Hyppää sisältöön

Kymmenen kiinnostavaa museota Suomessa – löydä suosikkisi

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 04.03.2022
Ympäri Suomea löytyy kiinnostavia museoita eri aiheista - katso tästä vinkit kymmeneen museoon, joiden joukossa on mielenkiintoinen vaihtoehto jokaiselle. Näiden museoiden sisäänpääsy sisältyy Museokorttiin!

1. Arktikum tiedekeskus

Rovaniemellä sijaitseva Arktikum tiedekeskus esittelee museokävijöille pohjoisen luontoa, historiaa ja kulttuuria. Vuonna 1992 avatussa museossa on useampi pysyvä näyttely, joiden teemana on esimerkiksi elämä ja arki arktisilla alueilla.

Arktikum sijaitsee lähellä Ounasjoen rantaa, ja museon ja joen väliin jää puistoalue eli Arktinen puutarha. Puistossa kasvaa pohjoisen kasvilajeja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Museo on avoinna päivittäin lukuun ottamatta jouluaattoa. Ajoittain museo on kiinni maanantaisin, joten ajankohtaiset aukioloajat kannattaa tarkistaa netistä. Sisäänpääsy museoon maksaa aikuisilta 15 euroa ja lapsilta viisi euroa.

2. Muumimuseo

Tampereelta löytyy Muumimuseo, jotka esittelee rakastettujen hahmojen historiaa ja seikkailuja. Museossa on Kuinkas sitten kävikään? -perusnäyttely, jossa muumien tarinaan tutustutaan niin tekstin, alkuperäisten kuvitusten kuin kolmiulotteisten kuvaelmien avulla. Museon observatoriossa on vaihtuva näyttely, jonka aiheena on vuoden 2021 loppuun asti muumit ja meri.

Näyttelyiden lisäksi museossa on lukukirjasto, jonka kokoelmiin kuuluu muumikirjoja noin 30 eri kielellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muumimuseo sijaitsee Tampere-talossa ja se on avoinna päivittäin muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Pääsyliput maksavat aikuisilta 13 euroa ja lapsilta kuusi euroa.

3. Raaseporin linna

Keskiajalta peräisin oleva Raaseporin linna on kiinnostava vierailukohde historian ystäville ja se on yksi vaikuttavimmista säilyneistä linnaraunioista Suomessa. Linnan historia ulottuu jopa 1300-luvulle ja se oli aikansa tärkeimpiä hallintokeskuksia.

Raaseporin linna sijaitsee pienessä Snappertunan kylässä keskellä vehreää luontoa. Linna on avoinna vierailijoille toukokuusta syyskuuhun. Sisäänpääsy maksaa aikuisilta seitsemän euroa ja lapsilta kolme.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Vakoilumuseo

Tampereella sijaitsevassa vakoilumuseossa kävijät pääsevät tutustumaan entisen vakoilijoiden tarinoihin sekä vakoiluvälineisiin. Museon perusnäyttely esittelee agenttien lisäksi myös historian käänteitä, joihin vakoilulla on ollut suuri vaikutus.

Museo on hauska kohde koko perheelle tai kaveriporukalle ja siellä järjestetään runsaasti erilaista ohjelmaa ja aktiviteetteja. Museossa voi osallistua vaikkapa agentti- tai valheenpaljastustestiin tai kokeilla taitojaan Spy Game -seikkailussa.

Museo on avoinna viikon jokaisena päivänä ympäri vuoden lukuun ottamatta muutamia juhlapyhiä. Sisäänpääsy maksaa aikuisilta 9 euroa ja lapsilta ja opiskelijoita 6 euroa. Eri aktiviteeteilla on lisämaksu.

5. Amos Rex

Helsingissä sijaitseva Amos Rex ei ole aivan tavallinen taidemuseo. Museon tavoitteena on esitellä kiinnostavaa taidetta uudenlaisella otteella. Amos Rexin näyttelyt ovatkin yhdistelmä 1900-luvun modernismia, teknisesti edistyksellistä nykytaidetta sekä muinaisia kulttuureja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Museo toimii Helsingin Lasipalatsin tiloissa ja sillä on myös suuret maanalaiset näyttelytilat. Museon yhteydessä on myös elokuvateatteri Bio Rex, joten museo- ja elokuvaelämys on helppo yhdistää Amos Rexissä.

Amos Rex on suljettu aina tiistaisin. Liput museoon maksavat aikuisilta 15 euroa ja opiskelijoilta viisi euroa. Alle 18-vuotiaat pääsevät museoon ilmaiseksi.

6. Jääkiekkomuseo

Jääkiekkomuseo esittelee suomalaisen kiekkohistorian ikimuistoisimmat hetket ja suurimmat sankarit. Museossa pääsee tutustumaan esimerkiksi maajoukkueen historiaan sekä ihailemaan legendaarisia palkintoja. Museossa ovat esillä esimerkiksi Suomen A-maajoukkueen voittamat palkinnot sekä alkuperäinen Kanada-malja.

Museossa pääsee myös itse testaamaan kiekkotaitojaan simulaattoreissa.

Museokeskus Vapriikin tiloissa Tampereella toimiva Jääkiekkomuseo on avoinna tiistaista sunnuntaihin. Pääsylippu maksaa aikuisilta 13 euroa ja lapsilta kuusi. Samalla lipulla pääsee muihin museokeskuksen näyttelyihin.

7. Amurin työläismuseokortteli

Amurin työläismuseokorttelissa pääsee kurkistamaan tamperelaisen työväen arkeen ja elämänmenoon 1800- ja 1900-luvuilla. Puutalokorttelin rakentaminen alkoi 1860-luvulla ja tähän päivään saakka on korttelin rakennuksista selvinnyt vajaa kymmenen.

Korttelin rakennuksiin on sisustettu asuntoja, joissa museokävijät pääsevät vierailemaan. Asuntojen lisäksi korttelin alueella on myös esimerkiksi osuuskauppa ja leipomo.

Amurin työläismuseokortteli on avoinna vierailijoille kesäkaudella. Pääsylippu museokortteliin on aikuisilta kahdeksan euroa ja lapsilta kolme euroa. Perjantai-iltapäivisin sisäänpääsy on ilmainen.

8. Päämajamuseo

Suomen sotahistoriasta kiinnostuneen kannattaa ottaa suunnaksi Mikkeli, josta löytyy kiinnostava Päämajamuseo. Suomen armeijan päämaja toimi vuosina 1939-1940 ja 1941-1944 Mikkelissä ja kaupungin ympäristössä. Museon tiloissa on Mannerheimin työhuone ja Maavoimatoimiston tilat, jotka on entisöity näyttämään samalta kuin sodan aikana.

Päämajamuseo esittelee talvi-, jatko- ja Lapin sodan merkittäviä käänteitä sekä kertoo päämajan toiminnasta ja siviilien arjesta sodan aikana. Museon vaihtuvat näyttelyt keskittyvät kertomaan sotien historiasta.

Museo on avoinna talvikaudelle viikonloppuisin ja kesäisin joka päivä. Alle 18-vuotiaat pääsevät museoon ilmaiseksi ja aikuisilta peritään seitsemän euron pääsymaksu.

9. Designmuseo

Designmuseo esittelee suomalaista muotoilua ja sen historiaa. Museo on kerännyt arvostusta myös ulkomailla. Museossa on eri teemoihin ja tiloihin jaettu pysyvä esittely sekä vaihtuvia näyttelyitä.

Designmuseo toimii Brobergska Samskolanin entisessä koulurakennuksessa Helsingissä. Talvella museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin ja kesäaikaan jokaisena viikonpäivänä. Pääsylipun hinta on aikuisilta 12 euroa ja alle 18-vuotiaat pääsevät vierailemaan museoon maksutta.

10. Radio- ja tv-museo Mastola

Radio- ja tv-museo Mastola esittelee suomalaisen tv- ja radioalan historiaa ja kehitystä. Museossa kävijät pääsevät esimerkiksi tutustumaan historiallisiin medialaitteisiin sekä aiempien vuosien suosikkiohjelmiin.

Lahden Radiomäellä sijaitseva museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin. Pääsylippu maksaa 10 euroa aikuisilta ja lapsille se on ilmainen.

>> Lue myös: Helsingin kymmenen parasta museota – mielenkiintoisimmat matkat halki vuosikymmenten

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Amos Rex / Mika Huisman ja Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Linnanmäen Swingi

Linnanmäen kausi käynnistyi – tältä näyttää 40 metrin korkeuteen heilahtava uutuuslaite Swingi

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Magical Pond -iglut Rukalla

Tältä näyttävät Rukan tyylikkäät lasi-iglut – sängystä näet revontulet ja valoisat kesäyöt

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja