Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Suomi

Pori on virkeä kohde ympäri vuoden

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 31.05.2016
Pori tunnetaan vireänä kulttuurikaupunkina.

Muusikkokaupunki Pori

Pori on useiden tunnettujen rockbändien kotikaupunki sekä tietysti Pori Jazzin ja muiden suosittujen kesätapahtumien järjestäjä. Ensimmäinen suomenkielinen teatteri perustettiin Porissa 1800-luvulla, ja nykyisin kaupunki on kerännyt mainetta eteenkin vaihtoehtoisen taiteen tarjoajana.

Poriin suuntaavan vierailijan kannattaa ehdottomasti käydä myös keskusta-alueen ulkopuolella. Yyterin hiekkaranta on yksi kesäisen Suomen kauniimmista rantakohteista, ja lomallaan kaipaa luontoon, voi tutustua Yyterinniemen retkeilyreitteihin ja luontopolkuihin lintutorneineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jälkiä menneisyydestä

Porin kaupunki perustetiiin Kokemäenjoen suulle 1500-luvulla. Tärkeänä kansainvälisenä kauppapaikkana palvelleesta Porista muodoistui 1800-luvulla maan johtava laivanvarustajakaupunki. Suurten tulipalojen ja 1970-luvulla piristyneen teollisuuden myötä uudet kerrostalot hallitsevat keskusta-alueen katukuvaa, mutta mukaan mahtuu myös mielenkiintoisia historiallisia nähtävyyksiä.

Yksi keskeisimmistä on Carl Ludvig Engelin suunnittelema Raatihuone, jonka edustalla aukeava Raatihuoneenpuisto puhkeaa kesäisin kauniiseen kukkaloistoon. Raatihuoneen vieressä sijaitseva venetsialaistyylinen Junneliuksen palatsi toimii nykyään kaupungintalona.

Raatihuoneen ja Junneliuksen palatsin edustalta matka jatkuu luontevasti kohti Kokemäenjoen rantaa. Etelärannan kauniit kivitalot ovat peräisin vuoden 1852 tulipalon jälkeiseltä ajalta, ja tässä näyttävässä ympäristössä toimivat myös Porin taidemuseo sekä omaperäisesti nimetty Poriginal galleria.

Myös kaupungin hautausmaalla sijaitseva Juseliuksen mausoleumi on tunnettu nähtävyys. Vuonna 1903 valmistunut mausoleumi on kesäisin avoinna vierailijoille ympäri viikon, ja sisäänpääsy ja opastus ovat maksuttomia.

Luontoon ja merelle Porista

Keskusta-alueen kyljessä avautuu kaunis Kirjurinluoto. Aina heinäkuussa alue täyttyy jazz-hulinasta, mutta tekemistä täältä löytyy ympäri kesän. Kirjurinluodon ympäristössä on vierasvenesatama, minigolfkeskus, leikkipuistoja ja puutarha-alueita. Lisäksi alueella on uimaranta ja luontopolkuja, ja Kirjurinluodon kesäteatteri tarjoaa kulttuurielämyksiä kesäiltaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi Porin alueen kuuluisimmista kohteista on Yyteri hiekkarantoineen ja harrastusmahdollisuuksineen. Kuuden kilometrin mittaiseksi levittäytyvä heikkaranta on Suomen mittakaavoissa harvinaisuus, ja olosuhteet ovat otolliset sekä rantavedessä rentoutujille että purjelautailijoille.

Ulkoilumahdollisuuksia Yyterissä riittää kuivalla maallakin, sillä tarjolla on myös beach volleyta, ratsastusta, golfia ja kuntoilureittejä. Kesäisin kilpaillaan myös Beach Futiksen suomenmestaruuksista, ja täällä käytävä Yyteri Beach Volley -kilpailu on pohjoismaiden suurin rantalentopallotapahtuma.

Lisätietoa

Porin Seudun Matkailu
Porin kaupungin matkailusivu
Porin tapahtumakalenteri

Teksti: Anne Ventelä
Kuva: Visit Finland / Juho Kuva

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää