Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Suomi

Rovaniemen yöttömät yöt ja paukkuvat pakkaset henkivät Lapin eksotiikkaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.05.2020
Rovaniemi tunnetaan ennen kaikkea talvikohteena, mutta Lapin pääkaupunkiin kannattaa matkustaa myös kesällä.

Rovaniemi on kiinnostava kaupunkikohde

Pohjois-Suomessa sijaitseva Rovaniemi tunnetaan erityisesti Joulupukista, mutta kaupunki tarjoaa matkailijalle myös monia muita mielenkiintoisia kohteita ja nähtävyyksiä. Rovaniemen-loman aikana voi paitsi nautiskella pohjoisen kaupungin tarjoamista luontoelämyksistä myös tutustua lappilaiseen kulttuuriin tai ottaa kaikki irti Rovaniemen tarjoamista aktiivimahdollisuuksista.

Muiden kaupunkikohteiden tavoin myös Rovaniemellä voi viettää onnistuneen kaupunkiloman shoppaillen, syöden hyvin ja majoittuen mukavasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rovaniemen tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvat esimerkiksi lappilaista kulttuuria esittelevä Arktikum-museo sekä komea Jätkänkynttilä-silta.

Rovaniemen matkailuRovaniemi
Rovaniemi on loistava luontokohde.

Ympäri vuoden Rovaniemelle

Rovaniemi on mainio matkakohde kaikkina vuodenaikoina, mutta suosituin matkustusaika on ehdottomasti talvi. Silloin kaupungin kaamos, paksu valkoinen lumivaippa ja paukkuvat pakkaset tarjoavat kävijöille pohjoisen talven eksotiikkaa parhaimmillaan. Talvimatkalle kannattaa varustautua hyvin, sillä ei ole tavatonta, että lämpömittari painuu pitkälle pakkasen puolelle, jopa lähelle 30 pakkasastetta.

Neljä vuodenaikaa näkyvät erinomaisesti Rovaniemellä, joten vierailun ajankohta kannattaa varata sen mukaan, millaisia elämyksiä lomalta kaipaa. Kevään merkit näkyvät erinomaisesti hiljalleen lämpenevässä kaupungissa, Rovaniemen kesäerikoisuus taas on aurinko, joka ei laske lainkaan. Syksyllä kaupunki kylpee ruskan väriloistossa.

Pohjoisen sijaintinsa vuoksi keskilämpötilat eivät kohoa Rovaniemellä hellelukemiin kovin usein, ja mittarin noustessa 20 asteeseen voidaankin jo puhua lämpimästä kesäsäästä.

Aktiivi- ja kaupunkiloma Rovaniemellä

Rovaniemelle matkustetaan tyypillisesti talviselle elämyslomalle, sillä Joulupukin Pajakylän läheinen sijainti, takuuvarmasti talvisaikaan luminen maisema ja mahdollisuus kokea pohjoisen eksotiikkaa houkuttelevat kaupunkiin runsaasti matkailijoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aivan keskustan tuntumassa sijaitseva Ounasvaaran tunturi ja laskettelukeskus vievät adrenaliininhimoiset matkailijat hetkessä mukanaan, ja lyhyen matkan päässä kaupungista avautuvat mainiot vaellusmaastot.

Kaupunki soveltuukin erinomaisesti aktiivimatkailuun, mutta myös perinteinen kaupunkiloma onnistuu Rovaniemellä.

Pieni ydinkeskusta on varsin kompakti, ja kaikki matkailijan kaipaamat palvelut sijaitsevat kävelyetäisyyden päässä toisistaan. Keskustan tärkein shoppailukohde on Kauppakatu, jonka varrella sijaitsevat ketjuliikkeet, pikkuputiikit ja ostoskeskus tietävät menoa matkabudjetille. Myös alueella sijaitsevat ravintolat ja hotellit takaavat onnistuneen kaupunkiloman.

Rovaniemi on helppo matkakohde

Rovaniemelle on helppo matkustaa, sillä kaupunki on hyvin suosittu kohde erityisesti kansainvälisten matkailijoiden joukossa, mikä takaa loistavat matkailupalvelut myös kotimaisille matkailijoille. Kaupungissa onkin totuttu matkailijoihin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ROVANIEMELLÄ

Rovaniemen matkailuRovaniemi
Jätkänkynttilä-silta ja yöttömän yön maisema kuvastavat Rovaniemeä mainiosti.

Lyhyellä lennolla Rovaniemelle

Rovaniemelle on hyvät lentoyhteydet Helsingistä, sillä sekä Finnair että Norwegian liikennöivät väliä tarjoten lukuisia lentoja päivittäin. Lentoaika suoralla lennolla on noin tunti ja 20 minuuttia, joten Lapin maisemiin voi matkustaa Helsingistä hyvin nopeasti.

Kaupunkiin pääsee kätevästi muualta Suomesta myös junalla ja linja-autolla. Junamatka Helsingistä Rovaniemelle vaihtelee kymmenen ja 13 tunnin välillä, bussimatkan kesto taas on nopeimmillaan noin 11 tuntia.

Majoitu mukavasti

Suosittuna matkailukaupunkina Rovaniemi tarjoaa vierailijoille loistavat majoituspuitteet. Kaupungissa pään voi laskea tyynyyn paitsi ketjuhotellin pehmeässä sängyssä myös tunnelmallisen putiikkihotellin huoneessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotellien lisäksi kaupungissa voi majoittua myös paikallisten luona sekä lappilaiseen tyyliin sopivasti tunnelmallisissa vuokramökeissä, joita on saatavilla hyvin.

Liikkuminen Rovaniemellä

Rovaniemellä on toimiva paikallisliikenne, joka ei kuitenkaan ole kovin kattava. Matkailija törmää vajavaiseen bussiverkostoon heti kaupunkiin saavuttuaan, sillä julkiset kulkuyhteydet lentoasemalta keskustaan ovat lentokenttätaksin varassa. Airport Taxi -yhteys lentoasemalta Rovaniemen keskustaan liikennöi muutamien hotellien kautta linja-autoasemalle, ja maksaa matkustajaa kohden seitsemän euroa. Lentokenttätaksi liikennöi lentoasemalle saapuvien lentojen mukaisesti.

Kaupunki on pieni, ja kätevin tapa liikkua keskustassa on joko kävellen tai polkupyörällä. Pyörän tai auton vuokraaminen onnistuu kaupungissa vaivattomasti.

ROVANIEMEN NÄHTÄVYYDET

Rovaniemen matkailuRovaniemi
Arktikum on kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä.

Napapiirillä tapahtuu

Joulu on vain kerran vuodessa, mutta Joulupukki on tavattavissa ympäri vuoden. Joulupukki tonttuineen asuu Joulupukin Pajakylässä hieman Rovaniemen keskustan pohjoispuolella, tarkalleen virallisen Napapiirin kohdalla. Pajakylässä pääset kesälläkin tervehtimään pukkia ja tekemään jouluostoksia hyvissä ajoin varastoon.

Joulupukin pääpostikonttorista voit lähettää pukin omalla erikoisleimalla varustetun kortin kotijoukoille. Tänne Joulupukki vastaanottaa vuosittain noin 700 000 kirjettä kaikkialta maailmasta. Pajakylässä sijaitsee myös Joulutalo, jossa esitellään joulunviettoperinteitä niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

Opi uutta Arktikumissa

Arktisiin alueisiin erikoistunut tiedekeskus ja Lapin maakuntamuseo Arktikum esittelee pohjoisen luontoa, kansoja ja historiaa. Arktikum sijaitsee osoitteessa Pohjoisranta 4, Ounasjoen törmältä lyhyen matkan päässä Rovaniemen ydinkeskustasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aallon kädenjäljet

Rovaniemen erikoinen poronsarviasemakaava on itsensä Alvar Aallon käsialaa. Arkkitehtuurin ystävät löytävät Rovaniemeltä monta kiinnostavaa Aalto-kohdetta: Rovaniemen hallinto- ja kulttuurikeskus muodostuu Alvar Aallon suunnittelemista Lappia-talosta, Lapin Maakuntakirjastosta ja kaupungintalosta.

Aivan keskustan ytimessä nämä luovat kaupungille ajatonta ilmettä. Kirjaston Lapponica-salissa järjestetään vaihtuvia taidenäyttelyitä.

Lapin luonto on ainutlaatuinen

Luonto on Rovaniemellä aivan oven takana, kirjaimellisesti. Retkeilyreitit lähtevät lähes keskustasta ja luontoon on helppo lähteä vaikka vain pienelle kävelyretkelle hotellilta käsin.

Rovaniemeltä kannattaa piipahtaa päiväksi myös Ranuan eläinpuistoon. Karhut, porot, sudet ja ilvekset – täällä tapaat kaikki pohjoisen eläimet. Ranualla asuvat myös koko Suomen ainoat jääkarhut. Myös Luosto on kiinnostava päiväkohde Rovaniemeltä käsin: Lampivaaran ametistikaivoksessa voit käydä etsimässä oman onnenjalokivesi. Kaivos on Euroopan ainoa yleisölle avoin jalokivikaivos.

ROVANIEMEN PARHAAT

Rovaniemen matkailuRovaniemi
Yöttömän yön souturetki kaupungin edustalla on mieleenpainuva Rovaniemi-elämys.

Kiinnostavimmat nähtävyydet

  1. Jätkänkynttilä-silta
  2. Arktikum
  3. Lordin aukio

Parhaat luontoelämykset

  1. Lapin yöttömät kesäyöt
  2. Talven kaamos
  3. Vaellus Rovaniemen tunturimaisemissa
  4. Lasketteluretki Ounasvaaralla

Vinkkejä ja ideoita

Rovaniemen hotellit

Hotellivinkit Rovaniemelle – 9 majapaikkaa erilaisille matkailijoille

Rovaniemen ravintolat

Missä syödä Rovaniemellä? 12 ravintolavinkkiä herkuttelijalle

Tällainen on Rovaniemen lentokenttä – katso kentän kaikki lentoyhteydet ja palvelut

Rovaniemen kesävinkit

Kahdeksan parasta kesäkokemusta Rovaniemellä tänä kesänä – lue vinkit

Rovaniemi, Suomi

Viisi syytä matkustaa Rovaniemelle tänä talvena – vietä unohtumaton loma Lapissa

Talvi Rovaniemellä

Kolme hauskaa talvielämystä Rovaniemellä – ota lomasta kaikki irti ja kokeile näitä!

Lisätietoa

Rovaniemen kaupungin matkailusivusto
Visit Rovaniemi

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Rovaniemen matkailu ja Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää