelee pysähtymään ravintolan pihalle. Kellokokoelma sai alkunsa Vaskikello-ravintolan nimestä, sillä ravintolan perustamisvaiheessa oven pieleen hankittiin yksi vaskikello, jonka piti jäädä ainoaksi.

Inka KhanjiVaskikello
Vaskikello-ravintolan pihalla Pyhäjärvellä voi käydä soittelemassa vanhoja kelloja.

Kaksitasanteisessa kellotornissa on useita kelloja, jotka kaikki ovat peräisin Saksasta. Kellot ovat Tutzingin seurakunnan vanhoja kelloja, jotka ovat nykyisin Vaskikellon kävijöiden vapaasti soitettavissa. Vaskikellon tasanteella on Suomen suurin kello, joka painaa kahdeksan tonnia ja sen läpimitta on 2,25 metriä. Lisätietoa Vaskikellon pysähdyspaikasta löydät ravintolan verkkosivuilta.

15. Vihiluodon kalakauppa ja keittiö, Tupos

Nelostien paras kalaravintola sijaitsee Tupoksessa, noin 20 kilometrin päässä Oulusta. Kalaruokiin erikoistunut ravintola tarjoilee tuoretta ja lähellä pyydettyä kalaa, ja ruokalista muodostetaan aina sesongin sekä päivän kalatilanteen mukaan. Ravintola on avoinna päivittäin.

Kalaravintolan kanssa samassa rakennuksessa sijaitsee Vihiluodon kalakauppa, jonka tiskillä myydään tuoretta ja savustettua kalaa. Vihiluodon kalakaupan yhteydessä sijaitsevat lisäksi kokoustilat ja sauna. Kalakauppa tarjoaa myös ohjelmapalveluja, sillä tiloissa järjestetään kalamaisteluja sekä kokkikouluja. Lue lisätietoa Vihiluodon kalakaupasta ja -ravintolasta yrityksen verkkosivuilta.

16. Iin Kärkkäinen, Ii

Nelostien varrella Iissä sijaitseva Kärkkäinen on monipuolinen kauppa-asema, joka palvelee kävijöitä päivittäin. Kärkkäisen tavaratalon yhteydessä toimii noin kymmenen erikoisliikettä sekä Autokeidas-ravintola, joka on auki joka päivä kello 6–23.

Auton tankkaaminen kannattaa edullisen hinnan vuoksi ajoittaa Iin Kärkkäiselle, sillä tavaratalon yhteydessä toimivalla bensa-asemalla myydään tavallisesti valtatie 4:n edullisinta polttoainetta.

17. Satamakaffila Nuotta, Kemi

Satamakaffila Nuotta on suosittu kesäterassi meren äärellä. Kesäolohuoneeksikin kutsuttu kahvila on tunnettu itseleivotuista herkkupannukakuistaan ja muista makeista herkuista. Tarjolla on myös maukkaita toast-annoksia ja salaatteja. 

Koirat ovat arvovieraita täällä ja Satamakaffila Nuotta tarjoaa erityisen Dog Menu -vaihtoehdon. Kesäisin Nuotassa pääsee nauttimaan live-musiikista torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin. Ajankohtaisista asioista Satamakaffila Nuotta tiedottaa Facebook-sivuillaan.

18. Rieskapaikka, Koivu

Kemin ja Rovaniemen puolivälissä sijaitsee elämyksellinen Rieskapaikka, jossa voit nauttia kuuluisista perinnerieskoista. Räihän Leipomon perinteiset rieskat ovat olleet suosittuja jo lähes sata vuotta.

Kahvipöydän antimien joukossa herkuttelet itsevalmistetuilla munkkisämpylöillä, viinereillä ja muilla makeilla sekä suolaisilla herkuilla. Lisäksi Rieskapaikka tarjoaa matkaajille tasokasta mökkimajoitusta, ja pihalta löytyvät kätevästi sähköautojen latauspiste sekä polttoaineet matkanteon tarpeisiin. Lue lisää taukopaikan palveluista Rieskapaikan verkkosivuilta.

19. Kahvila Kauppayhtiö, Rovaniemi

Kahvila Kauppayhtiö sijaitsee Rovaniemen keskustassa, jonne on helppo poiketa Nelostieltä. Kauppayhtiö on erityisen tunnettu erikoisesta sisustuksestaan, joka on koottu kirpputoriaarteista, ja lähes kaikki irtaimisto onkin asiakkaiden ostettavissa. Kahvilan yhteydessä toimii myös pop- ja katutaidetta esittelevä EDGE GALLERY.

KauppayhtiöKauppayhtiö, Rovaniemi
Kauppayhtiön Pure Pizzat paistuvat aidossa puu-uunissa.

Sisustuksen sijaan Kauppayhtiön valttikortteja ovat kuitenkin aidossa puu-uunissa paistuvat pizzat sekä hampurilaiset, jotka valmistetaan lappilaisesta lihasta. Niiden lisäksi ruokalistalla on esimerkiksi kanansiipiä ja salaatteja. Tutustu Kauppayhtiöön kahvilan verkkosivuilla.

20. Korvalan Kestikievari, Korvala

Aivan valtatie 4:n varrella sijaitseva Korvalan Kestikievari tarjoaa perinteistä lappilaista majoitusta 60 kilometriä Rovaniemeltä pohjoiseen. Väsynyt matkailija voi majoittua joko leirintäalueella tai mökissä, ja käyttää majoituksen hintaan kuuluvia välineitä: kesäkaudella käytettävissä ovat Kestikievarin kanootit ja grillikota, talvisin sukset ja pilkkivälineet.

Majoituksen lisäksi Korvalan Kestikievari järjestää poro-, husky- ja moottorikelkkasafareja. Kestikievarin päärakennuksessa on ravintola. Lue lisää palveluista Korvalan Kestikievarin verkkosivuilta.

21. Potkuriparkki, Raudanjoki

Nelostien varrella, Sodankylän ja Rovaniemen välissä Raudanjoella sijaitseva Potkuriparkki tarjoilee itse leivottuja suolaisia ja makeita leivonnaisia nopeaa pysähdystä varten, mutta myös lämpimiä ruokia sekä mahdollisuuden tunnelmalliseen kotaruokailuun.

Kahvilan yhteydessä on myymälä, josta voi ostaa tuliaisiksi aitoja lappilaisia käsitöitä, luonnontuotteita, lahjatavaroita, vaatteita ja asusteita. Erityisesti perheen pienimpiä ihastuttaa Potkuriparkin pihaan parkkeerannut Maailman suurin Martta, eli valtava patsas potkuroivasta naisesta. Katso ruokalista ja muuta lisätietoa Potkuriparkin verkkosivuilta.

22. Lampivaaran Ametistikaivos, Pelkosenniemi

Pelkosenniemellä, noin 45 kilometrin päässä Sodankylästä sijaitseva Lampivaaran Ametistikaivos on Euroopan ainoa ametistikaivos. Pyhä-Luoston kansallispuistossa sijaitsevalle ametistikaivokselle on Nelostieltä matkaa noin 20 kilometriä. Vierailu ametistikaivoksella tarjoaa mahdollisuuden pieneen reippailuun automatkailun lomassa.

Kaivokselle pääsee vaeltamalla kansallispuistossa lyhimmillään 2,5 kilometrin mittaisen matkan, sillä kaivos sijaitsee 400 metriä korkean tunturin päällä. Vierailijat pääsevät kuulemaan Lapin jalokivenä tunnetun ametistin historiaa sekä etsimään oman ametistin kaivosalueelta. Lisätietoa Lampivaaran Ametistikaivoksesta löydät kaivoksen verkkosivuilta.

23. Cafe Harianna, Sodankylä

Care Harianna on viehättävä kesäkahvila 38 km pohjoiseen Sodankylästä. Tarjolla on vastapaistettuja lättyjä hillan ja mansikkahillon kera, savulohilättyjä, kotitekoisia piirakoita ja kakkuja sekä herkullisia savuporoleipiä. 

Lisäksi Havianna Souvenirs Luostosta löytyy laaja valikoima perinteisiä Lapin käsitöitä, norjalaistyylisiä neuleita sekä uniikkeja koruja oman korupajan valikoimasta. Tutustu lisää Hariannan verkkosivuilla.

24. Tankavaaran kultakylä, Tankavaara

Aivan valtatie 4:n tuntumassa Sodankylän ja Ivalon puolivälissä, Urho Kekkosen kansallispuiston länsireunalla sijaitsee Tankavaaran kultakylä. Kylän yhteydessä on kultamuseo, kullanhuuhtomo, mökkejä sekä ravintola, joten se tarjoaa tekemistä myös pitkälle pysähdykselle.

Heikki SulanderTankavaaran kultakylä
Tankavaarassa voi taukojaloittelun lomassa huuhtoa kultaa.

Kultakylä on Lapin kullankaivajien perustama, ja yksi Lapin tunnetuimpia matkailunähtävyyksiä. Kultakylässä pääsee kokeilemaan kullanhuuhtojan taitojaan, ja lounas tarjoillaan alueen kultateemaisessa ravintolassa. Tankavaaran kultakylässä voi majoittua kullankaivajien mökeissä tai nykyaikaisissa huoneistoissa. Lue lisää kultakylän verkkosivuilta.

Lue myös: Nämä ovat valtatie 5:n parhaat taukopaikat – katso lista ja valitse suosikkisi

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Ella on freelancer-kirjoittaja, jolle matkailu on intohimo ja elämäntapa.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Erikoiset hotellit Suomessa

Vau, mitä Suomi-hotelleja! Esittelyssä 25 erikoista majapaikkaa kotimaassa

Haltia Lake Lodge

Elämyksellistä majoitusta Nuuksiossa – oletko jo kokeillut luksustelttailua?

Powerpark

Esittelyssä kaikki Suomen huvipuistot – mikä sopii sinulle?

Ravintola Palace

Tässä ovat Suomen Michelin-ravintolat 2024 – mukana kaksi uutta ravintolaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja