Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Suomi

Hämeenlinna

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 03.06.2016
Hämeenlinna on Suomen vanhin sisämaakaupunki, ja sellaisena se tarjoaa runsaasti historiallisia nähtävyyksiä.

Hämeenlinnan kesä on aktiivinen

Hämeenlinna on kiinnostava kotimaankohde autolomailijan päiväetapiksi. Aktiivisen matkailijan on helppo sisällyttää matkaansa myös luontoretkiä, risteyilyitä ja monimuotoisia tapahtumia – Hämeenlinnan kesässä kun lähes joka viikonlopulle riittää järjestettyä ohjelmaa.

Tunnettuja nähtävyyksiä Hämeenlinnassa

Hämeenlinna on nähtävyys jo itsessään, sillä täällä sijaitsee Suomen ensimmäinen kansallinen kaupunkipuisto. Myös kaupungin maine Jean Sibeliuksen ja Iittalan lasitehtaan kotikaupunkina houkuttelee vierailijoita kaupungin rajojen ulkopuolelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hämeen linna ja Vanajanlinna

Tunnetuin kaupungin nähtävyyksistä on kuitenkin Hämeen linna. 1200-luvun lopulla perustettu linna muutettiin keskiajalla asuinkäyttöön, ja vuosisatojen saatossa se laajeni alkuperäisestä leirikastellista nykyiseen muotoonsa.

Linna ja sen kehämuurirakennukset toimivat vankilana 1800-luvun alkupuolelta 1970-luvulle, mutta nykyään päälinna toimii historiallisena muistomerkkinä näyttelyineen. Lisätietoa täältä.

Toinen näyttävä kohde on kaunis Vanajanlinna. 1920-luvulla valmistunutta linnaa kaavailtiin 1940-luvulla presidentin kesäasunnoksi, mutta se siirtyi yksityisomistukseen ja muuttui asuinkäyttöön. Nykyään linnan alueella on kokous- ja juhlatiloja, hotelli ja kylpylä. Alueeseen voi tutustua erilaisten järjestettyjen retkien ja aktiviteettien muodossa, tai vaikkapa arvostetun Linna Golfin viheriöltä käsin. Lisätietoa täältä.

Sibeliuksen perintö ja kauniit kirkot

Jean Sibeliuksen synnyinkaupunkina tunnetussa Hämeenlinnassa voi myös tutustua säveltäjämestaria kunnioittavaan muistokohteeseen. 1960-luvulla museoksi muutettu Sibeliuksen lapsuudenkoti esittelee kodin kalusteita, valokuvia ja käyttöesineitä.

Myös Hämeenlinnan useat vanhat kirkot ovat kiehtovia nähtävyyksiä, ja kohdelistalta löytyvät Hämeenlinnan kirkko, Vanajan kirkko sekä Rengon, Hauhon, Tuuloksen ja Lammin vanhat harmaakivikirkot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kulttuurikohteita Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan taidemuseo käsittää kaksi näyttelyrakennusta. Carl Ludvig Engelin suunnittelemassa viljamakasiinissa esitellään museon kokoelmaa ja vaihtuvia näyttelyitä, ja Lohrmann-rakennus keskittyy lisäksi nykytaiteeseen.

Hauhossa sijaitseva kaunis Hovikartanon taidekeskus on nähtävyys jo sellaisenaan. Lisäksi kuudessa eri näyttelytilassa toimivat vaihtuvat näyttelyt sekä keskuksen tiloissa järjestettävät konsertit, esitykset ja työnäytökset tarjoavat mielenkiintoista kulttuuriantia. Lisätietoa täältä.

Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehdas sijaitsee Taidemuseon läheisyydessä. Vanhan tehtaan tiloissa toimivat nykyään muun muassa Musiikki- ja kongressisali, Hämeenlinnan Kaupungin Teatteri, Hämeenlinnan taidemuseo, Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX sekä elokuvakeskus. Lisätietoa täältä.

Myös museokohteita Hämeenlinnassa riittää. Vierailla voi niin Suomen Tykistömuseossa, Vankilamuseossa, Iittalan lasimuseossa kuin Säästöpankkimuseossakin. Lisäksi esimerkiksi Sähkömuseossa on toiminnallisia, lapsille ja muille kokeilunhaluisille sopivia osioita.

Retkikohteita Hämeenlinnan ympäristössä

Ehdoton käyntikohde Hämeenlinnassa on Aulangon luonnonsuojelualue. Aulangolla on sekä luonnontilaista metsää että puistometsäaluetta. Laajalle aukeavaa maisemaa voi ihastella Aulangonvuoren jykevästä näkötornista, ja puitteet löytyvät päivälle niin patikoinnin, kalastuksen, ratsastuksen, pyöräilyn kuin golfinkin parissa.

Aulangon Graniittilinnassa toimii myös kesäisin perinteikäs kesäteatteri. Lisätietoa alueen harrastusmahdollisuuksista täältä.

Lomaan voi yhdistää myös erilaisia risteilyitä. Vesiteitse pääsee paitsi esimerkiksi Aulangolle, myös vaikkapa Visavuoren kautta Tampereelle. Lisätietoa täältä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisätietoa

www.hameenlinna.fi/matkailu

Teksti: Anne Ventelä
Kuva: Visit Finlad, Flickr / ekurvine