Matkaopas: Koli
Koli sijaitsee keskellä kansallismaisemaa
Pohjois-Karjalassa sijaitseva, Lieksan kaupunkiin kuuluva Koli on tuttu useille suomalaisille kauniista kansallismaisemasta, jota määrittää Suomen neljänneksi suurin järvi Pielinen, pienet havupuiden värittämät saaret sekä vaarat ja kalliot.
Kolille matkustetaan aktiivilomalle, rentoutumaan ja nauttimaan luonnosta sekä karjalaisesta ruokaperinteestä.
Suomen upeimpiin lukeutuvat maisemat huokuttavat matkailijoita niin kotimaasta kuin kansainvälisestikin. Euroopasta Kolille saapuu erityisesti saksalaisia matkailijoita.
Ympäri vuoden Kolilla asuu vain noin 250 ihmistä, mutta vuosittain Kolin kansallispuiston alueella vierailee 250 000 matkailijaa, ja se onkin Suomen suosituin kansallispuisto.
Pikavisiitin tekevien matkailijoiden silmissä Koli saattaa rajautua pienelle Kolin kylän ja huippujen väliselle alueelle, mutta tosiasiassa matkailualue ulottuu pitkälle. Vuonislahden tunnelmallinen kylä ja Ruunaan retkeilyalue kuohuvine koskineen monipuolistavat Kolin-lomaa.
Koli sopii erinomaisesti aktiiviloman kohteeksi, sillä alueen aktiviteettitarjonta on monipuolinen. Loman aikana voi esimerkiksi meloa, suppailla, laskea koskea, pyöräillä niin poluilla, sorateillä kuin maanteilläkin sekä tietysti vaeltaa ja polkujuosta. Myös luolaseikkailut ovat tyypillinen elämys Kolilla.
Matkan aikana voi ottaa myös todella rennosti. Silmä lepää kansallismaisemissa ja upeilla luonnonpaikoilla, eikä Pieliselle avautuvasta maisemasta saa yhden loman aikana tarpeekseen. Kylpylä, joogaretriitti tai kotaillallinen saavat rauhoittumaan.
Ilmasto Kolilla
Koli on ympärivuotinen lomakohde, minkä vuoksi se näyttäytyy erilaisena eri vuodenaikoina.
Talvisin Kolia määrittävät tykkylumipuut, ja Koli onkin eteläisen Suomen ainoa paikka, missä puissa on tykkylunta. Painavan tykkylumen vuoksi Kolilla on rutkasti latvasta lumen painosta katkenneta puita.
Talvikaudella on tarjolla paljon aktiviteetteja, ja Kolilla on myös oma laskettelukeskus, josta avautuu näkymä jäiselle Pieliselle. Talvikaudella Kolilla on usein käytössä myös jäätie, joka avataan viimeistään helmikuussa. Se on käytössä tavallisesti huhtikuun puolelle asti.
Kevät saapuu Kolille hiljalleen huhtikuussa lumien sulaessa, ja viimeistään toukokuun puolivälissä on kunnon kevät. Samaan aikaan puut alkavat vihertää, ja alue on monien mielestä parhaimmillaan, kun hyttysiä ei vielä ole, mutta kaikkialla on kaunista. Pielinen on jäässä pitkään, minkä vuoksi kevät on Kolilla melko hidas.
Myös kesä on omanlaisensa, jolloin järvialue herää todella henkiin ja Koli täyttyy niin kotimaisista kuin kansainvälisistäkin matkailijoista, ja aktiivitarjontaa riittää. Kesäteatterit, risteilyalus, mökkiläiset ja päiväkävijät tuovat rutkasti eloa kesäkuukausina.
Syksyllä Kolin puuruska on poikkeuksellisen hieno, ja paras aika nähdä ruska on syyskuun puolivälistä lokakuun puoliväliin.
Samalla on mahdollisuus nähdä myös revontulia, sillä tuurista riippuen Kolin syksyinen yötaivas voi täyttyä väriloistosta. Syksyisin pimeillä huipuilla järjestetään yöretkiä, jolloin maisema avautuu kuun valossa. Kolin korkein kohta kohoaa juuri pilvirajan yläpuolelle, ja parhaimmillaan pilvipatja on juuri syksyisin.
Kolin hintataso
Hintataso vaihtelee Kolilla rutkasti sesongista riippuen, ja se näkyy erityisesti majoituksen hinnassa: heinäkuussa hotellista voi helposti joutua maksamaan jopa 300 euroa, kun esimerkiksi syksyllä saman huoneen voi saada reilulla sadalla eurolla. Majoituskapasiteettia on rajoitetusti ja tulijoita on erityisesti sesonkiaikoina, mikä näkyy suoraan hinnassa.
Kortti käy maksuvälineenä lähes kaikkialla, mutta Kolilla on joitakin pieniä kioskeja, missä ainoa maksutapa on käteinen. Matkalle kannattaakin ottaa pientä käteistä mukaan, sillä Kolilla ei ole pankkiautomaattia.
Suosituimmat tuliaiset Kolilta ovat ruokatuliaisia. Perinteiset karjalaiset piirakat, tai paikallisittain piiroot, ovat takuuvarmasti maistuva tuliainen. Kolilla niitä myydään myös mukaan esimerkiksi Break Sokos Hotel Kolin kahvilassa. Myös sultsina ja vatruska ovat suosittuja tuliaisia.
Muutoin tuliaisina toimivat mainiosti paikalliset käsityötuotteet. Niitä myydään esimerkiksi luontokeskus Ukon myymälässä ja Kolin kylän matkailuneuvonnassa. Myös Kylähotellin yhteydessä toimivalla Polar Adventuresilla on oma puotinsa.
Myös Juuvan putiikit ja Vuonislahden Wanhan koulun puoti ovat hyviä paikkoja tuliaisostoksille.
Tapakulttuuri ja turvallisuus Kolilla
Pienen karjalaiskylän tunnelma saa matkailijan hymyilemään heti Kolille saapuessa. Paikalliset ovat erittäin ystävällisiä, ja rento Pohjois-Karjalan murre saa ihastumaan.
Retkeilijöiden ja aktiiviliikkujien on syytä muistaa, että puhelimen kuuluvuus ei ole kaikkialla kovin hyvä vaaramaiseman ja kallion vuoksi, joten puhelin saattaa kuulua välillä huonosti. Tämä on tärkeää huomioida erityisesti, jos retkelle lähtee vain sähköisen kartan varassa.
Kansallispuistossa retkeilyreitit on merkattu hyvin, mutta reitiltä poiketessa tulee olla tarkkana, ettei eksy.
Kolilla on runsaasti hyttysiä, joten mukaan kannattaa pakata tehokasta hyttysmyrkkyä. Alueella suositellaan koirille punkkirokotetta, mutta punkkeja ei ole Kolin alueella vielä hätkähdyttävän paljon.
Esteettömyyttä edellyttävän matkailijan näkökulmasta Kolin tilanne on kaksijakoinen: toisaalta hotelleissa on esteettömiä huoneita ja moniin luonnonpaikkoihin pääsee katsomaan maisemaa esteettömästi, mutta esimerkiksi esteettömiksi mainituilla retkeilyreiteillä korkeuserot ovat niin jyrkkiä, että harva jaksaa kelata tai työntää pyörätuolia vaaran huipulle.
Esimerkiksi Merilänrannan leirintäalueen valkohiekkaisten rantojen äärelle pääsee esteettömästi, ja vuokrattavana on esteettömiä glamping-telttoja. Niin ikään Koli freetime -lomakeskus on esteetön.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin suhtaudutaan neutraalisti. Pohjois-Karjalan tavaramerkki on vieraanvaraisuus, joka takaa, että jokainen matkustaja tuntee olonsa tervetulleeksi.
Kolilla järjestetään kesäkuussa oma Pride-tapahtuma, joka tuo rutkasti tapahtumia ja perinteisen kulkueen. Pride-viikonlopun aikana useimmissa seutukunnan lipputangoissa liehuu sateenkaarilippu.
Matkustaminen Kolille
Kolille voi matkustaa joko junalla, autolla, bussilla tai lentäen riippuen siitä, mistä päin Suomea lähtee matkaan. Itä-Suomessa lähellä Venäjän rajaa sijaitsevaan kohteeseen joutuu usein matkustamaan usealla kulkuvälineellä, ellei lähde liikkeelle omalla autolla.
Tyypillisin tapa matkustaa Kolille on Joensuun kautta. Joensuuhun pääsee Helsingistä lentäen Finnairin lennoilla, jolloin lentoaika on yksi tunti ja viisi minuuttia. Joensuun lentoasemalta ei ole taksin lisäksi muuta suoraa yhteyttä Kolille. Taksimatka Joensuun lentokentältä Kolille maksaa 160 euroa.
Lentoasemalta pääsee Joensuun keskustaan viiden euron hintaisella bussilla. Linja-auto Kolille lähtee Joensuun linja-autoasemalta.
Joensuuhun pääsee myös junalla, ja rautatieasema sijaitsee näppärästi linja-autoaseman vieressä, joten vaihto junasta bussiin on vaivaton.
Savonlinjan bussit liikennöivät Kolinportille asti, mistä matka jatkuu taksipalvelun tarjoamalla yhteyskuljetuksella perille Kolille. Bussimatka Joensuusta Kolille kestää 1,5 tuntia ja maksaa 15 euroa. Lipun voi ostaa kuljettajalta.
Kesällä 2023 liikennöinnin aloittanut risteilyalus Vuonislahdesta Pielisen yli Kolin satamaan mahdollistaa saapumisen Kolille myös vesiteitse. Vuonislahdelle pääsee Joensuusta taajamajunalla, joka kestää noin tunnin. Vuonislahden juna-asemalta on kävelymatka satamaan, joten M/S Marival II:n kyytiin pääsee helposti.
Laivamatka maksaa aikuiselta noin 33 euroa ja kestää tunnin. Kolin satamasta voi kulkea lopulliseen kohteeseen joko jalkaisin tai taksilla. Jos matkatavaraa on vähän, voi satamasta kävellä vajaan parin kilometrin mittaisen matkan Rinnetuvalle, ja nousta ylös huipulle maisemahissillä.
Talvella Pielisen yli pääsee jääteitä pitkin. Tie avataan helmikuun puoliväliin mennessä ja se on toiminnassa tavallisesti huhtikuun loppuun.
Majoitus Kolilla
Kolin majoitustarjonta on monipuolista, ja siellä voi majoittua niin luksusmökissä, perustason hotellissa kuin omassa teltassakin. Valikoima kattaa mökit, hotellit, airbnb-asunnot, leirintäalueet ja glamping-teltat.
Tyypillisimmin Kolilla majoitutaan joko hotellissa tai mökissä, mutta budjettimatkailjoille on tarjolla majoitusta esimerkisi Kolin vanhan koulun majatalossa, missä on vuodepaikat 50 hengelle. Majoitusta kannattaa katsoa myös lähialueilta Juuasta ja Vuonislahdesta.
Helpoiten käsityksen Kolin majapaikkatarjonnasta saa selaamalla Kolin matkailun sivuston tarjontaa ja Airbnb-palvelun Kolin majapaikkoja.
Majoituksen hinta vaihtelee ilmaisista telttapaikoista luksusmökkien tarjontaan, mutta keskimäärin hotelliyö maksaa suosituimman lomakauden ulkopuolella noin 150 euroa.
Liikkuminen Kolilla
Kolilla ei ole julkisen liikenteen verkostoa, joten vaivattomin tapa liikkua paikasta toiseen on omalla autolla tai taksilla. Lyhyiden etäisyyksien mahdollistamana alueella pääsee liikkumaan myös jalkaisin, mutta suuret korkeuserot edellyttävät hyvää kuntoa. Matkojen taittaminen myös polkupyörällä on suosittua.
Kaksi toimijaa vuokraavat polkupyöriä Kolin kylällä: Polar adventures ja seikkailuyhtiö Vaara. Myös Kontiolahti outdoor vuokraa pyöriä. Jotkut majataloyrittäjät tarjoavat niin ikään kuljetuksia asiakkailleen, joten tätä mahdollisuutta on syytä tiedustella majapaikasta.
Aktiviteetit Kolilla
Näyttävät luontokohteet houkuttavat kävijöitä ottamaan kaiken irti Kolin upeasta luonnosta, ja se onnistuu helposti alueen aktiviteettitarjonnan kautta. Kolilla riittää tekemistä pitkällekin lomalle, sillä niin kävelijät, pyöräilijät kuin vesiurheilijat viihtyvät Pohjois-Karjalan kansallismaisemassa.
Loman aikana voi kokeilla vaikkapa näitä aktiviteetteja:
- Kävely ja patikointi: Kolin kansallispuiston vaellusreitit mahdollistavat luontoelämyksiä niin rennoille patikoijille kuin tavoitteellisille vaeltajille. Aivan Kolin huipulta lähtevä 1,4 kilometrin mittainen huippujen kierros on helppo tapa päästä kansallismaiseman äärelle, mutta kansallispuistossa on pidempiäkin reittivaihtoehtoja. Esimerkiksi 50-kilometrinen Herajärven kierros on suosittu.
- Pyöräily: Sähköavusteiset fatbike-pyörät ja sorateille tarkoitetut gravel-pyörät ovat tyypillinen näky Kolilla. Sähköpyörillä pääsee nousemaan vaarojen laelle vaivatta, ja tuhannen kilometrin mittainen gravel-tieverkosto on poikkeuksellinen Euroopan mittapuulla.
- Luolaseikkailu: Kolin luolat tarjoavat mahdollisuuden kokea myös suomalaisittain harvinaisia luolaelämyksiä. Pirunkirkon luolaan voi tutustua omatoimisesti ilman opasta, mutta syvemmälle luolastoon pääsee vain auktorisoidun oppaan kanssa. Edes luolien sijainteja ei paljasteta. Retket kestävät muutamasta tunnista kahdeksaan tuntiin.
- Frisbeegolf: Kolin frisbeegolfrata on Suomen haastavimpia, sillä se sijaitsee rinteessä. 18-väyläinen rata haastaa niin taitoja kuin kuntoakin, sillä kiekkoja heitellään paikoin ylös- ja alaspäin. Korkeuseroa on kaikkiaan 200 metriä.
- Melonta ja suppailu: Pielinen on Suomen neljänneksi suurin järvi, jossa on lähes 1 500 saarta. Paras tapa tutustua järveen on nousta kajakkiin ja lähteä melomaan. Kolilla vuokrataan ilmatäytteisiä packraft-reppulauttoja ja SUP-lautoja.
- Koskenlasku: Venäjän rajalla sijaitsevat kosket sopivat mainiosti koskiseikkailuihin, ja Ruunaankoskireitti sisältää kaikkiaan kuusi koskea. Ne voi laskea joko puuveneellä tai kumilautalla.
- Islanninhevosvaellus: Mitä jos tutustuisit vaaramaisemiin islanninhevosvaelluksella? Elämys on mahdollista kokea niin yksin osana ryhmää kuin oman porukan kesken. Kaikki ratsastukset tehdään ohjaajan opastuksella, ja saatavana on eri mittaisia retkiä. Paimentuvan tarjontaan kuuluu myös kenttäratsastusta ja lapsille suunnattua talutusratsastusta.
- Laskettelu: Talvisin Kolin rinteillä toimii hiihtokeskus, joka tarjoaa kävijöiden laskettavaksi seitsemän rinnettä. Rinteet eivät ole pitkiä, mutta niillä on hyvä laskea. Alueella on kaikkiaan neljä hiihtohissiä.
- Hiihtäminen: Kolin latuverkosto tarjoaa Suomen pisimmän yhtämittaisesti valaistun ladun, minkä lisäksi latuja on tarjolla kaiken tasoisille hiihtäjille. Päälatu on 25 kilometriä pitkä.
- Retkiluistelu: Jäätien ollessa käytössä sen viereen aurataan retkiluistelurata. Kaikkiaan reitin pituus on seitsemän kilometriä yhteen suuntaan.
- Lumikenkäily ja liukulumikenkäily: Kolin vaarat tarjoavat unohtumattoman mahdollisuuden päästä keskelle koskematonta kansallismaisemaa, kun otat talvella alle lumikengät tai liukulumikengät. Kansallispuistossa on erikseen luminkenkäilyyn tarkoitettuja reittejä.
Ruoka ja ravintolat Kolilla
Ravintolatarjonta Kolilla on yllättävän monipuolinen, sillä alueelta löytyy monenlaisia ruokapaikkoja.
Isot ravintolat sijaitsevat Kolilla hotellien yhteydessä, mutta pieniä ravintoloita ja yksityisiä ruokaelämyksiä tarjoavia toimijoita on useita.
Voit herkutella Kolin-matkan aikana esimerkiksi näissä paikoissa:
- Grill it! -maisemaravintola Kolin ylähotellissa: Ravintolasta avautuu maisema Pieliselle. Tarjolla myös aamupalaa.
- Tervaskanto-ravintola kylähotellissa: Paikallisia erikoisuuksia ja jokaiseen makuun sopivaa ruokaa. Myös aamiainen.
- Rinneravintola Rinnetupa: Toimii rinneravintolana talvisin ja kesäisin kesäravintola-kahvila, minkä lisäksi kesäisin tarjolla on myös grilli-iltoja.
- Kolin Ryynänen: Alueen suosituin yksityinen ravintola, joka uudistettiin vuonna 2022. Kesäaikaan avoinna joka päivä. Järjestää myös kotaruokailuja ja catering-palveluja mökeille.
- Kolin satamaravintola: Ryynäsen omistajien toinen ravintola, joka sijaitsee aivan Kolin satamassa. Tarjolla on muun muassa pizzoja.
- Kahvila lentävä luuta: Äidin ja tyttären pitämä sympaattinen kahvila-lounasravintola, missä kaikki on tehty itse. Päivittäin saatavana keittolounas, minkä lisäksi tarjolla on makeita ja suolaisia leivonnaisia. Tarjoaa myös catering-palveluja mökeille.
- Luontokeskus Ukon kahvila Eväsretket: Kolin huipulla sijaitsevassa kahvilassa on tarjolla retkievästä ja muun muassa paikallista jäätelöä. Kesäisin kahvilan edessä on terassi. Saatavana on myös eräkokin palvelut, mikä mahdollistaa ruokaelämykset luonnossa. Sesoinkiaikana tarjolla on myös lähiruokalounas.
- Kestikievari Herranniemi: Vuonislahdessa sijaitseva ravintola on erikoistunut karjalaiseen ruokaan, ja saatavana on muun muassa karjalanpaistia ja käsin tehtyjä karjalanpiirakoita. Palvelee pääasiassa ryhmiä, mutta yksittäisille kävijöille on tarjolla myös ruokaa, kunhan vierailusta ilmoittaa vähintään vuorokautta etukäteen.
- Wanhan koulun kahvila: Vuonislahdessa sijaitseva tunnelmallinen entinen kyläkoulu toimii kahvila-puotina vuoden ympäri. Kahvilatuotteiden lisäksi saatavana on myös pizzoja, joita tarjoillaan kesällä 2023 juhannuksesta heinäkuun loppuun.
Kolin nähtävyydet
Kun alueen paras valttikortti on luonto, myös nähtävyydet ovat pääasiassa luontokohteita. Kolin-lomalla ei siis kannata pitäytyä sisätiloissa.
1. Kolin huiput
Akka-Koli, Ukko-Koli ja Paha-Koli tarjoavat vaikuttavat näkymät kansallismaisemaan ja sijaitsevat näppärästi lähellä toisiaan. Huiput pääsee näkemään 1,4 kilometrin mittaisella vaellusreitillä, jonka lähtöpiste sijaitsee Kolin ylähotellin ja luontokeskus Ukon pihalla. Reitti on selvästi opastettu.
2. Mäkrävaara
Mäkrävaara sijaitsee huippujen reitillä lyhyen kävelymatkan päässä, mutta jää useimmilta huippujen kävijöiltä kokematta. Vaaralle on jyrkkä nousu, minkä jälkeen odottavat kauniit maisemat, jotka ovat parhaimmillaan keväällä tai syksyn ruskassa.
3. Räsävaaran näköalatorni
Seitsemän kilometrin päässä Kolin kylältä sijaitseva näköalatorni tarjoaa erilaisen näkymän Kolille. Puiden täyttämä vaaramaisema ja kylä avautuvat puiselta näkötornilta.
4. Kolin kylä
Kolin tunnelmallinen ja pieni kyläkeskus on paikka, missä sijaitsevat peruspalvelut. Kesäkuussa 2023 avautunut kylähotelli, ravintola, vuokraamot, kahviloita ja Kolin ainoa kauppa sijaitsevat juuri kyläkeskuksessa.
5. Pirunkirkko
Noin 12 kilometrin päässä Kolin kylän eteläpuolella sijaitseva Pirunkirkko on näyttävä luola, missä voi vierailla itsenäisesti ja turvallisesti ilman opasta. Pirunkirkko on rakoluola, joka on kaikkiaan 34 metriä pitkä ja sen korkeus vaihtelee yhdestä seitsemään metriin. Sopii niin aikuisille kuin lapsillekin.
6. Rykiniemen hiekkaranta
Kolin kauneimmaksi rannaksi kehuttu Rykiniemen vaaleahiekkainen luonnonranta sijaitsee kansallispuiston alueella, ja sinne pääsee helposti autolla. Matala hiekkaranta, joka on turvallinen myös pienille lapsille. Rannalla on huussi ja tulipaikka.
7. Koli Relax Spa
Kolin huipulla sijaitsevan hotellin alakerrassa oleva Koli Relax Spa -kylpylä tarjoaa mahdollisuuden rentoutua ja nauttia samalla Pieliselle avautuvista maisemista. Erityisesti aikuisille sopivassa hemmottelukylpylässä on kolme allasta, kaksi jalkakylpyallasta, ulkopaljuja, elämyssuihkuja, useita erilaisia saunoja ja rentoutumisalue. Hintaan sisältyy juoma- ja hemmottelukiulu.
8. Kolin veistospuisto
Kolin kylällä sijaitsevan Kolin puutarhan veistospuisto tuo taide-elämyksen luontokohteeseen. Lasse Martikaisen tekemät veistokset ovat saaneet inspiraationsa mytologiasta ja Kolin luonnosta. Vuonna 2019 avattu veistospuisto on avoinna toukokuun alusta syyskuun loppuun avoinna päivittäin.
Kolin alueet
Kolin-matkalla saattaa hämmentyä, kun paikallisten puheessa vilisevät Kolin eri alueiden nimet, vaikka Koli on pieni kylä. Tosiasiassa Koli jakautuu muutamaan eri alueeseen, minkä lisäksi matkailijan kannalta on hyvä tietää myös
- Kolin kylä: Kolin kyläkeskus, missä sijaitsee kylän ainoa ruokakauppa, kylähotelli, kahvilat ja vuokraamot. Kolilaisten suussa alueesta puhutaan Kolin Salena ja sen ympäristönä.
- Kolin huippu: Kolin kansallispuiston aluetta, joka sijaitsee kirjaimellisesti huipulla. Alkaa luontokeskuksen ja hotellin alueelta.
- Loma-Koli: Kolin lomamökkialue, missä valtaosa vuokrattavista mökeistä sijaitsee.
- Vuonislahti: Sijaitsee Pielisen vastakkaisella puolella. Pieni kyläyhteisö, missä on kesäisin tanssilava, tori, kesäteatteri ja juhannustanssit.
- Ruunaa: Retkeilyalue, joka sopii kalastukseen, retkeilyyn ja koskenlaskuun. Laajat koskialueet ja hyväkuntoiset retkeilyreitit. Kalastajat voivat vuokrata koskialueita yksityiseen koskikalastukseen.
- Juuka: Kolin lähellä sijaitseva kylä, missä on kauppoja, kahviloita ja tunnelmallinen Puu-Juuan alue. Erikoisuutena eläinten vanhainkotina toimivat Leskelän mummon hevospiha, joka on avoinna yleisölle.
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää