Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Suomi

Jyväskylä on Keski-Suomen nuorekas ja eläväinen keskus

Kirjoittajan oletuskuva
Heikki Siljamäki Päivitetty: 02.09.2022
Keskisuomalainen opiskelijakaupunkina mainetta niittänyt Jyväskylä on täynnä tapahtumia ja ihmisiä.

Matkailijalle Jyväskylän tarjonta on monipuolinen: Laajavuoren kylpylä ja seikkailupuisto, mainiot ostosmahdollisuudet sekä monipuolinen ravintola- ja etenkin baaritarjonta takaavat tekemistä koko viikonlopuksi. Kirkkopuisto ja Lounaispuisto tuovat kaupunkiin vihreyttä, ja toimivat kesäisin kaupunkilaistan ajanviettopaikkoina aamupäivästä pitkälle iltaan.

Kaupunki täynnä elämää

Kolmen vesireitin sydämessä sijaitseva Jyväskylä on sympaattinen yhdistelmä vilkasta opiskelijakaupunkia ja vanhaa maalaiskuntaa. Lähes 138 000 asukkaan kaupunki on Suomen seitsemänneksi suurin, ja tunnetaan lähinnä opiskelija- ja kongressikeskuksena. Kaupunki on kuitenkin jatkuvassa muutoksessa entistä urbaanimmaksi ja eläväisemmäksi kulttuurikaupungiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jyväskylän kesä, Yläkaupungin yö ja Valon kaupunki ovat Jyväskylän vuosittaisia tapahtumia ja paikallisille jo käsitteitä. Vilkkainta aikaa Jyväskylässä ei monen muun kaupungin tapaan ole kesä, vaan syksy ja kevät. Opiskelijat ovat äänekäs, innokas ja näkyvä osa kaupunkia, ja kesällä kaupungin kuhina hiljeneekin osaltaan opiskelijoiden palatessa kotikaupunkeihinsa kesätöiden perässä.

Kaupunki ei kuitenkaan pyöri vain opiskelijahulinoiden ympärillä, vaan tapahtumia löytyy jokaiselle ikäluokalle lapsista eläkeläisiin. Kompakti Jyväskylä tulee nopeasti tutuksi, mutta jatkuvassa muutoksessa elävä kaupunki osaa yllättää paikallisenkin.

Jyväskylä
Tunnelmallinen Jyväskylä on parhaimmillaan kesäkuukausina.

Kompakti ostoskaupunki

Jyväskylän keskustan sydän on kävelykatu Kauppakatu, jonka ydin on Kompassiaukio. Kompassi on myös suosittu kohtaamispaikka, joka tarjoaa areenan myös monille tapahtumille. Varsinkin kesäisin kävelykadun varrella on usein mahdollisuus kuulla elävää musiikkia ja osallistua erilaisiin yleisötilaisuuksiin.

Palkitulla ostoskadulla sijaitsee monta ostoskeskusta sekä pienempiä liikkeitä. Kauppakadulla sijaitsevat tyypillisimmät ketjuliikkeet ja hyvinvarusteltu ruokakauppa Mestarin herkku. Kauppakadun kahvila- ja ravintolatarjonta on runsasta, ja kesäisin katu täyttyy terasseista. Kaupungin arkkitehtuuri valitettavasti kuitenkin aiheuttaa sen, että vain muutamalle näistä terasseista paistaa aurinko.

Kävelykadun runsaasta tarjonnasta huolimatta parhaat tuliaiset löydät siirtymällä viereiselle Yliopistonkadulle. Täältä löydät Harjun Paperin, piskuisen paperikaupan, josta löytyy kauneimmat kortit, julisteet ja muut ihanuudet, joita et tiennyt tarvitsevasi. Kauppa on palvellut jyväskyläläisiä jo vuodesta 1954, ja asiakaspalvelu on aina ystävällistä ja asiantuntevaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yliopistonkadun ja Kilpisenkadun kulmassa sijaitsee Pienikamari, ahdas pieni kauppa, jonka esineitä ihaillen voisi kuitenkin käyttää vaikka tunteja. Nimensä mukaisesti Kamarista löytyy paljon leluja perheen pienimmille, mutta myös aikuisten leikkisän designin ystävien on vaikeaa poistua kaupasta tyhjin käsin.

Jyväskylän ravintolat

Jyväskylän ravintola- ja erityisesti baarikattaus on monipuolinen. Opiskelijat täyttävät kuppilat ja yökerhot myös arkena, ja hiljaista kaupungissa on vain harvoin. Nälkäinen ei Jyväskylässä tarvitse olla, sillä ravintoloita löytyy ydinkeskustasta joka kulmalta. Suurin osa kuuluu kuitenkin maanlaajuisiin ketjuihin, eivätkä siinä mielessä kuvasta kaupungin luonnetta.

Myös vaihtuvuus on Jyväskylän ravintolakentässä suurta, mutta muutamia pysyviä lähes klassikkoaseman saavuttaneita ravintoloita Jyväskylästä löytyy. Fine diningia tarjoavat Pöllövaari sekä useasti palkittu viiniravintola Figaro. Kissanviikset-ravintola on puolestaan ruokkinut Jyväskyläläisiä jo 50 vuoden ajan omalaatuisessa mummolamaisessa miljöössään.

Yläkaupungilla yliopiston kirjastoa vastapäätä sijaitsee rock-henkinen Sohwi, joka on Jyväskylän kolmanneksi vanhin toiminnassa oleva ravintola. Sijaintinsa ansiosta Sohwi on erityisesti yliopiston henkilökunnan sekä opiskelijoiden suosiossa, mutta ravintolan kanaleipä on klassikko myös muille jyväskyläläisille. Pikaruokaa himoitseva ei puolestaan joudu pettymään, mikäli nappaa eväänsä hassussa lasikuutiossa sijaitsevasta Taikurista.

Kahvilakulttuuria Keski-Suomessa

Saisiko olla kupillinen vastapaahdettua ja -jauhettua luomukahvia? Tässä auttaa Yliopistonkadun Paahtimo Papu. Papu on vuonna 2014 perustettu jyväskyläläinen paahtimo ja kahvila. Papun taustajoukoista löytyy pariskunta, joka suhtautuu kahviin asiaankuuluvalla intohimolla. Osta tuliaisiksi paketillinen kahvia haluamallasi paahtoasteella tai tilaa kupillinen tiskiltä. Täällä ei ole pelkoa seisoneesta sumpista, sillä kahvit keitetään tilauksen mukaan. Mikä parasta, kupillinen Papun kahvia on yksi kaupungin edullisimmista!

Mikäli kahvihampaan lisäksi kolottaa myös herkkuhammasta, kannattaa suunnata Jyväskylän parhaisiin kahvila-konditorioihin. Kahvila-konditoria Miriam’s tarjoilee myös lounasta, mutta on tunnetumpi vaikuttavasta kakkuvitriinistään. Miriam’sin lisäksi myös Wilhelmiina-konditorian leivoksilla on lähes kulttimaine, joten vähintään toinen näistä viehättävistä keskustan kahviloista kannattaa Jyväskylän-matkalla kokea.

Vilkas yöelämä

Etenkin syksyisin ja keväisin Jyväskylän yöelämä on lukuisien opiskelijabileiden ansiosta vilkasta. Haalarikansan lisäksi baareista ja yökerhoista löytyy myös monenmoista muuta juhlijaa. Karkeasti jaoteltuna Jyväskylän yläkaupunki keskittyy boheemimpiin kuppiloihin, joista Sohwi, Vakiopaine ja oluthuone Vihreä Haltiatar ovat tunnetuimpia. Alakaupungille suunnataan puolestaan silloin, kun tarkoitus on tanssia pilkkuun asti. Freetime-yökerho tarjoaa parhaimman läpileikkauksen Jyväskylän yökiitäjistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aktiivinen Jyväskylä

Aktiiviliikkujan ei tarvitse pitkästyä Jyväskylässä, sillä rämäpäällekin riittää tekemistä. Kaupungin järvet tarjoavat tekemistä niin kesäisin kuin talvisinkin. Talvella Jyväsjärvi muuttuu hiihto- ja luistinradaksi, kun taas kesäisin se tarjoaa monenlaista muuta aktiviteettia. Parhat vesiurheilumahdollisuudet löytyvät keskustan ulkopuolelta Tuomiojärveltä. Järvellä on mahdollisuus muun muassa SUP-lautailla, meloa ja pelata kajakkipooloa tai rantalentopalloa.

Muiden kuin vesipetojen kannattaa puolestaan tutustua Laajavuoren urheilumahdollisuuksiin. Laajavuoren Seikkailupuisto tarjoaa haastetta ja jännitystä koko perheelle. Eri tasoisista köysiradoista koostuva Seikkailupuisto metsän keskellä on kokemisen arvoinen – korkeanpaikankammoisen kannattaa tosin pysytellä maan pinnalla tai helpoimmilla radoilla. Myös niistä saa onnistumisen ja itsensä ylittämisen kokemuksia. Puistossa vierähtää helposti useita tunteja, ja kiipeily käy myös kuntoilusta.

Seikkailupuiston lisäksi Laajiksesta löytyy myös mahdollisuuksia esimerkiksi lasketteluun, hiihtoon, frisbeegolfiin ja alamäkipyöräilyyn. Lisäksi Laajavuoresta löytyy myös kesäteatteri, uimapaikka sekä majoituspalveluita, kuten kylpylähotelli ja leirintalue, sekä ravintoloita. Aivan ydinkeskustasta löytyy puolestaan mahdollisuuksia keilaamiseen ja curlingiin.

Tapahtumien kaupunki

Jyväskylässä järjestetään monia kesätapahtumia, joista Jyväskylän Kesä -festivaali on tunnetuin. Tämän Suomen vanhimman kaupunkifestivaalin tarjontaan kuuluu monipuolisesti teatteri- ja musiikkiesityksiä sekä paljon muuta kaikenikäisille. Festivaali tarjoaa paljon ilmaista nähtävää ja koettavaa, mutta osa tapahtumista on maksullisia.

Heinäkuussa Jyväskylässä tanssitaan kotimaisen musiikin tahdissa SuomiPop-festivaaleilla ja elokuussa puhutaan rallienglantia, sillä Neste Oil Rally täyttää kaupungin rallikansalla. Rallien aikaan kaupungin majoituskapasiteetti täyttyy äärimmillen, ja monet paikalliset vuokraavatkin omia asuntojaan rallivieraiden käyttöön. Rallit näkyvät ja kuuluvat ympäri kaupungin, monen paikallisen mielestä liiankin paljon.

Rallien aikaan järjestetään myös oheistapahtumia, kuten erilaisia konsertteja. Mikäli moottoriurheilu ei kiinnosta, kannattaa Jyväskylään kuitenkin suunnata toisena, vähemmän ruuhkaisena kesäviikonloppuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös Lounaispuisto Yläkaupungilla tarjoaa kesäisin monenlaista ohjelmaa festivaaleista ulkoilmaelokuviin. Keväisin festarikävijöitä hemmotellaan Jyrock-festivaalilla, joka on Suomen vanhin sisätilafestivaali, sekä ilmaisella Yökaupungin Yö -kaupunkifestarilla.

Lennot, hotellit ja liikkuminen Jyväskylässä

Jyväskylä
Monipuoliset luontokohteet, kuten Unescon maailmanperintökohdeiden joukkoon lukeutuva Oravivuori, houkuttavat Jyväskylän seudulle.

Jyväskylää kutsutaan leikkimielisesti Suomen Ateenaksi, mutta kaupunki muistuttaa itse asiassa siinä mielessä Roomaa, että myös Jyväskylään pääsee helposti useita teitä. Keskellä Suomea sijaitsevaan kaupunkiin on helppo saapua omalla autolla valtatie E4:ää pitkin. Myös 9-tietä huristelemalla pääsee kaupunkiin.

Matkakeskus sijaitsee kaupungin ytimessä, joten bussilla tai junalla matkustava pääsee hetkessä kävelykadun sykkeeseen tai Paviljonkiin messu- ja kongressitapahtumiin. Lähin lentokenttä sijaitsee puolestaan Tikkakoskella, noin 23 kilometrin päässä Jyväskylän keskusta. Tikkakoskelta keskustaan pääsee kätevästi bussilla tai taksilla.

Jyväskylän keskusta on rakentunut käytännössä Kauppakadun ympärille. Välimatkat ovat lyhyitä ja apostolinkyyti on paras tapa tutustua kaupunkiin. Mikäli tarkoitus on suunnata keskustan ulkopuolelle, on kaikki saavutettavissa varsin helposti paikallisliikenteen busseilla, jotka lähtevät Vapaudenkadulta, kauppakeskus Forumin sisäänkäynnin välittömästä läheisyydestä.

Jyväskylästä löytyy monipuolisesti majoitustarjontaa. Keskustasta löytyy kalliimpia sekä keskitason hotelleja, mutta myös muutama hostelli. Majoittuminen keskustan ulkopuolella on edullisempaa, ja lähistöltä löytyy myös karavaanarialue. Pienen automatkan päästä voi vuokrata majapaikakseen myös mökin.

>>Katso tästä Jyväskylän hotellitarjoukset

JYVÄSKYLÄN NÄHTÄVYYDET – MITÄ TEHDÄ JYVÄSKYLÄSSÄ?

Jyväskylä
Kuokkalan silta näyttää komealta myös auringonlaskun jälkeen.

Reippaile Harjulla

Jos kävelykatu on keskustan sydän, on läheinen Harju kaupungin keuhkot. Harju on Jyväskylän tunnetuin viheralue ja kuuluisa näköalapaikka. Harjun huipulle voi kavuta Gummerruksen kadun kohdalta lähteviä Neron portaita myöten. Harjulta löytyy maisemien ohella myös kävelyreittejä, urheilukenttä ja kesäteatteri.

Harjun laella sijaitsee Vesilinna, josta löytyy näköalaravintola, näkötorni sekä Keski-Suomen luontomuseo. Sekä näkötorni että luontomuseo ovat ilmaisia nähtävyyksiä, joissa kannattaa piipahtaa Harjulla vieraillessa.

Vesilinnasta kajahtaa perinteisesti touko-syyskuussa ilmoille Harjun iltasoitto. Aulis Raitalan Laulu synnyinseudulle tunnetaan Jyväskylässä varmana kesän merkkinä, jonka suosiosta kertoo sekin, että Harjun Iltasoiton voi ladata myös applikaationa puhelimeen.

Tunnelmoi Toivolan Vanhalla Pihalla

Jyväskylän keskustan tuntumasta löytyvä 1800-luvun lopun käsityöläispiha on yksi kaupungin tunnelmallisimpia kohteita. Cygnauksen kadulla sijaitseva piha on ainoa merkki Jyväskylän 1800-luvun puutalokaudesta, ja taitavasti entisöity alue ihastuttaa nykyään niin paikallisia kuin matkailijoitakin.

Toivolan Vanhan Pihan käsityöläispuodit ja -pajat sekä Keski-Suomen käsityöläismuseot tarjoavat nähtävää ja ihmeteltävää, ja viehättävässä Kahvila Muistossa voi nauttia kupin kahvia ja kakkupalan. Muiston aamupala on myös herkullinen elämys Pihalla vierailevalle.

Suurin osa Pihan palveluista on auki ympäri vuoden, mutta sesonkeina, kuten kesällä ja jouluna, tarjonta on tavallista runsaampaa. Toivolan Vanhalle Pihalle ja sen kaikkiin kohteisiin on vapaa pääsy.

Alvar Aallon jalanjäljissä

Arkkitehtuurin ystävä voi tehdä Jyväskylässä varsinaisen Alvar Aalto -kierroksen. Muun muassa Jyväskylän työväen talo, monet yliopiston rakennuksista, uima-halli sekä Keski-Suomen museon rakennus ovat Aallon käsialaa. Alvar Aalto -museo tarjoaa kiinnostavaa nähtävää myös vähemmän arkkitehtuuriin suuntautuneelle. Aallon arkkitehtuuriin ja muotoiluun keskittyvän näyttelyn lisäksi Aallon arkkitehtuuria edustaa myös itse museorakennus.

Viherlandia ja Pandan tehtaanmyymälä

Lyhyen ajomatkan päässä Jyväskylän keskustasta sijaitsee Viherlandia, jossa voi tehdä ostoksia ja haastella puheliaiden papukaijojen Kallen ja Torstin kanssa. Nimensä mukaisesti Viherlandiassa tehdyt ostokset saavat kodin vihertämään, sillä tarjolla on suuri määrä erilaisia kasveja ja kodin kaunistuksia. Kaunista kotiin saa tavallista edullisemmin myös Iittalan tehtaanmyymälästä. Viherlandiasta löytyy lisäksi ravintola.

Viherlandian vierailun yhteydessä kannattaa pistäytyä myös Vaajakoskella sijaitsevassa Pandan makeistehtaan tehtaanmyymälässä. Tarjolla on lakritsi- ja suklaatuotteita sekä tehtaan omia erikoiseriä edulliseen hintaan.

JYVÄSKYLÄN PARHAAT

Jyväskylä
Keski-Suomen lempeys saa nauttimaan lomasta.

Jyväskylän parhaat kahvilat

 1. Paahtimo Papu
 2. Miriam’s
 3. Wilhelmiina

Jyväskylän parhaat tapahtumat

 1. Yläkaupungin yö
 2. Jyväskylän kesä
 3. Neste Oil Rally
 4. SuomiPop-festivaali
 5. Jyrock-festivaali

Syö ja juo

 1. Hörppää kupillinen Papun kahvia
 2. Nauti lasillinen viiniä Figarossa
 3. Herkuttele kakkupalalla Miriams’illa
 4. Maista kanaleipää Sohwin terassilla

Lisätietoa

Visit Jyväskylä
Jyväskylän kaupunki

Vinkkejä ja ideoita

Jyväskylän parhaat kohteet – koe ainakin nämä!

Lapsiperheen vinkit Jyväskylään

Lasten kanssa Jyväskylässä – 10 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Jyväskylä on Keski-Suomen eläväinen keskus.

Shoppailijan opas Jyväskylään – ostoskeskuksia ja pieniä putiikkeja

Jyväskylä, Suomi

Kesäloma Jyväskylässä ilman rahaa – kaiken tämän voit tehdä täysin ilmaiseksi

Teksti: Jenna Lehkonen, Anu Vaheristo, Anna Mäkelä
Kuvat: Visit Finland / Suomen Ilmakuva Oy, Visit Jyväskylä / Keijo Penttinen, Tero Takalo-Eskola, Atacan Ergin, Tommasso FornoniMerja Huovelin, Merja Huovelin, Toivolan Vanha Piha, Jyväskylä Viestintä Mikael Ratschinskij